Få succes med volumen-trading

Udgivet: 6. april 2016

Af Michael Frommelt, professionel trader

Trading ved hjælp af volumen er stærkt undervurderet blandt danske daytradere. Daytrader.dk har bedt den professionelle trader Michael Frommelt om at give sit syn på volumen-trading. Det har været hans hovedindtægskilde igennem mange år.
Trading ved hjælp af volumen er stærkt undervurderet blandt danske daytradere. Volumen er defineret som det antal værdipapirer, der bliver handlet igennem en bestemt tidsperiode, f.eks. 5 minutter. Volumen kan hjælpe med at få et indblik i interessen for værdipapiret i netop den periode. Daytrader.dk har bedt den professionelle trader Michael Frommelt om at give sit syn på volumen-trading. Det har været hans hovedindtægskilde igennem mange år.

Jeg vil gerne starte denne artikel med et citat, fra en bog jeg har læst mange, mange gange. Bogen hedder ‘Reminiscences of a Stock Operator’ skrevet af Edwin Lefévre og blev udgivet første gang i 1923. Det er en biografi, omhandlende en af de mest ikoniske tradere fra fortiden: Jesse Livermore. Den er lige så relevant nu, som den var for ca.100 år siden, og et citat står printet i min bevidsthed:

There is nothing new in Wall Street. There can’t be because speculation is as old as the hills. Whatever happens in the stock market today has happened before and will happen again

Dette citat opsummerer helt præcist, hvad analyse af volume handler om. Så er du på udkig efter en ny og smart måde at handle på, så må jeg desværre skuffe dig.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Volumen er dybt funderet i de finansielle markeder, og det eneste, de finansielle investorer ikke kan skjule, når de handler. Derfor undrer det mig, at ikke flere bruger volumen i deres analyse af markedet. Det vil jeg dog prøve at rode bod på med denne artikel.

Jeg er uddannet filmkomponist og folkeskolelærer. Jeg har boet en lang årrække i USA, hvor jeg har skrevet musik til reklamer og diverse serier. I den periode var jeg så heldig at møde Michael Marcus. Han tog mig 'under sine vinger', og lærte mig, hvordan han tjente penge i markedet. Jeg bor pt. i Danmark, hvor jeg lever af trading - arbejder dog deltid som lærer, da jeg også synes, det er spændende. Så min hverdag er 3 undervisningsdage og 2 handelsdage. I en periode har brugt alle 5 hverdage med trading, men det blev simpelhen for huleboeragtigt.
Michael Frommelt, 51 år: Jeg er uddannet filmkomponist og folkeskolelærer. Jeg har boet en lang årrække i USA, hvor jeg har skrevet musik til reklamer og diverse serier. I den periode var jeg så heldig at møde traderen Michael Marcus. Han tog mig ‘under sine vinger’, og lærte mig, hvordan han tjente penge i markedet. Jeg bor pt. i Danmark, hvor jeg lever af trading. Jeg arbejder dog deltid som lærer, da jeg også synes, det er spændende. Så min hverdag er 3 undervisningsdage og 2 handelsdage. I en periode har jeg brugt alle 5 hverdage på trading, men det blev simpelthen for huleboeragtigt.

Jeg har lært at volumen er den benzin, der driver alle markeder op og ned. Når jeg skal bedømme om et markedet skal op eller ned, kigger jeg efter tre ting:

1. Pris
2. Volume
3. Position of the close

Med andre ord, price-action kombineret med volumen.

Derudover gør jeg brug af trendlines, trendchannels, modstands- og støtteniveauer (accumulation og distribution areas), og det min mentor kalder ‘ease of movement’, hvilket sammenholdt med de tre punkter, giver mig at klart billede af, hvor markedet bevæger sig hen i nuet. Hvor langt ved jeg aldrig noget om, men det fortæller de ovenstående ting mig altid (i nuet), så det bekymrer jeg mig aldrig om. Derfor har jeg heller aldrig brugt profit target-niveauer.

For at vise, hvordan jeg bruger volume i min daglige trading, vil jeg i det følgende gennemgå trading setups, som jeg alle har handlet ‘live’. Jeg kigger altid på mange forskellige charts (ticks, daily, minuts, P&F), når jeg handler. På den måde danner jeg mig et overordnet billede over, hvor de store og mindre store modstands- og støtteniveauer ligger.

Eksempel 1: The Dow (YM) fredag den 1. April 2016
Eksempel 1: The Dow (YM) fredag den 1. April 2016

Eksempel 1: The Dow (YM) fredag den 1. April 2016

I dette eksempel falder markedet stødt fra morgenstunden og hen imod US session. .

15:44 – 15:50
Markedet begynder med at stige på god volume (største up-vol. siden morgenstunden). Priceaction og volumen komplimenterer hinanden på de enkelte candles i denne upwave. Her er jeg straks ‘på vagt’ over for en vending i markedet. Jeg venter nu, for at se om markedet vil fortsætte ned, eller om dette faktisk er en vending i markedet.

15:52 – 15:56
Markedet formår ikke at lave en new low, og volumen falder stødt. Desuden afsluttes dette fald med divergerende priceaction (doji candle). Dette er mere end nok information for mig, og jeg går lang i 17495, med et stop under forgående low (17468).

Ved jeg på nuværende tidspunkt, om markedet er på vej op? Selvfølgelig ikke med fuld sikkerhed, men som jeg plejer at sige: “lad markedet bevise, at jeg tager fejl”, hvilket jo selvfølgelig sker en gang i mellem.

16:26 – 16:32
Efter en voldsom stigning (hvorfor ved jeg ikke, og jeg er også ligeglad), har markedet et svagt pull-back. Tag et kig på volumen – den falder stødt i hele tidsintervallet og afslutter den downwave med ”stopping volume” på sidste candle. Med ”stopping volume” mener jeg, at prisen ikke flytter sig ret meget, i forhold til den mængde volumen, der går gennem det enkelte candle – altså gemmer der sig en del buying i dette candle. Så snart markedet igen går mod ”nord” er der mulighed for at lægge til. Dette får jeg dog ikke gjort, da jeg var nede i køkkenet for at lave en espresso (man er vel bare et menneske). Til gengæld giver denne pivot low et glimrende udgangspunkt for at flytte mit stop op, på et senere tidspunkt.

16:44 – 16:56
Markedet har igen et pull-back i denne – nu kraftige – bulltrend. Igen er det et pullback med lav volumen, som ender i et ‘hammer’ candle (bullish priceaction). Da prisen samtidig tester det forgående breakup area, er dette et rigtig godt sted at lægge til sit trade – hvilket jeg gør. Efterfølgende bevæger markedet sig ind i en ”congestion zone”, hvorefter prisen kl.18:24 igen tester det kraftige breakup area fra tidligere på dagen. Læg her igen mærke til priceaction og volumen, der fortæller den ”sande” historie.

18:22
Nu accelererer markedet ned med stor volumen, og det ser ud, som om, vi skal længere ned. Men hvad sker der så? Der er intet ‘follow through’ – markedet stopper ganske enkelt med at falde. Her er der øjensynligt en stor portion buyers der går ind i markedet – dette er et perfekt sted at lægge til, hvilket jeg gør i 17608.

Jeg har nu tre positioner og er tilfreds med det. Resten af aftenen går med at følge markedet op, samtidig med, at jeg flytter mine stops.

22:32
Her lukker jeg mine positioner i 17703, da markedet ikke formår at lave en new high, på trods af massiv up volumen. – Desuden er familien færdig med at se X-factor, og det er tid til at være lidt sammen.

2
Eksempel 2: The Dow (YM) 26. Febeuar 2016

Eksempel 2: The Dow (YM) 26. Febeuar 2016

Som man kan se i eksempel 1, har markedet en tendens til at ”besøge” gamle break-down areas. Når markedet gør det, kigger jeg efter, hvordan volumen opfører sig. Jeg kigger meget efter det, der kaldes ”effort vs. rewards” – altså, hvor langt prisen flytter sig i forhold til hvor meget volumen, der ligger bagved. Det fortæller nemlig en masse om, hvor meget køb og salg, der gemmer sig i det enkelte candle – og i hele den ”bølge” det pågældende candle er en del af.

11:10 – 13:45
Her ser jeg for første gang en tendens til, at markedet er på vej ned. Der kommer en masse volumen ind i dette down-move.

13:50 – 14:45
Nu bevæger markedet sig atter op. Igen er der en masse volumen bagved dette up-move, men det udkrystalliserer sig ikke i en new high. Dette er for mig det første tegn på, at markedet er på vej til at vende – her ser vi igen ‘effort vs. rewards’, hvilket er en af mine ynglings setups.

14:50 – 15:05
Igen god down-volume og et ”shooting star”-candle, som altid er en bekræftigelse på, at bull-moves kan være ved at vende.

15:10 – 15:25
Her ses Bulls sidste krampetrækninger. En bevægelse op, men næsten ingen volumen bagved dette up-move. Desuden er der et ”hanging man”-candle i toppen af dette up-move, hvilket er endnu et tegn på, at markedet kan være ved at vende.

Dette efterfølges af en ”outside reversal”-candle til the downside, hvilket for mig er mere end nok til at shorte. Faktisk var jeg gået short allerede efter ”shooting star”-candle, men her er bestemt en mulighed for at lægge til – hvilket jeg gør.

Efterfølgende er en klassisk dag i DOW. Markedet falder hele dagen, og løfter sig kun op til de tidligere støtteniveauer, hvorefter det falder igen. Disse løft giver alle mulighed for at shorte, da volumen falder på dem alle sammen.

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app

Som det ses af de to ovenstående eksempler, går denne teknik ud på at følge med markedet, når det vender. Jeg skal nogen gange have mere end et forsøg, før jeg fanger den nye bevægelse op eller ned.

Du har sikkert hørt udtrykket “forsøg ikke at gribe en faldende kniv” eller “det er bedre at hoppe på en trend, når den er i bevægelse”. Jeg har gennem min tid som trader ikke steget på en trend, når den var godt på vej, men til gengæld har jeg fanget mange toppe og bunde. Det kan lade sig gøre, hvis du lærer dig selv at læse priceaction kombineret med volumen.

Det har også den fordel, at dine stops ikke behøver at være særlig store. Mine stops, når jeg trader YM intraday, er typisk på mellem 10 og 30 point. De tre trades jeg foretog i eksempel 1, gav et afkast på 411 point. Her har jeg ikke på noget tidspunkt haft en risiko på mere end 30 point. Som regel er min risiko på 20 point eller mindre – bruger som regel 2 min. og 700 tick chart til at time mine entry (intraday trading).

Når du først har lært dig at læse markedet ved hjælp af priceaction og volumen, ja, så kan du trade alle markeder. Jeg har handlet obligationer, index, råvare, aktier, og valuta (er dog lidt mere kompliceret) på denne måde, og de opfører sig alle mere eller mindre ens.

Hvis du er ny, vil jeg foreslå, at du starter med at trade YM på en 1 min. graf. På den måde for du en masse ”action”, og du kan dermed lettere se, hvordan volumen hjælper dig med at læse markedets bevægelser.

Hvis du med denne artikel, har fået mod på at grave dybere ned i priceaction kombineret med volumen, så bør du læse så meget du kan af Richard Wyckoff. Det var ham der for ca.100 år siden først satte det i system.

Hans bog “The Richard Wyckoff Method of Trading and Investing in Stocks” som første gang blev udgivet i 1930’erne, er stadigvæk obligatorisk læsning, for alle der starter med at arbejde i en investeringsbank i New York (kender selv et par stykker), og det er der nok en grund til 🙂

Der findes også en masse websites, hvor du kan hente en god information om Richard Wyckoff, og det at bruge volumen i dine analyser af markedet. For eksempel: readtheticker.com

Til sidst vil jeg bare ønske dig held og lykke. Husk på, at hvis en filmkomponist og skolelærer kan lære at trække penge ud af markedet – så kan du også.

God fornøjelse…

Michael Frommelt – Vedbæk, 2016

 

image_pdfimage_print
Del denne artikel