Futures-kontrakter. Hvad er det?

Udgivet: 25. august 2015

Som daytrader handler man typisk Futures og/eller CFD’er. Begge dele er langt mere fleksibelt end gængs aktiehandel. En Future er en aftalekontrakt mellem to parter om køb og salg af et værdipapir til en bestemt kurs på et bestemt tidspunkt i fremtiden. En af fordelene ved at handle futures er, at man godt kan gå lang eller kort markedet. Det vil altså sige, at man kan satse på, at markedet går op, eller ned – det sidste gør man ved at shorte markedet.

Begrebet futures opstod inden for landbruget i USA i midten af 1800-tallet, og det er også nemmest at forstå begrebet, hvis man får indblik i historien. I 1848 var byen Chicago hovedsæde for opbevaring og salg af korn til det meste af USA. Handlen foregik effektivt, men behovet for korn passede ikke altid sammen med den mængde korn, der blev høstet.

Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her

Skævheden mellem udbud og efterspørgsel betød, at landmændene hele tiden var udsat for en stor økonomisk risiko, for de vidste aldrig præcis, hvad deres afgrøder var værd. Hvis en landmand havde optaget lån i den tro, at hans korn var 20$ værd for en tønde, så blev han måske pludselig insolvent, hvis prisen næste morgen var faldet til det halve.

For at sikre sig mod den slags udsving begyndte landmændene at indgå aftaler med mellemhandlere, der var parate til at tage risikoen. Landmanden aftalte simpelthen, at mellemhandleren var forpligtet til at købe kornet til 20$ per tønde, selvom der endnu var 2 måneder til, at kornet blev høstet. På den måde vidste landmanden præcis, hvilken indtægt han kunne regne med – uanset om kornprisen var steget til 30$ eller til 10$. Mellemhandleren – derimod – gamblede, og håbede naturligvis, at kornprisen steg, så han kunne sælge kornet videre med profit.

Futures-kontrakter opstod oprindeligt i forbindelse med handel med afgrøder.
Futures-kontrakter opstod oprindeligt i forbindelse med handel med afgrøder.

I kølandet på denne relativt gennemskuelig konstruktion opstod en række mellemhandlere, der hele tiden købte og solgte kontrakterne på korn, der egentlig oprindeligt var indgået mellem landmanden og den langsigtede investor. Dermed opstod et marked for spekulation.

Siden dengang har futures-kontrakter spredt sig til en lang række sektorer. Først energisektoren, så ædelmetaller og siden også valuta, indekser osv. osv. Princippet bag kontrakterne er de samme som i midten af 1800tallet, men i dag er der skudt tusindvis, ja, ofte millioner af mellemhandlere ind mellem de oprindelige to aftaleparter.

Som daytrader kan det lyde indviklet, at man skal ud og lave en Futures-aftale, når man handler, men i praksis er det særdeles enkelt. Handelsplatformen klarer det hele, og som daytrader, skal man blot trykke på en knap for at byde på en Futures-kontrakt. Hvis man spekulerer i prisen på f.eks. korn via en Futures-kontrakt ejer man altså i princippet en lille sæk korn i den tid, man er inde i sin handel. I praksis skal man dog ikke være bange for, at man pludselig får en sæk korn leveret. Din eneste risiko som spekulant er, at prisen går den modsatte vej i forhold til, hvad du har regnet med.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app
Selvom en Futures-kontrakt kan virke fiktiv, når man som daytrader handler den, så skal man være opmærksom på, at en Futures-kontrakt er en ganske virkelig aftale mellem to parter. Det betyder også, at kontrakten har en start og et udløb. Typisk varer den i et par måneder. Når den den gamle kontrakt er ved at udløbe, kommer der en ny kontrakt, og i overlappet mellem den gamle og den nye kontrakt (der typisk kan vare i nogle dage), kan man opleve, at likviditeten falder, fordi køb og salg pludselig er spredt mellem to kontrakter. Her ses Futures-kontrakter i handelsplatformen ETX Capital. Som man kan se står hvert udløb angivet ved navnet på kontrakten.
Selvom en Futures-kontrakt kan virke fiktiv, når man som daytrader handler den, så skal man være opmærksom på, at en Futures-kontrakt er en ganske virkelig aftale mellem to parter. Det betyder også, at kontrakten har en start og et udløb. Typisk varer den i et par måneder. Når den den gamle kontrakt er ved at udløbe, kommer der en ny kontrakt, og i overlappet mellem den gamle og den nye kontrakt (der typisk kan vare i nogle dage), kan man opleve, at likviditeten falder, fordi køb og salg pludselig er spredt mellem to kontrakter. Her ses Futures-kontrakter i handelsplatformen ETX Capital. Som man kan se står hvert udløb angivet ved navnet på kontrakten. Futures kan f.eks. også handles her
image_pdfimage_print
Del denne artikel