Sådan handler du med level 2

Udgivet: 25. september 2015

Level 2 kaldes også ordredybden og kan hentes frem som supplement til prisgrafen på de fleste handelsplatforme.

Level 2 viser en oversigt over, hvilke priser markedets aktører ønsker at købe eller sælge i, samt størrelsen på ordrerne. Ved at studere level 2 kan en trænet trader få et godt indblik i de interesser, der er i markedet. Dette kan, sammen med prisudviklingen, give en fornemmelse af, i hvordan prisen kan udvikle sig i en meget nær fremtid, typisk i de næste sekunder og minutter.

Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her

En af Danmarks bedste daytradere, Flemming Kozok, bruger Level 2 til at handle amerikanske penny-stocks. Det er typisk aktier, som har en værdi på 1-5 dollars per aktie, og gerne aktier, som har høj volatilitet. Det fungerer bedst at bruge level 2 i aktier, som ikke er alt for likvide eller alt for illikvide. Dette skyldes, at level 2 får mindre betydning, hvis der er alt for mange aktører i markedet, og det samme sker, hvis der er meget få aktører i markedet.

Herunder er en lille video-tutorial til, hvordan level 2 fungerer i praksis:

På en almindelig graf ser man normalt kun prisen på den seneste handel, afvigelsen fra den foregående pris, og sommetider også volumen – det vil sige, hvor mange aktier der er blevet handlet i perioden. Dette kaldes level 1.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

Level 2 giver mulighed for at gå et niveau dybere ned, da man her får et billede af, hvad udbud og efterspørgsel er på et bestemt tidspunkt. Basalt set er det kun udbud og efterspørgsel, som kan få markedet til flytte sig. Hvis der er stor efterspørgsel på en aktie, vil prisen gå op. Hvis der er et stort udbud, vil prisen gå ned. Og hvis udbud og efterspørgsel modsvarer hinanden, så vil aktien bevæge sig sidelæns, og prisen vil forblive den samme.

Handler man på det amerikanske aktiemarked, så afgiver man en ordre gennem sin handelsplatform, og derefter vil platformen sende handlen igennem en market maker eller en ECN (Electronic Communications Network), som handler på vegne af handelsplatformen. Disse market makers og ECN’s går under forskellige forkortelser, f.eks. ARCA, NITE og AEXG.

Herunder ses et billede af, hvordan et Level 2-vindue kan se ud:

level2

Icebergs

Et af de områder, som kan gøre det vanskeligt at vurdere interessen fra sælgere og købere i level 2, er de såkaldte icebergs, som på det amerikanske aktiemarked benyttes af en del af markedsaktørerne. Når man lægger en ordre ud, har man mulighed for at skjule den egentlige størrelse af ordren. Det vil sige, at en købsordre på 50 aktier i virkeligheden kan vise sig at være på for eksempel 1.000 eller 10.000 aktier. Denne type skjulte ordrer kan være med til at give et fortegnet billede af, hvilken styrke henholdsvis købere og sælgere har og kan derfor føre til, at man tager forkerte beslutninger. Teknikken er dog fuldt ud lovlig og kan bruges af alle.

Ser man et level 2-billede med mange små ordrer på 100 aktier, så vil det være naturligt at forvente, at nogle af ordrerne vil være icebergs. Det kræver en del træning og en god fornemmelse at vurdere, hvilke ordrer som skjuler større ordrer bag sig, og den eneste måde, man kan opnå denne fornemmelse på, er ved at følge en bestemt aktie i flere timer eller dage.

Billedet i level 2 vil variere fra aktie til aktie, og jo mere tid man bruger på at følge en bestemt aktie, jo bedre vil man forstå, hvordan de forskellige aktører agerer i denne specifikke aktie.

Spoofing

En anden ofte benyttet teknik er at lægge ordrer ud, som man ikke har nogen intention om at eksekvere. Denne teknik kaldes spoofing, og i modsætning icebergs er den ikke lovlig. Den benyttes dog alligevel af en del aktører. Eksempelvis ser man, at der bliver lagt en stor købsordre ud, som får markedet til at se stærkere ud, end det er, og det kan give give andre aktører i markedet en falsk tryghed, som medfører, at de for eksempel vil købe en aktie på et tidspunkt, de normalt ikke ville have gjort det.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

Ved at lægge “kunstige” ordrer ud kan man få andre aktører til at tro, at billedet af udbud og efterspørgsel ser ud på en anden måde, end det egentlig gør. Et eksempel kunne være, at man gerne vil gå short i en aktie i kurs 200, og kursen er 197. Man kan nu få aktien til at se stærk ud i kurs 195 ved at lægge en stor købsordre ind på det niveau, hvilket giver andre aktører en falsk tryghed, som får dem til at købe op, og så går aktien op i kurs 200. Her kan man så gå short. Derefter fjerner man den store købsordre i kurs 195, som hele tiden var tænkt som en “kunstig” ordre, og dermed trækker man tæppet væk under køberne, fordi de ikke længere har den store støtte i kurs 195, som de regnede med.

Spoofing er også meget brugt inden for den type algoritme-handel, der kaldes High Frequency Trading (HFT), hvor computerprogrammer der er baseret på algoritmer, lægger ordrerne ud og eksekverer handlerne.

image_pdfimage_print
Del denne artikel