11. september 2001: En traders beretning.

Udgivet: 11. september 2016

Af Larry Pesavento, professionel trader (oversat af daytrader.dk)

Jeg talte med min trader-kollega Arch Crawford tirsdag den 11. September 2001, da det første fly ramte World Trade Center. Vi var begge chokerede. Arch sagde, at det var tid til at sælge S&P 500, der stadig var aktiv på pre-market kl. 8:35 AM Eastern Time. Et øjeblik efter ramte det andet fly, og markedet lukkede og forblev lukket frem til 16. september.

Du kan handle råvarer som f.eks. bomuld og guld hos Saxo Bank. Se mere her.

I de følgende seks dage var USA i DEFCON 4-beredskab. Det er et alarmniveau, der kun er et enkelt point fra en potentiel verdenskrig. Her i Tucson Arizona, hvor jeg bor, har vi en stor militærbase og Stealth-bombere fløj over vores hus flere gange. Hvis du nogensinde får mulighed for at se et sådan fly, så grib chancen, det er ud over enhver beskrivelse.

Som I alle ved, var alt rejseaktivitet i USA afbrudt i de næste seks dage. Der var ingen private fly i luften og meget få mennesker havde lov til st rejse. Da rejsekativiteten blev genoptaget , ønskede meget få at flyve, og flyselskaberne tilbød derfor enorme rabatter. På det tidspunkt boede min datter og barnebarn på Pearl Harboe lufthavnsbasen på Hawaii. Jeg købte tre returbilletter til 200 USD stykket.

Da jeg gik ombord på flyet den 19. September, var der kun 8 mennesker på flyet, hvor der ellers var plads til 400. Vi blev alle flyttet over til 1. klasse. Det skete også en hel måned senere, hvor kun en femtedel af flyet var fyldt. Først i december var tingene tilbage til normal.

Når vi kigger på S&P-grafen i den periode, så skal vi ligge mærke til, at vi i forvejen var i en nedtrend, og da markedet åbnede 17. september, skete det 7.5 % nede, hvilket var et utroligt fald, der samtidig markerede en foreløbig bund.

Du kan handle råvarer som f.eks. bomuld og guld hos Saxo Bank. Se mere her.

Fra denne bund kan man se, at kursen bevægede sig op igen i flere uger, hvorefter kursen stoppede præcis på 61% fibonacci-retracement på tre forskellige tidspunkter, hvorefter den gik ned og lavede den endelige bund i oktober 2002.

Denne lille historiske beretning skal minde dig om, at når den slags nyheder rammer graferne, så må vi stole på tekniske mønstre for at forstå, hvor vi er.

I øjeblikket skriger VIX-indekset (også kaldet ”frygtens indeks”) KØB MIG, og nu er den endelig begyndt at stige lidt. Vi vil bruge dette som en indikation på, at en potentiel top er på vej i markedet. Hvis VIX overhovedet er en indikation på, hvor vi skal hen, så burde vi få en bevægelse mindst 26 point, måske 55 point. Men vi må lade markedet fortælle os, hvad vi skal gøre, for vi har ikke lyst til at blive fanget i en fælde i den tro, at toppen er kommet, uden at vi har fået yderlige tegn.

S&P500 omkring 11. september 2001. Læk mærke til, at markedet efterfølgende stopper omkring 61% retracement.
S&P500 omkring 11. september 2001. Læg mærke til, at markedet efterfølgende stopper omkring 61% retracement.

larry2Daytrader.dk samarbejder med Larry Pesavento. Han har arbejder som fulltime daytrader siden 1967. Du kan se mere om Larry Pesavento på hans website www.larrypesavento.com

image_pdfimage_print
Del denne artikel