Du taber penge, når du handler disse populære aktier

Udgivet: 3. august 2022

I de seneste dage er det Hong Kong-baserede miniput-selskab AMTD steget med over 14.000% på børsen, uden, at nogen kan give en tilfredsstilende forklaring. Selskabets helt ekstreme stigning kan dermed være seneste i rækken af de såkaldte Meme-stocks, hvor aktiekursen er drevet af internet-hype uden bund i selskabets egentlig forretning.

Som daytrader er det meget fristende at handle disse såkaldte Meme-stocks: Volatiliteten er høj, og der er chance for ekstrem gevinst på kort tid. Samtidig får du følelsen af, at du ”narrer” de store hedgefonde, fordi du har opnået en ”speciel indsigt i aktiekursen” fra de sociale medier.

Men i virkeligheden forholder det sig ofte omvendt!

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app

Langt de fleste private daytradere sælger nemlig Meme-stocks for tidligt og køber alt for sent. I stedet er det de store hedgefonde, der igen ”scorer kassen”, imens de private tradere bliver efterladt med tab.

Det viser en granskning af de såkaldte ”retail trading data”. (se graf nederst)

Aktieanalytikeren Joe Marwood har blandt andet kigget på den mest omtalte Meme-stock, nemlig GameStop, der var på alles læber i vinteren 2021, og som ifølge mainstream-medierne gjorde private investorer rige og efterlod hedgefondene i graven.

Historien er imidlertid lige omvendt.

Hypen om Meme-aktier begyndte for alvor, da Reddit-brugere på r/wallstreetbets  i januar 2021 forårsagede et såkaldt shortsqueeze på GameStop (GME), hvilket pressede aktiekursen markant op. Dette skete kort efter en kommentar fra nyhedsbrevet Citron Research, der forudsagde, at værdien af ​​aktien ville falde. Aktiekursen steg i stedet 1.500 procent på få dage, og dens høje volatilitet fik handel til at blive stoppet flere gange.

Ifølge Dow Jones markedsdata blev mere end 175 millioner aktier i GameStop handlet den 25. januar, den næststørste total på en enkelt dag, hvilket oversteg dens 30-dages gennemsnitlige volumen på 29,8 millioner aktier. Nogle af dem, der investerede i aktien, var ifølge medierne unge teenage-investorer, der ”scorede kassen” på at snyde de store hedgefonde.

Men kigger man nærmere på tallene viser det sig altså, at langt de fleste private investorer intet fik ud af handlen med GameStop. Faktisk stod de private for en ganske lille del af handelsvolumen.

I det følgende diagram (se nederst) bliver det tydeligt, at de private tradere solgte, mens aktien steg, og købte, når den ramte toppen.

Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her

I de første dage af februar forsøgte den gennemsnitlige trader at fange ”den faldende kniv”, imens aktien dykkede fra 300 USD og helt ned omkring 50 USD. Da aktien begyndte at stige igen den 24. februar solgte de private handlere for tidligt.

Så hvem tjente i stedet pengene?

Fra de institutionelle beholdningsregistre ser man, at 120 fonde øgede deres lange position i GME. De største aktive købere var Jane Street (+302k aktier), Arrowstreet Capital (+169k), JP Morgan (+117k) og CTC (+117k).

De stod for langt størstedelen af handlerne og gevinsterne, imens de private tradere i virkeligheden stod for en ganske lille volumen, og samtidig også led de brede tab. Det betyder naturligvis ikke, at man som privat IKKE kan tjene store penge på Meme-aktier, men man skal sætte sig grundigt ind i, hvordan “spillet” foregår.

Nogle af de mest populære Meme-stocks har hidtil være:

GameStop (GME)
United States Steel Corporation (NYSE:X)
Palantir (NYSE:PLTR)
AMC Entertainment (AMC)
Avis Budget Group (CAR)

Alle ovenstående Meme-aktier kan handles med gearing hos handelsplatformen Markets.

Hvor linjen bliver mere blå, var private optimistiske og købte, og hvor den bliver rødere, solgte private. Under den betydelige indledende stigning til $150 den 25. januar 2021 solgte de fleste private. De købte så igen lige på toppen. Den nederste graf viser volumen fra private, og som det ses, er den meget lav. Under 10%. Det betyder, at private – i hvert fald ikke direkte – pumpede prisen op.  Grafen er fra Decodingmarkets.com
image_pdfimage_print
Del denne artikel