Disse tre meme-aktier er klar til at eksplodere

Udgivet: 15. juni 2021

Hvis 2020 var et underligt aktieår, så er der intet, som tyder på at 2021 bliver mere normal. IT-giganter som Apple og Amazon har leveret rekordstor omsætning, men alligevel er det de to noget mindre kendte aktier GameStop og AMC, som er løbet med overskrifterne.

De er begge såkaldte meme-stocks og kan på en god dag stige over 100%, og de er en del af et fænomen på aktiemarkedet, som ser ud til at være noget mere end en døgnflue. Begge aktier har allerede flere gange i år oplevet vilde stigninger, men nu er udviklingen med ekstreme stigninger ved at sprede sig til andre aktier, og dermed begynder det at blive interessant for en bredere skare af tradere og investorer.

I denne artikel ser vi på, hvad meme-stocks er, hvilke aktier som er på vej op, og hvilke værktøjer man kan benytte til at finde den næste meme-aktie, som stikker af.

Hvordan opstod fænomenet?

Det begyndte i starten af året, hvor en række tradere på forummet Reddit sendte aktien GameStop til himmels og dermed uddelte et dybt stød til de hedge-fonde, som havde shortet aktien og satset på at den amerikanske videospil-forhandlers aktie skulle falde i pris. Gamestop havde et svindende salg og var i problemer, og det havde ført til fyringer.

Årsagen til, at fondene havde satset på, at aktien ville falde i pris er naturligvis, at GameStop har fokus på salg igennem fysiske butikker, på samme måde som Blockbuster tidligere udlejede videofilm i fysiske butikker. Det er en forretningsmodel, som færre og færre tror på.

Når aktien pludselig steg voldsomt, var det ikke på grund af den fundamentale kvaliteter, men mere på grund af en stærk hype, og muligvis – for nogles vedkommende – et ønske om at give hedgefondene en lærestreg.

Samtidig med GameStop kom biografkæden AMC i fokus og steg næsten 1000% på ganske få uger. Derefter faldt aktiekursen igen, og bedst som man havde troet, at aktien havde fundet sig til rette på et lavere niveau, og alle skulle til at lægge meme-aktier bag sig, så steg aktien endnu engang omkring 1000% i maj og juni. Som en del af den samme bølge steg Blackberry også, efter at masserne på Reddit vendte sin opmærksomhed mod dem.

Hvad er meme-stocks?

Kort fortalt er der tale om aktier, som tiltrækker sig enorm opmærksomhed via sociale medier, ofte midlertidigt, og uden skelen til virksomhedens nøgletal eller fundamentale værdi. Der bliver skabt en hype gennem diskussioner og memes.

Et ‘meme’ er et fænomen på internettet og består typisk af et billede og et stykke tekst over og under billedet. Det særlige ved memet er det tvist, som samspillet mellem billede og tekst giver. Hvis der bliver udformet særlig mange – og særligt sjove – memes om en aktie, så kan det have en meget positiv effekt på, hvor mange som ønsker at købe aktien. Du kan se nogle GameStop-memes på Google her

Almindelige investorer og tradere giver udtryk for, at de er en del af en bølge, hvor de “hævner sig” på Wall Street, der shorter aktier, som de ikke tror på. Der er ofte tale om aktier, som har en meget stor andel af short-sælgere, og derfor også aktier, som kan have en forretningsmodel, som er ved at være uddateret eller under kraftigt pres. Der kan derfor også være en del nostalgi forbundet med meme-aktierne.

Hvordan reagerer virksomhederne selv på stigningerne?

De fleste virksomheder, som er blevet udsat for Reddit-folkenes opmærksomhed, har stort set ikke reageret på det, men en undtagelse af AMC’s direktør Adam Aron, som har omfavnet sit nye publikum og taget meme-kulturen til sig.

De individuelle investorer på Reddit referer til hinanden som “apes”, og af dem bliver den 66-årige Adam Aron benævnt “Silverback”, en leder af gorilla-gruppen.

“All hail the silverback,” skrev en bruger på Reddit forleden dag som en hyldest til AMC’s direktør. I forbindelse med den seneste regnskabsaflæggelse kaldte Aron denne gruppe af investorer for “en hær af passionerede, interesserede, individuelle aktionærer”, og fortsatte:

“De ejer AMC. Vi arbejder for dem. Jeg arbejder for dem, og deres interesserer og passion er vigtig for AMC”, sagde den administrerende direktør, som i øvrigt har lovet gratis popcorn til alle aktionærer hen over sommeren.

Hvordan finder man den næste meme-stock?

På Reddit og andre sociale medier poster folk jævnligt deres enorme aktie-gevinster på meme-aktierne, og derfor er det naturligt at mange gerne vil være med i legen og finde den næste raket, som skyder afsted.

Det er egentlig ikke så svært at finde potentielle meme-aktier, og der findes flere værktøjer som kan benyttes. Først og fremmest leder Reddit-investorerne efter small cap-aktier, som i meget høj grad bliver shortet af store fonde. Short-sælgerne satser imod disse virksomheder ved at låne aktier i virksomheden, hvorefter de straks sælger dem med tanke på at købe dem tilbage til en lavere pris senere. Det er i hvert fald, hvad de har kalkuleret med.

For hedgefondene opstår problemet, når aktien ikke falder i pris. Så kan de blive tvunget til at købe aktierne tilbage til en højere pris og betale forskellen, som aktien er steget i pris. Derved kan der opstå det, der kaldes en short-squeeze, når hedgefondene realiserer deres tab, og det kan give eksplosive stigninger i prisen i opadgående retning.

Nogle af de bedste værktøjer, som man kan benytte til at finde potentielle meme-stocks er følgende:

  • Marketwatchs oversigt over de mest shortede virksomheder i USA
  • Stocktwits oversigt over, hvilke virksomheder der tweetes mest om på platformen. Stocktwits er et et meget stort diskussionforum for aktiehandel
  • Memestocks.org har en god og brugbar oversigt, som opdateres hver time, over hvilke aktier som er de mest nævnte i Reddit-kanalen Wallstreetbets, der er centrum for diskussionerne om meme-stocks.

    Når man benytter værktøjerne ovenfor, f.eks. memestocks.org, så bør man ikke bare se på, hvad der ligger højest på listen, men mere på, hvordan udviklingen er. Følger man sitet over flere dage, kan man analysere hvilke der bevæger sig op og ned over tid, og det siger mere end, hvem der aktuelt ligger øverst på listen. De mest interessante aktier er dem, hvor der over tid sker en stigning i volumen af, hvor ofte aktien nævnes. Dette kan bruges som en indikation af, at en trend er under opbygning. Og omvendt kan et faldende antal omtaler være tegn på, at aktien har nået et plateau og derfor snart vil falde i pris igen.

Hvilke meme-stocks er klar til at eksplodere i pris?

Antallet af aktier, som har meme-stock potentiale, breder sig meget ud i disse dage. Der er efterhånden en større palette af aktier, som Reddit-investorerne har i sigtekornet, og de aktier, der har potentiale, ændrer sig på daglig basis.

De oprindelige meme-stocks er de såkaldte BANG-aktier. Denne gruppe omfatter virksomhederne Blackberry, AMC, Nokia og Gamestop. Lige nu er det dog tre andre aktier, som er i vælten, og som trender på sociale medier.

Corsair Gaming (CRSR). Denne amerikanske virksomhed sælger computerudstyr og er en lidt atypisk meme-aktie i og med at dens fundamentale nøgletal er solide, og at der ikke er tale om en uddateret forretningsmodel. Ikke desto mindre har den fået Reddit-debattørernes opmærksomhed, og omtalen af virksomheden har været i en opadgående trend i de seneste dage. Stiger omtalen fortsat over de næste 24-48 timer vil det kunne føre til yderligere stigninger i pris. Ifølge Marketbeat.com bliver 21,84% af aktierne brugt til at shorte pt.

Clean Energy Fuels Corp (CLNE) er en virksomhed, som opkøber og videresælger vedvarende naturgas, blandt andet baseret på organisk affald fra landbrug. Dette har givet Reddit-brugerne rig mulighed for at lave jokes om køer, hvilket er det perfekte udgangspunkt for en meme-aktie. Aktien har trendet opad i omtale på Reddit over de seneste 5-6 dage og fortsætter dette, vil aktien kunne stige yderligere. Ifølge Marketwatch bliver 29,82% af aktierne pt. brugt til at shorte.

Clover Health (CLOV) er et datadrevet sundhedsforsikrings-firma i USA, som i den seneste uge har været i vælten og har været særdeles volatil. Short-interessen er pt. i top 3 blandt aktierne i USA med hele 36,6% af aktierne, som bliver brugt til shorting, og det har fået Reddit-investorerne til at øjne en mulighed for at lave en short-squeeze og dermed presse shortsælgerne ud af deres positioner. For at finde ud af om aktien har mere potentiale, kan man følge omtalen på sociale medier i de kommende dage for at se, om den stiger, eller om det løber ud i sandet.

Disse aktier kan ikke handels på alle platforme, men på aktiehandelsplatformen MarketsI er der mulighed for at handle dem alle tre.

Hvis man vælger at købe op i disse eller andre meme-aktier, skal man være meget hurtig på fingrene, da stigninger og fald foregår i et ekstremt højt tempo.

Hvad skal man være opmærksom på, hvis man vil handle meme-stocks?

Som investor skal man passe på at kaste sig ud i såkaldte “pump-and-dump-scenarier”, hvor svindlere spreder falsk eller vildledende information, som får aktiekursen til at stige, og derefter sælger deres aktier, når det er sket.

Situationen med meme-aktierne minder til en vis grad om “pump and dump”, da der som regel ikke ligger nogen fundamentalt gode nøgletal bag en stigningen, men snarere en fortælling eller en hype.

Selv hvis man mener, at der ikke er nogen svindel forbundet med denne hype, så kan der stadig være store risici ved at købe meme-stocks. Hvis der ikke er nogen fundamental værdi eller forbindelse til den virkelige verden i de store værdistigninger, så tager man en stor risiko. I værste fald kan du tabe alt, hvad du har investeret i aktien.

Sagen er, at der tabes lige så mange penge, som der tjenes på meme-stocks. Er man inde i en aktie tidligt, kan man profitere, hvis man sælger på et godt tidspunkt, men køber man på toppen – eller tæt på – hvilket mange amatør-investorer har en tendens til at gøre, så taber man tilsvarende store beløb.

Blandt amerikanske unge er det blevet populært at smide hele sin opsparing ind på en enkelt aktie i et YOLO (You Only Live Once) trade. Det er en fascinerende tanke, at man kan opnå økonomisk uafhængighed på få døgn og pludselig være millionær, men det er naturligvis meget få, som det rent faktisk lykkes for. Argumentet for at sætte alt ind på en meme-aktie er den asymmetri, der ligger i det “væddemål”, man går ind i. Du kan tabe 100% af dine investerede penge, men hvis du rammer rent, så kan det være, at du ejer en aktie, som stiger 1000%. På den måde kan du – i princippet – tjene langt mere, end du kan tabe.

Ønsker man at købe op i meme-stocks, bør man gøre det på en ansvarlig måde. For at holde risikoen begrænset, bør man maksimalt benytte 1-3% af sin investerbare formue til den slags ekstremt risikofyldte investeringer. Derudover bør man gøre sig klart, at meme-stocks ikke er køb og hold-aktier. Man kan eje dem i alt fra nogle timer, nogle dage til nogle måneder, men indtil nu ser det ud til, at hypen på den enkelte aktie er relativt kortvarig, og man bør derfor være klar til hurtigt at komme ud af aktien igen.

Handel med meme-stocks er på det højeste risiko-niveau, man overhovedet kan komme inden for aktiehandel. Derfor kan det være en god ide at holde sig på sidelinjen og observere markedet et stykke tid, inden man selv tager aktiv del i det. Husk at hvis du handler med meme-stocks, så kan du risikere at miste alle de penge, du har investeret.

Har du selv nogen erfaringer med meme-stocks, så er du meget velkommen til at dele dem med os i kommentarfeltet herunder.

image_pdfimage_print
Del denne artikel