Nu kan du komme med, før giganterne går på børsen

Udgivet: 28. marts 2022

Kan du huske, da Airbnb gik på børsen i 2020 og samme dag steg 113 procent fra 68 USD til 145 USD?

Som privat investor havde du ikke en chance for at komme med på hele stigningen. Det var nemlig forbeholdt globale kapitalfonde og andre store aktører, der har mulighed for at købe sig ind i selskabet, allerede inden aktierne officielt blev sat til salg på børsen.

Men nu er det endelig blevet os småinvestorers tur til at komme tidligt med i de helt store børsnoteringer– også med relativt små penge. Det sker ved, at de enkelte handelsplatforme ”puljer” alle vores penge, så volumen bliver stor nok til at spille en rolle for børsnoteringerne.

Freedom24-platformen som den ser ud på din telefon

Metoden benyttes for eksempel af handelsplatformen Freedom24, der netop nu satser på Skandinavien med lanceringen af lokale sprog på platformen.

Selskabet hører under Freedom Holding Corp, der selv er børsnoteret på den amerikanske Nasdaq-børs, så det er en stor spiller, der lige nu melder sig klar på det Skandinaviske marked.

Freedom24 er 2000 USD nok, hvis du vil med på en international børsnotering som for eksempel Airbnb eller Uber.

Dine penge lægges simpelthen sammen med alle de andre småinvestorers beløb, og hvis aktien efterfølgende brager i vejret, har du sikret din lille andel i den større pulje.

Freedom24 understreger dog, at de, ligesom tilsvarende tjenester, ikke kan garantere, at man som privatinvestor rent faktisk ender med at få fat i de attraktive aktier.

Men for første gang har du altså en god chance.

Uvisheden skyldes, at platformene ofte ikke ved, hvor mange aktier, de kan få fingre i, og derfor fordeler dem efter ‘først-til-mølle’-princippet. Er man kommet for sent til møllen, får man dog sine penge tilbage.

Der er naturligvis aldrig garanti for, at børsnotering stiger i perioden. Men historien viser, at ofte er god forretning at investere i en børsdebutant før aktierne rammer det brede marked. Ifølge Nasdaq steg de nye børsnoterede selskaber i 2020 i gennemsnit 38 pct. på deres første handelsdag.

Når man investorer i pre-IPOs skal man dog regne med at aktierne er låst i en periode efter børsnoteringen. Begrænsningen er et lovkrav for både de store og små investore og sker for at mindske risikoen for spekulation. Hos Freedom24 er perioden dog kun sat til 93 dage, hvilket er i det absolut lave ende.

Her er fire af de mest kendte platforme, der giver dig adgang til internationale børsnoteringer inden debuten på børsen.

Freedom24MicroVenturesEquityzenGlobal
Minimumsbeløb$2,000$10,000$250,000$250,000
Hvad får du?Aktier i virksomheden du investerer iAktier i virksomheden du investerer iAktier i virksomheden du investerer iAktier i virksomheden du investerer i eller forward contracts
Koncept / MetodeCrowdfunding i en pulje til de enkelte børsnoteringer hvorefter aktierne fordeles mellem køberneCrowdfunding i en pulje til de enkelte børsnoteringer hvorefter aktierne fordeles mellem købernePlatformen forbinder ansatte fra private virksomheder med investorer for at handle pre-IPO-aktier.Platformen forbinder ansatte fra private virksomheder med investorer for at handle pre-IPO-aktier.
Hvad deltager du i?Internationale børsnoteringerInternationale børsnoteringerInternationale børsnoteringerInternationale børsnoteringer
Land for selskabCypern, TysklandUSAUSAUSA
Lock-up periode93 dageTypisk 90-180 dageTypisk 180 dageTypisk 180 dage
Krav om at være akkrediteret invester? (formue på $1 mio. eller årsindkomst på +$200.000)NejJa for at få adgang til alle værdipapirerJaJa
KurtageMax 5%5%3-5%5%

Selskabet bag Freedom24 hedder Freedom Holding Corp., og med én million investeringsprodukter, herunder aktier, obligationer, ETF’er, futures og optioner – samt adgang til fortegningsret – håber investeringsgiganten at fange interessen hos nordiske privatinvestorer.

Timur Turlov, stifter af Freedom Finance-koncertnen
image_pdfimage_print
Del denne artikel