Som daytrader drømmer man hele tiden om at kunne forudsige dagens trend i aktiemarkedet. Skal markedet op eller ned?
Hvis man tror på det første, skal man som regel skynde sig at købe ind i de store børsindekser fra morgenstunden, og dernæst læne sig tilbage og satse på at tjene penge resten af dagen. Men hvordan kan man vide, hvor markedet skal hen?
|
Der findes utallige strategier, der forsøger at forudsige dagens trend ud fra såkaldt teknisk analyse, og som regel handler det om at bruge en masse relativt avancerede tekniske indikatorer til at vurdere, om markedet er overkøbt eller oversolgt.
Der findes dog en noget mere simpel metode, der med god sandsynlighed kan vurdere, om markedet skal op eller ned på hvilken som helst børsdag. Metoden kalder vi ”Stable morningtrend” og tager udgangspunkt i, at aktiemarkedet generelt er stigende over tid. Typisk stiger de store indekser således mellem 5-10% om året. Visse år endda meget mere.
Du kan handle strategien via handelsplatformen Markets. Hos Markets kan du også afvikle dine handler via et enkelt klik på køb eller sælg-knappen.
Denne viden understøtter princippet om, at aktiemarkedet generelt stiger stille og roligt igennem en dag, hvis der ikke er nervøsitet og negative undertoner i markedet.
Som daytrader bør man derfor hver morgen vurdere, om markedet er nervøst. Hvis markedet er nervøst, så bør man holde sig ude eller sælge short. Hvis markedet derimod virker stabilt og stærkt fra morgenstunden, så kan man med en god sandsynlighed regne med, at markedet vil stige resten af dagen. Og det kan man bruge til at købe op.
Men hvordan vurderer man som daytrader, om markedet er nervøst?
Tommelfinger-reglen i strategien om ”Stable morningtrend” er, at markedet anses for nervøst og ustabilt, hvis det har relativt store udsving i kurserne allerede fra morgenstunden. Voldsomme udsving skyldes, at alle de store spillere (banker, hedgefonde osv.) i sekunderne efter børsåbning har forskellige meninger om markedet og med det samme er ”oppe at slås” om retningen i markedet.
Ideen i denne strategi er derfor, at man som daytrader vælger et stort indeks ( for eksempel S&P 500, DAX eller FTSE), og dernæst venter en time efter børsåbning til vurdere, hvor nervøst eller roligt markedet optræder.
|
Til den vurdering anvender man en normal candlestick-graf på timebasis. En candlestick viser hele tiden den laveste og højeste pris i perioden (i dette tilfælde 1 time), og hvis denne første 1-times candlestick ikke er ret høj set i forhold til de seneste 500 candles bagud i tid, ja, så ved man, at markedet er roligt sammenlignet med de seneste 500 timer.
Helst skal den første candlestick-bar efter markedsåbning være MINDRE end de 10% højeste barer i perioden. Eller med andre ord: Der skal mindst være 50 candles blandt de seneste 500 candles, der er HØJERE end den første candle efter markedsåbning.
Hvis det er tilfældet, kan du som daytrader forberede dig på at købe op i markedet.
Selve signalet for opkøb kommer i den efterfølgende candle (anden time efter markedsåbning). Hvis denne candle også er relativt lav og lukker positivt, ja, så har du fået bekræftet antagelsen om, at markedet er roligt, og derfor med en vis sandsynlighed skal op resten af dagen.
Du køber derfor op i indekset (går lang) og sætter dit stop 1% under prisen. Du lukker din handel omkring børsluk (forhåbentligt med profit).
Ovenstående metode er faktisk testet på flere forskellige index ETFer – blandt andet af JBmarwood Research. Resultatet blev, at metoden gav flere vindere end tabere, og at tabene oftest var MINDRE end gevinsten.
“Åbningsperioden giver et godt fingerpeg om markedet resten af dagen. Når volatiliteten er høj fra morgenstunden, så fortsætter den typisk resten. Hvis volatiliteten er lav fra morgenstunden, så er det ofte et signal om, at markedet stiger stille og roligt resten af dagen,” skriver JBmarwood research i en artikel om strategien.
Det kan måske virke uoverskueligt at vurdere 500 candlesticks-barers højde, men i langt de fleste tilfælde vil man hurtigt med øjemål kunne vurdere, om dagens første candle er høj eller lav i forhold til gennemsnittet og især i forhold til de 10% højeste. Du skal undgå at tælle candles i “aftermarked”, og derfor er det smart at tælle candles ved at se på en ETF-graf, der afspejler det indeks, du ønsker at handle. Drejer det sig om DAX, kan du bruge ETF’en kaldet DAXEX. Handler du S&P 500, kan du for eksempel bruge SPDR S&P 500. Handlerne kan du derpå tage som gearede investeringer i en CFD-kontrakt, for eksempel Germeny 30 eller US500. Dette kan du for eksempel gøre hos
Hvis man som daytrader vil sikre sig endnu mere mod udsving, kan man også kombinere strategien med et kig på de store nøgletal, for eksempel hos Forex Factory. Vigtige makroøkonomiske nøgletal ryster ofte markedet, og derfor bør man kun vælge at handle ovenståendes strategi, hvis der ikke er udsigt til ”røde” makroøkonomiske nøgletal i løbet af den pågældende handelsdag.