Williams %R – en overskuelig indikator

Udgivet: 6. marts 2018

Hvis du vil have en enkelt indikation af, om et værdipapirer er overkøbt eller oversolgt, så kan Williams %R være den perfekte indikator.

Williams %R, der også kaldes “Williams Percent Range”, er en momentumindikator, der sammenligner en akties seneste lukkekurs med det kursinterval, instrumentet har bevæget sig i over en periode, hvilket typisk er 14 dage. Formålet er at finde ud af, om kursen handles højt, lavt eller på et mellemliggende niveau ud fra den udvalgte periode, og i sidste ende indikere overkøbte eller oversolgte niveauer. Indikatoren kan altså bruges til at etablere mulige indgangs- og udgangspunkter på markedet.

Du kan nemt indsætte denne indikator direkte på din kursgraf hos handelsplatformen Markets. Hos Markets kan du også afvikle dine handler via et enkelt klik på køb eller sælg-knappen. Hos Markets finder du et stort udbud af indikatorer.

Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading

Indikatoren kan sammenlignes med den stokastiske oscillator, da de begge sammenligner et instruments lukkekurs med den højeste og laveste kurs over en periode. Forskellen mellem de to indikatorer er, at Williams %R genererer negative værdier, hvorimod at den stokastiske oscillator frembringer positive værdier.

Generelt er enhver momentumindikator et værktøj, der kan hjælpe med at forudsige fremtidige tendenser ved at bruge seneste pris- og volumendata på det underliggende instrument. De giver en handlende mulighed for at se, hvor den nuværende pris er i forhold til dens historiske tendens.

 

Udregning af Williams %R:

De fleste handelsplatforme har Williams %R indikatoren tilgængelig, hvilket man ofte finder under ”indicators”. Det er altså ikke nødvendigt at beregne formlen for Williams %R manuelt, men for de interesserede er den formel, der bruges til at beregne Williams % R, forklaret nedenfor.

Hvis man tager udgangspunkt i én 14 dages periode, udregnes Williams %R som instrumentets højeste kurs de sidste 14 dage minus dagens lukkekurs. Denne værdi divideres med instrumentets højeste kurs i perioden minus den laveste kurs i perioden. Hele brøken ganges til sidst med -100.

 

Salgs- og købssignaler:

Williams %R bevæger sig mellem niveauerne 0 og -100. Aflæsninger fra 0 til -20 betragtes som overkøbt, og derimod aflæsninger fra -80 til -100 betragtes som oversolgt.

Ligger Williams %R over værdien -20, er instrumentet overkøbt. Når Williams %R bryder under -20 igen indikerer det, at instrumentet vil fortsætte i en ned-trend, og der fremkommer derfor et salgssignal. Derimod, hvis Williams %R ligger under værdien -80, er instrumentet oversolgt. Når Williams %R bryder over -80 igen indikerer det, at instrumentet vil fortsætte i en op-trend, og der fremkommer derfor et købssignal.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Der kan også fremkomme et signal, der bygger på divergens. Hvis instrumentet falder, og Williams %R stiger, er der tale om positiv divergens. Positiv divergens indikerer, at instrumentet vil vende fra ned-trend til op-trend, og der fremkommer derved et købssignal. Endvidere, hvis Williams %R falder, hvorimod at instrumentet stiger, så er der tale om negativ divergens, hvilket fremkalder et salgssignal.

 

Her ses prisen for det tyske DAX-indeks over de sidste 6 måneder på én 1-dags graf. Vi tager nu et nærmere kig tre steder på grafen markeret med pile, hvor Williams %R indikatoren rent faktisk forudser nogle vindende handelsmuligheder.

Williams %R indikatoren bryder ifølge grafen d. 25. oktober op over -20, hvilket indikerer, at DAX er overkøbt. Den 7. november bryder Williams %R under -20 igen, hvilket giver et salgssignal. Dette signal ville, som man kan se på grafen, have givet næsten 500 point.

Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading

I slutningen af 2017 bryder Williams %R indikatoren under -80, hvilket indikerer, at DAX er oversolgt. I starten af januar bryder Williams %R op over -80 igen, og der opstår derved et købssignal. Signalet ville ligesom i det foregående eksempel have givet næsten 500 point.

Igen d. 18. januar bryder Williams %R op over -20, hvilket som sagt indikerer, at DAX er overkøbt. Fem dage senere bryder Williams %R under -20 og der opstår et salgssignal. En handel der muligvis kunne have givet omkring 1000 point.

Skærmbilledet er foretaget via handelsplatformen Markets, og her slår man Williams %R, kaldet ”Williams Percent Range” til ved at klikke på ”indikatorer” og derefter “Williams Percent Range”. Brokeren Markets har som standard sat perioden på 10, men det mest normale er at sætte denne til 14.

image_pdfimage_print
Del denne artikel