Som ny trader kan der være mange spørgsmål med hensyn til valg af broker/handelsplatform. Udover at man skal sikre sig gode grafværktøjer, passende produktudbud, lave omkostninger mv. er det naturligvis væsentligt, at man også kan stole på sin broker, herunder hvilken sikkerhed man har for sine penge, om man problemfrit man trække pengene ud når man vil osv. Vi forsøger i denne artikel at svare på et par af de vigtigste spørgsmål i forhold til sikkerhed for ens penge og andre væsentlige elementer.
Kan jeg stole på min handelsplatform f.eks. eToro eller Markets?
Ja, de handelsplatforme, der er præsenteret på daytrader.dk har generelt en høj standard. Det første man bør sikre sig er, at handelsplatformen er underlagt den generelle EU-baserede finansielle lovgivning. Det står typisk nederst på handelsplatformens forside eller under ”about”. Mange brokere har adresse på Cypern, men dette er ikke noget problem i forhold til at være omfattet af EU-lovgivningen. Cypern er underlagt de samme minimumsregler for eksempelvis investorbeskyttelse som i resten af EU. På Cypern skal man have tilladelse til at udføre investeringsservice (brokervirksomhed) af den cypriotiske tilsynsmyndighed, Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC). Det betyder samtidig, at virksomheden er underlagt den generelle EU-baserede finansielle lovgivning.
Man kan se om en given broker er registreret hos det danske Finanstilsyn med hensyn til at kunne udbyde investeringsservice i Danmark. Det kan man gøre via Finanstilsynets virksomhedsregister, hvor man bl.a. kan søge på en specifik brokers navn eller finde denne via brokerens hjemland. Virksomhedstypen er typisk ”Investeringsselskaber efter artikel 34 i MiFID II direktivet”. Eksempelvis er handelsplatformen Markets godkendt på denne måde. Selvom en broker er registreret hos Finanstilsynet, er det altid de nationale finansielle myndigheder, som er ansvarlige for selve licensen og at føre tilsyn med brokeren.
Hvis virksomheden har licens i EU betyder det således, at virksomheden er underlagt MiFID reglerne, hvilket sikrer EU-harmoniserede regler for finansielle virksomheder, der udbyder investeringsservice, herunder fx at stille en handelsplatform til rådighed. Reglerne sikrer et vist niveau af gennemsigtighed på finansmarkederne hos de enkelte udbydere og sikrer ikke mindst et højt niveau af investorbeskyttelse især for de private investorer (detail investorer), herunder fx at man ikke kan risikere at tabe mere end sit indskud, hvis man handler med gearede produkter. Reglerne sikrer også mulighed for at man kan klage over brokeren, hvis man er utilfreds med denne både internt hos den enkelte broker og via EU-lovgivningen.
|
På daytrader.dk præsenterer vi bl.a. disse handelsplatforme, der alle er EU-regulerede: AvaTrade, eToro,handelsplatformen Markets, Saxo Bank, IG Markets, Pepperstone, Nordnet og DeGiro. Læs mere om hvorfor man bør vælge EU-godkendte handelsplatforme frem for de uregulerede af slagsen her.
Kan jeg være sikker på, at få mine penge udbetalt igen?
Hvis brokeren har tilladelse til at udføre investeringsservice i EU og dermed er underlagt investorbeskyttelsesreglerne, har du en høj grad af sikkerhed i forbindelse med udbetaling af dine penge. Du skal dog være opmærksom på, at der hos enkelte brokere kan være et gebyr forbundet med at hjemtage sine penge. Samtidig skal du være opmærksom på, at brokeren skal bruge dine ID papirer.
Kan det være rigtigt, at jeg skal indsende pas og en masse ID-papirer til handelsplatformen?
Ja, når du opretter dig som kunde hos en broker gælder samme betingelser, som når du opretter en konto hos din lokale bank. Brokeren skal leve op til strikse regler, der blandt andet sikrer mod hvidvaskning etc. Det betyder, at handelsplatformen med sikkerhed skal vide, hvem du er. Det gælder også adresse-oplysninger, der som regel skal være højest tre måneder gamle.
Risikerer mine penge at forsvinde hos brokeren?
Hvis brokeren har tilladelse til at udføre investeringsservice i EU og dermed er underlagt investorbeskyttelsesreglerne, har du som nævnt en høj grad af sikkerhed. Selvom man aldrig kan gardere sig 100% mod konkurser mv., som man eksempelvis så under finanskrisen i 2008 hvor indtil flere banker bukkede under eller i 2015 i forbindelse med schweizerfrancens voldsomme kursændringer, som kostede flere brokere livet, så giver EU-reglerne en relativ stor sikkerhed sammenlignet med hvis en broker ikke er hjemmehørende i EU eller underlagt tilsvarende finansielt tilsyn. De enkelte lande i EU har regler, som garanterer dig mod tab i forbindelse med konkurs eller lignede økonomisk uføre op til 20.000 EUR. Dine penge forsvinder altså ikke bare uden grund. Det er dog meget vigtigt, at du har sat dig ind i, hvordan den enkelte broker håndterer dine handler. Måske investerer du i gearede produkter, hvor gevinst og evt. tab dobles med en bestemt faktor. Læs evt. mere om gearing her. Hvis kursen falder voldsomt kan det betyde, at du hurtigt kan tabe pengene i din investering. Mange uerfarne investorer tror fejlagtigt, at handelsplatformen har ”taget” deres penge. I virkeligheden har investoren selv sat sin risiko for højt, og investoren har måske også undladt at sætte et ”stop loss” i forhold til, hvor tabet burde være indfriet. Hvis handelsplatformen er underlagt EU-reglerne, er det for detailinvestorer ikke muligt at tabe mere end sit indskud. Dette gælder for eksempel hos handelsplatformen Markets.
Hos nogle brokere er der tillige et inaktivitetsgebyr. Det vil sige, at der bliver trukket f.eks. 10 dollars hver måned fra din konto, hvis du efter nogle måneder ikke foretager handler. Hvis man har 100 dollars på sin konto, og logger ind igen efter 7-8 måneders inaktivitet, kan man derfor opleve, at en stor del af pengene er blevet trukket. Kan kan være frustrerende, men i sidste ende handler det om at læse og forstår brokerens regler. Ofte vil en enkelt handel i perioden være nok til at undgå inaktivtetsgebyret.
|
Hvorfor får mange handelsplatform ofte dårlige anmeldelser?
På nogle hjemmesider kan folk anonymt give deres mening til kende om alt fra handelsplatforme til butikkers service. Det er meget typisk, at handelsplatforme får dårlige anmeldelser af brugerne. Hovedårsagen til dette er, at det rent faktisk er svært at være daytrader. Mange nybegyndere taber deres penge i forsøget på lynhurtigt at handle priserne på olie, guld etc. Når folk taber deres penge, går deres vrede typisk ud over handelsplatformen. Vreden skyldes ofte, at den private trader ikke har sat sig godt nok ind i, hvad det vil sige at handle meget aktivt – ofte med gearede produkter. Aktiv handel med gearing er derfor ikke egnede for alle.
Hos nogle brokere er der tillige et inaktivitetsgebyr. Det vil sige, at der bliver trukket f.eks. 10 dollars hver måned fra din konto, hvis du efter nogle måneder ikke foretager handler. Hvis man har 100 dollars på sin konto, og logger ind igen efter 7-8 måneders inaktivitet, kan man derfor opleve, at en stor del af pengene er blevet trukket. Kan kan være frustrerende, men i sidste ende handler det om at læse og forstår brokerens regler. Ofte vil en enkelt handel i perioden være nok til at undgå inaktivtetsgebyret.
En anden kilde til frustration skal findes i, at mange handelsplatforme tilbyder indskud og handel INDEN man som investor er blevet godkendt og har indsendt ID-papirer. Når investoren senere vil have udbetalt sine penge, mødes denne ofte af de lovpligtige krav om identifikation og legitimation. I den proces er det vigtigt, at man har tålmodighed og indsender de dokumenter, der kræves. Det er ikke fordi handelsplatformen ønsker at chikanere sine kunder. Der er simpelthen et lovkrav at indhente oplysningerne. De senere år er mange handelsplatforme blevet bestormet af helt nye investorer, der vil handle kryptovaluta, techaktier eller andet. Det betyder også, at der er et meget stort pres på handelsplatformene, og det betyder igen lange ventetider. Det bedste råd er at have tålmodighed.
Hvis jeg handler kryptovaluta, betyder det så, at jeg får rigtige virtuelle mønter?
Ikke nødvendigvis. Hvis du skal have virtuelle mønter, skal du bruge en såkaldt wallet og handle hos en udbyder, som tilbyder virtuelle mønter. En sådan wallet kan fås på en langt række kryptobørser for eksempel Kraken eller Bitfinex. Desværre er flertallet af disse IKKE underlagt den generelle EU-baserede finansielle lovgivning, og du kan derfor risikere at opleve meget dårlig investorbeskyttelse ved evt. problemer. Det skete for eksempel for Bitfinex, der blev hacket i 2016 med det resultat at bitcoin for 72 millioner dollars blev stjålet. Desuden kan du opleve, at danske banker IKKE vil tage imod dit evt. overskud fra de uregulerede krypto-børser.
I stedet for at købe ”virtuelle mønter” er det derfor mere fleksibelt blot at spekulere i værdien af den enkelte kryptovaluta for eksempel bitcon eller ethereum i form af et finansielt produkt, som er afledt af kursudviklingen i kryptovalutaen. Det kan fx gøres med en såkaldt CFD-kontrakt eller tilsvarende, der afspejler kursudviklingen i den underliggende kryptovaluta. Dette kan gøres hos f.eks. eToro eller handelsplatformen Markets. Dine gevinster eller dine tab vil blive de samme, som hvis du ejede de virtuelle mønter, hvis du handler uden gearing. Fordelen med CFD-handel eller tilsvarende er, at du dermed kan handle igennem regulerede handelsplatforme. Du er dermed underlagt højere grad af investorbeskyttelse også selvom det underliggende produkt, kryptovalutaen, som sådan ikke er omfattet. Samtidig sikrer CFD’er, at du du kan shorte dine positioner, geare og typisk gå hurtigere ud og ind af markedet. Der kan også være en fordel i at det kan være lettere at få din evt. gevinst udbetalt til en konto hos danske banker.
|