Skulder-hoved-skulder formation

Udgivet: 19. februar 2016

Et af de mest kendte mønstre inden for teknisk analyse kaldes for ”skulder-hoved-skulder”-formationen. Mønsteret beskriver en vending i markedet, og det er et af de mest solide signaler inden for teknisk trading. Samtidig er mønsteret nemt at forstå – også for begyndere.

Du kan bruge tegneværktøjer direkte på grafen hos handelsplatformen Markets. Hos Markets kan du også afvikle dine handler via et enkelt klik på køb eller sælg-knappen.

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app
En klassisk skulder-hoved-skulder.
fig. En klassisk skulder-hoved-skulder.

Allerede i den klassiske bog ”Technical Analysis of Stock Trends” fra 1948 kaldes Skulder-hoved-skulder-formationen ”et af de mest almindelige mønstre – og samtidig et af de mest pålidelige”, og den definition holder stadig, på trods af nytidens markedsstøj, algoritmekaos og high frequency trading.

En skulder-hoved-skulder er et vendemønster, og mønsteret kan opstå både i toppen eller i bunden af en trendvending. Derfor kan mønsteret enten kaldes ”skulder-hoved-skulder top” eller ”skulder-hoved-skulder bund”.

En klassisk top-formation (fig.1) består af to toppe i næsten samme niveau, der danner skuldrene. Imellem dem findes en lidt højere top, der kaldes hovedet. Formationens bunde kaldes ”nakkelinjen”, og den skal brydes, før mønsteret er fuldendt. Når nakkelinjen er brudt vil traderen håbe på, at markedet trækker sig tilbage i en afstand, der mindst svarer til afstanden fra hovedet til nakkelinjen. (H) i fig.1

Når traderen tegner nakkelinjen, skal han kigge efter de to bunde, der er formet af skuldrene. Det er bruddet på denne linje, der afslutter formationen og samtidig igangsætter en mulig handel.

Skulder-hoved-skulder findes på alle timeframes, fra få minutter og op til uge og månedsgrafer. Jo højere timeframe desto mere sikkert er mønsteret dog typisk. Hvis man handler på en platform, der også angiver volumen i markedet, vil man typisk se en øgning i volumen, når prisen bryder nakkelinjen. Jo højere volumen omkring bruddet, desto mere validt er mønsteret.

Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her

Desværre kan man ikke forvente, at markedet altid former en helt perfekt skulder-hoved-skulder. Ofte vil nakkelinjen f.eks. være skæv eller de to skuldre ikke nå præcis samme højde. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at signalet er mindre validt. Derfor kan det betale sig at øve sig på at finde de formationer, der ikke er helt klassiske. I det følgende vil vi vise eksempler på varianter af skulder-hoved-skulder.
For at finde dem, er det nemmest at kigge efter en top, samt to mindre toppe – derefter kan man trække nakkelinjen. Omvendt – naturligvis – hvis de er tale om bundformation.

S-H-S-mønster i euro over for pund på en timegraf. En version med bred venstre skulder er bred.
fig. 2

Fig. 2 viser S-H-S-mønster i valutakrydset euro over for pund på en timegraf. Dette er en version af mønsteret med bred venstre skulder.

fig. 3
fig. 3

Fig. 3 viser et S-H-S-mønster i DAX på en dagsgraf. Her er tale om en meget skæv nakkelinje, der alligevel giver validt signal.

fig. 4
fig. 4

Fig. 4 viser et S-H-S-signal i den danske ISS-aktie på en dagsgraf. Også her er der tale om en skæv nakkelinje, og en højre skulder med “dobbelttop”. Der ses dog igen et relativt stort fald, da nakkelinjen brydes.

fig. 5
fig. 5

Fig. 5 viser valutakrydset australske dollars over for US dollars med en S-H-S bund-formation. Bundformationen er kendetegnet ved præcis samme mønstre som topformationen, blot omvendt.

fig. 6
fig. 6

Fig. 6 viser olie på en ugegraf. Her er der tale om en næsten perfekt S-H-S bund.

Handelstrategien er simpel: I en afsluttet topformation ønsker man at gå kort, når nakkelinjen brydes. Hvis bruddet er fulgt op af høj volumen, vil den dristige trader typisk forsøge sig med højere gearing. Minimum-target svarer til afstanden mellem hovedet og nakkelinjen. Stop sættes typisk over lige over højre skulder, hvis det giver en fornuftig risk/reward. Helst bedre end 1:3. I tiden lige efter brud på nakkelinjen, kan der opstå et mindre re-trace op mod nakkelinjen. Her vil nakkelinjen typisk fungerer som modstand. Tradere med lav risiko kan vente med at gå ind i handlen, indtil dette re-trace er afsluttet, og traderen har konstateret, at nakkelinjen nu virkelig fungerer som modstand. For alle andre gælder det blot om at have tålmodighed, hvis kursen foretager dette klassiske re-trace.

Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading

Kampen mellem sælgere og købere: For at forstå psykologien bag skulder-hoved-skulder kan man forestille sig, at køberne er fulde af begejstring under en optrend, hvor de køber løs af aktierne. Pludselig kommer nogle spekulanter dog i tvivl om trendens videre forløb, og de begynder at sælge ud. Herved skabes venstre skulder. Efter lidt udsalg griber begejstringen dog om sig igen, og køberne genoptager deres køb i håbet om, at den oprindelige trend stadig er intakt. Når kursen når et godt stykke op over venstre skulder, gribes flere af panik. Var korrektionen/venstre skulder mon et udtryk for, at aktien alligevel ikke er så stærk? Tvivlen sætter salget af aktier i gang igen og herved skabes hovedet. Udsalget fortsætter indtil vi igen rammer nakkelinjen, hvor der stadig ligger købere fra den forrige korrektion/venstre skulder. Køberne er i stand til at sende kursen op i præcis samme niveau som den første skulder, hvor aktienkursen atter rammer en flok sælgere fra dengang toppen af venstre skulder blev skabt. Aktien sendes nu ned med fuld fart, og da kursen bryder nakkelinjen, sætter det for alvor gang i frygten. Få modige tadere forsøger måske at købe op, men kursen når aldrig igen over nakkelinjen. Frygten har taget over, hvorefter kursen falder støt. Mønsteret er fuldent, og optrenden er nu vendt til nedtrend.

image_pdfimage_print
Del denne artikel