Mini Futures – gearing uden begrænsning

Udgivet: 20. august 2024

Vil du gerne handle med gearing uden løbetidsbegrænsning, samtidig med, at produktet rent faktisk handles på en børs? Så er Mini Futures noget for dig.

Mini Futures – alternativ til CFD

Mini Futures kan samtidig fungere som alternativ til CFD, fordi du kan finde dem hos de fleste almindelige aktiebrokere som f.eks. Nordnet. Derfor behøver du ikke at have en CFD-broker for at opnå gearing.

Mini Futures er børsnoterede produkter med indbygget gearing, der er koblet til et specifikt underliggende aktiv, såsom en råvare, et indeks eller en aktie. Værdien af produktet ændrer sig i takt med udviklingen i det underliggende aktiv, hvilket giver dig som investor mulighed for at drage nytte af både stigende og faldende markeder. Gearing gør det muligt at opnå større gevinster, men indebærer naturligvis også en højere risiko for tab sammenlignet med en direkte investering i det underliggende aktiv.

Der findes to typer Mini Futures: Mini LONG, som giver eksponering mod stigende priser, og Mini SHORT, der giver eksponering mod faldende priser. Mini Futures er en del af kategorien “knockout-produkter” og er udstyret med en stop-loss-mekanisme. Når denne udløses, lukkes produktet automatisk, hvilket sikrer, at investorerne aldrig kan tabe mere end det beløb, de har investeret.

Konkrete eksempler

Nogle af de mest populære Mini futures udbydes af Societe Generale, der er en af Frankrigs største banker. Produktnavnene kan findes på deres danske hjemmeside og kan dernæst handles hos f.eks. Nordnet.

Her for eksempel en Mini futures LONG på den danske virksomhed AMBU:

https://certifikater.societegenerale.com/product-details/MINILONG%20AMBU%20AO%20SCG

Og her en en Mini futures LONG på den amerikanske virksomhed AMAZON:

https://certifikater.societegenerale.com/product-details/MINILONG%20AMZ%208%20SCG

Mange flere kan findes hos Societe Generale, hvis man bruger deres søgefunktion. Husk at angiv børs til “Danmark”, hvis du gerne vil handle i danske kroner. Produktet kan dernæst genfindes hos Nordnet, hvis man kopierer børskoden fra Societe Generale og over i Nordnet.


Hvis du gerne vil vide, hvordan Mini futures er konstrueret, kan du læse følgende guide:

Hvordan opstår gearingseffekten?

Værdien af en Mini Future følger bevægelserne i kroner og øre fra det underliggende aktiv, f.eks. en aktie. En Mini Future kræver dog en mindre kapitalinvestering, og det kan gøre den attraktiv for mange mindre investorer, der ønsker højere eksponering, end deres kapital umiddelbart tillader.

Men, hvordan er det muligt at opnå den samme eksponering for en meget mindre investering?

Løsningen er en form for lånefinansiering, der også kendes fra boligmarkedet. På boligmarkedet kommer køberne som regel også med en relativt lille udbetaling, mens resten dækkes af en finansiel institution. Princippet ved Mini futures er det samme. Bare i meget mindre målestok.

Lad os se på et eksempel med en tænkt aktie kaldet Danmark-aktien, som handles til 10 kroner. En investor, som tror på en stigende aktiekurs, kan vælge at købe aktien direkte for 10 kr, og hvis aktiekursen dernæst stiger til 13 kr, svarer det til en værdiforøgelse på 30 procent. Sådan kender de fleste investorer princippet om investering.

Man kan dog også spekulere i prisudviklingen på Danmark-aktien ved hjælp af gearing. Det kan gøres ved at købe en Mini Future LONG med Danmark-aktien som det underliggende aktiv. I dette tilfælde betaler investoren IKKE 10 kroner som ved en direkte investering, men får dele af beløbet finansieret af udsteder.

Hvis vi antager, at udstederen finansierer 7 kroner, skal investoren kun bruge 10 – 7 = 3 kr for at købe produktet – penge, der kan sammenlignes med kapitalinvesteringen i en ejendomshandel. Den del, der finansieres af banken/udstederen (i dette eksempel 7 kroner), kaldes finansieringsniveauet (eller »strike price«) og er et vigtigt parameter at holde styr på.

Hvis den underliggende aktie (i dette tilfælde kaldet Danmark) stiger til 13 kroner, ja, så stiger produktet til 13 – 7 = 6 kr. Mini Future LONG deltager altså fuldt ud i kursændringen, men da investoren i dette tilfælde kun lage 3 kr, han han/hun altså fordoblet sin kapital (kursgevinst på 3 kr i forhold til indsatsen på 3 kr = 100 procent værdiforøgelse). Takket være finansieringsniveauet på 7 kroner klarede investeringen i produktet sig 3,33 gange bedre end den direkte investering.

Hvis aktien mod forventning udvikler sig ugunstigt for investoren og falder så meget, så den rammer aftalekursen, er investorens egen andel opbrugt. I dette tilfælde kommer den såkaldte ”knockout-barriere” i spil, et begreb, som vi vender tilbage til om lidt.

Omkostninger

Ligesom renter på et banklån opkræver udstederen et gebyr for at finansiere en Mini Future. Jo højere gearing (større låneandel), desto højere bliver renteomkostningerne. Udover finansieringsomkostningerne tilføjes der typisk en risikopræmie. Disse omkostninger indregnes samlet set gennem en daglig justering af strikeprisen (finansieringsniveauet), som justeres med en faktor på 1/365 hver dag. Dette resulterer i en lille daglig stigning i strikeprisen for en Mini Future LONG. For en Mini Future SHORT er situationen mere kompleks, da strikeprisen i praksis kan justeres både opad og nedad. For mere detaljerede oplysninger om omkostningerne henvises der til den specifikke produktdokumentation.

Fortsat gearing

Faktoren 3,33 er produktets gearing, som enkelt sagt er givet ved at dividere prisen på det underliggende med prisen på produktet (begrebet multiplikator er udeladt indtil videre). I dette eksempel blev der antaget en positiv trend, men gearing fungerer selvfølgelig også i den modsatte retning.

Det er vigtigt at bemærke, at gearingen på 3,33 gjaldt specifikt på det tidspunkt, hvor det underliggende aktiv blev handlet til 10 kroner, og derefter ændres løbende alt efter, hvordan det underliggende aktiv bevæger sig. I vores eksempel ville gearingen for køberen af produktet efter stigningen i stedet være 13/6 ≈ 2,16 (dvs. lavere end oprindeligt). Generelt gælder det, at når en minifuture stiger i værdi, øges “kapitalindsatsen” i forhold til det faste finansieringsniveau, og følgelig falder gearingen. Omvendt, når en Mini Future falder i værdi, stiger gearingen.

En fordel ved den løbende gearing er, at det niveau, der er angivet på investeringstidspunktet, gælder for hele investeringsperioden. Produktets performance er derfor lig med gearingen ganget med det underliggende aktivs performance i hele perioden, også selvom den strækker sig over flere dage eller endda uger. Dette er en væsentlig forskel fra den måde, gearing fungerer på i Bull & Bear-certifikater, hvor rebalancering finder sted på daglig basis, hvilket har en tendens til at føre til en erosionseffekt.

Hvordan skal multiplikator forstås?

Multiplikatoren angiver størrelsesforholdet mellem produktet og det underliggende aktiv og bruges til at nedbryde værdien til et mere håndterbart beløb til fleksibel handel. Hvis multiplikatoren f.eks. er 0,1 (eller 0,01), betyder det, at der skal 10 (eller 100) produkter til at købe én enhed af det underliggende aktiv. I eksemplet ovenfor blev der antaget en multiplikator på en (1), hvilket er almindeligt for aktier, der er noteret i samme valuta som produktet.

Sådan beregnes prisen

I eksemplet ovenfor så vi, at prisen på en Mini Future LONG blev beregnet ved at subtrahere strikeprisen (finansieringsniveauet) fra værdien af det underliggende aktiv. Eksemplet blev dog lavet med den implicitte antagelse om en multiplikator på en (1), og derfor skal der tages højde for multiplikatoren i den generelle formel. Prisen på en Mini Future SHORT opnås ved den omvendte forskel.

Beregning, hvor “aktuel indløsningspris” er finansieringsniveauet også kaldet “strike price”.

Knockout – hvad er det?

Vi har set, at når en Mini Future falder i værdi, øges gearingen, da egenkapitalen bliver mindre i forhold til finansieringsniveauet. Men hvad sker der, hvis den negative udvikling fortsætter i en sådan grad, at prisen på det underliggende aktiv nærmer sig strikeprisen, så kapitalinvesteringen mere eller mindre er opbrugt?

 

Det er her, den såkaldte knockout-barriere (stop-loss) kommer ind i billedet, som er en anden vigtig parameter at holde øje med. Hvis prisen på det underliggende aktiv når eller krydser knockout-barrieren, annulleres produktet automatisk (der sker en såkaldt førtidsforfaldshændelse). Man siger, at produktet er »knockoutet«. I nogle tilfælde kan der udbetales en restværdi til indehaveren. I andre tilfælde udløber produktet helt værdiløst.

Knockout-barrieren ligger enten ved eller lidt foran strikeprisen, afhængigt af typen af Mini Future. Bemærk, at diskussionen hidtil ikke har skelnet mellem typen af minifuture, da det ikke var nødvendigt. Indtil nu altså.

Classic og BEST

Den franske investeringsbank Societe Generale tilbyder Mini Futures af typerne Mini Futures Classic og Mini Futures BEST. Den afgørende forskel mellem disse to varianter er placeringen af knockout-barrieren. En Mini Futures Classic har en knockout-barriere, der ligger »før« strike-prisen, mens en Mini Futures BEST har en knockout-barriere, der er identisk med strike-prisen (BEST = Barrier Equals STrike).

Takket være »bufferen« mellem knockout-barrieren og strike-kursen kan Mini Futures Classic i nogle tilfælde udbetale en restværdi, hvis den bliver slået ned. Ideelt set udbetales hele forskellen mellem knockout-barrieren og strike-prisen, men det afhænger helt af de gældende markedsforhold, der bestemmer den pris, som udstederen formår at lukke positionen til. I tilfælde af kraftige prisbevægelser på det underliggende aktiv kan restværdien endda være nul.

Mini Futures BEST-varianten giver mulighed for højere gearing, men indebærer også en højere risiko for både investor og udsteder. I mangel af en buffer mellem knockout-barrieren og strike-prisen vil BEST-varianten altid udløbe værdiløs, når knockout-barrieren nås. Fra udstederens perspektiv er der således ingen sikkerhedsbuffer, og i et turbulent marked øger dette risikoen for, at prisen falder gennem finansieringsniveauet, hvilket ville betyde et tab for udstederen. Udstederen skal kompenseres for denne øgede risiko, hvilket afspejles i en risikopræmie, der er indbygget i produktets pris.

Hvornår kan produkterne handles?

Mini Futures er finansielle instrumenter, der er noteret på børsen ligesom almindelige aktier. Handel med disse produkter kræver et værdipapirdepot, som tilbydes af de fleste banker og online-mæglere. Handelstiden for børshandlede produkter er fra 8.00 CET til 22.00 CET. Der kan være begrænsede handelstider, hvis hjemmebørsen for det respektive underliggende aktiv er lukket.

Denne introduktion er designet til at give læseren et generelt overblik over Mini Futures og dens mest almindelige funktioner. Den bør ikke betragtes som en omfattende og generel manual. Specifik og komplet produktinformation er beskrevet i dokumentet med central investorinformation, basisprospektet og de endelige vilkår. Det er vigtigt at læse denne dokumentation, før man foretager en investering. Denne tekst er skrevet af Daytrader.dk med økonomisk støtte fra Societe Generale. Investering indebærer altid en risiko. Denne information er kun til markedsføringsformål og udgør ikke investeringsrådgivning. Besøg www.certifikater.societegenerale.com for komplet risiko- og produktinformation. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast.

Del denne artikel