Dobbeltbunde og dobbelttoppe

Udgivet: 17. august 2015

Dobbeltbunde og dobbelttoppe er velkendte mønstre, som ofte forekommer i finansmarkeder. Ofte kan de forekomme i slutningen af en trend og dermed være med til at signalere, at trenden er slut. Disse mønstre vil ofte forme sig på en sådan måde, at dobbeltbunden ligner et stort ”W” og dobbelttoppen ligner et stort M.

Du kan gen-finde denne formation via grafvinduet hos handelsplatformen Markets. Hos Markets kan du også afvikle dine handler via et enkelt klik på køb eller sælg-knappen.

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app

Herunder ses et eksempel på guldprisen d. 14. august 2015, på en 10-minutters graf. Som det kan ses går prisen opad det meste af formiddagen frem til klokken ca. 13.10, hvorefter den vender for en periode og laver en dobbelttop kl. 16.30.

dobbelttop
Guldprisen former en dobbelttop den 14. august, og derefter falder markedet kraftigt.

I dette eksempel ser vi en dobbelttop. De kan somme tider ses i slutningen af en opadgående trend. Det er et klart tegn på, at køberne er ved at miste interessen, og at det er tid til at sælgerne tager over. Når den anden top er bekræftet, og prisen er på vej ned, kan det ses som et tegn på, at prisen skal endnu længere ned.

Gratis forløb: Professionel trader Tom Hougaard afslører sine strategier. Tilmeld dig her

Man ser på ovenstående eksempel, at dobbelttoppe kan antage en form af et udstrakt M, hvor man så kan handle det andet ben i M’et, så snart bevægelsen er bekræftet.

Dog skal man passe på helt blindt at handle disse dobbelttoppe- og bunde, da det sjældent i sig selv er nok til at forudsige en udvikling med tilpas høj sandsynlighed. Derfor vælger mange daytradere også at supplere dette mønster med en indikator. Det kan for eksempel være indikatoren stochastics, som viser momentum i markedet.

dobbelttop med stochastics2
Stochastics-oscillatoren laver en lavere top, samtidig med at prisen former en dobbelttop. Dette er et divergence-signal, som af mange daytradere som et salgssignal.

På ovenstående screendump ses det, at momentum-indikatoren under prisgrafen former en lavere bund, Dette er markeret med den grønne pil. Samtidig med at dette former prisen som før en dobbelttop.

Dette mønster, hvor indikatoren taber momentum samtidig med at prisen former en dobbelttop eller -bund kaldes også “divergence” og bruges af daytradere over hele verden.

Ovenstående graf er konstrueret på platformen ETX Capital, hvor man kan opsætte stochastics ved at åbne en graf, klikke på “studies” og derefter vælge “Stochastic”.

 

image_pdfimage_print
Del denne artikel