Lunar Block – handel med kryptovaluta på dansk platform

Udgivet: 2. marts 2022

Hidtil har handel med kryptovaluta mest foregået på uregulerede handelsplatforme i udlandet, hvor man som investor har skullet bøvle med elektroniske wallets og særlige adgangskoder, som man kunne risikere at smide væk. Men nu tilbydes via Lunar Block en dansk platform, hvor man let og smidigt kan handle udvalgte kryptovalutaer.

Det er fintech virksomheden Lunar, som står bag Lunar Block. Lunar startede for få år siden op med at tilbyde bank til danskerne på en helt ny måde – primært på mobiltelefonen. Selvom Lunar Block udbydes via Lunar, som er godkendt og under tilsyn af Finanstilsynet til at drive bankvirksomhed mv., er det dog væsentligt at påpege, at Lunar Block – og handel med kryptovaluta – ikke er omfattet af tilsynsreguleringen. Så selvom man handler på en dansk platform med de fordele det indebærer, så nærer man som detailinvestor fx ikke samme beskyttelse som ved handel med aktier og andre værdipapirer.

Du bør særligt overveje Lunar Block af disse grunde:

  • Køb let kryptovaluta via Lunar Block i Lunarappen uden brug af wallets og keys
  • Ingen problemer med at trække penge investeret i kryptovaluta hjem igen
  • Overskuelige handelsgebyrer på kryptovaluta fra 1-2,5%
  • Lunar hjælper med information om kryptohandlen til brug for indberetning til Skat
  • Hurtig kundeoprettelse via Lunarappen ved brug af NemID eller MitID

Hvem er Lunar?

Lunar står bag den anderledes og meget innovative fintech-bank, som primært eksisterer på mobiltelefonen. Lunar har via nytænkning og konkurrencedygtige priser og produkter allerede fået over 400.000 kunder og tilbyder bl.a. gratis visakort og mulighed for at opnå en lille positiv rente.

Lunar tilbyder som bank også en lang række andre finansielle produkter, herunder også mulighed for at investere i aktier, fonde og ETF’er. Senest er Lunar Block og direkte handel i kryptovaluta blevet tilført produktpaletten, hvilket er lidt af et særsyn i Danmark.

For overhovedet at kunne handle kryptovaluta på Lunarappen via den særskilte platform, Lunar Block, er man er nødt til i første omgang at blive kunde hos Lunar Bank, hvilket nemt klares via den downloadede Lunarapp, hvor man identificerer sig ved brug af NemID eller MitID.

Læs mere på Lunars hjemmeside om produktudbud og priser her. Du kan også læse vores anmeldelse af Lunar som bank med et lidt bredere fokus på dette produktudbud hos vores søstersite her.

 

Lunar Block – simpel kryptohandel på dansk platform

Med Lunar Block som dansk handelsplatform bliver det for alvor let at handle kryptovaluta som dansker. Man slipper således for at skulle overføre penge til udenlandske kryptobørser, man behøver ikke fedte med wallets og keys, som man kan risikerer forsvinde. Der vil heller ikke være problemer med at trække pengene hjem fra udlandet, hvilket en del danske pengeinstitutter vægrer sig imod.

Det er meget let at komme i gang på grund af en let og smidig oprettelsesprocedure, gebyrstrukturen er gennemsigtig og man kan på overskueligvis følge med i udviklingen på sin kryptovaluta.

Som nævnt kræver det, at man er oprettet som bankkunde på Lunarappen forinden, man kan handle med kryptovaluta via Lunar Block. Se nærmere om fremgangsmåden nedenfor.

Det er let og hurtigt at komme i gang med Lunar Block på Lunarappen.

Hvilke kryptovalutaer kan man handle?

I første omgang er det alene muligt at handle bitcoin, ether, cardano, polkadot og dogecoin. Det er ikke det største produktudbud, men det er Lunars hensigt, at der vil komme flere kryptovalutaer på hylden med tiden. Man kan på Lunar Block platformen læse mere om de forskellige kryptovalutaer, ligesom de også er kort beskrevet nedenfor.

Man handler naturligvis for egen regning og risiko, og det er derfor op til en selv at sætte sig ind i de forskellige kryptovalutaers egenskaber, herunder især den ekstra risiko der jo uvægerligt vil være, når man begiver sig ind på et marked, som ikke er reguleret af myndighederne.

Man kan naturligvis handle den kendte Bitcoin (BTC), som tilbage i 2008 så dagens lys som den allerførste kryptovaluta og begyndte hele kryptobølgen. Bitcoin er fortsat den mest handlede og mest værdifulde kryptovaluta målt på markedsværdi. Som alle andre kryptovalutaer svinger bitcoin voldsomt i kursniveau og stigninger eller fald på 10-15% på daglig basis er ikke noget særsyn. Bitcoin kan bl.a. bruges som betalingsmiddel.

Den næststørste kryptovaluta målt på markedsværdi kommer fra Ethereum (ETH), kan også handles på Lunar Block. Ethereums valuta ether er blevet kaldt ”den næste bitcoin”, idet kryptoen nemlig kan langt mere end bitcoin. Ethereum er en decentraliseret platform for applikationer, som giver muligheder for at afvikle programmer med mindre risiko for svindel, censur, nedetid eller indblanding fra tredjeparter.

Det er også muligt at handle Cardano (ADA), som nok særligt er kendt for at være bæredygtig, idet man kan nøjes med et markant lavere strømforbrug ved udvikling og håndtering. Kryptovalutaen bygger på den såkaldte proof-of-stake protokol. 

Polkadot (DOT) er et nyere kryptoprojekt, som har et mål om at levere den mest robuste platform i forhold til sikkerhed, skalerbarhed og innovation.

Dogecoin (DOGE) blev oprindeligt skabt som en joke og kaldes derfor også en “memecoin”. Dogecoin er et glimrende eksempel på hvor alsidighed kryptovaluta kan være og kan altså også handles på Lunar Block.

 

Hvad koster det at handle?

Gebyrstrukturen er relativ simpel. Er man standard eller premium bankkunde hos Lunar koster det et gebyr på 2,5% af det investerede beløb, som betales ved henholdsvis køb og salg. Er man pro kunde er gebyret i stedet 1%. Standardgebyret ligger nogenlunde på niveau med, hvad det koster hos fx Coinbase eller Revolut, men til gengæld er det noget nemmere, og man risikerer ikke unødig bøvl i forhold til fx at trække sine penge hjem igen. Hos andre udbydere kan den samlede prisstruktur ligeledes virke uigennemskuelig, idet der typisk også opkræves flere mere eller mindre skjulte gebyrer, så det samlet set bliver dyrere at handle i sidste ende end man lige umiddelbart kan se.

Man skal minimum handle kryptovaluta for 99 kr. Selvom kryptovaluta typisk handles i dollars bliver man afregnet i danske kroner, hvilket vil sige, at der ikke tilkommer yderligere vekslingsomkostninger udover det faste gebyr som anført ovenfor. I den forbindelse må det siges, at det forekommer mærkværdigt, at Lunar Block på kursoversigterne har valgt at vise disse i hhv. danske kroner og euro. Lunar burde i stedet have valgt at vise kursen i amerikanske dollars i stedet for euro, så man bedre kan sammenligne med kursangivelser på medier, kryptobørser og andre steder.

Sådan handler man kryptovaluta

Efter man er blevet oprettet som kunde i Lunarappen, skal man under “Produkter” i bunden af appen vælge “Krypto”. Forinden man kan få lov at handle skal man besvare nogle spørgsmål vedrørende kryptovaluta, som skal vise, at man har i hvert fald overordnet har forståelse for de særlige karakteristika, der gør sig gældende for kryptovaluta, særligt risici i forhold til volatil kursdannelse, at værdierne i høj grad bygger på forventninger, at kryptovaluta ikke er reguleret, og at man som investor ikke nyder den sædvanlige investorbeskyttelse, som findes på fx aktiemarkedet.

Når man har fået adgang til Lunar Block, vil man virkelig opdage, at det er let at købe kryptovaluta, jf. billederne nedenfor. Man vælger blot den kryptovaluta, som man ønsker at købe fx bitcoin og trykker Køb. Dernæst angiver man, hvor meget man vil købe for fx 1000 kr. og trykker Fortsæt, hvorefter man kan se en oversigt over gebyr og anslået kurs. Man trykker en sidste gang på Køb og vupti man er blevet ejer af ca. 0,004 bitcoin, som på købstidspunktet har en værdi af 1000 kr. minus det fastsatte gebyr på 2,5%.

Trin 1: Efter valg af kryptovaluta trykkes Køb.
Trin 2: Angiv beløb du ønsker at købe for og tryk Fortsæt.
Trin 3: Tjek oplysninger om gebyr og pris og tryk Bekræft køb.

 

Hvem kan handle kryptovaluta på Lunar Block

Alle personer over 18 år, som er kunde i Lunar Bank, og som accepterer de risici, der er forbundet med investering i kryptovaluta kan, når de har har bestået en lille test, handle på Lunar Block. Testen er ikke vanskelig at klare, og kan man ikke besvare spørgsmålene, bør man nok genoverveje om kryptovaluta er noget for en. 

Sikkerhed i forbindelse med kryptovalutahandel

Selvom Lunar har banklicens i Danmark og står bag Lunar Block betyder det ikke, at kryptovalutahandlen er reguleret af de finansielle myndigheder. Det kan formentlig give lidt ekstra tillid, at produkterne udbydes i regi af en dansk bank, men Finanstilsynet fører ikke som sådan tilsyn med Lunar Block og man er eksempelvis ikke omfattet af Garantiformuen i forhold til den investerede kryptovaluta ligesom man ikke nærer nogen form for investorbeskyttelse, som hvis eksempelvis handler med aktier eller andre regulerede værdipapirer.

At kryptovalutaen ikke er reguleret betyder også, at risikoen for hacking også vil være gældende selvom man har sin kryptovaluta opbevaret hos en dansk udbyder.

Den kryptovaluta, man som kunde køber hos Lunar Block, købes rent teknisk af Lunar Block, hvor den opbevares på en særskilt samlekonto i Lunar Block A/S´ navn. Denne samlekonto indeholder også andre kunders kryptovalutaer hos Lunar Block, men bogføres naturligvis i kundens eget navn. Det betyder, at kunden suverænt har retten over sin egen kryptovaluta og ejer denne.

Man kan udelukkende købe og sælge kryptovaluta gennem Lunar Block via Lunarappen, hvilket betyder, at man ikke kan overføre kryptovaluta fra eller til Lunar Block fx via egen wallet eller andre udbydere. Når man afgiver en ordre om køb eller salg af kryptovaluta, sørger Lunar Blocks eksterne samarbejdspartnere for, at man bliver afregnet til den bedst mulige pris på handelstidspunktet på tværs af tre forskellige kryptobørser: Kraken, Coinbase og Bitstamp.

Du kan læse mere om Lunar Block her, herunder også om alle risikoadvarslerne og vilkår for handel med kryptovaluta. Sidstnævnte fremgår nederst på siden under spørgsmål og svar.

Kryptohandel og skat

Erfarne kryptovalutahandlere bander ofte årligt, når det bliver tid til indberetning til Skat. Skatten i forhold til kryptohandel er ikke bare høj (størrelsen er dog afhængig af øvrig indkomst), den er også unødig bøvlet. For eksempel skal kryptoinvesteringer med gevinst holdes adskilt fra ditto med tab. Der er dog først, når man realiserer en gevinst eller et tab, at beskatningen finder sted. Selvom Lunar ikke indberetter til Skat, idet der ikke findes krav om dette på samme måde, som hvis man fx handler med aktier i en dansk bank, så hjælper Lunar heldigvis med at sørge for en tilpasset oversigt og vejledning, som netop har fokus på indberetning til Skat i Danmark. Det har udenlandske kryptohandelsplatforme ikke, hvorfor den del kan forekomme endnu mere vanskelig. Man skal dog være opmærksom på, at man selv er ansvarlig for både at indberette til Skat og sørge for korrekt beregning af skatten. Læs eventuelt mere om beskatning af kryptovaluta her.

Konklusion

Selvom Lunar Bank med sin innovative og ungdommelige tilgang i høj grad rækker ud efter det yngre publikum, kan det ældre af slagsen sagtens være med og nyde godt af de konkurrencedygtige priser og produkter, hvis bare man kan forlige sig med at det hele foregår via mobilen.

Er man interesseret i at komme i gang med kryptovalutahandel, men har holdt igen på grund af bøvlet med udenlandske handelsplatforme og wallet keys, er Lunar Block helt sikkert en smidig og sikker måde at komme i gang på. Udvalget af forskellige kryptovalutaer er til at begynde med ikke så stort, men de største og vigtigste kan man dog handle. Man bør dog holde sig for øje, at selvom det er Lunar, som står bag kryptohandlen, så er kryptoaktiverne i sig selv ikke omfattet af den finansielle regulering, som beskrevet nærmere ovenfor.

Alt i alt kan både Lunar og Lunar Block kun anbefales.

 

Del denne artikel