Fem vigtige regler, når du investerer i et bear-marked

Udgivet: 17. juni 2022

Aktieåret 2022 har sendt mange af verdens børser ind i et såkaldt bear-marked. Det betyder, at indekset er faldet med mere end 20%. Nedgangstider betyder lavere investeringslyst, og mange bliver usikre på, hvordan de skal forholde sig til aktiemarkedet. Ved du, hvad du kan navigere efter, når kurserne falder?

Stigende renter, krig og skyhøj inflation har sat verdens børser under kraftigt pres. Også det danske C25-indeks har fået klø og er i skrivende stund 22,6% nede.

De globale markeder er faldet kraftigt, og mange steder er børserne nede over 20%. Aktieinvestorerne er udfordret, og i denne artikel kan du læse om, hvad du bør overveje i et bear-marked. Forhåbentlig kan det hjælpe dig til at træffe bedre beslutninger i et forandret markedsklima.

Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her

1. Volatiliteten medfører, at dine positioner føles større

I et bear market er markederne normalt langt mere volatile end i opgangstider. I løbet af den seneste måned har gennemsnitbevægelserne i de store aktieindekser ligger på ca. 2,4% daglig. Det er langt over 2021-snittet på 0,9%. Sandsynligvis har du også oplevet større porteføljebevægelser end normalt, både på røde og grønne dage.

For selv om den generelle trenden peger nedad, er det vigtigt at huske én ting: Nogle af de grønneste dage på børsen kan opstå i bear-markeder.

Store daglige gevinster og tab er psykologisk udfordrende og kan påvirke dine investeringsbeslutninger. Mange professionelle forvaltere og hedgefonde reducerer ofte eksponeringen i den slags perioder for at holde den daglige volatilitet i porteføljen så tæt som muligt på det oprindelige mål.

Som privatinvestor vælger du selv hvordan du vil agere, men forbered dig på større bevægelser end normalt.

2. To års varighed

Et gennemsnitligt bear-marked for aktier varer i to år.

Bear-markeder plejer at være kortere end bull-markederne, men de er ofte mere begivenhedsrige. Det skyldes, at der opstår mere intensive følelser hos investorer, når markedet falder.

I den seneste tid er bear-markederne blevet kortere og kortere. Det seneste, under corona-krakket i 2020, varede kun lidt over én måned.

Nogle hævder, at dette skyldes, at den amerikanske centralbanken Federal Reserve kommer på banen og “redder” markederne oftere end før. Andre påstår, at årsagen findes i en forbedret kommunikationsinfrastruktur, og at markedet derfor priser ny information ind langt hurtigere end tidligere.

Selv om trenden peger på kortere bear-markeder, så kan de stadig være længere end, hvad investorerne forventer. Derfor: Vær forberedt!

Prøv vores gratis handelssignaler – LIVE Via Telegram-app

3. Kontanter er (også) en position

Mens den amerikanske dollarinflation er høj, 7-10% (afhængig af, hvilke tal man bruger), ændrer købekraften til en dollar sig ikke så meget fra dag til dag. Prisen på den amerikanske ETF SPY, som følger SP500-indekset, ændrer sig derimod meget mere, og på det seneste har tabene været betydelige.

I et bear-marked er det vigtigste at holde hovedet over vandet. At lukke dårligt performende positioner til fordel for kontanter, kan i nogle tilfælde være en mulighed.

Hvis man ser på de største aktivklasser, så tyder det på, at der er sket et skred på det seneste. Obligationer, aktier, guld og krypto. Alt sælges for at skaffe kontanter. I et “risk-off”-miljø ser man ofte, at konservative aktører forlader risikoaktiver (aktier) og placerer penge i sikrere investeringer (statsobligationer).

Med den høje inflation i baghovedet, ser det ud til, at mange dropper obligationernes afkast på ca. 3%, og i stedet for vælger den fleksibilitet, som kontanter kan give.

Et andet hedging-alternativ er at shorte brede indekser, som man tror kommer til at præstere dårligt. Sådan kan du begrænse den midlertidige skade, som faldende aktiekurser kan påføre din portefølje. Det skal dog siges, at det kan være vanskeligt at time sine short-positioner i et meget volatilt marked som det nuværende, og hvis man ikke har nogen særlig erfaring med at shorte, bør man først teste det lidt af på en konto med papirspenge.

4. Markedet – ikke enkeltaktier – stiger altid i længden

Du har sikkert hørt det før: Aktiemarkederne stiger altid, bare du er langsigtet nok. I perioder, hvor børserne falder, kan det derimod være en god ide at købe en indeksfond eller en diversificeret portefølje af robuste aktier.

Det er imidlertid vigtigt at understrege, at enkeltaktier ikke nødvendigvis kommer tilbage til gamle højder. IT-boblen er et godt eksempel på dette, hvor ekstremt højt prissatte aktier aldrig kom sig igen. Nogle af datidens højdespringere findes ikke længere i dag, og det er værd at huske på, når man investerer i enkeltaktier i dag.

Går vi et par år tilbage i tiden finder vi også nyere eksempler på dette. Vinderne under koronakrakket, eksempelvis Zoom og Peloton, har siden toppen, da koronafrygten var værst, fået store dele af markedsværdien barberet væk.

Nogle vil mene, at aktierne billige i dag, men husk, at det ikke er en garanti for, at den slags selskaber når tilbage til tidligere topniveauer.

Prøv vores gratis handelssignaler – LIVE Via Telegram-app

5. Det er svært at “bundfiske”

Selv om det er en investors opgave at identificere investeringer med positivt forventet afkast, så er det meget vanskeligt at købe på bunden.

Under koronakrakket var mange af verdens førende hedgefonde for højt eksponeret mod aktiemarkedet, da vi gik ind i krisen, og for lavt eksponeret, da markedet vendte. Faktisk tog flere af verdens dygtigste og mest intelligente investorer fejl i forhold til, hvor markedets bund var.

Hvis du ikke har en strategi om at eje aktier i lang tid, så er det at bundfiske i bear-markeder ekstremt vanskeligt. Hvis du alligevel vil forsøge, så kan vi anbefale denne artikel.

Husk: Det vigtigste i et bear-marked er at overleve. Et ny bull-marked venter rundt om hjørnet.

Prøv vores gratis handelssignaler – LIVE Via Telegram-app

image_pdfimage_print
Del denne artikel