ABCD-mønsteret

Udgivet: 28. juli 2015

ABCD-formationen er et af de mest kendte mønstre inden for teknisk trading. I en avanceret form kaldes mønsteret også for Gartley-patterns. ABCD-mønsteret beskriver en korrektion i markedet med en bølgeformation i enten nedadgående eller opadgående retning. Når formationen er afsluttet, skal man som trader kigge efter at gå ”lang”, hvis der er tale om en nedagående ABCD-korrektion. Eller at gå ”kort”, hvis der er tale om en opadgående ABCD-korrektion.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Mønsteret blev for første gang beskrevet i bogen ”Profits in the Stock Market” skrevet af H.M. Gartley helt tilbage i 1935. Bogen beskrev en mønster, der blev kaldt AB=CD. Mønsteret blev senere også yderligere beskrevet i bogen ”The Frank Tubbs Stock Market Cource” fra 1950erne og igen i 1976 i bogen ”A Trading Strategy” af Charles Lindsay.

ABCD-mønsteret kan findes i alle markeder og i alle timeframes. I klassisk form ser mønsteret således ud:

Et klassisk ABCD-mønster i olien. (1 times-graf). Bemærk, at de to bevægelser A-B og C-D er lige lange. Efter mønsterets afslutning vil man forvente en stigning i prisen, og det sker også i dette eksempel.
Et klassisk ABCD-mønster i olien. (1 times-graf). Bemærk, at de to bevægelser A-B og C-D er lige lange. Efter mønsterets afslutning vil man forvente en stigning i prisen, og det sker også i dette eksempel.

Mønsteret skal opfylde følgende regler, for at der er tale om en klassisk ABCD-korrektion.

1. Længden af den første trend AB er lig med længden af sidste trend CD
2. Længden af korrektionen BC kan ikke være længere end længden af AB
3. Punktet C må ikke være højere/laverede end udgangspunktet A
4. Punktet D skal være højere/lavere end punktet B

Når hele mønsteret er afsluttet, er det traderens forventning, at prisen vil gå i modsat retning af den seneste trend, fra punkt C og frem til D.

Hvis man vil handle med baggrund i ABCD-mønsteret er det vigtigt, at retningen bakkes op af andre tekniske indikationer. Det kan være modstandspunkter, dobbeltbunde, kanaler, trends eller fibonacci-niveauer. Der findes flere mere komplekse udgaver af ABCD-mønsteret, for eksempel Gartley-patterns. Gartley-patterns, der er bakket op af fibonacci-nivauer, beskrives på en særskilt side.

abcd-olie1
Endnu et klassisk eksempel på en ABCD-formation. Bemærk, at AB og CD er lige lange. Efter afslutningen af formationen, vil man forvente, at prisen stiger.
Del denne artikel