Begrebet Daytrading dækker over handel med værdipapirer på meget kort sigt – oftest inden for sekunder, minutter eller højest ganske få timer. Dermed ligger Daytrading langt fra gængs handel med aktier eller obligationer, hvor tidshorisonten typisk er uger, måneder eller måske ligefrem år. Man handler samtidig på en handelsplatform, hvor man både kan geare og shorte, for eksempel handelsplatformen Markets, som vi anbefaler her hos daytrader.dk
Når man første gang hører om daytrading kan det måske undre, hvordan det kan lade sig gøre at tjene penge på meget kortsigtede handler. For hvordan kan man vide, hvordan kursgrafen for et selskab vil bevæge sig i løbet af de næste få sekunder eller minutter? Svaret er, at en daytrader benytter sig af såkaldt ”teknisk analyse” af kursgraferne, når han foretager en handel. Det sker ud fra en teori om, at de historiske eller momentane bevægelser i kursgrafen kan fortælle noget om fremtidens bevægelser.
For at forstå forskellen på gængs, langsigtet handel med værdipapirer, og den meget kortsigtede handel kan man forestille sig to menneskers besøg i et stort indkøbscenter. Den langsigtede aktierhandler vil sandsynligvis gå ind i hver butik i indkøbscenteret og studere varerne, medarbejderne og regnskabet – er der tale om en sund forretning?
Hvis det hele ser godt ud, vil han til sidst overveje at købe en andel i den udvalgte butik. Den kortsigtede trader – derimod – vil slet ikke besvære sig med at besøge butikkerne. Han vil sætte sig på bænken i midten af indkøbscenteret og i stedet studere, hvordan kunderne bevæger sig ud og ind af centrets mange forretninger.
Hvis han pludselig ser, at flere og flere stimler sammen foran boghandelen, ja, så går han ud fra, at netop den butik har noget, der lokker folk til, og det får ham til hurtigt at købe en andel i butikken. Når kundetilstømningen falder igen (måske fordi et udsalg er ovre), så skynder han sig at sælge sin andel igen. Efterhånden ville denne handler lære kundernes bevægelsesmønstre at kende. Han vil vide, at når først 10 mennesker er stimlet sammen foran computerforretningens udstillingsvindue, så er der en vis sandsynlighed for, at flere kunder snart vil følge efter, og at forretningen indtjening kortvarigt vil stige.
|
Præcis sådan skal man også forstå daytraderens analyse af kursgrafer. En kursgraf afspejler intet andet en udbud og efterspørgsel, men underliggende er den præget af menneskets natur – såsom håb, frygt, nysgerrighed, ligegyldighed – eller måske ligefrem begejstring eller panik. Alle de følelser afspejles i grafen, og den erfarne daytrader kan se de samme følelser afspejle sig på samme måde i graferne igen og igen og igen.
Som daytrader bruger man en række begreber til at beskrive følelserne/bevægelserne i markedet. Nogle af disse begreber er: Modstandsniveauer, trendkanaler, bundformationer, stigende bunde, faldende toppe etc. etc.
Hvis man er i tvivl om, hvorvidt teknisk analyse overhovedet kan sige noget fremtidens bevægelser i en kursgraf, så behøver man blot at se på følgende eksempler:
Som daytrader med succes skal du med andre ord blive fortrolig med ”teknisk analyse”. Du skal sætte dig ind i alle de gængse mønstre, og også de mere avancerede. Du skal teste de mange tekniske indikatorer, der anskuliggør kursbevægelserne på nye måder, og du skal frem for alt øve dig igen og igen og igen. Jo flere kursgrafer du har kigget på, desto nemmere bliver det for dig at se mønstrene, og jo større chance er der for, at du en dag vil få succes.
Hvis du skal daytrade med succes, kan det heller ikke betale sig at bruge bankernes almindelige muligheder for at handle aktier. Det går simpelthen for langsomt. I stedet skal du bruge nogle af de handelsplatforme, der er skabt specielt til hurtige handler. Det kan for eksempel være handelsplatformen Markets som vi anbefaler hos daytrader.dk
På mange af disse platforme handler man i virkeligheden slet ikke aktierne, men i stedet bagvedlæggende kontrakter kaldet CFD’er eller futures. Disse kontrakter gør det muligt at handle ultrahurtigt, og det gør det også muligt både at ”sælge” og ”købe” markedet. Som daytrader behøver du derfor ikke være bekymret for, om markedet går op eller ned, hvis du ønsker gevinst.
Hvis markedet falder, så ”sælger” du simpelthen blot din position og tjener dermed penge, selvom markedet falder. Det lyder måske indviklet, men på de handelsplatforme, der er udviklet specielt til daytrading, trykker du blot ”sælg” eller ”køb” alt efter hvilken retning, du satser på. Handelsplatformen klarer resten. Hvis du vil vide mere om, hvordan man kan “sælge markedet”/shorte, kan du læse her. Det kræver naturligvis en handelsplatform, der kan håndtere den form for handel, for eksempel brokeren Markets.
Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading |