Hvad er daytrading?

Udgivet: 29. februar 2024

Begrebet Daytrading dækker over handel med værdipapirer på meget kort sigt – oftest inden for sekunder, minutter eller højest ganske få timer. Dermed ligger Daytrading langt fra gængs handel med aktier eller obligationer, hvor tidshorisonten typisk er uger, måneder eller måske ligefrem år. Man handler samtidig på en handelsplatform, hvor man både kan geare og shorte, for eksempel handelsplatformen Markets, som vi anbefaler her hos daytrader.dk

En daytrader kan både købe og sælge markedet Som daytrader bruger du en handelsplatform, hvor du både kan ”købe” og ”sælge” markedet. Det betyder, at du kan tjene penge både når markedet stiger og falder. For dig som trader er den en kæmpe fordel at kunne gå begge veje i et uroligt marked.
Som daytrader bruger du en handelsplatform, hvor du både kan ”købe” og ”sælge” markedet. Det betyder, at du kan tjene penge både når markedet stiger og falder. For dig som trader er den en kæmpe fordel at kunne gå begge veje i et uroligt marked.

Når man første gang hører om daytrading kan det måske undre, hvordan det kan lade sig gøre at tjene penge på meget kortsigtede handler. For hvordan kan man vide, hvordan kursgrafen for et selskab vil bevæge sig i løbet af de næste få sekunder eller minutter? Svaret er, at en daytrader benytter sig af såkaldt ”teknisk analyse” af kursgraferne, når han foretager en handel. Det sker ud fra en teori om, at de historiske eller momentane bevægelser i kursgrafen kan fortælle noget om fremtidens bevægelser.

Forskellen på en daytrader og en langsigtet aktiespekulant kan forklares ved et besøg i et shoppingcenter. Den langsigtede investor vil besøge alle butikkerne for at forstå deres økonomi. Daytraderen vil sidde på bænken udenfor butikkerne og i stedet betragte kundernes opførsel.
Forskellen på en daytrader og en langsigtet aktiespekulant kan forklares ved et besøg i et shoppingcenter. Den langsigtede investor vil besøge alle butikkerne for at forstå deres økonomi. Daytraderen vil sidde på bænken udenfor butikkerne og i stedet betragte kundernes opførsel. Du kan f.eks. daytrade via denne handelsplatform.

For at forstå forskellen på gængs, langsigtet handel med værdipapirer, og den meget kortsigtede handel kan man forestille sig to menneskers besøg i et stort indkøbscenter. Den langsigtede aktierhandler vil sandsynligvis gå ind i hver butik i indkøbscenteret og studere varerne, medarbejderne og regnskabet – er der tale om en sund forretning?

Hvis det hele ser godt ud, vil han til sidst overveje at købe en andel i den udvalgte butik. Den kortsigtede trader – derimod – vil slet ikke besvære sig med at besøge butikkerne. Han vil sætte sig på bænken i midten af indkøbscenteret og i stedet studere, hvordan kunderne bevæger sig ud og ind af centrets mange forretninger.

Hvis han pludselig ser, at flere og flere stimler sammen foran boghandelen, ja, så går han ud fra, at netop den butik har noget, der lokker folk til, og det får ham til hurtigt at købe en andel i butikken. Når kundetilstømningen falder igen (måske fordi et udsalg er ovre), så skynder han sig at sælge sin andel igen. Efterhånden ville denne handler lære kundernes bevægelsesmønstre at kende. Han vil vide, at når først 10 mennesker er stimlet sammen foran computerforretningens udstillingsvindue, så er der en vis sandsynlighed for, at flere kunder snart vil følge efter, og at forretningen indtjening kortvarigt vil stige.

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app

Præcis sådan skal man også forstå daytraderens analyse af kursgrafer. En kursgraf afspejler intet andet en udbud og efterspørgsel, men underliggende er den præget af menneskets natur – såsom håb, frygt, nysgerrighed, ligegyldighed – eller måske ligefrem begejstring eller panik. Alle de følelser afspejles i grafen, og den erfarne daytrader kan se de samme følelser afspejle sig på samme måde i graferne igen og igen og igen.

Som daytrader bruger man en række begreber til at beskrive følelserne/bevægelserne i markedet. Nogle af disse begreber er: Modstandsniveauer, trendkanaler, bundformationer, stigende bunde, faldende toppe etc. etc.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt teknisk analyse overhovedet kan sige noget fremtidens bevægelser i en kursgraf, så behøver man blot at se på følgende eksempler:

Tydelig modstand omkring en pris på omkring 870 i det tyske selskab Tag Immobilien. Kursen møder modstand mange gange, opgiver til sidst og stiger i stedet voldsomt. En teknisk trader vil typisk vente på et brud af mostanden, og dernæst "sælge" papiret. Han kan også "købe" papiret, når det moder modstand i håbet om, at mønsteret gentager sig, så han kan komme "med op".
Tydelig støtte omkring en pris på 870 i det tyske selskab Tag Immobilien. Kursen møder modstand mange gange, opgiver til sidst og stiger i stedet voldsomt. En teknisk trader vil typisk vente på et brud af støtten, og dernæst “sælge” papiret. Han kan også “købe” papiret, når det møder støtte eller modstand i håbet om, at mønsteret gentager sig, så han kan komme “med op”.
En tydelig kanal i prisen på Euro overfor pund. Læg mærke til, at prisen både vender i toppen og bunden af den parallelle kanal. En teknisk trader kan udnytte dette ved at vente på et kanalbrud og "gå med" op eller ned. Eller han kan vælge at regne med at kanalen er stabil og dermed handel op og ned i kanalen.
En tydelig kanal i prisen på euro overfor pund. Læg mærke til, at prisen både vender i toppen og bunden af den parallelle kanal. En teknisk trader kan udnytte dette ved at vente på et kanalbrud og “gå med” op eller ned. Eller han kan vælge at regne med at kanalen er stabil og dermed handle op og ned i kanalen.

 

Som daytrader med succes skal du med andre ord blive fortrolig med ”teknisk analyse”. Du skal sætte dig ind i alle de gængse mønstre, og også de mere avancerede. Du skal teste de mange tekniske indikatorer, der anskuliggør kursbevægelserne på nye måder, og du skal frem for alt øve dig igen og igen og igen. Jo flere kursgrafer du har kigget på, desto nemmere bliver det for dig at se mønstrene, og jo større chance er der for, at du en dag vil få succes.

Teknisk analyse står i kontrast til ”fundamental analyse”, der typisk er tilknyttet mere langsitet handel med værdipapirer. Hvis man handler på baggrund af ”fundamental analyse”, så vil man typiske købe en aktie – for eksempel Vestas Wind Systems A/S – fordi man har et håb om, at vinderenergi er fremtiden, og fordi man måske har læst selskabets regnskab og konstateret, at selskabet har en sund forretning. Når man har købt aktien er man typisk parat til at vente dage, måneder eller måske ligefrem år på, at aktien skal stige. Sådan arbejder daytraderen slet ikke.
Teknisk analyse står i kontrast til ”fundamental analyse”, der typisk er tilknyttet mere langsitet handel med værdipapirer. Hvis man handler på baggrund af ”fundamental analyse”, så vil man typiske købe en aktie – for eksempel Vestas Wind Systems A/S – fordi man har et håb om, at vinderenergi er fremtiden, og fordi man måske har læst selskabets regnskab og konstateret, at selskabet har en sund forretning. Når man har købt aktien er man typisk parat til at vente dage, måneder eller måske ligefrem år på, at aktien skal stige. Sådan arbejder daytraderen slet ikke.

Hvis du skal daytrade med succes, kan det heller ikke betale sig at bruge bankernes almindelige muligheder for at handle aktier. Det går simpelthen for langsomt. I stedet skal du bruge nogle af de handelsplatforme, der er skabt specielt til hurtige handler. Det kan for eksempel være handelsplatformen Markets som vi anbefaler hos daytrader.dk

På mange af disse platforme handler man i virkeligheden slet ikke aktierne, men i stedet bagvedlæggende kontrakter kaldet CFD’er eller futures. Disse kontrakter gør det muligt at handle ultrahurtigt, og det gør det også muligt både at ”sælge” og ”købe” markedet. Som daytrader behøver du derfor ikke være bekymret for, om markedet går op eller ned, hvis du ønsker gevinst.

Hvis markedet falder, så ”sælger” du simpelthen blot din position og tjener dermed penge, selvom markedet falder. Det lyder måske indviklet, men på de handelsplatforme, der er udviklet specielt til daytrading, trykker du blot ”sælg” eller ”køb” alt efter hvilken retning, du satser på. Handelsplatformen klarer resten. Hvis du vil vide mere om, hvordan man kan “sælge markedet”/shorte, kan du læse her. Det kræver naturligvis en handelsplatform, der kan håndtere den form for handel, for eksempel brokeren Markets.

Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading

 

image_pdfimage_print
Del denne artikel