Glidende gennemsnit

Udgivet: 4. august 2015

Glidende gennemsnit er et af de helt fundamentale og vigtige redskaber inden for teknisk analyse. Man kan blandt andet bruge glidende gennemsnit til at fastslå, hvilken trend der er i et marked, om den er opadgående, nedadgående eller bevæger sig sidelæns.

Du kan nemt indsætte denne indikator direkte på din kursgraf hos handelsplatformen Markets. Hos Markets kan du også afvikle dine handler via et enkelt klik på køb eller sælg-knappen. Hos Markets finder du et stort udbud af indikatorer.

Hvis man ser på et glidende gennemsnit over de sidste 50 timer, så har man et langt perspektiv for en daytrader. Benytter man et langsigtet, glidende gennemsnit, så forsvinder de kortsigtede svingninger, og man har et billede af markedets overordnede bevægelse. Med et glidende gennemsnit på 50 timer, tager man lukkekursen hver time over de sidste 50 timer og lægger tallene sammen, hvorefter man dividerer med 50. Det gør man hver time, og grafen vil så i et længere perspektiv vise, om det glidende gennemsnit er stigende eller faldende.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Se, hvilke glidende gennemsnit en professionel analytiker bruger

I gamle dage skulle man selv regne alt dette ud, men nutildags bliver det regnet ud automatisk på de forskellige handelsplatforme.

glidende-gennemsnit
På de fleste handelsplatforme findes der under “Studies” en lang række indikatorer. Her kan man vælge Simple Moving Average for at få et glidende gennemsnit.

Når man har åbnet det glidende gennemsnit – ofte kaldet simple moving average – på sin graf, kan man sætte perioden, f.eks. til 50. Er man på en 1-times-graf, så får man et glidende gennemsnit over de sidste 50 timer.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Herunder kan man se, hvordan det glidende gennemsnit ser ud. Det giver et godt og overskueligt billede af, hvilken vej trenden er.

moving-average2
Det glidende gennemsnit, her tegnet med en blå linje, er en grafisk fremstilling af en udvikling over tiden med en udjævning af tilfældige udsving. Værdien i det glidende gennemsnit er en udglattet værdi, da den beregnes som et gennemsnit af omkringliggende værdier.

Man kan også benytte sig af et eksponentielt glidende gennemsnit . Forskellen på det simple og det eksponentielle glidende gennemsnit er, at det eksponentielle glidende gennemsnit reagerer hurtigere end det simple. Prøv eventuelt at slå dem begge til, og se forskellen.

Nogle daytradere og investorer bruger med fordel mere end ét gildende gennemsnit, et kort og et langt. Det korte glidende gennemsnit bevæger sig hurtigere end det lange, da det tager udgangspunkt i færre datapunkter.

Brug for hjælp til den rette handelsplatform for dig? Chat med os

Hvis det korte glidende gennemsnit i en graf ligger under det lange glidende gennemsnit, men pludselig bryder igennem nedefra, så opstår der et såkaldt “Golden Cross”. Det ses ofte som et tegn på, at markedet skal opad og kan derfor være et købssignal.

Herunder ses et billede af det tyske DAX-indeks d. 3. august, hvor der opstår et Golden Cross kort tid efter markedets åbning klokken 9. Efter dette Golden Cross bevæger markedet sig opad, indtil det når en top 160 point højere.

 

golden-cross2
Et “golden cross” opstår, når det korte glidende gennemsnit krydser det lange nedefra. Det er et klassisk købssignal inden for teknisk analyse.

Det omvendte signal, når det korte glidende gennemsnit bryder ned gennem det lange oppefra, kaldes et “Death Cross” Det opfattes som et signal om, at markedet skal ned.

Daytradere kan både vinde, når markedet går op og ned.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Som trader er der ikke nogen ”magiske” værdier for glidende gennemsnit, som er de rigtige at bruge for at få de korrekte signaler. Man bør prøve sig lidt frem og se på grafen, hvad der ville have fungeret som et godt peljemærke, når man går lidt tilbage. Mange tradere bruger værdier som 20, 50 og 200 som grundværdier for de glidende gennemsnit, men det smarteste er, at man selv at eksperimenterer med værdierne, og ser hvordan de passer, hvis man kigger længere tilbage på grafen – om de konkrete værdier ville understøtte nogle gode købs- og salgssignaler. Læs i øvrigt vores analyse af de vigtigste glidende gennemsnit i DAX fra 2011 til 2015.

Se, hvilke glidende gennemsnit en professionel analytiker bruger

Del denne artikel