Markedstrends: Højere toppe, højere bunde

Udgivet: 1. august 2019

Af Tom Hougaard, trader

Beskrivelse af trends i form af højere bunde og højere toppe, og omvendt: Finansmarkederne er drevet af økonomiske faktorer og af følelser. Måske tænker du, at det først og fremmest er de økonomiske realiteter, der driver markedet. Men sådan er det ikke. I virkelighedens verden er det først og fremmest os mennesker og vores forestilling om økonomien og fremtiden, der yder det største tryk på markedet.

Trends i markedet opstår, fordi en tilstand har tendens til at vare et stykke tid. Hvis det går godt for en virksomhed, så er der en vis sandsynlighed for, at det bliver ved med at gå godt for virksomheden i et stykke tid endnu. Samtidig bliver vi menneskers følelser for firmaet også positive.

På nøjagtigt samme måde er det med et helt land. Hvis det går dårligt for et land, så har tilstanden tendens til at fortsætte, og vores følelser for landets tilstand og økonomi følger med. I sidste ende afspejler det hele sig i værdien af landets valuta, der går ned og ned.

Hvis du som trader eller investor skal handle fornuftigt i forhold til de scenarier, der er beskrevet oven for, så skal du i virkeligheden opføre dig ulogisk.

Lad mig give dig et eksempel:

Hvis du besøger et supermarked og ser, at der er smør på udsalg til halv pris, så får de fleste mennesker en naturlig lyst til at købe ekstra meget smør netop den dag. Du vil dernæst lægge det overskydende smør i fryseren, indtil du har brug for det.

Dette købsmønster gælder faktisk alle produkter. Hvis det er billigere, end det plejer at være, så har mennesker tendens til at købe det.
Problemet er bare, at man som trader på de finansielle markeder skal forsøge at tænke modsat og altså modstå den trang til at købe billigt. Som professionel trader ved man, at hvis noget er billigere, end det plejer at være, så er der en god grund til det. Hvis vi bliver i supermarkeds-metaforen, så vil en dygtig trader undre sig over, hvorfor smør pludselig er på udsalg, og det vil gøre ham skeptisk. Han vil spørge sig selv, om der mon er noget galt med smørret.

Når jeg ser, at kursværdien på en virksomhed er faldende, så skal jeg som trader eller investor undgå at forsøge at forstå årsagen. Det nytter ikke,at jeg begynder at tænke: ”Den virksomhed bliver handlet alt for biligt. Jeg må hellere købe en masse aktier, for det virker som om, at prisen er god”. Hvis jeg tænker sådan, så ignorerer jeg i virkeligheden, hvad markedet faktisk prøver at fortælle mig, nemlig, at selskabet klarer sig dårligt.

Og det kan blive fatalt.

Det samme gælder også, hvis markedet stiger. Som trader skal jeg erkende, at markedet er større end mig og os alle sammen. Jeg skal erkende, at jeg klarer mig langt bedre, hvis jeg simpelthen bare accepterer, at markedet stiger eller falder – også selvom jeg ikke forstår grunden. Og derfor skal jeg i stedet prøve at finde en god indgang i markedet, så jeg kan ride med på bølgen.

Hvis du går ind i et supermarked og ser, at prisen på smør er steget siden i går, og endnu mere i forhold til i forgårs, så har du sandsynligvis ikke lyst til at købe det. Du vil tænke, at det er alt for dyrt. Men som trader skal du tænke modsat. Du skal netop købe noget, der stiger i pris ALENE af den grund, at det bliver dyrere og dyrere.

Det er netop derfor, at jeg kalder børsmarkedet et ulogisk område. Hvilke andre steder giver det mening at købe noget alene af den grund, at det er steget i pris?

Før vi kan handle i forhold til en trend, er vi som tradere nødt til at vide, hvad en trend er. Til det bruger vi såkaldt teknisk analyse af kursgrafer. Og hvad er så teknisk analyse? Mange af jer vil kende alt til det allerede, men for nye tradere vil jeg kort introducere det her:

Teknisk analyse er en form for analyse af finansmarkederne, som har til formål at forudsige den kommende prisudvikling i et bestemt marked. Man tager her primært udgangspunkt i den tidligere prisudvikling, for at give et bud på, hvordan fremtiden vil se ud.

Årsagen til, at det kan give mening at benytte teknisk analyse er, at markedet allerede har vurderet alle de grundlæggende økonomiske faktorer og taget højde for dem i kursen. Det gælder både de rapporterede og de forventede nyheder og deres markedspsykologiske påvirkning.

Tilhængere af teknisk analyse mener grundlæggende, at tradere kollektivt udviser og gentager den adfærd, som investorer før dem har haft. For en teknisk analytiker er følelserne i markedet måske nok irrationelle, men de eksisterer, og da deres adfærd ofte gentager sig i faste mønstre, så mener analytikerne, at genkendelige og forudsigelige prismønstre udvikler sig på charten. Disse mønstre kan man udnytte som trader.

Lad os nu bruge teknisk analyse til at se på, hvordan en trend ser ud på en kursgraf. Når vi ved det, kan vi udnytte trenden til at lave en god handel:

Se nøje på ovenstående graf. Der er tale om en graf i såkaldt Optrend. Ganske vist bevæger grafen sig op og ned, men den lange trend går op, og det kan du se ved, at bundene i de mange sving hele tiden blive højere i forhold til den foregående bund (punkt 1-3-5). Det samme er gældende for toppene, der hele tiden lægger sig højere i forhold til den foregående top (punkt 2-4-6).

Det betyder, at definitionen af et marked i trend lyder således:

Optrend: For at et marked er i uptrend, skal der laves højere toppe og højere bunde.

Nedtrend: For at et marked er i nedtrend, skal der laves lavere toppe og lavere bunde.

Det er ikke så kompliceret at se, men det er alligevel kompliceret at handle. Alt for ofte ser man, at en investor kommer til at handle mod en trend, og dermed ender med at tabe penge.

Se nedenstående eksempel fra et “rigtigt marked”. Kan du spotte trenden? Jeg har gjort det nemmere ved at indsætte streger, så du nemt kan se toppe og bunde.

Trends i markedet.

 

Del denne artikel