Gearing af aktier – sådan kommer du i gang! Hvad er gearing?

Udgivet: 15. februar 2020

Mange daytradere benytter sig af gearede produkter, når de handler aktier eller andre værdipapirer. Gearingen medfører, at selv små kursændringer kan resultere i større gevinster, hvorved man kan maksimere ens vindende handler mest muligt. Når man gearer sin investering, mangedobler man således sin gevinst – men naturligvis også sit tab. Derfor bør man være forsigtig, når man benytter sig af gearing. Gearing sker typisk igennem CFD-kontrakter eller ved større volumener futures. Disse produkter giver altså mulighed for at forstørre gevinster eller tab. Man kan geare mange forskellige finansielle produkter såsom aktier, aktieindeks, valuta og råvarer.

Når man køber en aktie, vil værdien fastsættes dagligt på en fondsbørs på basis af udbud og efterspørgsel i markedet. Hvis man for eksempel har købt aktier for 10.000 kroner til kurs 100, og kursen efterfølgende stiger til 106 i løbet af de næste dage, så vil man have tjent 6% af 10.000 kroner, det vil sige 600 kroner.

Anderledes forholder det sig med gearede investeringer. Det kan ske for eksempel ske via en CFD-kontrakt, som er et finansielt instrument, der afspejler en given akties kursudvikling. Med en CFD-kontrakt kan man geare, så man for eksempel ”satser” 5 gange aktiens bevægelse. Med en gearing på 5 gange vil en kursændring på 6% dermed pludselig betyde en gevinst/et tab på omkring 30%. Det kan naturligvis give nogle voldsomme udsving, hvis man ikke er god til at styre sin risiko, men i hænderne på den kompetente og disciplinerede trader, så kan gearing være et meget stærkt værktøj.

Gratis forløb: Mød de danske daytradere med succes Tilmeld

Når man gearer sin investering vil handelsplatformen reservere et beløb af traderens saldo, så længe handlen er i gang. Dette kaldes margin. Margin – eller sikkerhedskravet – er et beløb, der er reserveret til at dække eventuelle tab i forbindelse med en åben CFD-handel. Hvis man for eksempel ønsker at spekulere i kronens værdi i forhold til dollar og overvejer at satse 1 krone per bevægelse i kontrakten kaldet DKKUSD, så er det ikke usædvanligt, at handelsplatformen kræver en sikkerhed på omkring 7000 kroner. Du skal altså have mindst 7000 kroner stående på kontoen for at foretage netop den handel. Selvom man har lagt en sikkerhed på 7000 kroner skal man dog være opmærksom på, at et tab godt kan overstige margin-/sikkerhedskravet.

Hvor kan man handle aktier med gearing?

Der findes mange forskellige platforme, som giver mulighed for at geare både aktier, indekser og valuta. En af de mest brugervenlige er handelsplatformen Markets, og er man interesseret i at vide noget mere om denne udbyder, og om hvordan man handler med gearing, så kan vi anbefale webinaret herunder. Det kan fungere som en god introduktion, hvis du er lidt usikker på begreber som gearing, CFD-handel mm., men ønsker at vide mere.

Herunder ses et eksempel på en gearet investering i dollar over for kroner, kaldet USDDKK. Under Quantity i øverste højre hjørne, kan man se, at traderen har gearet med 0,5 kroner per pip (ændring i pris). Marginkravet kan ses nederst på illustrationen under “Margin krav”. Den står til 3404 kroner. Handlen er åbnet i kurs 6,8576 og den aktuelle kurs er 6,80905. Selvom der er tale om meget små sving i kursen, betyder det alligevel, at traderen er i minus med knap 300 kroner. (Det røde tal øverst til venstre under Open PL). Det skyldes, at investeringen er gearet.

Et eksempel på en gearet investering i dollar over for kroner, kaldet USDDKK.

Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading

Hvordan fungerer gearing?

Når man gearer aktier, så kan det fungere ved, at man låner aktier fra handelsplatformen. Man låner altså af handelsplatformen for at få mulighed for at tage handlen, selvom man ikke helt har råd.

Hvis man gearer sin investering 10 gange, så skal du reelt kun bruge ca. 800 danske kroner for at eksponere dig for 8000 kroner. Resten låner du af handelsplatformen. Man kan sige, at du er eksponeret for 8000 kroner, selvom du altså kun har investeret 800 kroner. Præcis på samme måde som, hvis du har købt et hus til 4 millioner kroner, men reelt kun har betalt 400.000 kroner. Når man har gearet sin investering 10 gange, så kan det skrives det, at handlen er gearet 1:10.

På nogle handelsplatforme skal man vælge gearingen selv, og på nogle kan den være fastsat automatisk. Inden man går i gang, skal man tjekke dette nøje, og eventuelt foretage nogle handler på en demo-konto, hvis man endnu ikke er så erfaren. Hvis du vælger at geare dine handler (og det gør de mange tradere og private, når de handler valuta), så vil handelsplatformen kræve en sikkerhedsstillelse, også kaldet marginkrav. Marginkravet er det beløb, man skal deponere for at kunne geare sin investering.

Gearing ved hjælp af CFD’er

En meget almindelig måde at handle med gearing på er det såkaldte CFD’er (Contracts for difference). Når du køber en CFD, så ejer du rent faktisk ikke nogen aktier. En CFD er et såkaldt “derivat”, og prisen på dette produkt udvikler sig på samme måde som den aktie, det indeks eller den valuta, som det afspejler. Man kan sige, at CFD’en er en slags væddemål, som handelsplatformen sætter op. Du har nu mulighed for at købe produktet med gearing, og du har også mulighed for at shorte produktet, evt. også med gearing.

Gratis forløb: Mød de danske daytradere med succes Tilmeld

Så hvor man normalt bare ville købe f.eks. en Amazon-aktie, så giver en CFD dig mulighed for at geare din handel, typisk op til 5 gange, sådan at du kan femdoble din satsning på, at Amazon stiger. Du har også mulighed for at shorte og geare på samme tid, typisk op til fem gange, hvis du satser meget stærkt på, at en aktie falder.

Gearing fungerer derfor som en slags forstørrelsesglas af din investering. Hvis du gearer fem gange, så kan du tjene 5 gange så meget, men lige så vigtigt er det at nævne, at du også risikerer at tabe fem gange så meget.

Når du investerer i en CFD, så spekulerer du i udviklingen på det underliggende aktiv (i dette tilfælde Amazon-aktie), og prisudviklingen i CFD’en følger udviklingen i den normale aktiepris.

Hvad er margin?

Når du investerer i CFD, så kaldes det beløb, du bruger til investeringen for “margin”. Det kan, særligt hvis man handler valuta, godt være en mindre del af det beløb, man rent faktisk investerer. F.eks 5-10%. En margin er et beløb, som bliver reserveret, og som giver muligheden for, at handelsplatformen kan låne dig resten af beløbet til investeringen. Der betales en mindre rente af dette beløb af traderen, og information om dette vil kunne findes på den enkelte handelsplatform. Normalt vil denne lånerente være bedre end på et almindeligt banklån.

Dermed kan man sige, at margin er det middel, som gør det muligt, at du kan geare din handel.

Et regneeksempel

Lad os se på nogle simple eksempler på, hvordan dette virker. Lad os sige, at du handler en CFD på Amazon-aktien med en værdi på 1500 dollars. Du gearer positionen 10 gange, og dermed behøver du kun at stille 150 dollars i margin. Hvis Amazon-aktien nu stiger 10%, så stiger den fra 1500 til 1650 dollars, og dermed har du tjent 100% procent på dit oprindelige indskud, marginen på de 150 USD.

Havde du brugt en gearing på 2, hvilket nok er et lidt mere realistisk niveau, når der er tale om gearede aktier, så ville du skulle stille 750 dollars i margin. En 10% stigning, som ville give en fortjeneste på 150 dollars, ville altså repræsentere en stigning på 20% i forhold til dit indskud, marginen på 750 dollars.

Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading

Gearing er et værktøj som skal bruges med stor omtanke, for når man kan få ekstra fart på investeringen, så giver det også en risiko for, at noget går galt, hvis markedet går den modsatte vej af, hvad man regnede med.

Sådan shorter du aktier eller hele markedet med CFD’er

Er du interesseret i at vide mere om, hvordan du kan benytte CFD’er til at tjene penge i et faldende marked, så se den følgende video om, hvordan man gør i praksis, på handelsplatformen MarketsX,:

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er gearing?

Gearing fungerer ligesom en løftestang, hvor man med en mindre indsats kan løfte mere end man ellers ville have kunnet. Det bevirker således, at man for færre midler kan opnå en større eksponering (risiko) end ellers.

Hvad er margin?

Margin betyder sikkerhedsstillelse og er det beløb, som man skal deponere for at kunne åbne en position med en højere eksponering end man ellers ville kunne, hvis man indgår en gearet handel.

Hvor kan man geare?

Man kan bl.a. geare via handelsplatformen Markets, hvor man kan handle gearede aktier, aktieindeks, råvarer, kryptovaluta mv.

Hvilke aktier kan man geare?

Man kan typisk kun geare likvide aktier af en vis størrelse. Aktier kan oftest kun geares op til 5 gange som følge af europæiske regler om dette. Enkelte udenlandske handelsplatforme udenfor Europa kan dog tilbyde højere gearingsniveauer.

image_pdfimage_print
Del denne artikel