Gearing af aktier – sådan kommer du i gang! Hvad er gearing?

Udgivet: 15. april 2023

Mange daytradere benytter sig af gearede investeringsprodukter, når de handler aktieindeks, valuta eller andre finansielle produkter. Gearingen medfører, at selv små kursændringer kan resultere i store gevinster, hvorved man kan maksimere ens vindende handler mest muligt. Når man gearer sin investering, mangedobler man således sin gevinst – men naturligvis også sit tab. Derfor bør man være forsigtig, når man benytter sig af gearing. Gearing sker typisk igennem CFD-kontrakter eller ved større volumener futures. Disse produkter giver altså mulighed for at forstørre gevinster eller tab. Man kan geare mange forskellige finansielle produkter såsom aktier, aktieindeks, valuta og råvarer.

Når man køber en aktie, vil værdien fastsættes dagligt på en fondsbørs på basis af udbud og efterspørgsel i markedet. Hvis man for eksempel har købt aktier for 10.000 kroner til kurs 100, og kursen efterfølgende stiger til 106 i løbet af de næste dage, så vil man have tjent 6% af 10.000 kroner, det vil sige 600 kroner.

Anderledes forholder det sig med gearede investeringer. Det kan ske for eksempel ske via en CFD-kontrakt, som er et finansielt instrument, der afspejler et givent finansielt produkt fx en akties kursudvikling. Med en CFD-kontrakt kan man geare, så man for eksempel ”satser” 5 gange en akties kursbevægelse. Med en gearing på 5 gange vil en kursændring på 6% dermed pludselig betyde en gevinst/et tab på omkring 30%. Det kan naturligvis give nogle voldsomme udsving, hvis man ikke er god til at styre sin risiko, men i hænderne på den kompetente og disciplinerede trader, så kan gearing være et meget stærkt værktøj.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

Når man gearer sin investering vil handelsplatformen reservere et beløb på traderens handelskonto, så længe positionen er åben. Dette kaldes margin. Margin – eller sikkerhedskravet – er et beløb, der er reserveret til at dække eventuelle tab i forbindelse med en åben CFD-handel. Hvis man for eksempel ønsker at spekulere i euroens værdi i forhold til dollar, kan man gøre dette via en CFD kontrakt i valutakrydset EURUSD, så vil handelsplatformen typisk kræve en sikkerhed på 3,33% af den ønskede eksponering. Ofte er den mindste eksponering 1000 EUR, hvorved man altså mindst skal have 33,33 EUR på sin konto for at åbne en sådan position. Se eksempel på en EURUSD position nedenfor.

Selvom man har lagt en margin på et vist beløb, skal man dog være opmærksom på, at et tab godt kan overstige margin-/sikkerhedskravet. Et eventuelt stort tab vil dog aldrig kunne resultere i en negativ konto, idet brokeren selv skal tage et sådant tab, hvis markedet fx skulle gappe voldsomt over natten. 

Hvor kan man handle værdipapirer med gearing?

Der findes mange forskellige handelsplatforme, som giver mulighed for at geare både aktier, indekser og valuta. En af de mest brugervenlige er handelsplatformen AvaTrade, og er man interesseret i at vide noget mere om denne udbyder, og om hvordan man handler med gearing, så kan vi anbefale de korte videoer på dansk herunder. Det kan fungere som en god introduktion, hvis du er lidt usikker på begreber som gearing, CFD-handel mm., men ønsker at vide mere. Du kan også læse vores grundige anmeldelse af AvaTrade platformen her

 

 

Nedenfor ses et eksempel på en gearet investering i euro over for dollar, kaldet EURUSD. På billedet vises en dagsgraf over kursudviklingen og i højre side vises et handelsvindue for instrumentet. I handelsvinduet kan det ses, at man kan handle ned til 0,01 lot dvs. en eksponering på ca. 1063 USD (1000 EUR). Eftersom man gearer EURUSD 30 gange (leverage) skal man i margin betale ca. 35 USD svarende til 3,33% af eksponeringen.

 

 

Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading

Hvordan fungerer gearing?

Når man gearer fx aktier, så kan det fungere ved, at man låner penge fra brokeren eller evt. andre steder fx i friværdi i ens faste ejendom. Med de ekstra penge kan man altså eksponere sig mere end man ellers ville kunne.

Hvis man gearer sin investering 10 gange, så skal man reelt kun bruge ca. 800 danske kroner for at eksponere dig for 8000 kroner. Resten låner du af fx brokeren. Man kan sige, at man er eksponeret for 8000 kroner, selvom man altså kun har investeret 800 kroner. Præcis på samme måde som, hvis man har købt et hus til 4 millioner kroner, men kun har betalt 400.000 kroner i udbetaling. Når man har gearet sin investering 10 gange, så har man gearet sin position 1:10.

Gearing ved hjælp af CFD’er

En meget almindelig måde at handle med gearing på er det såkaldte CFD’er (Contracts for difference). Når man køber en CFD, så ejer man rent faktisk ikke det underliggende aktiv fx en aktie. En CFD er et såkaldt “derivat”, og kursen på dette produkt udvikler sig på samme måde som den aktie, det indeks eller den valuta, som det afspejler. Man kan sige, at CFD’en er en slags væddemål, som handelsplatformen sætter op, idet man handler direkte med denne. 

På enkelte handelsplatforme kan man vælge gearingsniveauet selv, men på de fleste er gearingsniveauet fastsat automatisk fx aktier 1:5 og de mest likvide valutakryds 1:33. Inden man går i gang, skal man tjekke dette nøje, og eventuelt foretage nogle handler på en demo-konto, hvis man endnu ikke er så erfaren. Hvis du vælger at geare dine handler (og det gør de mange tradere og private, når de fx handler valuta), så vil handelsplatformen kræve en sikkerhedsstillelse, også kaldet marginkrav. Marginkravet er det beløb, man skal deponere for at kunne geare sin investering.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

Så hvor man normalt bare ville købe f.eks. en Amazon-aktie, så giver en CFD dig mulighed for at geare en position typisk op til 5 gange, sådan at man kan femdoble sin satsning på, at Amazon stiger. Man har også mulighed for at shorte og geare på samme tid, typisk også op til fem gange, hvis man er af den overbevisning, at en aktie er overvurderet og skal falde.

Gearing fungerer derfor som en slags forstørrelsesglas af en investering. Hvis man gearer fem gange, så kan man tjene 5 gange så meget, men lige så vigtigt er det at nævne, at man også risikerer at tabe fem gange så meget. Hvis man holder en position åben over natten skal man være opmærksom på, at man skal betale finansieringsomkostninger til brokeren som følge af gearingen.

Når man investerer i en CFD, så spekulerer man direkte i kursudviklingen på det underliggende aktiv (i ovennævnte tilfælde en Amazon-aktie), og udviklingen i CFD’en følger nøjagtig udviklingen i den pågældende akties kurs.

Hvad er margin?

Når man investerer i en CFD, så kaldes det beløb, man bruger til investeringen for “margin”. Det kan, særligt hvis man handler valuta, godt være en mindre del af det beløb, man rent faktisk er eksponeret for. F.eks. 3,33% (1:30), når der er tale om de største valutakryds fx EURUSD. En margin er et beløb, som bliver reserveret på ens handelskonto, og som giver muligheden for, at handelsplatformen kan låne dig resten af beløbet til investeringen. Der betales en rente af dette beløb af traderen, hvis man beholder en position over natten. Information om dette vil kunne findes på den enkelte handelsplatform og er afhængigt af det til enhver tid gældende renteniveau.

Dermed kan man sige, at margin er det middel, som gør det muligt, at man kan geare sin handel.

Et regneeksempel

Lad os se på nogle simple eksempler på, hvordan dette virker. Lad os sige, at man handler en CFD på Netflix-aktien med en værdi på 400 dollars. Man gearer positionen de maksimale 5 gange, hvorved man skal stille 20% i margin dvs. 80 USD. Hvis Netflix-aktien nu stiger 10%, så stiger den fra 400 til 440 dollars, og dermed har man tjent 50% procent i forhold til den reserverede margin på 80 USD. I forhold til eksponeringen udgør stigningen 10%.

Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading

Gearing er et værktøj som skal bruges med stor omtanke, for når man kan få ekstra fart på investeringen, så giver det også en øget risiko for at tabe penge, hvis markedet går den modsatte vej af, hvad man regnede med.

Sådan shorter du aktier eller hele markedet med CFD’er

Er du interesseret i at vide mere om, hvordan du kan benytte CFD’er til at tjene penge i et faldende marked, så se den følgende kort video om, hvordan man gør i praksis, på handelsplatformen AvaTrade:

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er gearing?

Gearing fungerer ligesom en løftestang, hvor man med en mindre indsats kan løfte mere end man ellers ville have kunnet. Det bevirker således, at man for færre midler kan opnå en større eksponering (risiko) end ellers.

Hvad er margin?

Margin betyder sikkerhedsstillelse og er det beløb, som man skal deponere for at kunne åbne en position med en højere eksponering end man ellers ville kunne, hvis man indgår en gearet handel.

Hvor kan man geare?

Man kan bl.a. geare via handelsplatformen Markets, hvor man i form af CFD´er kan handle gearede aktier, aktieindeks, råvarer, kryptovaluta mv. 

Hvilke aktier kan man geare?

Man kan typisk kun geare likvide aktier af en vis størrelse. Aktier kan oftest kun geares op til 5 gange som følge af europæiske regler om dette. 

image_pdfimage_print
Del denne artikel