Gearing

Udgivet : 10 August 2015

De fleste daytradere benytter sig af gearede produkter, når de fortager handler. Det sker for at få mest muligt ud af deres vindere. Når man gearer sin investering mangedobler man sin gevinst – men naturligvis også sit tab. Derfor bør man være forsigtig, når man første gang benytter sig af gearing. Gearing sker typisk igennem såkaldt CFD-kontrakter eller futures.

Brug for hjælp til den rette handelsplatform for dig? Chat med os

Når man køber en aktie vil værdien fastsættes dagligt på fondsbørsen på basis af udbud og efterspørgsel. Hvis man for eksempel har købt aktier for 10.000 kroner til kurs 100, og kursen dernæst stiger til 106 i løbet af de næste dage, så vil man have tjent 6% af 10.000 kroner, det vil sige 600 kroner.

En CFD-kontrakt er derimod et papir, der afspejler en given akties kursudvikling. En sådan CFD-kontrakt kan man geare, så man for eksempel ”satser” 15 gange aktiens bevægelse. Med en gearing på 15 gange vil en kursændring på 6% dermed pludselig betyde en gevinst/et tab på omkring 90%.

Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading

Når man gearer sin investering vil handelsplatformen deponere et beløb af traderens saldo så længe handlen er i gang. Dette kaldes margin.  Margin-/sikkerhedskravet er beløbet, der er reserveret til at dække eventuelle tab i forbindelse med en åben CFD handel. Hvis man for eksempel ønsker at spekulere i kronens værdi i forhold til dollar, og overvejer at satse 1 krone per bevægelse i kontrakten kaldet DKKUSD, så er det ikke udsædvanligt, at handelsplatformen kræver en sikkerhed på omkring 7000 kroner. Du skal altså have mindst 7000 kroner stående på kontoen for at foretage netop den handel. Selvom man har lagt en sikkerhed på 7000 kroner skal man dog være opmærksom på, at et tab godt kan overstige margin-/sikkerhedskravet.

Et eksempel på en gearet investering i dollar over for kroner, kaldet USDDKK.
Et eksempel på en gearet investering i dollar over for kroner, kaldet USDDKK, på handelsplatformen ETX Capital. Under Quantity i øverste højre hjørne, kan man se, at traderen har gearet med 0,5 kroner per tic (ændring i pris). Marginkravet kan ses nederst på illustrationen under “Margin krav”. Den står til 3404 kroner. Handlen er åbnet i kurs 6,8576 og den aktuelle kurs er 6,80905. Selvom der er tale om meget små sving i kursen, betyder det alligevel, at traderen er i minus med knap 300 kroner. (Det røde tal øverst til venstre under Open PL). Det skyldes, at investeringen er gearet.
image_pdfimage_print
Del denne artikel
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags: , ,

Kommentarer

  • Relateret
  • Seneste
  • POPULÆRE