Andrews Pitchfork

Udgivet: 20. august 2015

Mange handelsplatforme indeholder et tekniske værktøj kaldet Andrews Pitchfork. Der er tale om et redskab til teknisk analyse, der kan hjælpe med at analysere en trend. Den er opfundet af traderen Alan Andrew – formodentlig engang i 1930’erne. Andrew var student under den berømte Roger Babson, der tjente en formue under det store krak i 1929.

Du kan finde dette værktøj hos handelsplatformen Markets. Hos Markets kan du også afvikle dine handler via et enkelt klik på køb eller sælg-knappen.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Andrews Pitchfork har sit navn, fordi redskabet tegner tre linjer, der til sammen minder om en ”trefork” med en median-linje samt to ydre, parallelle linjer, der ligger i en vis afstand fra medianlinjen. Hvis man finder en kursudvikling, hvor man kan tegne en valid pitchfork, kan man ifølge Andrew, med en vis sandsynlighed forudsige prisudviklingen.

Potentialen for en Pitchfork-model sker, når prisen følger en trend (ned eller op), dernæst koorigerer prisen, hvorefter den fortsætter i retning af den forudgående trend.

Figur 1. Andrews Pitchfork i SP 500
Figur 1. Pitchfork i SP 500

I figur 1 ser man en valid pitchfork på 10 minutters grafen i indekset SP500. Den er valid, fordi grafen ser ud til at respekterer linjerne i grafen. Udgangspunktet for denne pitchfork er toppen af grafen omkring den 11. august klokken 4 om natten. Prisen falder i en parallel kanal frem til klokken ca. 18:00 samme dag, hvor der sker en korrektion frem til klokken 02:00 natten til den 12. august. Disse tre punkter danner udgangspunkt for at tegne Andrews Pitchfork. Læg mærke til, hvordan toppe og bunde til en vis grad respekterer medianen og den underste linje fremadrettet.

Alan Andrew havde flere forudsigelser i forbindelse med sin model:

1. 80% af gangene vil prisen ramme median-linjen. Det sker omkring klokken 02:00 om natten i figur 1.

2. Når prisen rammer median-linjen kan den enten blive skudt tilbage mod den ydre linje igen – eller skære lige igennem. I figur 1 skærer den lige igennem.

3. Hvis prisen glider igennem median-linjen, vil den typiske lave et kort retrace og teste median-linjen igen. Det sker også i figur 1 omkring klokken 6:00 den 12. august.

4. Hvis prisen ikke formår at nå op/ned til en af de ydre linjer, vil den vende i et kraftigt ryk og mindst nå ned til medianlinjen igen. Det sker også i figur 1 omkring klokken 14:00 den 12. august.

5. Prisen vil ofte vende ved de ydre linjer. Det sker omkring klokken 10 og klokken 15 på figur 1.

6. Hvis prisen skærer igennem de ydre linjer, er der tale om et trendskifte. Det sker omkring klokken 19:00 i figur 1.

Som trader kan man bruge disse seks regler til at forsøge at komme ind i en handel i retning med trenden. Det kan være yderst effektivt.

Gratis forløb: Professionel trader Tom Hougaard afslører sine strategier. Tilmeld dig her

Lad os se på endnu et eksempel. I figur 2 ses prisen i det hollandske AEX-indeks. Trenden er tydeligt nedadgående. Omkring klokken 16 den 19. august sker en mindre korrektion. Denne optrend ser ud til at blive brudt igen klokken 20:00.

Figur 2. Nedadgående trend i det hollandske index.
Figur 2. Nedadgående trend i det hollandske index.

Man tegner nu Andrews Pitchfork fra toppen af punktet A til bunden af punktet B og op til toppen af korrektionen C. figur 3.

Figur 3. Yderpunkterne identificeres.
Figur 3. Yderpunkterne identificeres. A-B-C

Det kommer til at se ud som figur 4. Læg mærke til, hvordan prisen herefter lever op til flere af de regler, der er angivet fra punkt 1-6

Figur 4. Andrews Pitchfork tegnes fra A til B og til C.
Figur 4. Andrews Pitchfork tegnes fra A til B og til C.

I videoen herunder kan du se en lille film med den legendariske Alan Andrew.

Del denne artikel