Køb Cardano – den vokser eksplosivt lige nu

Udgivet: 6. september 2021

Cardano (ADA) er i øjeblikket en af ​​de hurtigst voksende kryptovalutaer. Men hvad er så specielt ved netop denne kryptovaluta? I denne guide gennemgår vi alt hvad du bør vide om Cardano, og hvordan du selv kan købe kryptovalutaen. Vi ser også på, om det er en bedre investering end Ethereum, og hvad fremtiden kan bringe for Cardano.

Du kan handle bitcoins og andre kryptovalutaer hos Markets Se mere her

Hvor kan man købe Cardano?

Man kan købe Cardano på en lang række handelsplatforme verden over. En af disse er handelsplatformen Markets. Markets er registreret i Danmark med brokerlicens og er derfor omfattet af EU’s finansielle lovgivning eksempelvis den vigtige indskudsgaranti. Det giver en ekstra sikkerhed for dig som privatinvestor, at handelsplatformen er godkendt i EU, hvilket ikke er tilfældet på mange andre platforme eller uregulerede kryptobørser, som primært tilbyder handel med kryptovaluta.

Når man handler kryptovaluta hos handelsplatformen Markets foregår det i form af en CFD-kontrakt, hvilket betyder, at man ikke ejer den egentlige kryptovaluta, men i stedet retten til at få del i kursudviklingen på den pågældende kryptovaluta. Dette har flere fordele, hvilket man kan læse mere om længere nede i denne artikel.

I ovenstående video beskrives det, hvordan man køber bitcoin hos Markets. I videoen nævnes kontrakten “Bitcoin Futures”, som afspejler kursudviklingen på bitcoin futuren. Hvis man i stedet ønsker en bitcoin kontrakt, som afspejler spotkursudviklingen på bitcoin, dvs. almindelige bitcoin uden betaling af overnight-renter, skal man investere i kontrakten kaldet “Bitcoin”.

Sådan åbnes en konto hos Markets

Klik på videoen nedenfor for at se, hvordan du åbner en handelskonto hos handelsplatformen Markets.

Du kan på dette link hos handelsplatformen Markets et åbne en konto ved at skrive din email og et valgfrit password og trykke på “Tilmeld dig nu”. Derefter skal du vælge, om du vil handle på en demokonto i begyndelsen eller på en konto med rigtige penge. Er du i tvivl om handelsplatformen er noget for dig, kan du læse vores grundige anmeldelse her.

Du kan hele tiden skifte mellem demokontoen og din rigtige konto ved at klikke frem og tilbage mellem dem.

Hvis du vil handle for rigtige penge, bliver du bedt om at udfylde oplysninger om dig selv. Herefter kan du fx overføre penge med det samme med et visakort, og du er nu klar til at investere. Du kan fx investere i Cardano eller i nogle af de andre produkter, som handelsplatformen tilbyder.

Hvis du gerne vil handle Cardano eller andre produkter, som handles i USD, bør du åbne en USD konto for at undgå løbende vekselgebyrer. Hvis du overfører penge til Markets fra en bankkonto i DKK bør du gøre det til en konto i DKK hos Markets. Det kan fx gøres med et visakort eller via en almindelig bankoverførsel i DKK. Du vil efterfølgende kunne veksle hos Markets uden at blive opkrævet tillæg til valutakursen.

Hvis du vil handle Cardano kan du søge på enten “Cardano” eller “ADA”, som er en forkortelse for Cardanos kryptovaluta.

For at købe Cardano skal du blot klikke på “Køb”. Hvis du derimod vil satse på, at prisen vil falde, kan du “shorte” Cardano ved at trykke på “Sælg”. Så tjener du penge, hvis kursen på Cardano falder.

Det er enkelt at købe Cardano hos handelsplatformen Markets. Vælg antal kontrakter og tryk “KØB”.

Eftersom man hos handelsplatformen Markets  handler Cardano med en indbygget gearing på 1:2, skal man for at købe Cardona for en samlet markedsværdi (eksponering) på ca. 1500 USD alene stille en margin (sikkerhed) på ca. 750 USD, jf. ovenstående billede. Man behøver altså alene at have ca. 750 USD på sin konto for at handle for knap 1500 USD.

Det sker ind i mellem at uregulerede kryptobørser udsættes for hackerangreb.

Fordele ved at handle Cardano som CFD-kontrakt

Handler man en kryptovaluta som Cardano i form af en CFD-kontrakt har det flere fordele i forhold til at handle kryptoen direkte. Man behøver eksempelvis ikke oprette og sætte sig ind i, hvad det vil sige at have en “wallet” og de andre tekniske detaljer, der følger af, at købe kryptovaluta direkte. Man har tilmed mulighed for at handle på en handelsplatform, som er omfattet af EU’s finansielle lovgivning.

Det medfører en række fordele for den private investor. Hvis eksempelvis den handelsplatform man handler hos skulle komme i økonomisk uføre, er man dækket af en investorgaranti på op til 20.000 EUR. På de rendyrkede kryptobørser, hvor man til gengæld rent faktisk handler med – og ejer – kryptovalutaen, vil man typisk ikke have samme sikkerhed, idet der ikke findes regulering på området.

Et andet problem er, at de uregulerede kryptobørser kan blive udsat for at blive hacket, hvilket betyder en risiko for at man helt mister sine penge. I 2014 blev den dengang største bitcoinbørs i verden Mt. Gox hacket og næsten 460 millioner dollars af kundernes penge forsvandt i den blå luft. Siden da er flere børser blevet hacket. Senest gik den sydkoreanske Youbit-børs konkurs efter at hackere havde stjålet kryptovaluta for omkring en halv milliard dollars.

Hvis man ikke skal bruge kryptovalutaen ADA til noget, men bare ønsker del i kursudviklingen, kan vi ikke anbefale at købe “ægte” ADA på en kryptobørs. Man får del i nøjagtig samme kursudvikling med en CFD, som følger prisen på den underliggende kryptovaluta – uden at man udsætter sig selv for de risici, der er forbundet med handel på en ureguleret børs.

Hvad koster det at handle Cardano som CFD-kontrakt

Når du handler Cardano hos Markets, er den primære pris forskellen mellem købs- og salgsprisen. Dette kaldes spreadet. På skærmbilledet herunder kan du se, hvad det koster:

Spreadet ses som forskellen mellem købs- og salgskursen

Eftersom man hos Markets handler Cardano med en indbygget gearing på 1:2, skal man, hvis man beholder positionen åben natten over, betale en rente. Størrelsen på denne rente kan findes under menuen “Nøglestatistikker”, når man har valgt Cardano på kursgrafen på handelsplatformen, jf. nedenfor.

Cardanos kursgraf på handelsplatformen Markets.

 

Hvad er Cardano (ADA)?

Cardanos grundare
Cardanos grundlægger Charles Hoskinson.

Cardano blev grundlagt i 2017 af Charles Hoskinson, som var en af ​​Ethereums medstiftere. Hoskinson så behovet foren mere standardiseret og skalerbar blockchain. Med sin matematiske baggrund begyndte han at opbygge en kryptovaluta fra et mere videnskabeligt perspektiv. Resultatet var Cardano, hvis navn stammer fra den italienske matematiker Geralamo Cardano.

Kort efter lanceringen i 2017 etablerede ADA (Cardanos token) sig hurtigt blandt de mest populære kryptovalutaer. Cardano hævder, at de er i stand til at overvinde eksisterende problemer på kryptomarkedet såsom at Bitcoin er for langsomt og ufleksibelt, og at Ethereum ikke er sikkert eller skalerbart.

Cardano er designet til at være en fleksibel, bæredygtig og skalerbar blockchain forstået som platform til at drive smarte kontrakter, hvilket gør det muligt at udvikle en lang række decentraliserede finansapps, nye kryptotokens, spil og meget mere.

Hvad er specielt ved Cardano?

Cardano er baseret på Ouroboros Proof-of-Stake blockchain-protokol, der hævdes at være fire millioner gange mere energieffektiv end Bitcoin (BTC). Denne energiforskel kan sammenlignes med energiforbruget i en husstand (ADA) versus et lille land (BTC). Interessant nok er Ethereum i gang med at flytte fra en Proof-of-Work-protokol til en Proof-of-Stake, hvilket utvivlsomt viser, at teknologien er højt anset i branchen.

Cardanos blockchain-arkitektur består af to hovedelementer: Cardano Settlement Layer (CSL) og Cardano Computational Layer (CCL). De fleste andre eksisterende blockchain-platforme har kun ét lag, hvilket ofte forårsager overbelastning af netværk, bremser transaktioner og resulterer i højere gebyrer.

Cardano-platformen er dybest set designet af ingeniører og akademiske eksperter inden for blockchain og kryptografi, hvilket har været meget vigtigt for platformen. Det er et open source-projekt, der har til formål at levere en inkluderende, fair og modstandsdygtig infrastruktur til finansielle og sociale applikationer i en global skala.

I videoen nedenfor kan du høre mere om Cardanos vision (knap 2 min. lang):

 

https://youtu.be/l_Nv0-PVrnM
Du kan handle bitcoins og andre kryptovalutaer hos Markets Se mere her

Cardano – En stabil og sikker platform

Sikkerhed er et af Cardanos kerneprincipper, og derfor er kryptovalutaen skrevet i programmeringssproget Haskell. Dette er et funktionelt programmeringssprog, der gør det muligt for Cardano at bygge et system med rene funktioner. Det medfører et design, hvor komponenter let kan testes isoleret set. Derudover giver de avancerede funktioner i Haskell Cardano mulighed for let at teste kompleks kodning – før distribution finder sted.

Samlet set satser Cardano på at være en stabil og sikker platform til udvikling af decentrale applikationer (dapps). Cardano fokuserer på at løse aktuelle problemer ved:

Skalerbarhed – Cardano “ledgeren” kan håndtere et stort antal transaktioner uden at påvirke netværksydelsen. Kryptovalutaen implementerer forskellige teknologier (f.eks. Datakomprimering) og arbejder på at introducere Hydra, som gør det muligt at oprette flere “side-chains”.

Interoperabilitet – Cardano ønsker at sikre det mest mulige multifunktionelle miljø for finansielle, forretningsmæssige eller kommercielle aktiviteter ved at give brugerne mulighed for at interagere – ikke kun med én valuta, men med flere valutaer i forskellige blockhains.

Holdbarhed – I en Proof-of-Stake blockchain er det vigtigt at sikre, at systemet er selvforsynende. Cardano er bygget til at deres community løbende skal udvikle kryptovalutaen ved at deltage, foreslå og implementere systemforbedringer.

Nedenstående video forklarer teknikken bag Cardano på en simpel måde:

https://youtu.be/Do8rHvr65ZA

Hvad er kursen på Cardano?

På grafen nedenfor kan du følge Cardanos aktuelle kurs.

 

Cardano eller Ethereum?

Cardano og Ethereum har nærmest identiske mål og ambitioner, idet begge ønsker at være verdenens førende decentraliserede blockchain-platform. Da Cardanos grundlægger Charles Hoskinson forlod Ethereum, indså han behovet for en anden type blockchain, som skulle være skalerbar og sikker. Begge dele mente han at Ethereum aldrig ville kunne opnå. Ethereum har i øjeblikket sine egne skalerbarhedsproblemer og gennemgår således allerede sin anden iteration af Ethereum blockchain for at øge dets skalerbarhed.

 


En af de største fordele ved Cardano er, at den bruger Proof-of-Stake (PoS) i stedet for Proof-of-Work (PoW) til at bekræfte transaktioner i blockchain, hvilket betyder, at den er meget hurtigere til transaktioner end Ethereum. Ethereum arbejder imidlertid på at introducere PoS i deres systemer. Hvis de kan løse dette i den nærmeste fremtid, ville dette være et stort plus for Ethereum.

Ethereum vinder, når det kommer til smarte kontrakter. Ikke alene har de aktiveret smarte kontrakter, men over 2800 decentrale applikationer bruger allerede netværket. Ifølge State of the Dapps kører omkring 80% af Dapps på Ethereum-netværket. Cardano tester sin kapaciteten for smarte kontrakter for øjeblikket og håber at kunne lancere dem hurtigst muligt.

 

  Cardano Ethereum
Startdato September 2017 Januar 2014
Frontfigur Charles Hoskinson Vitalik Buterin
Programmeringssprog Haskell Solidity
Konsensusmekanisme PoS PoW (går over til PoS)
Arkitektur 2 layer (Cardano Settlement layer
og Cardano Computational layer
1 layer

Ethereum er mere end ti gange større end Cardano målt på markedsværdi, men samtidig har de haft et betydeligt forspring. Værdien af ​​at være en “first mover” bør ikke undervurderes, og Cardano har meget at vinde her. Over tid bliver dette dog mindre vigtigt, og i sidste ende vinder netværket med den bedste teknologi. Under overskriften “Hvad er så specielt ved Cardano?” I denne artikel kan du læse, at Cardano unægtelig har en teknologi at konkurrere med.

Kritik fra Buterin

Ethereums grundlægger Vitalik Buterin siger i en podcast, jf. nedenfor, at der er meget interessant i Cardanos teknologi, men kritiserer Cardanos afhængighed af peer review-systemet. I stedet for at fokusere på akademisk bevis foretrækker Buterin en mere heuristisk tilgang. Men måske er det ikke helt overraskende, at han til dels er kritisk over for en af ​​sine største konkurrenter?

https://youtu.be/XW0QZmtbjvs?t=7416

På grund af kryptovalutamarkedets uforudsigelighed kan det være en god idé at eksponere sig selv over for begge kryptoaktiver. Hvis du beslutter dig for kun at investere i en af ​​dem, anbefaler vi, at du omhyggeligt læser og accepterer risiciene.

Vi har tidligere set, hvordan en tweet fra Elon Musk om Bitcoin eller en pludselig retssag mod Ripple kan få stor indflydelse på kursen på kryptoaktiver.

Du kan handle bitcoins og andre kryptovalutaer hos Markets Se mere her

Hvordan ser Cardanos fremtid ud?

På grund af kryptomarkedets volatilitet og det faktum, at det stadig er relativt ungt, er det mere end svært at forudsige fremtiden med større sikkerhed. Noget, der kan tale imod investering i Cardano, er at:

  • Projektet stadig er under udvikling, og det vil tage flere år at gennemføre. Der er risiko for, at projektet støder på tekniske eller ukendte forhindringer undervejs.
  • Selvom Cardano vil producere et fremragende slutprodukt om flere år, er det ikke til at vide om ikke der er flere andre interessante kryptoprojekter i udvikling på dette tidspunkt?
  • Cardano er blevet kaldt “computernørdenes kryptovaluta” på grund af dens tekniske kompleksitet. Dette er noget, der kan forvirre investorerne, når de forsøger at forstå det.

De fleste virker imidlertid til at være positive over for kryptovalutaen.

Blandt andre har Smarterums forfatter Adam Web sagt, at han mener, at Cardanos fremtid ser utrolig lys ud, og at kursen har potentiale til at nå 10 USD (imens denne artikel er skrevet er kursen ca. 3 USD) inden for fem år.

Kryptovaluta-webstedet Coinpedia er endnu mere optimistisk og spår en kurs på 25,37 USD om fem år, og inden 2030 mener de, at kursen har potentiale til at nå hele 50 USD. Coinpedia begrunder dette kurstarget som følger:

”Jo længere investering, jo sværere er det at forudsige udviklingen. Men Cardano har unægtelig mange styrker. Den har en god tilpasningsevne til forandringer, en solid køreplan, et dedikeret og talentfuldt team bagved og er også miljøvenligt. Alle disse faktorer tyder på, at det er kommet for at blive. Selvom det reelt er umuligt at sige noget sikkert om prognoserne for ADA for 2030 og fremefter, synes vi, at det er en god langsigtet investering.”

Fra 1. januar 2021 til 16. maj senere på året steg Cardano ikke mindre end 1300%, hvorefter den faldt tilbage. Kursen er primo september nu over rekordniveauet fra maj.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er Cardano (ADA)?

Cardano (ADA) er en kryptovaluta, der gør det muligt at overføre penge uden en mellemmand. Kryptoen er baseret på den revolutionerende teknologi blockchain. Cardano skiller sig ud på flere måder blandt andre kryptovalutaer ved blandt andet at have et meget lavt energiforbrug sammenlignet med fx bitcoin.

Hvor meget koster Cardano (ADA)?

Kursen på Cardano varierer over tid. Man kan se den aktuelle kurs i vores guide til Cardano.

Hvor kan man købe Cardano (ADA)?

Man kan købe Cardano (ADA) på en reguleret handelsplatform eller på en ureguleret kryptobørs. I denne guide viser vi bl.a. hvordan man hurtigt og sikkert kan købe Cardano (ADA) via en reguleret handelsplatform.
Læs mere i vores guide til investering i Cardano (ADA).

Hvordan køber man Cardano (ADA)?

Den nemmeste og sikreste måde at købe Cardano (ADA) er at oprette en konto på en reguleret handelsplatform. Læs mere om investorsikkerhed i vores guide til investering i Cardano.

 

 

 

 

 

 

 

image_pdfimage_print
Del denne artikel