Sådan fanger du en faldende kniv i aktiemarkedet

Udgivet: 7. marts 2022

Når aktiemarkedet falder meget, kan det være ekstra fristende hurtigt at købe op. Du vil ikke gå glip af den ”unikke” chance for at god pris, og i skyndingen glemmer du både din sunde fornuft og dine normale analyser.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Inden for trading siger man, at du prøver at ”gribe en faldende kniv”, fordi du ofte ender med at skade dig selv i forsøget på at fange en præcis vending i markedet.

Generelt anbefaler vi, at du IKKE forsøger at fange en faldende kniv.

Men hvis du alligevel af en eller anden grund er fristet, er det vigtigt, at du har en strategi. Nedenfor har vi derfor beskrevet fire metoder, du kan bruge, hvis du i det mindste vil øge sandsynlighed for at gribe kniven på det helt rigtige tidspunkt.

Metode 1: Køb når prisen rammer et lige tal

Kurser har ofte en tendens til at reagere, når den kommer ned omkring et ”lige tal”. Det kan for eksempel være 100, 50 eller 20. Kursen går ofte lidt under det lige tal, men kan i nogle tilfælde så pludselig brage hurtigt tilbage – præcis som en badebold, der bliver sluppet under vandet. Se et eksempel i Swedbanks aktie, som i 2020 nåede bunden på SEK 100-niveau:

Swedbanks kursudvikling på en månedsgraf. Læg mærke til kursniveauet omkring 100.

Fra slutningen af ​​2018 til marts 2020 faldt Swedbanks kurs med mere end 50 %. Prisen vendte først, da den nåede 100 SEK (99,14). Kursen går typisk lige ned under et lige tal og hopper derefter hurtigt op. Klik på billedet for at forstørre.

Undersøg grafen for din yndlingsaktie eller indeks og se, om den tidligere har reageret på lige tal. Hvis den har gjort det, er det muligt, at den vil gøre det igen i fremtiden.

Metode 2: Vent på en hammer

Hvis du skal fange en faldende kniv, skal det ske hurtigt  – for så er det ikke længere en faldende kniv. Men i stedet for at købe på et tilfældigt niveau, kan du vente på et lille vendepunkt. Dette kan for eksempel være en såkaldt hammer candlestick. Det er nemt at genkende, for det ligner en hammer.

Candlestick formet som en hammer med hammerhovedet øverst.

Ovenstående er et eksempel på et såkaldt hammer-candle Den har en forholdsvis lille ”krop” i forhold til ”halen” (den smalle linje). Den lange hale viser, at den blev købt op, da prisen nåede det niveau og er dermed et (lille) tegn på en vending.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Vi ser her på den daglige graf, så hver candlestick repræsenterer altså prisudviklingen i løbet af en enkelt dag. Den lange “hale” (den smalle streg) på candlestick’en betyder, at kursen i løbet af dagen var nede på det nederste niveau på halen, men så vendte. Det tyder med andre ord på en vis købelyst og dermed en potentiel bund.

Under Corona-krakket i 2020 faldt Apples aktiekurs med 35 % på en måned. Kursen vendte først, efter at der var dannet en hammer candlestick.

Se grafen nedenfor:

Kursen i Apple vendte efter en hammer candlestick var blevet dannet. I bedste fald skal ”kroppen” på candlestick være grøn, men da kroppen er forholdsvis lille i forhold til halen, er dette alligevel godkendt i forhold til hammer-strategien.

 

Hvis du kigger på grafer over større markedsfald, vil du ofte se, at denne type candlesticks dukker op på den absolutte bund. Der er ingen fast definition af, hvordan en hammer candlestick ser ud, men mange vil gerne se, at ”kroppen” højst udgør 1/3 af hele candlestick’en. Jo længere hale desto bedre.

Husk, at der ikke er nogen garanti for, at der dannes en hammer-candlestick. Der er også andre candlesticksmønstre, du kan holde øje med. I vores gratis Kickstart din daytrading-kursus dedikerer vi en hel lektion til et af de mest kraftfulde candlesticks-signaler, du kan bruge til at ramme markedsvendinger.

Ovenstående candlesticks er angivet på en dagsgraf, men du kan også handle hammer-candlesticks på timegrafer eller sågar 5-minutters-grafer. Det ændrer blot din tidshorisont i forhold til, hvor længe, du bør være inde i den pågældende handel.

Metode 3: Slice dig ind i markedet

Når du ”slicer” dig ind i markedet køber du en masse små portioner uden hensyntagen til at ramme en evt. vending præcis. Dette kaldes også dollar-cost-average, fordi du deler din investering op i flere portioner og køber til forskellige forudbestemte niveauer (hvis prisen når dertil). Du accepterer altså, at du ikke lige rammer den absolutte bund, men i stedet får du i gennemsnit forhåbentlig ”en rimelig pris”.

Det skal helst være tale om en aktie, som du af fundamentale årsager, har ønsket at købe længe, ​​og som du er klar til at eje i længere tid.

Hvis vi forestiller os, at du har 60.000 DKK, som du vil investere i en faldende aktie, kan du for eksempel købe i tre omgange for 20.000 DKK hver gang. Du kan bruge flere forskellige metoder til at bestemme, hvor disse købsniveauer skal være placeret. Den enkleste metode er at købe, når prisen er faldet et vist antal procent fra toppen, for eksempel ved 20, 30 og 40%. Det kan se sådan ud:

Et eksempel på, hvordan du kan “slice” i en faldende aktie. Klik på billedet for at forstørre.

Du kan selvfølgelig også bruge andre måder til at bestemme købsniveauerne, for eksempel en af ​​metoderne i denne artikel.

Metode 4: Køb med et betydeligt supportniveau (avanceret)

Denne metode kræver en vis viden om teknisk analyse, men er også en af ​​de mest effektive. Her ønsker vi at identificere et område, hvor krusen har større sandsynlighed for at vende, end andre niveauer. Du kan f.eks. kigge efter:

Støtteområde (som tidligere var modstand)

Fibonacci niveauer

Trendlinjer

ABCD-formationer

Pivotpunkter

Husk, at vi ser på en aktie eller et aktiv, der falder som en sten. Det kan derfor være en god idé at zoome ud og se på uge- eller månedsgrafen for at få et større perspektiv. Nedenfor ser du den ugentlige graf over Apples aktiekurs under Corona-krisen i 2020. Her så vi flere faktorer, der tydede på, at kursen kunne vende på dette niveau:

Flere faktorer tydede på, at Apples aktiekurs ville vende lige, hvor den gjorde. 1. Det ramte et støtteniveau (tidligere modstand). 2. Det ramte en trendlinje. Ramte Fibonacci niveau 0,618, et niveau prisen ofte reagerer på. Klik på billedet for at forstørre.

Dette niveau var særligt interessant af disse grunde:

  1. Kursen kommer ned til et område, der tidligere to gange har fungeret som modstand. Efter at modstandsområdet blev brudt, kan vi nu antage, at det vil fungere som et støtteniveau, næste gang kursen når det.
  2. Kursen rammer en trendlinje.
  3. Prisen kommer ned på Fibonacci-niveauet 0,618, som er et niveau, hvor prisen ofte har en tendens til at reagere.

Jo flere faktorer du kan finde, der tyder på, at kursen kan vende i området, jo bedre. Men på trods af, at vi her kan argumentere for et køb, er der naturligvis aldrig nogen garantier for, at prisen vender der. Men det er i hvert fald bedre, end blot at købe i blinde.

Nogle sidste råd og tanker

Lær at sige nej

Selvom det føles som en “once in a life time-mulighed”, er det næppe tilfældet. Der falder knive på aktiemarkedet hver eneste dag. Vælg derfor kun de bedste muligheder, og køb kun virksomheder og markeder, som du kender og har analyseret. Kun på den måde vil du kunne modstå det mulige psykiske pres, der følger med at sidde med blodrøde tal i lang tid, før den potentielle trend begynder i modsat retning.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Køb ikke det første fald

Du kender det sikkert: Prisen falder kraftigt, og du køber med følelsen af, at du har lavet dit livs aktiehandel. Til din fortvivlelse opdager du, at den bliver ved med at falde.

Du drømmer nu om, at du havde sparet alle pengene til at købe på det ny, lave nivau. Køb derfor ikke det første fald, men vent på MINDST et fald mere. Gerne to.

Tænk på “worst case scenario”

Du køber og er “sikker på”, at kurset snart vender, men til din store frustration fortsætter den ned. Du ser røde tal og kigger hele tiden på kursen, og når du tror, den er umuligt kan falde mere, fortsætter den ned! Måske går det ud over dit humør!? Dit privatliv!? Måske havde du virkelig brug for de penge til noget andet?

Selvom du er håbefuld, når du køber, er det derfor ekstremt vigtigt, at du forestiller dig det værste, der kan ske. Hvordan ville du have det, og hvordan ville du handle i sådan en situation?

Til skræk og advarsel kan du kigge på denne graf over den svenske virksomhed Fingerprint Cards, der på et tidspunkt var meget populær at handle i Danmark. Mange mente, at aktien var ustoppelig og valgte at købe den igen og igen, selvom den faldt som en sten:

Mange investorer tabte store beløb i Fingerprint Cards, da aktiekursen i løbet af 2016-2017 faldt dybere og dybere. Hvis du beslutter dig for at fange en faldende kniv, er det derfor vigtigt, at du forestiller dig det værste, der kan ske.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Prisen er ganske vist steget en smule siden bunden i Fingerprint Cards, men den har ikke været i nærheden af ​​den tidligere top. Pengene, der blev investeret i toppen, er sandsynligvis tabt.

Vi startede denne artikel med at fraråde at fange en” faldende kniv”. Men hvis du alligevel beslutter dig for at gøre det, skal du kun investere i penge, som du har råd til at tabe. Held og lykke!

image_pdfimage_print
Del denne artikel