Strategi: Køb aktier mandag eftermiddag sidst på måneden

Udgivet: 6. september 2018

Som aktiv trader leder man altid efter en lille fordel i markedet, hvor man har størst chance for at tjene penge. Sommertider skal man lede længe, men faktisk ligger muligheden lige foran ”næsen” på traderen hver eneste dag. Det drejer sig om chancer, der er tilknyttet helt særlige tidspunkter, hvor markedet har tendens til at stige. I denne artikel fortæller vi om hver af disse chancer.

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app

Tidspunkt på dagen:

De fleste aktive tradere kender sekunderne lige efter markedsåbning. Her kaster alle aktører sig frådende ud i markedet, og algoritmer, hedgefunde og private tradere slås som vilde for at komme rigtigt med i dagens trend.

Forskning viser imidlertid, at det faktisk bedst kan betale sig at hoppe med ind i markedet sidst på dagen, lige inden lukketid. Her er der nemlig en tendens til, at markedet stiger – især, hvad angår mindre aktier på det amerikanske marked.

Samtidig viser anden research, at det ligefrem kan betale sig at købe ind i S&P500-indekset lige inden lukketid, og holde positionen natten over. Det har nemlig tendens til at give stærkere afkast med mindst muligt risiko. Hvis du vil handle S&P500 kan du gøre det som index-cfd – for eksempel via handelsplatformen Markets – hvor S&P500 handels under navnet “US 500”.

En forklaring kan være, at mange virksomheder ofte offentliggør vigtige nyheder lige efter, at markedet er lukket, og da virksomhedernes egne nyheder ofte er positivt vinklede, kan du med en handel inden lukketid ride med på stigningen, når markedet åbner med et gap opad næste dag.

Dag på ugen:

Mandag bliver opfattet som en kedelig dag for rigtig mange lønmodtagere. Det kan være svært af finde arbejdsrytmen igen efter weekendens oplevelser, og det smitter af på effektivitet. Talrige undersøger viser faktisk også, at starten på ugen også er en kedelig dag på aktiemarkedet. Mandag er uden sammenligning den dag, hvor der er størst risiko for faldende kurser på børsen, hvorefter markedet har tendens til at rette sig – med onsdag og fredag som de dage med mest festfyrværkeri.

Graf fra Stern School of Business viser, at mandag er en dårlig dag på markedet

Det er svært at finde en rational forklaring på fænomenet, men ud over tradernes mentale tilstand, er det muligt, at mange shorthandlere rent faktisk lukker deres positioner om fredagen af frygt for at blive fanget i en positiv nyhed i løbet af weekenden. Det betyder stigende priser. De selvsamme shortsælgere træder til gengæld ind i markedet igen om mandagen, hvormed priserne har tendens til at blive trykket.

Dag på måneden:

Ingen dage er ens. Det gælder i særdeleshed på aktiemarkedet. Kigger man på afkast er der nemlig en helt klar tendes til, at dagene lige omkring månedsskift giver de største stigninger. Tendensen gælder for alle de globale markeder (især det japanske), og er blevet dokumenteret i adskillige undersøgelser. Opsvinget i aktiemarkedet sker i et lille vindue på kun syv dage, der dækker de sidste fire dage af en måned, og de første tre dage af den efterfølgende måned.

Der er flere rationalle forklaringer på denne tendens. En af forklaringerne er, at der som regel udbetales løn enten sidst på måneden eller første på den efterfølgende måned, hvorefter ny kapital skydes ind i aktiemarkedet. Pengestrømmen gælder også banker og pensionsfonde, der får ny kapital til investering omkring månedsskift. Se grafen nederst i denne artikel.

STRATEGI: Sådan kan du udnytte tendenserne:

Lægger man ovenstående tendenser sammen, er de relativt simpelt at opbygge en handelsstrategi, der udnytter de tidsmæssige bevægelser i markedet. For eksempel kan man vælge at købe op i et stort aktieindeks, for eksempel S&P500 mandag eftermiddag/aften (amerikansk tid) før den 26/27. i hver måned. Dermed burde man kunne købe på den bund, der oftest har tegnet sig om mandagen, hvorefter man får del i den typiske stigning hen over natten til tirsdag, og henover ugen mod fredag, og ultimativt også stigningen, der rent statistisk sker ved næste månedsskift. Husk dog, at det hele er baseret på statistik. Historiske bevægelser er ingen garanti for fremtidige, og der er masser af undtagelser.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Hvis man tillige gerne vil have glæde af den særlige stigning, der tilsyneladende sker sidst på dagen, særligt i small cap-aktier, kan man i stedet for S&P500 vælge at købe Russell 2000 Index, der dækker amerikanske small cap-aktier. Dette indekst kan også købes som ETF under navnet IWM.

På handelsplatformen Markets kaldes S&P500 for USA 500 og Russell 2000 kaldes for USA 2000 (future).

Grafen viser, at der er størst afkast i dagene lige omkring månedsskift.
image_pdfimage_print
Del denne artikel