Pricebreaks rummer store muligheder for den tekniske trader. Men meget ofte ender en handel omkring et pricebreak som en kæmpe skuffelse og tabte penge. Læs her, hvordan du handler pricebreaks korrekt.
Du kan handle strategien via handelsplatformen Markets. Hos Markets kan du også afvikle dine handler via et enkelt klik på køb eller sælg-knappen.
|
De fleste tradere, der benytter sig af teknisk analyse, er altid på udkig efter de såkaldte pricebreaks. Det er tidspunkter, hvor en kurs bryder igennem en modstand eller en støtte i forhold til tidligere prisniveauer. Når en kurs bryder igennem et sådant område , ser man ofte, at der kommer momentum, og at kursen pludselig flytter sig hurtigt op eller ned. Det skyldes, at der typisk bliver aktiveret en masse købs/salgsordre i netop det område. Mange uerfarne tradere har tendens til at ”lade sig rive med” af stemningen, når de oplever et pricebreak, og de skynder sig at gå ind i en handel i håbet om at komme hurtigt med. Ofte ender handlen dog i skuffelse og tabte penge, fordi kursen alligevel ikke fortsætter, men i stedet bremser op og vender. Den situation kaldes et falsk pricebreak. Og det sker hele tiden.
Lad os først se på, hvordan et ægte pricebreak ser ud.
Ovenstående graf viser et berømt pricebreak i prisen på råolie, der indtraf i sommeren 2014. Prisen på råolie have bevæget sig i et sidenlæns interval i mange måneder med støtte lige over 90 USD. I sommeren 2014 bryder prisen dog igennem søtteniveauet, og så går det pludselig stærkt helt ned i en halvering af prisen i 45 USD. Det var et pricebreak, der ”lykkedes”. Pricebreak kan findes på alle tidshorisonter – både årsgrafer, ugegrafer og helt ned til minutgrafer. Nedenstående pricebreak sker i valutakrydsen GBPUSD på en fem-minutters graf (fig. 2). Kursen finder støtte omkring 1.323, men efter nogle timer, hvor niveauet bliver testet 4 gange, bryder prisen til sidst igennem og fortsætter videre ned.
Det er ikke svært at forstå, hvorfor pricebreaks virker tillokkende for mange tradere. Når man kigger tilbage på tidligere pricebreaks og ser hvor store bevægelser de skabte, kan man nemt komme til at ærge sig over, at man ikke var inde i markedet på netop dette tidspunkt. Pricebreaks er dog ofte lige så tillokkende, som de er farlige. Se for eksempel følgende eksempler, hvor et pricebreak ender som et ”falsk signal”.
I ovenstående eksempel (fig. 3) finder prisen støtte i området omkring 0,9840. Men pludselig brydes niveauet, og der opstår tilsyneladende et lille momentum i to omgange op mod 0,9848. Se cirkel. Alligevel ender dette pricebreak i det rene ingenting, og grafen søger tilbage i en sidelæns bevægelse under modstandsniveauet. Den slags pricebreaks skal man selvsagt helst undgå.
|
Det store spørgsmål er nu, hvordan man undgår de falske pricebreaks og i stedet vælger de ”rigtige”. For det første er det vigtigt at forstå, at man aldrig kan være sikker på, at der er tale om et ægte pricebreak. I jagten på pricebreaks vil man stensikkert ende op med mange falske, men heldigvis er der en del ting man kan gøre for at vælge de rigtige – og i de tilfælde, hvor alligevel går galt – kan begrænse skaden.
Før vi gennemgår en konkret handel, er det vigtigt at slå følgende fast:
1. Jo større tidshorisont man kigger på, desto mere sikkert er et pricebreak
2. Jo flere gange, at prisen har fungeret som støtte/modstand, desto mere validt er området, og desto større momentum kan man forvente, når niveauet brydes.
3. Hvis støtte/modstand samtidig ligget omkring et rundt tal – for eksempel 100, 500, 1000 – desto stærkere er niveauet, og desto større momentum kan man forvente, når niveauet brydes.
4. Undgå at spontante og hurtige reaktioner, når en modstand/støtte brydes. Tænk dig om og giv dig tid til at finde den rigtige indgang. Hvis du ikke når at komme med, er det bare ærgerligt. Glæd dig i stedet over alle de gange, hvor du IKKE handlede spontant, og hvor du netop undgik et falsk pricebreak og efterfølgende tab.
Lad os nu se på, hvordan man øger chancen for at vælge et ægte pricebreak.
A. Pricebreak støttet op af lukket candle
Den mest simple metode til at finde et ægte pricebreak handler om tålmodighed. Mange tradere garderer sig mod falske pricebreaks ved at vente til, at prisen har konsolideret sig over/under den modstand/støtte, der netop er blevet brudt. Det gøres ved at vente på, at en eller flere af de efterfølgende candlesticks åbner og lukker på den anden side af niveauet – eller helt slipper niveauet, hvad angår højeste og laveste pris.
I ovenstående eksempel (fig.4) møder prisen på sølv modstand i området omkring 19 USD. Til sidst brydes niveauet i nedadgående retning, og der opstår en candle, der både åbner og lukker på den anden side af modstanden (se pilen). I dette tilfælde er højeste og laveste niveau af den pågældende candle også fri fra modstandsniveauet. Denne metode er mest sikker i højere timeframes, for eksempel dags og ugegrafer. Når man har fået bekræftet et pricebreak, kan man evt. bruge en mindre timeframe til at ”time” den rette indgang i markedet.
Gratis forløb: Professionel trader Tom Hougaard afslører sine strategier. Tilmeld dig her |
B. Genbesøgt pricebreak
Meget ofte vil man som trader opleve, at en brudt modstand bliver ”genbesøgt” kort efter et break, hvorefter modstanden nu fungerer som støtte (fig. 5). Eller omvendt. Det kræver tålmodighed at vente på et sådan re-trace, og ofte vil man gå glip af en handel, fordi kursen alligevel ikke vender, men blot fortsætter videre. Alligevel kan det være besværet værd at vente på et re-trace. Når først man har konstateret, at den gamle modstand nu pludselig virker som støtte, er der desto større vished for, at brudet for alvor er en realitet. I nedenstående graf ses, hvordan modstanden brydes, hvorefter niveauet kort efter bliver til støtte i to omgange, før prisen dernæst for alvor tager fart mod nord.
C. Pricebreak støttet af volumen
Volumen er desværre en overset faktor blandt mange danske daytradere. Volumen er et mål for det samlede antal af papirer, der handles i et bestemt aktiv i løbet af en given periode. Hvis der i løbet af en time købes og sælges 10000 papirer i Vestas, og der i den næste time købes og sølges 50000 papirer – ja, så er volumen altså højest i den sidste time. Volumen er med andre ord et mål for, hvor stor interessen er for et bestemt aktiv er over en given periode. Som udgangspunkt siger volumen dog ikke noget om, hvorvidt en kurs er på vej op eller ned – den siger alene noget om interessen. Alligevel kan man bruge denne viden til en hel del. Hvis volumen er stigende under et solidt pricebreak, må det nødvendigvis betyde, at der åbenbart er stor interesse for at handle aktivet til den nye pris. Dermed kan man igen slutte, at det pågældende pricebreak har en chance for at være validt.
|
Når kursen er skudt igennem modstand/støtte, og den første begejstring blandt traderne er overstået, vil man typiske se et mindre tilbageløb af kursen. Hvis man handler på baggrund af volumen, vil man gerne konstatere, at dette tilbageløb sker på baggrund af lavere volumen. På et tidspunkt rammer kursen måske helt tilbage mod den gamle modstand, der nu er blevet støtte – og her ønsker volumen-traderen igen at se øget aktivitet/volumen i retning af trenden. Hermed er det oprindelige pricebreak for alvor bekræftet.
Det kræver stor erfaring at handle på basis af volumen, for billedet af priceaction og volumen er sjældent helt rent. Men hvis man mestrer det, kan det være en afgørende faktor for at få succes. Læs mere om trading ved hjælp af volumen i vores artikel om dette emne.
Mange handelsplatforme giver ikke adgang til volumen. Hvis man ikke har adgang til volumen kan man dog supplere sin trading med gratis data fra for eksempel tradingview, der giver gratis adgang til volumen.
I nedenstående eksempel finder kursen støtte omkring 41 USD. Da niveauet brydes, sker det under høj volumen, hvorefter volumen falder relativt under tilbageløbet, og igen stiger, da kursen fortsætter i retning af den nye trend ned. Det tyder på et validt pricebreak. Handel af pricebreaks på basis af volumen kan med fordel kombineres med punkt A og/eller B.
Sådan undgår du stort tab i forbindels med falske pricebreaks
Som tidligere nævnt undgår man ikke på et tidspunkt at komme ind i et falsk pricebreaks – uanset bekræftede candles og indikatorer. I de tilfælde ønsker man at begrænse skaden. Heldigvis vil et falsk pricebreak hurtigt vise sig, hvis kursen dykker ned under/op over den tidligere støtte eller modstand. Derfor ønsker man at sætte et stop relativt tæt på modstanden, dog med plads til, at prisen kan re-trace og teste den gamle modstand/støtte. Target skal naturligvis stå i et sundt forhold til det indsatte stop i forholdet mindst 1:2-3.
Når man sætter sit stop bør man skæve mod størrelsen af den gamle pricerange. Jo større pricetrange, desto større udsving kan man forvente – også efter et evt. pricebrak, og dette skal man naturligvis tage højde for i sit stop.
Du kan handle strategien via handelsplatformen Markets. Hos Markets, hvor du også afvikle dine handler via et enkelt klik på køb eller sælg-knappen.
|