Få røntgenblik på aktiemarkedet med Heikin-Ashi

Udgivet: 24. januar 2022

Ønsker du at se nedturen eller opturen i børsmarkedet helt skarpt? Så er Heikin-Ashi-grafen noget for dig. Heikin-Ashi blev udviklet af japaneren Munehisa Homma i 1700-tallet. Dengang brugte man graferne til at afkode dynamikken i prisudviklingen i ris. Formålet med Heikin-Ashi er at filtrere støj fra, og give en klarere visuel repræsentation af tendensen på markedet. For nye tradere er trenden nemmere at se, og for erfarne tradere hjælper Heikin-Ashi med at holde dem i handler, hvor trenden er med dem, mens de stadig kan forholde sig til traditionelle prismønstre.

Du kan nemt indsætte denne indikator direkte på din kursgraf hos handelsplatformen Markets. Hos Markets kan du også afvikle dine handler via et enkelt klik på køb eller sælg-knappen. Hos Markets finder du et stort udbud af indikatorer.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app
Almindeligt Candlestick Diagram
Heikin-Ashi Candlestick Diagram

Heikin Ashi deler mange karakteristika med det almindelige candlestick-diagram. Heikin-Ashi er nemlig, ligesom det almindelige candlestick-diagram, farvekodet.

Så længe prisen stiger, vises candlestick-barerne som grønne, og så længe prisen falder, vises candlestick-barerne som røde.

Forskellen ligger i de værdier, der bruges til at oprette hver candlestickbar. I stedet for at bruge ”open-high-low-close” (OHLC), som det almindelige candlestick-diagram gør brug af, så har Heikin-Ashi indbygget en modificeret formel, som bygger på gennemsnitsdata. Denne formel har til formål at filtrere alt markedsstøjen fra, så man har en meget klarere visuel præsentation af markedet.

Som beskrevet ovenfor er der både fordele og ulemper ved at bruge Heikin-Ashi. Den største fordel er helt klart diagrammets evne til at give klarhed over det pågældende marked. Heikin-Ashi filtrerer nemlig markedsstøjen ud, hvilket gør det nemmere at opfange trendretningen samt prismønstre. Barer på et almindeligt candlestick-diagram skifter ofte fra at være grøn til rød, hvilket kan gøre dem svære at aflæse. Heikin-Ashi har derimod typisk flere ensfarvede barer efter hinanden, hvilket hjælper traderen med at identificere prisbevægelser nemmere.

Du kan nemt indsætte denne indikator direkte på din kursgraf hos handelsplatformen Markets. Hos Markets kan du også afvikle dine handler via et enkelt klik på køb eller sælg-knappen. Hos Markets finder du et stort udbud af indikatorer.

De fleste handelsplatforme har Heikin-Ashi tilgængelig som værktøj, hvilket man ofte finder under knappen ”Chart type” på den enkelte handelsplatform. Det er altså ikke nødvendigt at beregne Heikin-Ashi manuelt, men for de interesserede er den formel, der bruges til at beregne Heikin-Ashi, angivet nedenfor:

Den største ulempe ved Heikin-Ashi er, at den ikke viser den nøjagtige pris. Dette er dog normalt ikke et problem for swingtradere, som har tid til at lade deres handler spille ud. Hvis man derimod er daytrader, der har brug for at udnytte hurtige prisbevægelser, vil man sandsynligvis finde ud af, at Heikin-Ashi nok ikke er så brugbart som enkeltstående værktøj. Her ville det være optimalt at inddrage det almindelige candlestick-diagram, for at få mere profitable handler.

Der er fem primære signaler ved Heikin-Ashi, der identificerer tendenser og købsmuligheder:

  1. Grønne candlesticks uden nede skygger/haler indikerer en stærk uptrend → Lad dine lange positioner ride på bølgen.
  2. Grønne candlesticks med skygger/haler i begge retninger signalere en svag uptrend → Du kan måske tilføje til din lange position og afslutte korte positioner.
  3. Candlesticks uanset farve med en lille krop omgivet af øvre og nedre skygger/haler indikerer en trendændring eller en periode, hvor markedet vil bevæge sig sidelæns → Risikovillige tradere kan købe eller sælge her, mens andre vil vente på bekræftelse, inden de går lang eller kort. Når markedet køre sidelæns, er Heikin-Ashi dog ikke optimalt at anvende.
  4. Røde candlesticks med skygger/haler i begge retninger indikerer en svang downtrend → Du kan måske tilføje til din korte position og afslutte lange positioner.
  5. Røde candlesticks uden øvre skygger identificerer en stærk downtrend → Forbliv kort, indtil der kommer en ændring i trenden.
Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

 

image_pdfimage_print
Del denne artikel