Bitcoin har igennem de seneste år været genstand for en stærkt stigende opmærksomhed. En del af hypen skyldes naturligvis den store volatilitet, og de ekstremt høje prisstigninger, der af og til rammer bitcoin.
Bitcoin kom for alvor på alles læber under den ekstreme stigning i 2017. Bevægelsen standsede i 2018, men blev efterfulgt at endnu to voldsomme bølger op i 2021.
Ønsker man at være med på en mulig kommende bølge opad igen, er der grundlæggende to måder man kan gøre det. Man kan investere i bitcoin som en finansiel kontrakt (f.eks. en CFD), der afspejler kursudviklingen i bitcoin, eller man kan investere direkte i bitcoin, som opbevares i en personlig wallet (eller på en konto hos en broker/markedsplads).
Baggrund
I denne artikel vil vi give svarene på nogle af de basale spørgsmål, som man kan stille sig selv omkring bitcoin:
Hvordan køber man bitcoin?
Hvad koster det at købe bitcoin?
Hvad er bitcoin, og hvordan fungerer valutaen?
Hvorfor købe bitcoin?
Hvad kan man købe for bitcoin?
Hvad er kursen på bitcoin?
Hvordan tjener/”miner” man bitcoins?
Hvad er en wallet, og hvordan bruger man den?
Hvordan veksler/sælger man bitcoin?
Svar på spørgsmål:
Køb bitcoin hos Markets som en finansiel kontrakt
Du kan også spekulere i kursudviklingen på bitcoins ved at købe en finansiel kontrakt (CFD), som enten er gearet 1:2 og som derved afspejler kursudviklingen i bitcoin med en faktor 2. Dette er mest oplagt til kortsigtede handler. Det er også her muligt i stedet at sælge, eller shorte bitcoin-kontrakten, hvis man gerne vil satse på at kursen skal ned. Investering i bitcoin via CFD både med og uden gearing kan bl.a. gøres via handelsplatformen handelsplatformen Markets.
Du opretter dig hos handelsplatformen Markets her. Når du har oprettet dig kan du søge efter kontrakten med navnet “Bitcoin”, som afspejler kursudviklingen på bitcoin i USD.
I ovenstående video beskrives det, hvordan du køber eller shorter bitcoin hos Markets. Bitcoin er hos Markets gearet 1:2, hvilket betyder at gevinster/tab fordobles.
Når du har fundet instrumentet skal du tage stilling til hvor meget du ønsker at handle for. I nedenstående handelsvindue skal du i feltet i midten angive, hvor mange kontrakter du ønsker at købe for. Ønsker du at købe det, der svarer til 1 bitcoin, skal du skrive “1” i feltet i midten. En hel bitcoin er som oftest ret dyr, så hvis du synes, at prisen er lige i overkanten af, hvad du ønsker at købe for, er det heldigvis muligt at handle ned til 0,01 kontrakt svarende til 0,01 bitcoin dvs. 1/100 del af den reelle pris.
På handelsvinduet nedenfor er det angivet, at man ønsker at købe 0,1 bitcoin på et tidspunkt, da kursen på bitcoin lå i ca. 51.000 dollars. 0,1 bitcoin svarede da til ca. 5145 USD eller ca. 32.000 DKK. Eftersom man handler bitcoin i form af en CFD skal man stille margin (sikkerhed), som nogenlunde svarer til købsværdien af det valgte antal bitcoin (Margin Req). Det er dette beløb som skal være til stede på din konto for at du kan foretage handlen.
Såfremt kursen på bitcoin efter køb af 0,1 bitcoin til en værdi af 5145 USD stiger 10%, vil man altså tjene ca. 514,5 USD og man vil tabe et tilsvarende beløb, hvis kursen falder 10%. Oven i dette skal man naturligvis lægge handelsomkostninger, dvs. spreadet, som i eksemplet vil udgøre ca. 13,36 USD.
Ovenstående er en måde, hvormed man kan spekulere i kursudviklingen på bitcoin. Det er værd at bemærke, at man ikke køber egentlige bitcoin med denne metode, men derimod et finansielt instrument (en CFD), som 1:1 afspejler kursudviklingen i bitcoin futures. Om man køber en kontrakt, som følger en bitcoin future, eller en egentlig bitcoin vil rent investeringsmæssigt give nogenlunde samme resultat. Den primære forskel er, at dette er den letteste, og mindst komplicerede måde at gøre det på, hvis du ønsker at profitere af en stigende pris på bitcoin, eller – hvad færre mennesker benytter sig af – at spekulere i en faldende pris.
På nogle krypto-børser kan det være en lidt kompleks proces at investere i bitcoin, men på handelsplatformen Markets er det altså relativt simpelt fordi man handler CFD´er i stedet for rigtige bitcoins. Man behøver derfor ikke at sætte sig ind i, hvad det vil sige at oprette en “wallet”, eller nogle af de andre tekniske spidsfindigheder, der normalt kommer af at eje bitcoin. Man behøver heller ikke være bekymret for, om man skulle komme til at smide koden til sin wallet væk, som i hvert fald et par stykker har prøvet gennem tiden. Skulle du alligevel være interesseret i at vide mere om handel med rigtige bitcoin, så er det beskrevet senere i denne artikel.
Hvad koster det at købe bitcoin?
Når du investerer i bitcoin CFD´er via handelsplatformen Markets, så vil der til enhver tid være en forskel på købs- og salgskursen, som udgør det såkaldte spread. Dette spread svarer til dine handelsomkostninger. På nedenstående screendump kan man se, hvad spreadet udgjorde på et givent tidspunkt:
Man kan ovenfor se, at differencen mellem køb og salg er ca. 52,88 dollars. Hvis man forestillede sig, at man købte 1 bitcoin til den udbudte købskurs (Buy) på ca. 35 278 USD og straks derefter solgte igen til den udbudte salgskurs (Sell) på ca. 35 226, så ville de samlede handelsomkostninger udgøre 53 USD. Handelsomkostningerne udgør således ca. 0,15%. Spreadet kan variere en smule, men ligger over handelsdagen typisk omkring dette niveau.
Såfremt man hos Markets handler via en konto i danske kroner, vil man også opleve, at man bliver opkrævet et mindre vekselgebyr, hvis man som i ovenstående eksempel køber et produkt i dollars. Dette gebyr kan man heldigvis helt undgå ved at åbne en konto i USD, hvilket enten kan gøres i forbindelse med, at man åbner sin første konto eller efterfølgende under My Account, når man logger ind på Markets handelsplatformen.
Eftersom bitcoin futuren CFD´en ikke er gearet opkræves man ikke løbende finansieringsomkostninger. Det gælder uanset om man har købt eller solgt (shortet) sine kontrakter. Dog udløber den underliggende bitcoin futures hver 4. torsdag hver måned, hvorved kontrakten rulles over i en ny.
|
Hvad er bitcoin, og hvordan fungerer valutaen?
Bitcoin er en ny valuta, som blev skabt i 2009 af en person, som brugte dæknavnet Satoshi Nakamoto. Man har aldrig fundet ud af, præcis hvem personen er, eller om det måske dækker over en gruppe på flere personer. Gennem tiden er flere personer blevet mistænkt for at være Nakamoto, men foreløbig har intet kunnet bevises.
En del af attraktionen ved bitcoin er, at transaktioner kan udføres uden mellemmand, det vil sige uden brug af banker. Bitcoin overføres altså direkte fra person til person, hvilket giver nogle fordele. Blandt andet er gebyrerne lavere end ved normale overførsler. På internationalt plan kan man bruge bitcoin til for eksempel at shoppe møbler på Overstock, til at booke hoteller på Expedia.
Men en del af attraktionen handler naturligvis i første omgang om mulighederne for at tjene penge ved at investere i bitcoin. Alene i 2017 steg kryptovalutaen over 1000%, og analytikere overgår fortsat hinanden i estimater for, hvor højt bitcoin kan nå, mens andre ser skeptisk til. I praksis har bitcoin på nuværende tidspunkt fået en position som “digitalt guld”, hvilket betyder, at det i første omgang er et investeringsobjekt, og en måde at investere eller opbevare sine penge.
Bitcoin er en decentraliseret valuta, som benytter sig af den såkaldte blockchain-teknologi. Den gør det muligt at sikre, at man ikke kan bruge en digital valuta to gange. Normalt kan man altid kopiere noget, som eksisterer i et digitalt format, men det kan ikke lade sig gøre i dette tilfælde.
Inden for virtuelle valutaer benytter man sig af blockchain for at sikre dette. Når man benytter bitcoin, bliver transaktionen sendt ud til bitcoin-netværket, hvor de såkaldte “miners” verificerer transaktionen. Der er altså ikke brug for en tredjepart som en bank til at verificere transaktionen, da dette bliver gjort af millioner af computere i bitcoin-netværket. Alle transaktioner bliver logget og gjort tilgængelig i en slags offentlig “regnskabsbog”, som sikrer deres validitet og beskytter mod svindel.
Du kan se en lille video om bitcoin her:
Hver gang en transaktion finder sted, så vil al information – såsom kilde, destination, dato og tidspunkt – bliver samlet i det, der kaldes en blok (block). Denne blok indeholder transaktionen samt andre lignende transaktioner, som for nylig er blevet sendt til netværket. Validiteten af transaktioner ligger herefter i en kryptografisk beskyttet blok, som bliver tjekket og bekræftet af den kollektive computerkraft, som de såkaldte miners er i besiddelse af.
“Miners” er personer, som benytter en del eller hele deres computerkraft til at løse komplekse, matematiske problemer. Når problemerne er løst, så vil hele blokken og alle dens transaktioner bliver verificeret som legitime. Disse miners bliver så belønnet for deres arbejde ved hjælp af bitcoin.
|
Efter dette bliver blokken koblet sammen med den seneste anden blok, og på denne måde skabes en kæde, som offentlig og kan ses af alle. Dog bliver navnene på de involverede personer i transaktionerne ikke offentliggjort. Denne proces fortsætter i det uendelige, og på denne måde bliver blockchainen udvidet og kopieret til millioner af computere. Dette sikrer, at den senest tilgængelige version af den offentlige “regnskabsbog” eksisterer overalt på nettet, og dermed er det stort set umuligt at omgøre de transaktioner, som allerede er blevet skrevet ind i den. For at kunne omgøre en transaktion, skulle man tage magten over 51% procent af computerne i netværket, og dette er i praksis ikke muligt.
Årsagen til, at mange mener dette kan have værdi, er at blockchain kan gøre det muligt at foretage overførsler af værdi uden en tredjemand som en bank, og meget hurtigere end man kan på nuværende tidspunkt.
En del af attraktionen ved at købe bitcoin ligger naturligvis i de meget store stigninger, der har været igennem de seneste år. Mens mange traditionelle investorer har mødt kryptovalutaen med høj latter og råbt “boble”, så er bitcoin f.eks. steget over 1000% i 2017. Siden er den så faldet tilbage for så atter at stige til nye rekorder.
En af de stærkeste kritikere har været chefen for investeringsbanken JPMorgan Chase, Jamie Dimon. Herunder kan man se en graf over hans udtalelser gennem tid, hvor han er gået fra at sige alt fra, at bitcoin ikke vil overleve til at bitcoin er et svindelnummer til senere, i begyndelsen af 2018, at udtale at han fortryder kommentaren om, at det er et svindelnummer.
I mellemtiden havde hans datter købt bitcoin.
Bitcoin er i løbet af den seneste tid blevet blåstemplet ved, at den kan handles som future på børserne CME og CBOE, og det har medført, at også større investorer nu har mulighed for at eksponere sig mod bitcoin.
Mens bitcoin tidligere har været markedsført som en effektiv måde at håndtere og overføre penge til hinanden, er der nu andre kryptovalutaer, som må forventes at kunne klare dette bedre. Derimod kan der være nogle muligheder i at se bitcoin som et alternativ eller supplement til guld. Altså som en måde at opbevare værdi på. Da udbuddet af bitcoin er begrænset til 21 mio., vil udbuddet altså altid være konstant, men så længe efterspørgslen er stigende, så vil priserne også stige.
Bitcoin er dog også så småt begyndte at blive brugt som et betalingsmiddel mange steder rundt omkring i verden.
Hvad kan man købe for bitcoin?
Her er nogle af de steder i Danmark, hvor du kan betale med bitcoin:
Single.dk – Dansk datingportal
Hungry.dk – Køb take-away online og betal med Bitcoins
Café Guldhornene – Bar/Café i Centrum af københavn
Sankt Peders Café – Café i København
Dell – Internationalt computerfirma
Microsoft – Brugerne kan betale med Bitcoin i Xbox og Windows store
Liberal Alliance – Du kan betale med Bitcoins for et medlemskab
Bloomberg.com – Stort finansmedie
Virgin Galactic – Iværkstætteren Richard Branson firma, der blandt andet ejer Virgin Mobile og Virgin Airline
Zynga – Mobile-spil
Den københavns cocktailbar Aloë Bar har endda opsat en bitcoin-ATM, og man kan også få en drink, som er opkaldt efter bitcoin-skaberen Satoshi Nakamoto.
|
Ud over dette er særligt lande som Schweiz og Japan langt fremme med at acceptere bitcoin som betaling for alverdens tjenester og produkter, men den reelle brug af kryptovalutaen er stadig meget lille, sammenlignet med den megen diskussion, der har været om den.
Hvad er kursen på en bitcoin?
Kursen på en bitcoin kan variere en smule fra børs til børs. Man kan se, hvad den aktuelle kurs på en af de største børser er herunder.
Bitcoin kan købes på en lang række handelsplatforme eller såkaldte kryptovalutabørser. Et af de nemmeste og mest brugervenlige steder at komme i gang er handelsplatformen Markets, hvor du kan købe bitcoin som CFD. Det er den korteste vej til at komme i gang.
Bitcoin er en såkaldt kryptovaluta, som gør det muligt at overføre penge uden brug af mellemmand. Valutaen er baseret på en revolutionerende teknologi, som kaldes blockchain.
[Læs vores guide til at købe bitcoin]
Prisen på en bitcoin varierer over tid. I de seneste år er den steget med i gennemsnit 200% om året. Du kan se den opdaterede pris i vores guide til bitcoin.
Den letteste måde at købe bitcoin på er at oprette en konto hos en handelsplatform. Efter at have oprettet dig, overfører du penge til kontoen, og derefter søger du på “Bitcoin” eller “BTC” i søgefeltet.