MACD-indikatoren

Udgivet: 20. august 2015

MACD-indikatoren er en af de mest brugte indikatorer i forhold til at forstå markedsudviklingen. Indikatoren tager udgangspunkt i de glidende gennemsnit og deres indbyrdes forhold og er en forkortelse for Moving Average Convergence Divergence.

MACD-indikatoren baserer sig på tre tidsparametre, nemlig tidskonstanter for tre glidende gennemsnit. På en lang graf vil disse parametre være målt i dage, men MACD kan lige så godt bruges på kortere grafer, f.eks. en 1-minutters-graf. De mest almindeligt brugte værdier er 12, 26, og 9 minutter.

Det er naturligvis muligt at bruge andre værdier for MACD, men som regel anbefales det at bruge standard-værdierne, som bruges af de fleste traders, da deres købs- og salgsbeslutninger, som er baseret på disse værdier, skubber priserne yderligere i den rigtige retning.

På en 1-minut-graf udregnes MACD ved at at fratrække et 26-minutters glidende gennemsnit fra et fra et 12-minutters glidende gennemsnit. Hertil tilføjes et 9-minutters glidende gennemsnit, som kaldes ”signal-linjen”, og når signallinjen krydser den anden linje, kan det opfattes som købs- eller salgssignaler.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

MACD bygger på det faktum, at et hurtigt glidende gennemsnit reagerer hurtigere end et langsomt glidende gennemsnit. Ved at sammenligne disse gennemsnit, kan MACD indikere trend-vendinger i et marked. Indikatoren svinger i et interval med 0 som middelværdien.

Et eksempel på, hvordan MACD kan bruges, kan ses herunder på det følgende screendump. Der er er tale om en 15-minutters graf, som viser olieprisen (Nymex crude oil), den 17. august 2015. Øverst ses prisen, og nedenunder ses MACD-indikatoren.

macd2
Her ses køb- og salgsmuligheder i olien d. 17 august 2015, baseret på, hvornår MACD krydser signallinjen. Ved 14-tiden er der en købsmulighed, og ved 19-tiden opstår der en salgsmulighed.

MACD krydser signallinjen to gange. Krydser den nedefra, er det et købssignal, krydser den oppefra er det et salgssignal. Dette er markeret med cirkler og pile på grafen ovenfor.

Nogle tradere ser det også som et signal, at MACD bevæger sig over eller under 0-linjen, fordi det giver en indikation af, hvordan det korte glidende gennemsnit relaterer sig til de lange. Når MACD er over 0, så er det korte glidende gennemsnit over det lange, hvilket er et signal om opadgående momentum. Det modsatte er tilfældet, når MACD er under 0. Ved at kigge tilbage på grafen historisk set, kan man få en ide om, hvorvidt det på et givent tidspunkt virker godt at bruge denne indikationen som købs- og salgssignaler.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Man kan også bruge MACD på samme måde som den stokastiske oscillator. Det vil sige, at man ser på, hvornår MACD bevæger sig andeledes end prisen. Ser man eksempelvis, at der er en dobbeltbund i prisen, mens MACD har en stigende bund, så viser det, at momentum er opadgående, hvilket kan tolkes som et købssignal.

image_pdfimage_print
Del denne artikel