Kasper Kongshøjs fem tips til begyndere i trading

Udgivet: 19. april 2017

Af Kasper Kongshøj, aktiv trader

Kasper Kongshøj har siden år 2013 været aktiv trader og handler i dag bla. det tyske og amerikanske aktieindeks, samt de største valutapar.

Mit navn er Kasper Kongshøj, og jeg har siden starten af år 2013 brændt for trading. I dag har jeg selvsagt nogen erfaring, og den vil jeg gerne give videre i artiklen her. Målet er ikke at give dig formlen til millionen, men snarere at fortælle, hvordan jeg rent lavpraktisk ville arbejde og bruge min tid, hvis jeg skulle starte forfra i dag.

1. tip: Træn dine tradermuskler, øjnene og hjernen
Lad os antage, at du ikke har ret meget kapital at arbejde med og bare rigtigt gerne vil arbejde konstruktivt med markederne. Så fortvivl ikke, man kan læse charts!

I trading er det hjernen og øjnene, der bruges. Disse bør trænes og vedligeholdes, så man kan gøre det, man bruger dem til, godt.

Det kan gøres på to måder. Den første er at printe kursdiagrammer ud. Man gør blot det, at man printer charts af de markeder, man ønsker at handle, hvorefter alle signaler, der kan identificeres, markeres. Langsomt, skridt for skridt, bliver ens øjne (i realiteten er det ens hjerne) bedre til at genkende en uendelig mængde af grafkombinationer. Hver en grafkombination er beslægtet med en unik strategi for eksekvering af handler.

Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her

Lad mig illustrere pointen med nedstående eksempel: Det er det officielle Formel 1-logo. Jeg ser et F og nogle røde fartstriber. Det sorte i midten kan jeg (min hjerne) ikke forholde sig til, så det ignoreres.

Men jo flere gange jeg ser på det samme logo, opdager jeg at det bliver nemmere for mig (min hjerne) at se, hvad det skal forestille.

Et 1-tal! Hjernen bliver med tiden bedre til at genkende mønstre. Det hårde arbejde, som den bevidste hjernehalvdel kæmper med, bliver overtaget af den intuitive hjerne – vores gigantiske SSD-harddisk – hvorfor processen ikke længere føles besværlig. Det fungerer på samme måde, som når man lærer andre ting som at cykle, stå på ski, etc.

Og her følger selvfølgelig et eksempel med et kursdiagram.

Her ses en 5 minutters rå-candlestick graf på euro mod britiske pund. Når jeg træner mine øjne, holder jeg et stykke karton over kursdiagrammet, så det ikke kan ses. Derefter trækkes kartonet langsomt til højre. Når øjnene ser hvert candlestick dukke op, bliver de trænet til konstant at skulle revurdere situationen. ”Er markedet bearish eller bullish?”. Når en specifik grafkombination genkendes, siger hjernen: ”Et SHS (skulder-hoved-skulder, red.)-mønster, markedet er bearish, sælg aggressivt short!, go go go!”. Setup identificeres og markeres med entry- og stoploss-punkter. Når man i nogle måneder har lavet øvelsen to timer dagligt, vil man føle, at signalerne kommer indefra. Signaler skrives, uden at der tænkes over det. Den intuitive hjerne har taget over.

Det andet, man kan gøre for at træne sin tradermuskel, er at meditere. Steve Ward er en af branchens førende eksperter, når der kommer til implementering af meditation i en traders liv. Banalt set handler det om at løfte jern med hjernen.

Her følger to gode praktiske eksempler på øvelser, du kan lave:

1. Hver morgen i morgenrutinen afsættes der 5 minutter til at meditere. Man lukker øjnene, bøjer hovedet lidt forover og trækker vejret dybt og kontrolleret. Derefter rettes bevidstheden mod de tanker, der myldrer rundt i hjernen. Opgaven er så at holde tankerne 100% fokuseret på vejrtrækningen, indtil alarmen på telefonen ringer. Når man undervejs opdager at tankerne – af sig selv og tilfældigt – er drevet væk, som f.eks. på den seneste familiesammenkomst, bemærker man tankernes flugt og bringer dem forsigtigt tilbage til vejrtrækningen. Det gøres igen og igen indtil sessionen er slut. Det man træner her, er evnen til at rette fokus på bestemte ting, holde fokus på det der er vigtigt, evnen til at opdage, når ens fokus begynder at svigte og at bringe fokus tilbage på det væsentlige.

2. De intuitive beslutninger, der bliver taget, er som regel de bedste. For os føles det, som om de kommer indefra et sted i kroppen. Hver dag inden jeg skal sove, laver jeg en øvelse, som kaldes body scan. Formålet med den er at forbinde hjernen til resten af kroppen. Man lægger sig på ryggen, på en overflade. Lukker øjnene og trækker vejret roligt. Derefter flytter min sine bevidste tanker hen mod områder på kroppen, der har kontakt til den overflade, man ligger på. dvs. balderne, hælene, lægmusklerne, den nedre del af ryggen, den øvre del af ryggen og underarmene, der ligger langs siden. Fokus holdes på hver kontaktpunkt i 5 vejrtrækninger, derefter går man videre til næste.

Formålet med de her to (og der er i øvrigt mange flere) mindfulness-øvelser, er at gøre musklen – hjernen – så stærk som mulig. Det hjælper en til at holde hovedet koldt de pressede situationer, når en handel skal eksekveres, eller når markederne beslutsomt går imod ens positioner.

2. tip: En simpel øvelse til at finde din niche i markedet
Jeg mener, at der grundlæggende er tre faser, man som kommende trader går igennem, før man er rigtig trader. Den første: træning, test og udvikling. Den anden: hvor man bliver profitabel over en defineret periode. Den tredje: vækst! Ens eksekvering er intuitiv og positionsstørrelserne er siden begyndelsen vokset. Se nedstående billede.


For at komme over i fase to, hvor man bliver i stand til at ”live to fight another day”, er det min opfattelse, at man laver et stort og grundigt testarbejde. Målet er at finde ens niche. Du har sikkert læst det her tusinde gange før, men bare rolig, den her gang bliver du ikke behandlet som et barn. Nu kommer det. Den praktiske vej til at finde ens niche, er at eksekvere hvert setup i markedet med en lille positionsstørrelse. Afkastet på den enkelte handel skrives ind i Excel. Se eksemplet nedenfor:


Når man har eksekveret 30 handler i alle de strategier, man ønsker at handle, analyserer man det samlede P&L (profit og loss). Den her øvelse er særdeles effektiv, for her finder man nogle sandheder om en selv og ens trading. For det første finder man ud af, hvilke typer strategier man kan tjene penge på. For det andet bliver man løbende bedre til at spotte og handle hvert setup. Du vil opdage, at du ser muligheder på kilometers afstand, hvorfor man venter i evigheder på at åbne handlen, for setuppet skal modnes. For det tredje vokser ens tillid til markedets og ens tradingplans bæreevne. I eksemplet ovenover fandt traderen ud af at scalping ikke var det nicheområde, der tjente vedkommende penge – det var derimod på lidt større mønstre, som Fade, AB=CD, Gartley, Breakout (fra et range), 4 bar-fractal og SHS.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

Nu ved traderen med en vis statistisk sikkerhed, hvilke strategier der på sigt tjener vedkommende penge. Resultaterne fortæller mig i øvrigt, at vedkommende er swingtrader, og ikke scalper, hvorfor det kan konkluderes at traderens niche er swingtrading. At vide det om sig selv giver ro i eksekveringen. Man har endvidere nemmere ved opretholde sin eksekvering, når serier af tab rammes. Man ved, at ens tradingplan virker. Der er så småt ved at komme gang i ens trading.

3. tip: Beskyt dig og læg et fundament
I trading lever jeg efter et princip i den nævnte rækkefølge: sikkerhed, sjov og profit. Det vil sige, at før man kan forvente at være konsistent profitabel i markederne, bør man beskytte sig selv som trader. Jeg ved udmærket godt, at stoploss og risikostyring er kedeligt, men det er vigtigt!

Jeg fik selv respekt for stoploss som værktøj og vænnede mig til at bruge det, ved kigge tilbage efter et tab var taget. Oftere og oftere opdagede jeg, at kursen var fortsat efter jeg blev stoppet ud. ”well, Kasper, du tabte 100 kr. på den her handel, men hvis du havde holdt fast i det, var det vokset til 800 kr. – otte gange så meget. Jeg tror bare, at du fortsætter med at respektere dine stops,” indrømmede jeg over for mig selv.

Beskyttelsen praktiseres på den måde, at når man åbner en handel, så har man også et exitpoint i det tilfælde, at handlen går imod en. Exitpointet er der, hvor man placerer sit stoploss. Det potentielle beløbsmæssige tab bør ikke være med end –2 % af den tradingkapital, der står på kontoen. Afstanden i kurspoint/pips mellem entry og stoploss bruges til at beregne positionsstørrelsen. For at man kan tjene penge på markederne, skal trading være sjovt. Derfor det er vigtigt, at man finder en arbejdsgang der passer en. Den skal hverken kede en for meget eller gøre en forpustet. Rytmen (den rette timeframe), der passer til ens personlighed, skal findes. Valg af markeder og setups er også vigtigt, hvilket er uddybet under 2. tip. Setups kan findes i et hav af seminarer, kurser, blogs, bøger mm, men husk at handle dem med dine egne raw money. Disse to punkter skal være på plads før man kan komme til 3. punkt – profit.
Hvis du vil forstå risikostyring og andet vigtigt – uden at falde i søvn – kan de her Youtube-klip varmt anbefales:
https://youtu.be/UwiRy3_L9ns
https://youtu.be/f3uHF_Q8K_U

4. tip: Anerkend teori, men fokusér på det praktiske
Jeg er af natur typen, der har respekt for ting, som er omfattende og enorme. Børsen er ikke nogen undtagelse. Vil man gøre noget godt, må man sætte sig grundigt ind i tingene. En fin start er at læse en håndfuld bøger. Dem jeg kan anbefale, er Jack Schwagers Market Wizards. Det smarteste er at starte med det sidste kapitel, closing bell. For her sammenfatter Schwager 42 kritiske punkter om alt, hvad trading kræver af en. Vil man forstå disse punkter til bunds, går man bare i gang med bogen. I 2014 udkom en efterfølger – The Little books of Market Wizards, Lessons from the greatets traders. Den kan jeg også anbefale. Heri bliver tips og tricks, som forskellen på trading med statiske og dynamiske positionsstørrelser, forklaret, for bare at nævne toppen af isbjerget.

Hvis du tror, at man ikke kan være profitabel, såfremt man har mindst 25.000 kr. på handlekontoen, så fortvivl ej. Kapital har intet med evner og resultater at gøre. Det man skal være opmærksom på, er at holde omkostningerne nede, indtil ens eksekveringer er intuitive, og at man er profitabel. For i trading handler det bare om at komme i gang med det praktiske arbejde så hurtigt som muligt, men med så lav kapital som muligt. Hellere lave 3 blowups á 5.000 kr. ad gangen i stedet for ét blowup á 30.000 kr. Det mener jeg, fordi jeg ved, at der ikke opnås nogen fordel ved at ”forberede” sig vha. paper trading og læsning af en masse strategier, inden man går i gang med at handle.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

Her er det kritisk, at man vælger en billig broker, og ud over det bruger jeg Tradingview som chartprogram for at få nogle brugervenlige grafer. Et startbeløb kan sagtens være max 5.000 kr., og så er det bare i gang med at handle med 1 kr./point i indsats. Når man har fundet en vej i markedet, der tjener en penge, kan man hæve positionsstørrelsen til 2kr./point, 3 kr./point osv. for hver gang kontoen er fordoblet. I den proces mener jeg, at det også er vigtigt at indrette sit liv således, at man har så meget fritid som muligt, der kan bruges på trading. I opstartsfasen er tid og ro vigtigere end kapital.

5. tip: Strukturer din dag
Til sidst vil jeg beskrive hvordan man kan strukturere sin dag. Lad os sige, at du står op kl. 06:00 og skal ud af døren kl. 08:00, da du skal møde på arbejde eller studie kl. 09:00. Mens du spiser morgenmad, kan du tage screenshoots af de markeder fra dagen før, som du ønsker at handle og printe ud. Inden du smutter ud af døren, allokerer du 5 minutter til den første af de nævnte mindfullnes-øvelser. Når du kommer hjem fra arbejde/studie, læser du charts, træner øjnene. Derefter kan du handle noget DAX, FTSE og Dow samt de største valutakryds, EURUSD, USDJPY og GBPUSD. Når du skal til at

sove, kan du passende lave den anden mindfulness-øvelse. Når det er weekend, kan du evaluere handler og opdatere din viden om trading. Læs noget litteratur, følg andre tradere på diverse medier som Youtube. Tom Hougaard, Tim Grittani og Investors Undergrund er udmærkede til at starte med. Det er sådan, jeg løbende har akkumuleret tonsvis af viden om trading. Det ene fører til det andet.

Jeg håber, at du har fået noget ud af artiklen, for her er hvad der er vigtigt at vide, hverken mere eller mindre. Jeg ville være meget mere velhavende i dag, hvis jeg i 2013 vidste ovenstående, så jeg ikke spildte min tid på ligegyldige blogs og tåbelige frustrationer. Der er virkelig mange ting på internettet og i bøger, som ikke er ret meget værd. Jeg ønsker, at ingen spilder sin tid på at læse den slags snask.

I den næste artikel vil jeg fortælle om mere konkrete strategier, og jeg vil præsentere to solide strategier, som er egnede til begyndere.

Indtil da ønsker jeg solid medvind til jeres positioner.

Kasper Kongshøj

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app
image_pdfimage_print
Del denne artikel