Kom i gang med en effektiv tradingplan

Udgivet: 27. september 2022

Hvis man starter en ny virksomhed, er det naturligt at have en klar forretningsidé og en plan for, hvordan overskuddet skal genereres. Mærkeligt nok er der mange, der ikke er parate til at lave det samme forarbejde, når det kommer til trading – også selvom man siger, at man skal drive sin trading som en forretning.

Men det kan ikke gentages nok, hvor vigtigt det er, at have en udførlig tradingplan. Du skal simpelthen have et kort, som du navigerer rundt på under din tradingrejse. Ellers er der meget stor risiko for, at krybdyrhjernen tager over, og du pludselig træffer forhastede og uovervejede beslutninger, som ikke er gunstige for dig.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

En tradingplan kan være næsten uendelig lang og indeholde alle tænkelige scenarier. Men hvis du er relativt ny inden for trading, er det bedst at holde det kort og enkelt i starten. Byg en plan for det, du ved nu, og opdatér så løbende, efterhånden som du får ny viden.

Et godt råd er at fokusere på disse tre punkter:

Valg af marked/instrument

Definer din strategi

Handelsledelse

Valg af marked/instrument

Mange tror, ​​at jo flere markeder de handler på, jo større er deres chance for succes. Men ved trading er det ofte “less is more”, der gælder. En god idé er derfor at vælge et eller nogle få markeder, ”du forstår” og dernæst holder dig til dem.

Hvis du handler med valuta, indekser eller råvarer, er udvalget af instrumenter relativt lille. Men hvis du handler med aktier eller kryptovaluta, kan det være nyttigt at filtrere udvalget af symboler. For eksempel kan du scanne for breakout-muligheder i de stærkeste aktiesektorer eller i krypto for de valutaer, der er faldet eller steget senest.

Mange tradere handler i DAX-indekset.

Uanset, hvilket marked du ser på, skal markedet generelt have to nøglefaktorer skal opfyldes:

Volatilitet

Likviditet

Hvis et aktiv ikke har tilstrækkelig likviditet, kan det være svært at forlade dine positioner. Især hvis du har en større handelskonto, og for eksempel handler pennystocks fra de mindre lister eller lande.

Hvis et aktiv ikke har tilstrækkelig volatilitet, vil det være svært at skabe et positivt afkast baseret på de små kursbevægelser. For de fleste tradere er volatilitet simpelthen afgørende. DAX-indekset er et eksempel på et instrument, der til fulde opfylder alle kriterier.

Definer din strategi

Når du ved, hvilket marked du ønsker at trade, er næste skridt at definere, hvad der faktisk tæller som en handelsmulighed. De bedste tradingplaner har klare kriterier for dette, og du skal hurtigt og nemt kunne se hvornår du bør handle.

Et eksempel på en simpel strategi i aktier:

Indekset er på vej op (over MA200).

Aktien er over både MA 200 og MA 50.

Aktien er ved at bryde ud fra et modstandsniveau, der er blevet testet to gange. Volumen er mindst det dobbelte af den højeste volumen fra de foregående 5 handelsdage.

Det er en acceptabel risik/reward på mindst 1:2

Du skal være streng i dine kriterier, men ikke for streng. Generelt kan det være godt at sigte efter et gennemsnit på mindst én handelsmulighed om dagen, hvis du daytrader og et par stykker om ugen, hvis du swingtrader.

Det næste trin er at definere dit entry, stop tab og take profit. Dette skal være så enkelt og så logisk som muligt. I tilfælde af en breakout-strategi, kan stop-losset for eksempel sættes under breakout-candle og entry foretages når/hvis prisen passerer over dette, som i strategien beskrevet i denne artikel. Du kan derefter tage din fortjeneste i henhold til enhver af disse strategier.

Eksempel på entry og stop

Risikohåndtering

At finde handelsmuligheder af høj kvalitet betyder lidt, hvis du mister alt i en enkelt handel. På grund af dette inkluderer de bedste handelsplaner en solid risikostyring baseret på det værste tilfælde. Nedenfor er nogle foreslåede punkter at overveje:

Total kontostop

Dette er præcis, som det lyder. Når du har mistet en vis procentdel af din handelskapital, stopper du med at handle. Du lukker alle dine positioner og analyserer, hvad der gik galt. Først når du har forstået dette og løst problemet, kan du vende tilbage til at handle igen. Dette ligger normalt på omkring 10%

Risiko pr. tema

Dette sikrer, at du ikke “satser for meget på en hest”. For eksempel, hvis du handler flere virksomheder i samme sektor, vil deres præstationer sandsynligvis korrelere i høj grad, også selvom de tilbyder forskellige produkter og tjenester. Det er derfor en god idé at sprede risikoen over flere sektorer og muligvis også forskellige valutaer og lande, alt efter hvad du handler.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Risiko pr. position

En almindelig strategi blandt tradere er kun at satse mellem 1-2% af din konto i hver handel. På den måde kan du tabe mange gange i træk, uden at det påvirker din handelskapital for meget. Dette er en generel regel og afhænger selvfølgelig af din strategi og størrelsen på din handelskonto.

Lær mere om risikostyring i vores gratis kursus Kickstart din daytrading.

Resumé

En velforberedt tradingplan er afgørende for succes. Du skal opfatte dit job som trader ligesom enhver anden erhvervsdrivende. Start med at skrive en simpel plan, som du opdaterer løbende. Vigtige faktorer at definere valg af marked, strategi og risikostyring. Du vil aldrig fortryde at have skrevet en tradingplan, så kom i gang, hvis du ikke allerede har en!

image_pdfimage_print
Del denne artikel