eToro – anmeldelse af handelsplatformen

Udgivet: 4. oktober 2022

Handelsplatformen eToro er verdens største platform inden for social trading og såkaldt copy trading og har efter kraftig vækst og stigende interesse for investering i dag ikke mindre end 26 millioner brugere i deres community fra hele verdenen. Også i Danmark har eToro fået mange nye kunder de senere år og med eToros seneste tiltag med en skatterapport tilpasset danske forhold, handel med danske aktier uden kurtage og mindre udbytteskat for amerikanske aktier er platformen kun blevet endnu mere interessant for danske kunder.

I det hele taget fornyer eToro sig løbende med forskellige kundevenlige tiltag og nye produkter og selve handelsplatformen har det seneste år fået et gevaldigt løft opad ligesom informationsniveauet er blevet endnu mere overskueligt og informativt. Muligheden for at handle aktier helt uden betaling af kurtage er helt klart også medvirkende til platformens succes de senere år. I forhold til danske investorer er det særligt interessant, at eToro nu også tilbyder et udvalg af danske (og norske) aktier som real assets og at man fremover alene vil skulle betale 15% i udbytteskat af amerikanske aktier mod tidligere 30% (kræver udfyldelse af særlig formular til det amerikanske skattevæsen, hvilket kan gøres ganske let).

Handelsplatformens historie går tilbage til 2007, hvor selskabet blev stiftet i Israel. Ud over handel med aktier tilbyder eToro også copy trading samt traditionel CFD-handel med de fleste aktivklasser foruden en lang række virtuelle valutaer. I forhold til gearing adskiller eToro sig endvidere fra mange af konkurrenterne ved, at man har mulighed for selv at vælge gearingsniveau inden for fastsatte rammer. Det gør platformen bedre egnet til nye investorer, som gerne vil stifte bekendtskab med gearing uden nødvendigvis at skulle sætte hele formuen på spil. Eftersom eToro har indført helt gratis aktiehandel ved køb af lange, ugearede positioner på de fleste markeder, må man i den grad sige, at platformen også egner sig til at bygge en langsigtet portefølje op til nul handelsomkostninger.

MiFID sikrer EU-harmoniserede regler for de omfattede finansielle virksomheder, der udbyder investeringsservice herunder fx at stille en handelsplatform til rådighed. Reglerne sikrer et vist niveau af gennemsigtighed på finansmarkederne, hos de enkelte udbydere og sikrer ikke mindst et højt niveau af investorbeskyttelse især for de private investorer.

Handelsplatformen udbydes af selskabet eToro (Europe) Ltd. (brokeren), som ligesom mange andre tilsvarende europæiske udbydere, er hjemmehørende i Cypern, og derfor er godkendt til at udføre investeringsservice (brokervirksomhed) af den cypriotiske tilsynsmyndighed, Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC). Det forhold at brokeren, som driver eToro, er underlagt cypriotisk tilsyn og lovgivning bevirker, at denne er underlagt den generelle EU-baserede finansielle lovgivning, herunder MiFID reglerne som bl.a. indeholder de vigtige minimumsbeskyttelsesregler, som gælder for detailinvestorer. Det indebærer endvidere sikkerhed for ens indestående på op til 20.000 EUR, hvis brokeren skulle gå konkurs, samt at man ikke risikerer mere end sit kontoindestående i tilfælde af at markedet skulle gå imod en. Brokeren har endvidere været registreret siden 2012 hos det danske Finanstilsyn med hensyn til at kunne udbyde investeringsservice i Danmark efter MiFID reglernes “pas-ordning”.

Læs også artiklen: Kan jeg stole på min handelsplatform? og om hvorfor man bør vælge EU godkendte handelsplatforme her.

Hvilken tradertype er handelsplatformen egnet til?

eToro er især bygget op omkring social trading og copy trading-konceptet, hvor handelsplatformen klart er førende på markedet. Man kan dog sagtens anvende platformen og dens glimrende grafpakke til almindelig CFD-trading og eventuel mere langsigtet eller aktiv aktiehandel. Selve platformen er bestemt blandt de allermest intuitive og brugervenlige på markedet. Produktudbuddet er ikke det største blandt konkurrenterne, men udvides fortsat og opfylder formentlig de flestes behov. I forhold til spreadet på visse af produkterne samt nogle lidt vel høje hævegebyrer, skal man dog lige se sig for.

Udover at man selv helt automatisk – og på en meget informativ og gennemskuelig måde – selv kan kopiere andre dygtige tradere, har man, hvis man selv er en dygtig trader, også mulighed for at tjene en ekstra skilling på at andre kopierer en.

Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading

Måden man handler på hos eToro adskiller sig en del fra mange af de konkurrerende handelsplatforme. I den enkelte handel investerer man et nærmere bestemt beløb, hvorefter man vælger et gearingsniveau fra ingen gearing og opefter alt afhængig af hvilket produkt, der er tale om. Det er et ganske smart koncept og bevirker bl.a., at man kan handle med nogle relativt lave minimumseksponeringer i de enkelte positioner, hvilket især kan betrygge nye tradere, som lige skal lære hvordan det hele virker.

Man kan for nærværende alene åbne en konto i USD og det meste foregår som udgangspunkt på engelsk, men det er muligt at vælge dansk sprog på både på eToros hjemmeside og i handelsplatformen, hvis man er mere komfortabel med det. Når man åbner en konto, får man automatisk en virtuel konto, hvor man kan øve sig og se handelsplatformen nærmere an, herunder se hvordan copy trading funktionen fungerer. Ønsker man senere at åbne en rigtig konto, skal man som minimum indsætte 50 USD. Ønsker man reelt at handle aktier eller andet kræver det dog i praksis, at man indsætter mere end blot minimumsbeløbet selvom man dog kan købe aktier helt ned til 10 USD ad gangen (Man køber ofte en fraktion af en aktie, når man alene handler for minimumsbeløbet).

I den forbindelse er det ligeledes betryggende at vide, at det ikke er muligt at tabe flere penge end man har stående på sin konto, hvis man vælger at investere i gearede produkter.

Design og handelsplatforme

eToro tilbyder handel via en webbaseret platform samt mobil og ipad platforme. Som nævnt blev det seneste platforms-design rullet ud i efteråret 2015, og det er siden løbende blevet justeret og udvidet. Overordnet set er platformene opbygget på en ensartet måde, så det er gjort nemt at gå fra den ene enhed til den anden. Det er muligt at vælge dansk som sprog, men det er ikke nødvendigvis en fordel på en handelsplatform, hvor oversættelsen fra engelsk af de enkelte ord og begreber ofte kan give anledning til misforståelser. Sproget kan ændres i venstre side af skærmen under Settings og General.

Når man første gang logger ind på sin eToro-konto mødes man med et tydeligt og let forståeligt design, som er holdt i grå nuancer. Man har med samme login adgang til sin rigtige konto og til en virtuel konto, som man kan bruge til at teste platformen af med, herunder copy trading-funktionaliteterne. Alle vigtige navigationspunkter findes i en vertikal bar til venstre i platformen og herfra kan man nemt finde frem til kurslister, ens portefølje, newsfeeds, markeder, andre tradere man kan følge eller kopiere, support osv. Som udgangspunkt vises listen My Watchlist, som indeholder kurser for udvalgte produkter. Denne kan tilpasses efter eget ønske ligesom man kan oprette flere specifikke lister. Listen kan også vises i form af bokse med de enkelte produkter.

Det er muligt at oprette simple kursalarmer (alerts) for de enkelte produkter, så man f.eks. på sin mobiltelefon modtager push-besked om, hvornår givne kursniveauer gennembrydes. Det gøres ved at vælge det lille værktøjhjul ude til højre på en kursliste og klikke på Set Price Alerts. Det er også samme sted man tilpasser den enkelte kursliste, hvis man ønsker at flytte rundt på produkterne eller slette dem. Ønsker man at tilføje produkter foregår det f.eks. ved at vælge Trade Markets, finde de relevante produkter og derefter tilføje til den ønskede liste.

https://youtu.be/-omOhCaWm9Q

Ovenstående video er en præsentation på dansk udarbejdet af daytrader.dk i august 2019, som bl.a. viser hvordan man handler og kopierer andre på eToros handelsplatform.

Hos eToro er hvert enkelt produkt markeret med et tydeligt symbol, så alle – amatører som professionelle – forstår, hvad det handler om. For eksempel er olie markeret med to dråber olie, og hvert valutakryds er markeret med flag for de lande, som krydset dækker over. I forhold til aktier, så har eToro valgt at vise de enkelte aktier med såvel aktiens børsrelaterede kortnavn som hele selskabsnavnet foruden selskabets grafiske logo. Det betyder, at f.eks. Appleaktier også fremvises med det berømte æblelogo. Det bliver ikke meget mere pædagogisk, og det kunne mange andre platforme lære noget af. Mange platforme angiver ofte aktienavnene så indviklet, at selv vante tradere af og til har svært ved at finde lige den aktie, de ønsker at handle.

Ud for symbolet for de enkelte produkter har man desuden mulighed for at gå direkte til produktets graf, information om det enkelte produkt, research, newsfeed, købe og sælge samt se andre investorers interesser i produkter. Sidstnævnte, der benævnes Sentiment, viser hvor mange af eToros kunder, som er hhv. kort eller lang i det pågældende produkt, hvilket angives i %. Om man reelt kan bruge denne type oplysning til noget, er nok en helt anden historie. I newsfeedet vises forskellige traderes kommentarer om markederne, deres porteføljer osv. Det er nemt at klikke sig videre til de omtalte markeder og de enkelte tradere. Man kan ude i højre side sortere på almindeligt newsfeed, på Popular Investors samt vælge, at man f.eks. kun vil se engelsksprogede kommentarer. Alternativt kan man også gøre bruge af den indbyggede oversættelsesfunktion, så man kan få det hele med. Det hele er overskueligt og smart, men ofte vil disse nyheder kun have en lille relevans i forhold til en her-og-nu-handel.

eToro har bl.a. på Youtube publiceret forskellige videoer om deres handelsplatform. Eksempelvis denne 5 min video, hvor platformen demonstreres på engelsk.

Mobilplatformen

Mobilplatformen, som findes til Android og Apple IOS, er designmæssigt opbygget på samme måde som den webbaserede platform, og man har adgang til stort set de samme funktionaliteter. Det er nemt at indlægge handler, kopiere andre tradere, se sin portefølje, hæve penge osv. Alt sammen med dejligt store og tydeligere knapper, hvilket er ret nødvendigt på en mobil, men bestemt ikke noget der praktiseres alle steder. Grafvisningen fungerer også fint særligt på lidt større mobiler. og man kan snildt handle direkte fra grafen og tilpasse denne med diverse indikatorer. Det er ligeledes nemt at følge med i social trading-delen og læse indlæg osv. Alt i alt en mobilapp over det gennemsnitlige sammenlignet med konkurrenterne, som kan det den skal, når man ikke lige er i nærheden af en computer.

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta – LIVE Via Messenger-app

Grafdelen

Vælger man at trykke direkte på grafsymbolet under de enkelte produkter f.eks. i My Watchlist åbnes i et selvstændigt vindue en kursgraf med en lynhurtigt brugerflade, hvor grafen kan flyttes og udvides på et splitsekund, jf. ovenstående grafeksempel. Det er muligt at vælge imellem omkring 70 tekniske indikatorer, der også giver plads til de mere eksotiske redskaber såsom Gopalakrishnan Range Index eller Donchian Channels. Den grafiske fremstilling af selve kursen kan sågar slås om i for eksempel Heiken-Ashi eller Renko mv. Man kan endvidere lægge Fibonacci tal på sin graf, tegne streger, måle mv. Det er en ren fryd at finde så mange muligheder for teknisk analyse i en handelsplatform, der ellers som udgangspunkt ikke henvender sig til topprofessionelle tradere.

Ovenstående graf viser kursudviklingen for olie. Det er muligt at handle det enkelte instrument direkte fra grafen, men åbne positioner vises ikke på selve grafen. Herudover er der rigeligt med tilpasningsmuligheder, så man kan foretage grundige analyser.

Udover at man kan åbne et utal af vinduer med grafer er det også muligt at vælge en grafopsætning, som viser f.eks. 4 eller 6 forskellige grafer ad gangen i samme vindue. For at man rigtig skal have noget ud af det, kræver det en skærm af en vis størrelse, men det fungerer rigtig fint.

Grafpakken, som eToro kalder Procharts, fungerer alt i alt godt med en hav af indstillingsmuligheder. Det er også muligt at handle direkte fra grafen, men desværre kan man ikke se åbne positioner eller ordrer på grafen, hvilket klart er en mangel. Visse steder på webplatformen skal man specifikt vælge Procharts for at være sikker på at få adgang til alle mulighederne.

Handel

Man skal være opmærksom på, at eftersom man alene kan åbne en konto i USD så handles og afregnes alt i USD også selvom man investerer i f.eks. europæiske aktier. Den indsats man vælger (evt. ganget med et selvvalgt gearingsniveau) udgør ens samlede eksponering i den enkelte handel i USD uanset hvilken valuta det underliggende instrument f.eks. aktieindeks handles i, jf. nærmere i nedenstående ordreboks. Som en rigtig smart feature er det muligt at tilvælge gearingsniveau for den enkelte handel i forbindelse med at man foretager en handel. Som det også kan ses i nedenstående ordreboks, som viser det tyske GER40 (DAX) indeks, er det muligt at vælge hhv. 1, 2, 5, 10 og 20 gange gearing for så vidt angår dette indeks (højere gearingsniveauer end dette kræver, at man er godkendt som professionel kunde hos handelsplatformen). Den første ordreboks nedenfor viser gearing faktor 10 (X10) mens den nederste ordreboks viser en gearing på 1 (X1, dvs. reelt ingen gearing). At man kan vælge helt ned til en gearing på en faktor 1 betyder i realiteten, at man slet ikke gearer sin position, hvilket kan være rigtig godt både for de forsigtige tradere og ikke mindst for nystartede tradere, som er bekymrede for at miste sine penge hurtigt som følge af det heftige gearingselement, der oftest er indbygget i CFD-handel.

Den samlede minimumseksponering udgør dog altid minimum 1000 USD for aktieindeks. Vælger man for DAX en gearing på 1 er minimumsindsatsen (Amount) 1000 USD, hvilket så samtidig udgør ens eksponering og margin (dvs. sikkerhedsstillelse). Gearer man med en faktor 5 er minimumsindsatsen derimod 200 USD, hvilket svarer til en eksponering på 1000 USD (med en margin på 200 USD). Så gearingsfaktoren har altså betydning for ens minimumsindsats forstået som det beløb (Amount) man vælger.

eToro gør brug af begrebet units dvs. enheder. Antal units beregnes som “det investerede beløb (Amount)” * “gearingsfaktor (Leverage)” / “instrumentets lukkekurs dagen før”. 1 unit svarer derfor omtrent til værdien af det underliggende instrument dagen før. Årsagen til dette er, at det skal være muligt at handle mindre fraktioner af de enkelte instrumenter som følge af handelsplatformens copy trading funktion, hvor man faktisk kan have positioner helt ned til 1 USD. I det daglige behøver man dog ikke bekymre sig om antal units i forbindelse med indlæggelse af en handel, men derimod om beløbets størrelse samt naturligvis gearingsfaktoren, så man har helt styr på sin eksponering.

Og husk som altid: Trading med gearing involverer risiko.

Man justerer sin indsats via feltet Amount. Den indsats man vælger geares med den valgte gearingsfaktor, som er markeret med X nedenfor den angivne indsats. I ovenstående eksempel med en gearing på faktor 5 (X5) i DAX indekset betyder det, at en indsats (Amount) på 200 USD resulterer i en eksponering (Exposure) på 1000 USD. De 200 USD er som nævnt mindsteindsatsen ved en gearing på 5, hvilket resulterer i en margin på 20% af eksponeringen. Vælger man en lavere gearingsfaktor vil mindsteindsatsen tilsvarende være højere. Sammenlignet med at DAX for nærværende handles i ca. 14.100 EUR svarende til ca. 105.000 DKK, kan man altså hos eToro nøjes med at eksponere sig for ca. 7.500 DKK ad gangen.

Af ovenstående ordreboks kan man endvidere se handlens indsats i forhold til sin Equity (dvs. ens nettobalance). I dette tilfælde udgør indsatsen på 200 USD ca. 1,3% af kontoens Equity. Derimod udgør eksponeringen på grund af den valgte gearingsfaktor på 5 i stedet 1000 USD, hvilket er ca. 6,5% af Equity. Dette forhold skal man lige være opmærksom på, idet man jo i det angivne eksempel påtager sig en reel risiko på 6,5% af ens samlede balance.

Af øvrige interessante informationer fremgår endvidere de renteomkostninger (Overnight Fee) man skal betale, hvis man beholder sin position natten over. Det koster for nærværende 0,08 USD at holde sin position til en værdi af 1000 USD pr dag svarende til en rente på ca. 2,9% (0,08/1000*360), hvilket må siges at være en rimelig finansieringsrente. Beholder man sin position over en weekend koster det tre rentedage.

Gør man ikke brug af gearing (X1) udgør ens eksponering og marginkrav det samme. Desværre slipper man ikke altid for at betale overnight fees, hvis man vælger at beholde positionen natten over. Af ovenstående ordreboks ses, at det koster 0,08 USD pr dag af holde en position i DAX natten over. Det svarer som beregnet ovenfor til en rente på ca. 2,9% pa. Er man lang i enkeltaktier, visse ETF´er, og gør man ikke brug af gearing, betaler man dog ingen overnight fees, da man handler aktiverne som real assets.

I forbindelse med indlæggelse af handler foreslås et niveau i USD for hhv. stop loss og take profit set i forhold til det initiale investerede beløb (Amount). Man kan nemt redigere disse niveauer, så det afspejler ens strategi og risikoniveau. Det er muligt at fastsætte niveauerne ud fra et givent kursniveau (Rate) eller det investerede beløb (Amount). Klikker man på Stop loss knappen er det endvidere muligt at vælge et såkaldt trailing stop loss, som indebærer, at man lader sin position løbe i profittens retning, hvorefter handlen automatisk lukkes, når profitten falder det valgte niveau tilbage fra det højeste niveau.

Det er desuden muligt på instrumentniveau at fastlægge et prædefineret investeringsbeløb med tilhørende fast gearing og givne stop loss/take profit niveauer, som så huskes fra gang til gang for det enkelte instrument, hvilket er rigtig god feature. Samtidig er det muligt, at slå “ét klik handel” til på disse instrumenter, hvilket gør, at man ganske hurtigt kan igangsætte en handel. I starten bør man være lidt påpasselig med dette, idet man lidt for nemt kan komme til at åbne positioner man måske ikke lige havde tænkt sig. Heldigvis er de pågældende instrumenter markeret med gråt i ens kurslister, så det er muligt at se, om funktionen er slået til eller fra. Featuren kan bl.a. håndteres ved at vælge Settings til venstre på webplatformen og dernæst trykke på Trading. Herefter ses en oversigt over de pågældende instrumenter, som allerede er oprettet og som man kan redigere i eller slette. Det er også muligt at tilføje nye instrumenter til listen. Alt i alt en yderst brugbar feature, især hvis man er i stand til holde styr på ét kliks funktionen, så man ikke kommer til at handle unødigt.

Ønsker man i stedet at indlægge ordre om at handle, når kursen når et givent niveau, er dette muligt at gøre i samme boks som vist ovenfor, idet man blot klikker på TRADE feltet øverst til højre og vælger ORDER i stedet. Det er muligt både at indlægge købs- og salgsordrer over og under det aktuelle kursniveau.

Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading

Markeder, produkter og priser

eToro tilbyder for nærværende handel over 2000 forskellige produkter fordelt på 13 aktieindeks, en stribe råvarer, 250 ETF´er, 50 valutakryds, virtuelle valutaer, en lang række virtuelle kryds samt et varierende antal større enkeltaktier fra de toneangivende børser. Det samlede produktudbud er således ikke overvældende stort sammenlignet med nogle af de større konkurrenter, men vil formentlig dække de flestes behov. Det er muligt at handle en håndfuld danske og andre nordiske enkeltaktier, men det er ikke muligt at handle de nordiske aktieindeks. Samlet set er det dog muligt at handle de mest populære produkter, herunder også en lang række virtuelle valutaer. På handelsplatformen kan man nemt overskue alle produkterne ved at vælge Trade Markets ude i venstre side og dernæst de enkelte produktkategorier. Alle eToros spreads, overnight fees mv. kan i øvrigt findes her.

Man kan bl.a. handle knap 1000 aktier, som er noteret på den amerikanske teknologibørs Nasdaq.

Som nævnt ovenfor skal man være opmærksom på, at alle produkter handles i USD, hvis man har åbnet sin konto i denne valuta, og den indsats man vælger sammenholdt med gearingsniveauet udgør ens samlede eksponering i den enkelte handel i USD, uanset hvilken valuta det underliggende indeks handles i. Det er muligt at vælge gearingsniveau for den enkelte handel i forbindelse med at man foretager en handel, hvilket er ret smart. Afhængigt af hvilket produkt, der er tale om, kan man vælge gearingsniveauer fra 1 og op til 30. Et gearingsniveau på 1 (dvs. ingen gearing) betyder, at man skal stille 100% i margin mens et gearingsniveau på 30 betyder, at man kan nøjes med stille ca. 3,33% i margin.

At man kan vælge helt ned til en gearing på en faktor 1 betyder, at man slet ikke gearer sin position, hvilket kan være rigtig godt for den forsigtige trader og ikke mindst nystartede tradere, som er bekymrede for at miste sine penge hurtigt som følge af det heftige gearingselement, der oftest er indbygget i CFD-handel. For de fleste instrumenter skal man dog alligevel betale rente af de positioner man holder over flere dage. Handler man aktier, ETF´er køber man reelt de underliggende aktiver, når der er tale om købspositioner og man ikke gearer, se mere nedenfor. Derved betaler man heller ikke overnight fees, idet man i disse tilfælde ikke handler produktet som CFD.

Det faktum at man i de enkelte handler kan vælge gearingsniveau er naturligvis fikst, men hvis man vælger forskellige gearingsniveauer fra handel til handel kan man nemt miste overblikket i forhold til sin samlede eksponering, da man desværre ikke kan se dette beløb for hele sin portefølje.

I forhold til åbningstiderne for de enkelte markeder varierer dette. Aktier kan typisk handles når den enkelte børs har åbent, mens f.eks. det tyske dax indeks kan handles fra kl. 02.30 – 22, når det underliggende futuresmarked er åbent. En samlet oversigt over åbningstiderne kan findes her.

Aktieindeks

Som nævnt er det muligt at handle 13 forskellige aktieindeks fra de største børser i verden, herunder f.eks. Australien og Kina. Samlet set er antallet af indeks dog i den lave ende og man savner eksempelvis de skandinaviske indeks.

For de fleste af de større indeks, herunder fx det amerikanske SP500 og det tyske DAX, er det muligt at vælge hhv. 1, 2, 5, 10 og 20 gange gearing, hvis man er detailinvestor. Visse af de mindre indeks f.eks. det spanske ESP35 kan alene geares med en faktor 10. Vælger man en gearing på 1 skal man ved handel i indeks mindst handle for 1000 USD, hvilket så udgør ens mindsteeksponering. Gearer man med en faktor 10 eller 20 er minimumsindsatsen dog 200 USD, hvilket svarer til en eksponering på hhv. 2000 og 4000 USD. Gearingsfaktoren har altså betydning for ens minimumsindsats, der minimum er 1000 USD uden gearing for indeks og 200 USD med gearing, jf. nærmere ovenfor.

Spreadmæssigt er der stor variation i de enkelte produkter. Eksempelvis kan man typisk handle DAX(GER40) og FTSE (UK100) til 2 point, SP500 til 0,75 point mens Dow Jones (US30) handles til hele 6 point, hvilket er temmelig højt sammenlignet med andre brokere. Det kan nævnes, at man som udgangspunkt fx kan handle DAX til 2 point i hele tidsrummet fra kl. 02:30-22 (markedet er dermed alene lukket fra kl. 22-02:30). Hos mange af de konkurrerende brokere er spreadet typisk højere uden for de underliggende børsers åbningstider, som for DAX er fra kl. 9-17.30.

Valutakryds

Det er muligt at handle ca. 50 valutakryds i form af CFD´er, hvilket formentlig dækker de flestes behov. For de større valutakryds (majors) såsom GBPUSD og EURUSD er det muligt at geare fra 1 og 30 gange mens de mindre kryds (minors) kan geares fra 1 til 20 gange. Handler man uden gearing, skal man typisk mindst handle for 1000 USD i investeret beløb, mens man med en gearing på faktor 30 kan nøjes med ca. 34 USD, hvilket ligeledes svarer til en eksponering på 1000 USD.

Spreadmæssigt kan man handle USDYEN og EURUSD til 1 pip mens GBPUSD kan handles til til 2 pips. Man oplyses om størrelsen af overnight fees i forbindelse med ordreafgivelsen. 

Råvarer

Det er muligt at handle en lang række forskellige råvarer, herunder fx guld, sølv, kobber, naturgas og olie. Det er også muligt at handle frygtens indeks, VIX i form af en CFD-future samt Carbon Emission kontrakter. Råvarerne kan typisk geares fra 1 til 10 gange mens guld kan geares op til 20 gange. Handler man uden gearing skal man minimum handle for 1000 USD mens man med en gearing på faktor 10 skal handle for minimum 100 USD svarende til 1000 USD i eksponering. For så vidt angår guld er minimumsbeløbet 50 USD ved en gearing på 20.

Guld handles typisk til et spread på 0,45 mens olie handles på 0,05. Man oplyses om størrelsen af overnight fees i forbindelse med ordreafgivelsen. 

Aktier og ETF´er

Det er muligt at handle mere end 2000 større likvide aktier fra børserne i USA, Tyskland, England, Hong Kong, Frankrig, Spanien, Italien, Schweiz samt de nordiske lande, herunder Danmark. Eksempelvis er det for nærværende muligt at handle ca. 1200 aktier fra New York Stock Exchange, knap 1000 aktier fra Nasdaq, mere end 300 fra London Stock Exchange samt 120 aktier fra den tyske børs i Frankfurt. Det er også muligt at handle 130 kinesiske aktier noteret i Hong Kong, herunder f.eks. Alibaba og JD.com uden at skulle betale ADR gebyrer eller andet. Endvidere har 22 danske aktier fundet vej til produktudbuddet. Se en samlet liste over de pågældende aktier her.

Det er også muligt at handle ca. 260 ETF´er, herunder en lang række amerikanske, som man som detailinvestor i Danmark normalt er afskåret fra at kunne handle pga. EU-lovgivningen. Se en samlet lister over de pågældende ETF´er her.

Vær opmærksom på, at alle positioner åbnes i USD, uanset hvilken valuta den underliggende aktie eller ETF er denomineret i. Man skal minimum handle aktier og ETF´er for 10 USD ad gangen.

Enkeltaktier og ETF´er kan typisk geares enten 2 eller 5 gange, hvilket betyder, at man skal stille mellem 20% – 50% i margin. Såfremt man køber aktier eller ETF´er uden gearing (dvs. faktor 1) for et forudbestemt beløb (Amount) f.eks. 500 USD, skal man være opmærksom på, at man som udgangspunkt reelt køber det enkelte børsnoterede værdipapir evt. som en fraktion af aktien eller et skævt antal fx 1,34 aktier alt efter kursniveau. Ønsker man et helt antal aktier skal man i stedet klikke på Units og angive antal aktier, jf. eksemplet i nedenstående handelsvindue for Adidas aktien. Aktierne bliver opbevaret i samledepot og registreret i ens navn. Man betaler således heller ikke overnight fees og “marginen” bliver derved 100% af investeringen. Dette adskiller sig således fra de øvrige produkter hos eToro, som i stedet er egentlige CFD´er. Såfremt man i stedet shorter eller gearer aktien eller ETF´en, handler man i stedet en CFD med brokeren som modpart.

Handelsvindue for Adidas aktien. Når man vælger Leverage på X1 fremgår det tydeligt, at der er tale om køb af det underliggende aktiv. Så snart man derimod shorter eller vælger gearing over 1, handler man i stedet aktien som en CFD.

Når man handler aktier hos eToro betaler man ikke kurtage, som man normalt gør når man handler med de underliggende børsnoterede aktier hos en broker. Når man handlerne aktierne som reelle aktier uden gearing, (dvs. at man, når man køber aktierne, går lang), hvorved man handler til samme spread, som der handles til på den underliggende børs, hvor den pågældende aktie er noteret (eToro betegner dette som Zero commission). Handler man fx med engelske aktier slipper man endvidere helt for at betale stamp duty på 0,5% til den engelske stat, som ved normal aktiehandel opkræves i forbindelse med køb af aktier. Udbetales udbytte vil der blive tilbagebeholdt en procentandel i udbytteskat afhængig af aktiens oprindelsesland. Læs mere om satserne her. Man skal i den forbindelse være opmærksom på, at man får tilbageholdt 30% i udbytteskat af amerikanske aktier medmindre man udfylder en formular til det amerikanske skattevæsen (W-8BEN). Når man har udfyldt formularen tilbageholdes kun 15%. Læs mere om formularen her. Man kan udfylde formularen, når man er logget ind på sin konto fx når man første gang ønsker at købe en amerikansk aktie.

Handler man aktier med gearing eller shorter man aktier, betaler man et højere spread end det man kan handle til på den underliggende børs (i form af et tillæg til spreadet på børsen). Selvom spreadet ved gearede positioner er højere hos eToro, kan det meget vel være billigere i sidste ende at handle de pågældende aktier som CFD´er især hvis man handler mindre portioner ad gangen. Det skyldes, at man ved traditionel aktiehandel hos f.eks. banker især ved udenlandske aktier ofte opkræves høje kurtager, depotgebyrer ol., som man slipper for hos eToro. I forbindelse med gearingen vil man ligeledes skulle betale overnight fees af den samlede eksponering.

Tidligere var enkelte aktiemarkeder ikke omfattet af Zero commission, herunder det danske og norske aktiemarked. Alle enkeltaktier er nu omfattet af Zero Commission og er real assets. Dog handler man CFD´er, hvis man enten gearer eller shorter. Desuden skal man være opmærksom på, at selvom man investerer i fx danske aktier, så foregår det i USD, hvorfor man løber en kursrisiko i forhold til den amerikanske dollar selvom man altså har investeret i en dansk aktie.

Øvrige omkostninger

Det er væsentligt at være opmærksom på, at det hos eToro koster 5 USD at hæve fra 50 USD og opefter. Alt efter ens indestående og klubmedlemsskab, se nedenfor, kan man dog helt undgå dette gebyr. Udover hævegebyret skal man være opmærksom på valutavekslingsomkostninger fra ens egen bank, når man f.eks. overfører DKK med et visakort til eToro, idet eToro kræver at modtage alle beløb i USD.

Man opkræves endvidere et inaktivitetsgebyr på 10 USD pr. måned, hvis man ikke logger ind på sin konto i løbet af en periode på 12 måneder. Man opkræves kun gebyret, hvis man har penge stående på sin konto.

De renteomkostninger (over night fees) man opkræves ved at holde en position over natten varierer efter renteniveauet og er afhængigt af det enkelte instrument man handler. Aktuelle renteomkostninger kan ses på nedenstående link, hvor det måles i forhold til antal units (dvs. den aktuelle kurs for det pågældende aktiv). Det nemmeste er klart at se finansieringsrenten i ordreboksen i forbindelse med indlæggelse af handler, hvor det præcise fee for den pågældende position vises (fee pr dag vises – gang med 365 og divider med eksponeringen for at finde den årlige rente). For handel med DAX var renten da denne anmeldelse blev skrevet ca. 2,5% p.a., hvilket ikke er et helt urimeligt niveau sammenlignet med en del af konkurrenterne. Ofte er renteniveauet lavere ved korte positioner, mens renten for enkelte instrumenter kan være ret høj, så det kan under alle omstændigheder være fornuftigt at holde øje med renteniveauet over længere tid.

Nærmere forklaring på ovenstående og de samlede omkostninger fremgår her.

Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading

Alt i alt skal eToro dog have den ros, at de klart og tydeligt fortæller om spreads, hævegebyrer og overnight renter. Især det sidste er noget, som i hvert fald nogle af de konkurrerende platforme har det med ikke ligefrem at fremhæve i hvert fald.

Klubmedlemsskab
eToro har lanceret forskellige klubber, som alt efter ens indestående giver adgang til forskellige services og fordele. Som Silvermedlem, der kræver 5.000 USD i Equity (dvs. realiseret kontoindestående, hvilket betyder at åben tab og profit ikke medregnes), får man som dansk kunde adgang til en skatterapport, som giver hjælp til indberetning til de danske skattemyndigheder. Man også blive Goldmedlem og få adgang til forskellige analyser, kreditter mv., hvilket kræver, at man har 10.000 USD i Equity. Som Platinummedlem får man bl.a. gratis hævegebyrer, abonnement på en nyhedstjeneste mv., hvilket kræver, at man har 25.000 USD i Equity. Læs mere om de forskellige klubber, krav og fordele her.

Uddannelse
eToro har et såkaldt Trading Academy, der består af tre sektioner, nemlig Live Webinars, eCourse og Trading Videos. Der var ikke umiddelbart planlagt afholdelse af Live Webinars i den periode, hvor denne anmeldelse blev skrevet og man kunne heller ikke se, at der umiddelbart havde været nogen afholdt i nyere tid. Den lille håndfuld tradingvideoer, der bliver præsenteret, er meget basale, selv når de kaldes ”avancerede”, men til gengæld er de pædagogiske og nemme at gå til, så de kan fint fungere som en god begyndelse for novicen eller som en udmærket genopfriskning til den mere øvede trader. Alt i alt tilbyder eToros Trading Academy dog intet ekstraordinært, men det er da bestemt muligt at blive en lille smule klogere især hvis man er nybegynder.

På Youtube findes bl.a. denne video på ca. 37 min., som går mere i dybden med hvordan man bruger handelsplatformen.

Social trading og Copy trading

https://youtu.be/AFDOU4md7Sg

eToro er fra bunden bygget som en social tradingplatform, og det er i det sociale, at platformen for alvor skal finde sin værdi og hvor den i den grad adskiller sig fra de fleste andre platforme. Alle tradere med konto hos eToro har som udgangspunkt en social profil og et newsfeed, som man også kender fra Facebook. Her kan man like, kommentere og dele hinandens opslag, og man kan se hinandens porteføljer samt en masse statistik for, hvordan den pågældende person har klaret sig over kortere og længere tidsperioder (det er dog også muligt at slå denne funktion fra, hvis man ønsker at være anonym). eToro beregner endvidere mål for påtagen risici, hvilket kan hjælpe til at frasortere de tradere, som måske bare har været heldige i en periode hvor de har samtidig har løbet en stor risiko, jf. nærmere nedenfor. Indlæg og kommentarer i newsfeed kan være med til at give inspiration til egne handler, men man har også mulighed for simpelthen at kopiere udvalgte traderes handler helt automatisk. Funktionaliteten kaldes Copy trading, og det er netop den funktion, der tiltrækker mange tradere til eToro. De enkelte tradere kan findes ude i venstre side under Copy People. De fleste amatører har nok en drøm at kunne handle præcis som en professionel og succesfuld trader, og med Copy trading-funktionen er dette som udgangspunkt muligt hos eToro, hvis man kan finde de rigtige at kopiere.

Det er nemt lede efter potentielle tradere, der er værd at følge ud fra parametre som tid, afkast, risiko, marked mv.

Copy Trading funktionen fungerer rigtig godt. Når man har fundet en person, som man ønsker at kopiere, trykker man simpelthen bare på knappen ”Copy” under personens profil, og så kopierer handelsplatformen personens eventuelle åbne handler helt automatisk. Efterfølgende kopieres personens nye handler på tilsvarende vis. Man vælger selv den andel af ens kontante midler, man vil allokere til dette formål. Den andel man har valgt at allokere afspejler den pågældende persons portefølje, hvorfor man kan komme til at handle i fraktioner af positioner, hvis man f.eks. kun afsætter et mindre beløb. Det er muligt at investere ned til 200 USD i hver enkelt trader. I forbindelse med den indledende kopiering bliver man bedt om at tage stilling til bl.a. et fast stop loss, så hvis f.eks. personen pludselig mister 50% af sin investerede kapital, så lukkes alle ens åbne positioner automatisk. Det er også muligt at lukke enkelte positioner, hvis man ikke ønsker disse.

Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading

Det lyder næsten for godt til at være sandt, og det er det også, hvis man ikke passer meget på. Statistik kan nemlig læses på mange måder, og det kan være en kunst i sig selv rent faktisk at vurdere, hvem af de mange tusinde eToro-tradere, der er gode, og hvem der er dårlige især over en længere periode. For at finde en succesfuld trader, vil de fleste mennesker rent intuitivt søge efter, hvor profitable de enkelte tradere har været over en given periode. Men den opnåede profit siger ikke meget om risikoen andet end at høj profit typisk afspejler høj risiko. Ofte er det sådan, at de tradere, der tager den højeste risiko, også er de tradere, der i en periode scorer den højeste profit. Det er dog de samme tradere, der måneden efter kan risikere at tabe hele gevinsten og mere til igen. Heldigvis opererer eToro også med et mål for den påtagne risiko i den afkastperiode man kigger på (Risk Score). Derved kan man tage højde for risikoniveaet og frasortere de mest risikovillige tradere.

eToro tilbyder udmærket statistik på de enkelte tradere, så det bliver nemmere at finde ud af, hvem man ønsker at kopiere. Man skal dog sætte sig grundigt ind i de mange tal, idet statistik nemt kan være misvisende, hvis man ikke tænker sig om. Desuden skal man altid huske at historisk afkast ikke garanterer fremtidigt afkast.

 

CopyPortfolios

eToro har endvidere for nyligt lanceret to nye typer såkaldt CopyPortfolios hhv. “Top Trader CopyPortfolios” og “Market CopyPortfolios”. Førstnævnte indeholder efter forskellige kriterier de forventeligt bedst performende tradere hos eToro mens sidstnævnte bundler CFD baserede aktier, råvarer eller ETF efter en i forvejen valgt markedsstrategi. Man skal som minimum typisk indskyde 500 USD i hver enkelt portfolio, men det varierer. Du kan læse mere om de forskellige portfolios her og under Invest in CopyPortfolios på webplatformen. De forskellige porteføljer kan endvidere overføres til en watchliste ligesom man via sin virtuelle konto kan investere i disse.

Lynguide til copytrading

Hvis du ønsker at bruge eToro til copytrading kan du bruge følgende video som lynguide:

https://youtu.be/Dp99VZAdhEg

Kundeservice

eToro har 24 timers kundeservice fra mandag til fredag, men support sker først og fremmest ved hjælp af det interne mailingsystem, ved at bruge Live Chat eller ved generelle spørgsmål at skrive i CustomerService’s newsfeed. En test viser, at man får svar inden for mellem 1 og 4 dage. Der er ikke noget telefonnummer på Broker Service Center, alene et faxnummer. Det er et klart minus, at man tilsyneladende ikke kan kontakte Broker Service direkte, hvis man nu skulle få brug for dette.

Sikkerhed for indestående

eToro opbevarer kundernes midler adskilt fra egne midler i henhold til EU’s finansforordninger og MiFID via såkaldt segregerede kundekonti. Det betyder, at den enkeltes konto holdes separat adskilt fra brokerens egne midler i en evt. konkurssituation.

Herudover er privatkunders midler i tilfælde af eToros konkurs og uregelmæssigheder forsikret med op til 20.000 EUR pr. kunde efter cypriotisk lovgivning, som igen er EU baseret.

Endvidere garanterer brokeren, at man som detailkunde ikke kan tabe mere end sit kontoindestående, hvilket er gældende for alle EU baserede brokere.

Eftersom eToro er underlagt relativ strenge minimumskrav fra EU vedrørende udbud af finansielle tjenesteydelser adskiller selskabet sig ikke nævneværdigt fra de øvrige udbydere på markedet, hvad angår ovenstående. Visse lande i EU fx England har dog endnu bedre kundebeskyttelsesregler f.eks. i form af en højere økonomisk beskyttelse af den enkelte kunde.

Konklusion

eToro har et overskueligt og brugervenligt design, og platformen har overraskende mange tekniske værktøjer, hvis man vil analysere en kursgraf. Samtidig kan utrænede tradere nok finde stor inspiration i det sociale element, hvis de er i stand til finde frem til de bedste tradere og med succes kan kopiere disses handler automatisk. Hvis man selv er en dygtig trader kan eToros Popular Investor Program også være en god mulighed for at skabe sig en social profil, der på sigt kan give en ekstra indtægt, hvis man er i stand til at levere et vist afkast og få andre til at kopiere en.

Et andet område som får ros herfra er de gode muligheder for i de enkelte handler at vælge netop den gearingsfaktor, som passer til ens risikovillighed og temperament.

På negativsiden er klart, at enkelte produkter udbydes med nogle uforholdsmæssige store spreads, men det er, som det fremgår ovenfor, ikke altid tilfældet. Lanceringen af Zero Commission på aktie- og ETF handel er klart et element, som trækker op. Udbuddet af markeder og produkter er ikke helt på linje med en del andre udbydere på markedet fx på commodities. Nul kommission betyder, at der ikke vil blive opkrævet noget mæglergebyr ved åbning eller lukning af positionen og gælder ikke for korte eller gearede positioner. Andre gebyrer gælder inklusive valutagebyrer på indskud og udbetalinger uden for USD. Din kapital er i fare.

Har man sin handelskonto opsat i USD skal man være opmærksom på de ulemper dette indebærer. Dels har man pligt til selv at sørge for indberetning til Skattestyrelsen og dels har man ulempen i forhold til beregning af ens nettoresultat, som skal omregnes til DKK samt at det alt andet lige er nemmere at gennemskue margin, eksponering osv. i danske kroner frem for at skulle omregne hele tiden. Det sidste kan selvfølgelig være en smagssag, men hvorom alting er, så vil man hurtigt vende sig til den fremmede valuta og eftersom både investering, margin og eksponering hele tiden holdes i samme valuta, så undgår man i det mindste vekslingsomkostninger af den løbende handel, hvis man f.eks. handler instrumenter, der afregnes i EUR eller GBP. Herudover løber man naturligvis en valutakursrisiko på ens kontoindestående i forhold til udviklingen i USD kontra DKK , og når man trækker sine penge ud igen, rammes man så af vekslingsomkostninger til DKK hos sin egen bank.

En anden væsentlig fordel er, at eToro som EU-broker garanterer, at man som detail investor ikke kan tabe mere end sit kontoindestående.

Når man åbner en konto hos eToro får man automatisk en virtuel konto. Ønsker man også at åbne en live konto kan man nemt gøre det fra samme sted og man kan tilgå dem med samme login. Vi anbefaler, at man starter med at prøve den virtuelle konto af ved at klikke på nedenstående link. Nul kommission betyder, at der ikke vil blive opkrævet noget mæglergebyr ved åbning eller lukning af positionen og gælder ikke for korte eller gearede positioner. Andre gebyrer gælder inklusive valutagebyrer på indskud og udbetalinger uden for USD. Din kapital er i fare. 

>>>>>>>>>>>>>>> PRØV ETORO HER  

————————————————–

Disclaimer:
eToro er en platform med flere aktiv-klasser, der tilbyder både investering i aktier og handel med CFD'er.

Bemærk venligst, at CFD'er er komplekse instrumenter og har en høj risiko for hurtigt at tabe penge på grund af gearing. 51% af detailinvestorkonti taber penge, når de handler med CFD'er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD'er fungerer, og om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge.

Tidligere resultater er ikke en indikation af fremtidige resultater. Den præsenterede handelshistorik er mindre end 5 hele år og er muligvis ikke tilstrækkelig som grundlag for investeringsbeslutning. Copy Trading er ikke ensbetydende med investeringsrådgivning. Værdien af ​​dine investeringer kan gå op eller ned. Din kapital er i fare.

eToro USA LLC tilbyder ikke CFD'er og giver ingen repræsentationer og påtager sig intet ansvar med hensyn til nøjagtigheden eller fuldstændigheden af ​​indholdet af denne publikation, som er udarbejdet af vores partner ved at bruge offentligt tilgængelige ikke-entitetsspecifikke oplysninger om eToro.

Hvad er eToro?

eToro er en handelsplatform, hvor det er muligt at handle alt fra aktier, CFD’er, valuta og råvarer. Aktier kan handles uden kommission, hvilket gør platformen særlig velegnet til alle typer af aktieinvestorer.

Hvad er fordelene ved eToro?

På eToro er det muligt at handle tusindevis af aktier gratis dvs. helt uden kurtage/kommission eller andet. Det gælder også et udvalg af danske aktier. Derudover tilbyder eToro copytrading, som giver mulighed for at kopiere dygtige investorers handler 1-1.

Hvordan handler man på eToro?

Først skal du i søgeboksen søge på navnet på aktien. Derefter klikker du på “Trade” (eller “Handl” på dansk). Herefter vises handelsvinduet, hvor du kan angive beløb, stop loss og eventuel gearing. Når du har købt aktien, vises den i din portefølje.

Hvad koster det at handle på eToro?

Det er helt gratis at købe aktier på eToro. Man betaler således ikke kurtage/kommission. Til gengæld er der varierende omkostninger forbundet med at købe f.eks. valuta, råvarer  mv. Når du klikker på Trade/Handl for at købe et produkt, vil du altid kunne se udgifterne i handelsvinduet.

Daytrader.dk modtager kommission og/eller betaling for annoncering fra eToro og andre af de handelsplatforme, der er omtalt her på siden. Daytrader.dk tilstræber dog 100% objektivitet i lighed med, hvad man genfinder hos andre typer professionelle medier og deres annoncører. Indtægterne fra annoncering er med til at sikre, at vi også fremover kan levere de bedste guides og det bedste indhold om daytrading. Gearede produkter er ikke egnede for enhver. Det gælder også copyfunds. Tidligere resultater garanterer ikke fremtidige resultater. Risiko for tab af kapital. 


image_pdfimage_print
Del denne artikel