Strategi: Køb op, når virksomheder overrasker

Udgivet: 10. oktober 2018

Der er altid lagt op til spænding, når regnskabssæsonen nu nærmer sig, og de enkelte virksomheder skal ”afsløre” deres bundlinjer. Ofte rykker kursen hårdt op eller ned, hvis regnskabet overrasker analytikerne.
Som trader kan det være vanskeligt at handle midt i regnskabssæsonen, men der findes faktisk en sund trading-metode, der er blevet beskrevet af Brandt and Kishore (Fuqua School of Business, Duke University).

Ideen er at kigge efter de regnskaber, der skaber store overraskelser for analytikerne. Undersøgelsen viser nemlig, at de tilknyttede aktier har tendens til at bevæge sig i samme retning som overraskelen (positivt eller negativt) i op til 60 dage efter regnskabsaflæggelsen. Tendensen kaldes også Post Earnings Announcement Drift (PEAD).

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Lad os tage et eksempel:

Den amerikanske firma Twilio Inc lignede en taber op til regnskabsaflæggelsen i februar 2018. I månederne forinden havde Twilio lavet all-time-low og investorerne havde nærmest opgivet selskabet. Men så præsenterede selskabet et positivt regnskab, og aktien steg med mere end 16% den efterfølgende dag. Men den positive trend var ikke slut. Helt i overensstemmelse med PEAD-tanken fortsatte aktien op i de efterfølgende måneder og steg med næsten 80% fra februar og marts.  Hvis du havde købt for 10.000 kroner Twilio-papirer på handelsplatformet Markets med en gearing på 5, havde du dermed tjent 40.000 kroner på en måned.

Twilio på en dagsgraf. Pilen markerer dagen for det overraskende og positive regnskab.

Det fleksible ved PEAD-strategien er, at den kan bruges begge veje. Hvis regnskabet overrasker positivt, kan man købe aktien, og hvis regnskabet skuffer, kan man shorte aktien. Ifølge Brandt and Kishore-undersøgelsen er strategien i stand til at skabe et afkast på omkring 12.5% årligt.

Hvis man ønsker et metodisk tilgang til strategien, bør man lave et mål for, hvornår et nyt regnskabstal kan kaldes en overraskelse. Til det har Brandt and Kishore lavet en formel med udgangspunkt i selve regnskabet. Hvis man vil kende detaljerne, kan man læse hele undersøgelsen her.

Det er uklart, hvorfor PEAD finder sted, men en forklaring kan være, at det tager lidt tid for markedet at absorbere nyheden fra de enkelte selskaber. Typisk vil både private og forskellige fonde først tage stilling til et evt. køb/salg i de efterfølgende dage, og på den baggrund vil aktien stille og roligt stige eller falde endnu mere alt efter retningen på nyheden.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Strategien opsummeret:

Køb aktier i virksomheder, der byder på de største postive overraskelser i forbindelse med deres regnskabsaflæggelse. Eller gå short aktier, der byder på de største negative overraskelser i deres regnskab. Aktierne kan holdes i op til 60 dage. Undersøgelsen er lavet på baggrund af aktier, der havde en indledende kursværdi på mere end 5 USD.

Bevægelser efter regnskabsoverraskelser

 

Se kalenderen for danske virksomheders regnskabsdatoer her

Se kalenderen for amerikanske selskabers regnskabsdatoer her

image_pdfimage_print
Del denne artikel