Dogecoin er en af de mest mærkværdige kryptovalutaer på markedet. Den startede som en joke, men har siden vokset sig meget stor. Ikke mindst på grund af en stærk og speciel fanskare, men også fordi en af verdens rigeste mænd – nemlig Elon Musk – har vist sin støtte til den mærkværdige coin i flere omgang.
Hvor kan jeg købe Dogecoin?
Dogecoin kan købes på en række populære børser, herunder Binance og Kraken.
Hvis du ønsker en reguleret børs (hvilket du bestemt bør af sikkerhedsmæssige årsager), kan du vælge handelsplatformen Markets.
Dog kan Dogecoin ikke købes på en af de mest populære børser, Coinbase (men her kan du dog gemme DOGE ). Adskillige online mæglere såsom RobinHood eller TradeStation giver dig mulighed for at spekulere i DOGE såvel som traditionelle aktier, obligationer og investeringsforeninger. Du kan også vælge at opbevare din DOGE i en såkaldt wallet.
Hvordan køber man DOGE på Markets?
Dogecoin er en af mange kryptovalutaer, der er tilgængelige på handelsplatformen Markets sammen med Bitcoin, Ether, Ripple og mer . Her er en trin-for-trin vejledning til, hvordan du køber DOGE på handelsplatformen Markets.
Find søgefeltet på Markets hjemmeside (øverst i midten). Søg efter Doge og klik på “TRADE”.
Et handelsvindue vil poppe op, hvor du kan vælge den mængde du vil købe.
Klik på “Buy” for at investere i DOGE. Du vil kunne se din ordre under “Positions”.
Hvad er Dogecoin?
Dogecoin (DOGE) er en open source peer-to-peer digital valuta. Den blev skabt i 2013 af Billy Markus og Jackson Palmer som en vittighed for at vise kryptomarkedets volatilitet. Dens navn og logo kommer fra det populære Shiba Inu meme, som blev kendt som “the doge meme”. Billedet her til højre viser en af de mange versioner, der kan findes rundt omkring på nettet.
På deres hjemmeside beskrives Dogecoin som “den sjove og venlige internetvaluta”. “Dogecoin adskiller sig fra andre digitale valutaer med et fantastisk, levende samfund bestående af venlige mennesker ligesom dig”, hedder det på hjemmesiden. Hovedprincipperne er sjov og tilgængelighed. Du kan lære lidt mere om Dogecoin i denne korte video, der forklarer om kryptovalutaen:
I betragtning af dens oprindelse ville det være logisk at tro, at Dogecoin er en lille valuta med en lille markedsværdi. Det er dog på ingen måde tilfælde. Dogecoins har vokset sig til en meget stor valuta med en – i skrive stund – samlet værdi på over 20 milliarder USD, hvilket bringer den ind i top 15 blandt kryptovalutaer. Dermed er den foran dem, der kunne betragtes som langt mere seriøse, såsom Litecoin, Binance USD eller Bitcoin Cash. For en valuta, der er startet som en vittighed, tages den med andre ord ret seriøst af børser og wallets.
Hvad lå bag Dogecoins fremgang, og kan den opretholde denne position det i fremtiden? Lad os tage et kig på, hvordan denne krypovaluta fungerer og dens historie for at finde ud af, om DOGE stadig har potentialet til at vokse.
Hvordan fungerer Dogecoin?
Dogecoin blev skabt som en blød såkaldt fork (afligger) af Luckycoin, som selv var en fork af Litecoin. Ligesom dens modervaluta – og enhver almindelig kryptovaluta – er DOGE baseret på blockchain-teknologi. Nye coins skabes ved mining (“proof-of-work”). Den specifikke proof-of-work-algoritme, der bruges i Dogecoin, kaldes Auxiliary Proof of Work. Dens særegenhed ligger i evnen til at mine DOGE sammen med en anden proof-of-work kryptovaluta (primært Litecoin) uden ekstra omkostninger, hvilket betegnes merged mining.
I modsætning til Bitcoin og mange andre kryptovalutaer har DOGE dog ikke nogen coin cap, altså en øvre grænse for hvor mange coins der kan genereres. Hvor der for eksempel aldrig vil kunne genereres flere end 84 millioner Litecoins eller 21 millioner Bitcoins, har DOGE ingen sådan begrænsninger.
Dogecoins matematiske ligninger er nemmere at løse end det er tilfældet for Bitcoin, derfor bekræftes nye blokke af transaktioner hvert minut på Doges blockchain, sammenlignet med Litecoin’s 2,5 minutter og langt hurtigere end Bitcoin’s 10 minutter. Dogecoin kan behandle omkring 30 transaktioner i sekundet, langt mere end de 3-7 transaktioner i sekundet på Bitcoin’s blockchain, men næsten halvdelen af Litecoin’s 56 per sekund.
Hvad kan jeg bruge DOGE til?
Intentionen bag oprettelsen af DOGE var at gøre grin med Bitcoin og dens volatilitet. Men fra et teknisk perspektiv kan DOGE dog sagtens bruges som betalingsmiddel, ligesom de fleste andre kryptovalutaer. Målet var at skabe noget sjovt, men også mere tilgængeligt end Bitcoin. Det manglende loft på antallet af Dogecoins betyder, at prisen på en individuel coin altid vil være lille, hvilket sikrer tilgængeligheden. Dette har andre fordele. At have en mønt med så lille en værdi af en individuel enhed gør den meget velegnet til drikkepenge. Og der har været mange eksempler på brug af Dogecoin til at give småbeløb på Reddit eller til content creators på YouTube. Og da værdien af en individuel mønt er lav, er transaktionsgebyrer det også. Selvfølgelig vælger mange mennesker at købe Dogecoin af spekulative årsager, idet de investerer i håb om, at den vil stige i pris. Og her er den sidste fordel ved at have en lav værdi af den enkelte coin – du kan købe tusindvis af DOGE til en relativt lille pris, og selv en lille ændring i prisen kan betyde et betydeligt afkast.
DOGE’s historie
Dogecoin’s historie ligner andre kryptovalutaers – den har haft udsving og været udsat for hacks og skandaler. Men dens historie er værd at studere, da den har en af de mest bizarre og underholdende historier blandt kryptovalutaer.
Oprindelig idé
Den oprindelige idé til Dogecoin kom fra Jackson Palmer, en Adobe-softwareingeniør. Han var fan af open source-software, men skeptisk over for kryptovalutaer, da han så mange ikke-tekniske mennesker promovere noget ekstremt teknisk. Han tog et kig på coinmarketcap.com (en af de store hjemmesider, der tracker priser på kryptovalutaer), der på det tidspunkt trackede mindre end 100 kryptovalutaer, og så, at nye blev tilføjet ret ofte. Samtidig så Palmer, at Doge-memet var ved at blive meget populært. Dette gav ham en idé om at kombinere de to koncepter, og han tweetede for sjov om “den næste store ting” – nemlig Dogecoin. Historien fortsatte som en joke, for det meste inden for Palmers kredse. Men ideen blev også delt i det bredere kryptofællesskab. En dag blev Palmer kontaktet af Billy Markus, en softwareudvikler, der arbejder hos IBM, med et forslag om at skabe Dogecoin for alvor.
En ting at bemærke er tidsperioden mellem det første originale tweet og Dogecoin’s offentliggørelse. Palmer sendte tweetet i slutningen af november 2013, og kryptovalutaen blev frigivet i begyndelsen af december samme år. Det er kun få dage fra idé til udførelse.
“Hvordan gør vi det så latterligt som muligt?”
Begge skabere gjorde alt hvad de kunne for at skabe en kryptovaluta, der ikke ville give mening, med indbygget økonomi, der aktivt ville afskrække folk fra at skabe og bruge den. Generelt noget folk ville være ligeglade med. Derfor er de allerførste versioner af Dogecoin også lidt anderledes end den DOGE, vi kender nu.
For det første havde mønten oprindeligt et loft på 100 milliarder coins. Dette blev omsider ændret i februar 2018, da blok nummer 100 milliarder blev udvundet. Siden da har Dogecoin ikke haft noget loft på hvor mange coins, der kan genereres.
For det andet – og dette virker skørt – kan det antal coins, man blev belønnet med, når man udvinder Dogecoins er tilfældigt. Dette er faktisk hovedårsagen til, at Luckycoin (en afligger/fork of Litecoin, i sig selv en fork af Bitcoin) blev valgt – den havde nemlig ideen om den tilfældige blokbelønning. I en normal kryptovaluta (lad os fokusere på proof-of-work), konkurrerer minearbejdere om at løse et matematisk puslespil. Den, der løser det først, får en blokbelønning. Denne belønning bestemmes af flere faktorer, men er enten stabil eller bestemt fra starten (f.eks. Bitcoins belønninger startede ved 50 BTC pr. blok og halveres hvert 4. år). I Dogecoin blev den tilfældige blokbelønning sat mellem 0 og 1.000.000 DOGE. Det betyder, at den vindende DOGE-miner kunne modtage et sted mellem 0 og en million DOGE for blokken. Det var tydeligvis uholdbart med møntens popularitet og blev i sidste ende lavet om i marts 2014. I øjeblikket belønnes hver udvundet blok med 10.000 DOGE.
December 2013: En lancering, en raket og et hack
Nogle kryptovalutaer fejler i løbet af få dage, mens andres går to the moon endnu hurtigere, som deres fans udtrykker det. Men Dogecoin gennemgik den udvikling og mere til allerede i sin første måned. Kort efter lanceringen, stadig i december 2013, faktisk kun to uger efter sin lancering, steg værdien af DOGE 300%, på trods af at Kina forbød landets banker at investere i kryptovaluta. Stigningen var kortvarig, idet en Dogecoin wallet kaldet Dogewallet allerede den 25. december blev angrebet , nogle gange omtalt som the Dogecoin Christmas hack. 21 millioner DOGE blev stjålet, svarende til en værdi af omkring 12.000 dollars på det tidspunkt. Folk i Dogecoin’s community gik sammen og indsamlede penge til at refundere dem, der var berørt af tyveriet. Mens hændelsen skadede Dogecoin’s omdømme, blev fællesskabet omkring kryptovaluen styrket. Dette inspirerede dens skabere til at tænke på, hvilke andre værdige formål der kunne indsamles til, og Dogecoin Foundation, en non-profit, blev oprettet.
Drikkepenge og donationer til velgørende formål
Kort efter, i 2014, dukkede en Dogetipbot op på en Reddit-tråd. Dogetipbot – medstifter er Josh Mohland – dannede interface med Reddit API for at lette transaktioner på hjemmesiden og tillod brugerne at give hinanden drikkepenge, når de kommenterede. Modtageren kunne derefter acceptere eller afvise drikkepengene fra sin indbakke.
Dogecoin har bidraget til adskillige velgørende formål. Den mest fremtrædende begivenhed i den forbindelse var, da fællesskabet omkring Dogecoin rejste 26 millioner DOGE – svarende til en værdi af omkring 25.000 USD på det tidspunkt – til det jamaicanske bobslædehold i forbindelse med vinter-OL 2014 i Sochi. Tanken var at støtte et hold, der normalt ingen chancen havde under OL. Fællesskabet står desuden bag initiativet Doge4Kids og indsamlet omkring 30.000 USD til 4 Paws For Ability – en velgørenhedsorganisation, der skaffer servicehunde til børn med særlige behov. Andre velgørende formål inkluderer indsamling af omkring 7.000 USD i DOGE for at sende en indisk atlet til OL, Doge4Water – et projekt, der har til formål at bygge en brønd med rent vand i Kenya, samt at sponsorere NASCAR-køreren Josh Wise. Det sidste er især interessant, da det skete ved en fejl. Alex Green, grundlæggeren af kryptovaluta-betalingsplatformen Moolah (husk både navnene på Alex og Moolah, de vil få betydning senere i Dogecoin’s historie), sendte ved et uheld 20 millioner DOGE for at støtte sagen, i stedet for de påtænkte 2 millioner.
2017: Boom og bust på én gang
2017 var et turbulent år for DOGE. På den ene side steg prisen to gange det år, i maj og juni samt i december.
Dogecoin stod dog i 4. kvartal 2017 over for nogle alvorlige udfordringer. September var ikke en god måned for Dogecoin. Wallet’en Exodus havde fjernet støtten til Doge på grund af mangel på nødvendige opdateringer, og ikke mindst var der Moolah-skandalen:
I september 2017 blev grundlæggeren af kryptobørsen Moolah, Alex Green, anholdt for bedrageri. Moolah var en Dogecoin-børs åbnet af Ryan Kennedy under det falske navn Alex Green. Børsen gik i stå, og det er en udbredt opfattelse, at Kennedy/Green stjal pengene.
For at tilføje spot til skade lukkede Josh Mohland, skaberen af Dogetipbot, driften på samme tid. Han meddelte, at hans firma Wow Such Business Inc. (oprettet til at drive Dogetipbot) gik konkurs, og at bot’en var død på trods af hans indsats. Han tog endda også al den DOGE, der stadig var på brugernes konti.
2021: To the moon!
Hvis vi ser på hele prishistorien for Dogecoin fra maj 2021, har DOGE nået et all-time-high på $0,7 USD. Og det kan tydeligt ses, at 2021-rallyet overskygger det fra 2017 med stor margin:
En af de kræfter, der drev DOGE-rallyet i 2021, var én enkelt person: Elon Musk. Han startede meget åbent med at støtte DOGE mod slutningen af 2020 og tweetede “Et ord: Doge”:
Dette 3 ord lange tweet fik prisen til at hoppe 25% på Doge. Men det er intet sammenlignet med januar 2021, da en forside af et parodimagasin Vogue – Dogue – blev tweetet og fik prisen på DOGE til at stige med 800 %. Et andet tweet fra Musk senere fik prisen til at stige med 260%. Elon’s store indflydelse på kryptovalutamarkederne med simple tweets er blevet døbt “Elon-effekten”.
Det er på sin plads at gøre sig nogle overvejelser i kølvandet på 2021-rallyet. Før februar 2021 havde DOGE en relativt stabil valutakurs (ekstremt stabil sammenlignet med andre kryptovalutaer, måske med undtagelse af stablecoins). Dette betød, at Dogecoin var et bedre bud som udvekslingsmiddel sammenlignet med meget volatile kryptoer såsom Bitcoin. Hvis du betaler nogen 10 USD for en vare, vil du ikke have, at den vare skal være 12 USD værd, når betalingen går igennem, og 5 USD værd ugen efter, fordi værdien af dollaren ændrer sig så meget. Rallyet skubbede DOGE mere ind i spekulativt investeringsterritorium. Selvom det var gavnligt for dem, der havde DOGE i deres portefølje, skal det nævnes, at dette negativt har påvirket Dogecoins evne til at fungere som et nyttigt betalingsmiddel (medium of exchange).
Skal du købe DOGE?
Så er DOGE en god investering og bør du straks købe dem hos f.eks. Markets? Nogle vil forblive skeptiske og hævde, at Dogecoin har et mindre mining community og derfor lavere sikkerhed sammenlignet med Bitcoin eller Etherum. Tilføj hertil det kontinuerlige pres på kryptovalutaens værdi på grund af den hyppige fremkomst af nye kryptovaluta på kryptovaluta-scenen. Derudover har udviklerne ændret meget lidt på Dogecoin siden 2015.
Baseret på disse argumenter, kunne man argumentere for, at det er dårligt at sætte rigtige penge i DOGE.
Men andre forhold er dog også værd at overveje. Sandt nok har Dogecoin ikke ændret sig meget i det seneste årti. Dette skyldes sandsynligvis det faktum, at der kun er tre udviklere, samt at de er alle deltidsfrivillige. Så mens andre store kryptovalutaer er meget mere professionelle, er de samtidig også meget mere kommercialiserede. Styrken ved Dogecoin ligger heller ikke i dens teknologi. Den største fordel ved DOGE og hovedargumentet for investering er det fællesskab der ligger bag. Dogecoin-fællesskabet ser virkelig ud til at afspejle værdierne bag mønten – sjov og tilgængelighed. Fællesskabet er kendt for at være venligt og endda give små beløb væk, så andre kan tage Dogecoin til sig. For nogle kan DOGE faktisk have været deres første kryptovaluta i stedet for Bitcoin. Fællesskabet har bakket Doge op i årevis gennem faldene, skandalerne og hackerforsøg.
Og tilsyneladende inkluderer den nogle store navne, såsom Carole Baskin, stjernen i Netflix’ “Tiger King”, Gene Simmons, medforsanger i Kiss, Mia Khalifa, tidligere voksenfilmstjerne, samt de amerikanske rappere Snoop Dogg og Lil Yachty. Efterspørgslen efter en valuta afhænger også af, hvor du kan bruge den, og DOGE har faktisk handlende, der understøtter betaling i denne kryptovaluta. Disse handlende spreder sig over forskellige sektorer, herunder mad og drikke, mode, e-bøger, tjenester med mere. Dette tyder på, at efterspørgslen ikke vil være et problem for DOGE i den nærmeste fremtid.
Konklusion
For, at en kryptovaluta – eller et hvilket som helst andet aktiv eller produkt – kan få succes, skal den gøre nogle ting bedre end de andre løsninger på markedet. Kryptovalutaer konkurrerer på flere planer såsom hastighed, skalerbarhed eller ved at tilbyde en unik teknologisk løsning på et problem. Men Dogecoin og andre sjove kryptovalutaer er anderledes. Folk investerer i dem for at komme med på joken, normalt fordi de har hørt, at en eller anden kryptovaluta klarer sig godt, eller laver noget sjovt. Og Dogecoin har i sandhed leveret på dette område. Samtidig har Doge en helt specielt fællesskab, der måske på den lange bane kan vise sig at være mere kraftfuldt end mange regner med. Sidst, men ikke mindst, kan det vise sig, at Elon Musk måske har større planer med Dogecoin, end blot nogle tilfældige tweets. Det kan bestemt blive udslagsgivende for valutaens videre succes. Dogecoin kan købes hos Markest.