Fem ting at holde øje med i jagten på markedets bund

Udgivet: 18. maj 2022

Smertefulde kursfald har været et tilbagevendende tema på aktiemarkederne de seneste måneder. For investorer kan det være en prøvelse bare at se på de blødende porteføljer. Yderligere investering virker fjernt for mange, men hvornår kan man egentlig begynde at købe op i de sønderbombede aktiemarkeder igen?

 

Under et typisk bear-market opleves kraftige kursfald efterfulgt af kraftige stigninger. De kraftige stigninger kan nemt snyde private investorer til at tro, at det faldende marked er overstået. Hvis man vil undgå at risikere hele sin formue, kan man vælge at skalere ind med mindre beløb i de aktier, man alligevel gerne vil købe. På den måde risikerer man ikke hele formuen på een gang, men man har alligevel fået del af en evt. optur. Læs mere om denne metode her.

Er bunden nået eller er investorernes sidste opbakning bare forsvundet?

Korrektioner, som den vi er midt i nu, vil ende på et tidspunkt. Mange mennesker henviser til den sidste fase i nedgangstider for kapitulation, og det er tidspunkter, hvor det historisk set har været fordelagtigt at hamstre aktier. Men hvordan kan du vide, hvornår markedskapitulationen er en kendsgerning?

MarketWatch.com har talt med flere aktiestrateger, og det er ikke godt nyt for dig, der håber, at bunden er nået. Alle de adspurgte tror, ​​at aktierne stadig befinder sig i rutsjebanen, og at der stadig er en vis downside, som ikke er taget ud.

 

 

 

Samtidig påpeger strategerne fem vigtige ting, du skal huske på, hvis du vil prøve at bundfiske:

  • Frygtens indeks (VIX)
  • Faldende marginudestående
  • Investorsentiment
  • Aktiefald
  • Salgs- vs. købsoptioner

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

Frygtens indeks

Volatilitetsindekset (VIX), eller «frygtens indeks» som det populært kaldes, bliver ofte brugt som mål for hvor stor frygten er i markedet. Jo højere indeksniveau, jo mere frygt.

 

Flere af de største globale aktieindeks er faldet med op til 30% siden de seneste toppe. Sidder man med enkeltaktier, kan tallene være meget grimmere. Nogle af markedets mest populære vækstaktier er nærmest blevet pulveriseret. Blandt de groveste eksempler er amerikanske Peleton og Zoom, som er faldet henholdsvis 92 og 85% fra deres toppe.

I løbet af efteråret 2020 var Zoom fx mere værd end oliegiganten Exxon Mobil. I dag er olieselskabet 14 gange mere værd end videokonferenceudbyderen.

I skrivende stund handles VIX-indekset på niveauer under 35, men for chefanalytiker i Crossmark Global Investments, Bob Doll, er niveauet for lavt til at indikere kapitulation.

 

– Niveauet skal meget tættere på 40, før vi kan antage, at aktiemarkedet nærmer sig en bund, siger Doll.

Faldende marginudestående

Når investorer handler for stadig færre lånte penge (mindre marginudestående), kan dette tyde på at markedet er ved nå en bund.

Jason Goepfert sidder hos analysevirksomheden SentimenTrader, og han mener, at et stort fald i investorernes marginudestående hos brokerne er et tegn på kapitulation.

Goepfert hævder, at faldet skal være mindst 10% på årsbasis. Indtil videre er faldet kun på 3%, hvilket er langt væk fra Goepferts kapitulationsmål.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

Investorsentiment

Det er vigtigt at skelne mellem meningsmålinger og hvad der rent faktisk sker på markedet. Stemningen blandt markedsdeltagerne er voldsom negativ, men hvis vi ser på, hvad investorerne rent faktisk gør med pengene, så er virkeligheden en anden.

Ifølge Bank of America har investorerne investeret 1500 milliarder dollars i fonde og ETF’er siden begyndelsen af ​​2021. Indtil videre har de ikke trukket mere end 35 milliarder dollars ud igen.

– Disse tal indikerer ikke, at vi har nogen kapitulation, siger Michael Hartnett, chef for Bank of Americas investeringsstrategi.

Aktiefald

Larry McDonald i Bear Traps Report bruger antallet af aktier, der oplever kraftige kursfald, som et mål for, hvornår markedet når bunden. Hvis nok aktier på New York Stock Exchange (NYSE) falder under deres 200-dages glidende gennemsnit, mener McDonald, at dette kan signalere en bund.

Helt konkret så mener McDonald, at markedet kapitulerer hvis færre end 20% av NYSE-aktierne handles over deres 200-dages glidende gennemsnit.

– Vi mener, at niveauet nu er lavt nok til at tro stærkt på en rekyl. Vi forestiller os en 20-30% upside nu, forklarer McDonald.

Som investor er der dog ingen grund til at glæde sig for tidligt. McDonald påpeger, at sådan et rally formentlig vil være midlertidigt. Han frygter samtidig, at vi står over for et langsigtet bear market.

– Nedturen vil vare i et år eller to. Investorerne har tabt meget, og de forsøger nu at få så mange af pengene tilbage som muligt. Det er derfor sandsynligt, at de vil sælge mere i forbindelse med midlertidig styrkelse i markedet, siger McDonald.

Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her

Salgs- vs. købsoptioner

Salgsoptioner (put options) er noget som typisk erfarne investorer køber i bear markets. Købsoptioner (call options), derimod, købes i troen på at aktier står foran stigninger.

Forholdet mellem salgs- og købsoptioner («put/call ratio») kan derfor bruges til at sige noget om, hvor nervøse investorerne er. Jo højere forhold, jo større frygt i markedet.

Ifølge chefstrateg hos Leuthold Group, Doug Ramsey, har markedet nået bunden siden 2014, hvor forholdet var 0,85. I skrivende stund er tallet ca. 0,66.

– Aktiemarkedet har allerede lidt store tab, men den negative stemning er ikke ovre endnu. Investorerne er nervøse uden at gå i panik, og derfor tror jeg ikke, bunden er nært forestående, forklarer Ramsey.

Du kan følge put/call ratioen dagligt via dette link. Bemærk, at Doug Ramsey baserer sine tal på et tredags gennemsnit.

image_pdfimage_print
Del denne artikel