Piercing Pattern er et bullish mønster (i bearish udgave hedder det tilsvarende mønster Dark Cloud Cover). Mønstret består af to candles, som opstår efter en forudgående nedtrend i markedet. Det første candle er en fortsættelse af nedtrenden, og er derfor rødt. Det andet candle er grønt og fremkommer ved at åbne under det foregående candles lukkepunkt og skal lukke mindst halvvejs oppe i intervallet af det foregående røde candle, dvs. tæt ved eller på det højeste niveau for candlet.
Det første røde candle signalerer at markedet i den givne tidsperiode har været tynget af heftigt salgspres fra ivrige sælgere, hvilket kommer til udtryk ved at kroppen på candlet er forholdsvis langt. Det andet grønne candle har også en lang krop og signalerer, at køberne nu i stor stil er kommet tilbage på banen og har taget over således at der nu i stedet er købspres.
|
Ifølge den amerikanske trader og candlestick-ekspert Stephen Bigalow, som bl.a. er kendt for sine talrige videoer på Youtube, forstærkes Piercing Pattern-signalet bl.a. af følgende:
- Jo længere krop de to candles har, jo mere styrke kan der ligge i vendingen
- Jo større gap ned fra de foregående perioder/dages lukkekurser, jo mere udtalt vending
- Jo højere det grønne candle lukker i det røde candle, jo stærkere vending
- Høj volumen under begge perioder/dage er en signifikant bekræftelse
Eksempler
Af ovenstående graf, som viser DAX om formiddagen den 14. marts 2017 med 1 minuts interval, ses et Piercing Pattern opstå ca. kl 10. Trenden i DAX er forinden faldende. Det lange røde candle signalerer heftigt salgspres. Det grønne candler åbner lige akkurat under det røde candles luk og fortsætter opad og lukker lidt over halvdelen af længden på det røde candle, som teorien fordrer. Efterfølgende ses bullish bekræftelse. Kursen bevæger sig fra ca. 11970 og videre op i 11980. Ikke en voldsom stigning, men vendingingen er i hvert fald en realitet. RSI (Relative Strength Indicator) indikatoren viser et oversolgt niveau på ca. 30 og støtter dermed formodningen om, at en efterfølgende vending i markedet kan være på vej.
|
Af ovenstående graf, som viser den engelske aktie BT efteråret 2016 med dagsinterval, ses et Piercing Pattern opstå omkring den 7. oktober 2016. Trenden er forinden faldende, de to candles følger teorien bag mønstret – det grønne lukker mindst halvvejs oppe af det foregående røde candle og er åbnet under det rødes luk dagen forinden. Efterfølgende ses aktien stige ca. 20 point. RSI var relativt oversolgt på 33, hvilket støttede mønstret. Medio november ses ligeledes et Piercing Pattern, men her er der knap så meget efterfølgende kursstigning, selvom RSI var helt nede i 31.
|
Empiriske studier
Den anerkendte specialist inden for chart patterns, Thomas Bulkowski, har bl.a. undersøgt og backtestet en lang række candlestick vendingsmønstre og har fundet frem til, at Piercing-signalet i 64% af tilfældene rent faktisk resulterer i en efterfølgende vending. Se nærmere om Bulkowskis Piercing Pattern undersøgelse her.
Studerer man grafer og leder efter candlestick mønstre, vil man ofte se, at ikke alle forudsætningerne for de enkelte vendemønstre er opfyldt til punkt og prikke, men kan man tilnærmelsesvis sige, at det er tilfældet, kan det muligvis alligevel tyde på en vending. Især hvis vendingstrenden efterfølgende bliver yderligere bekræftet. Som nævnt er det dog langt fra i alle tilfælde, at der rent faktisk etableres vendinger selvom mønstret opstår. Vendingen behøver heller ikke være særlig langvarig, hvorfor det ikke altid er lige let at handle på denne type signaler (og på alle mulige andre signaler for den sags skyld).
Effekten og styrken af signalet kan naturligvis også variere fra marked til marked. Generelt anbefales det at kombinere candlestick-signaler med andre pejlemærker, for eksempel et glidende gennemsnit, RSI eller andet.
|