Råolien står ved skillevej

Udgivet: 14. december 2015

Af Peter Arendt, professionel trader

I december for præcis 7 år siden ramte råolieprisen (europæisk brent) et lavpunkt i 36,20 dollar for herefter at gå ind i en markant optur. Netop i dag er råolieprisen tilbage ved dette niveau, som var lavpunktet for råolieprisens nedtur under finanskrisen. I skrivende stund handles råolieprisen således til 36,65 dollar. Bunden fra 2007 svarer i øvrigt til et par toppe tilbage fra 1999 og 2003. Derfor er aktuelt prisniveau et et meget vigtigt og psykologisk støtteniveau for råolieprisen i nedadgående retning.

En afvisning vil betyde, at 50 og måske endda 70 dollar teknisk set vil være i sigte i løbet af 2016. Et brud under støtte vil derimod betyde, at der er risiko for et fald tilbage mod 20 og måske endda 10 dollar – et niveau vi sidst så i 1999.

Så galt forventer jeg dog ikke det kommer til at gå.

Jeg forventer at råolieprisen på kort sigt skal lidt længere ned – umiddelbart er der risiko for et fald tilbage mod 20 dollar. Men i løbet af første halvår af 2016, forventer jeg at råolieprisen igen vender rundt og dermed begynder at stige. Således er råolieprisen ekstremt oversolgt. I løbet af første halvår ser jeg derfor gode muligheder for en styrkelse af råolieprisen mod 50 dollar.

Prisen på olie. Ugegraf.
Prisen på råolie. Ugegraf.

Som det fremgår af ugegrafen ovenfor, så brød råolieprisen under støtte ved 42 dollar i sidste uge. Bruddet betyder, at råolieprisen er brudt under det prisinterval, den har bevæget sig i det meste af 2015 gående fra netop 42 dollar og op til 70 dollar.

Med bruddet har råolieprisen besluttet sig for, at ned-trenden fra 2014 skal fortsætte, hvilket de tekniske indikatorer bakker op om. Således ligger både RSI og MACD placeret under midten på basis af ugegrafen.

Supplerer vi med en analyse på basis af månedsgrafen – jævnfør nedenfor, så kan vi dog se, at der er massiv støtte ved aktuelt prisniveau i 35 til 36 dollar. Således svarer dette prisniveau til den sidste prisbund fra 2008 og nogle vigtige toppe fra år 1999 og 2003.

Teknisk set er der med andre ord mulighed for en afvisning i nedadgående retning her og nu.

Prisen på olie. Månedsgraf.
Prisen på råolie. Månedsgraf.

Hvis ikke råolieprisen afviser i nedadgående retning men i stedet fortsætter igennem 35 dollar, så er der herefter teknisk udsigt til et fald mod 10 til 20 dollar.

Som det fremgår af de tekniske indikatorer i månedsgrafen, RSI og MACD, så ligger begge på et ekstremt lavt niveau, hvilket signalerer, at råolieprisen er ekstremt oversolgt. Derudover er MACD (den nederste indikator) begyndt at vise lidt stigende tendens. MACD signalerer derfor, at ned-trenden er faldende i styrke og at en opadgående korrektion mod 50 dollar snart er mulig.

Dette får mig derfor til at konkludere, at der på den korte bane er risiko for et fald tilbage mod 20 dollar. Men i løbet af første halvår af 2016 forventer jeg igen at råolieprisen skal opad. Højere end 50 dollar vil jeg dog ikke kigge i 2016.

Peter Arendt samarbejder med daytrader.dk. Han leverer flere daglige, professionelle analyser af aktier, forex og afgrødepriser på sin side: www.minagro.dk

image_pdfimage_print
Del denne artikel