Markederne rammer ny rekord. Er det tid til at sælge?

Udgivet: 20. september 2024

De amerikanske aktieindekser ramte i går nye rekordniveauer, og også det danske aktiemarked slog for en uge siden rekord. Det er gode nyheder for investorerne, men midt i de vilde kursgevinster er der dog mange, der tænker, om det nu er tid til at sælge – om stigningerne er gået amok og markedet er for euforisk?

Den schweiziske storbank UBS har foretaget en analyse af, hvad der typisk sker, når markedet rammer et rekordniveau. Og resultatet er overraskende.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

For selv om det kan være fristende at sælge ud, når markedet rammer nye rekordniveauer, så har det historisk set været en bedre idé at gøre det modsatte: At købe op eller at forblive investeret.

I modsætning til hvad man skulle forvente, viser UBS’ analyser, at det historisk set har været bedre at købe op i aktier, når de rammer rekordniveauer end at købe op på et helt tilfældigt tidspunkt.

Hvis en investor havde købt amerikanske aktiemarked på et tilfældigt tidspunkt, ville man i 28% af tilfældene aldrig sin investering (inklusive udbytter) gå i minus. I lidt over 50% tilfældene ville investoren aldrig opleve et tab på mere end 5%, og i kun 19% af tilfældene vil de opleve et tab på over 20%.

Men tallene er endnu bedre, hvis investoren køber op i rekordhøje niveauer. Det skyldes, at rekorder ofte efterfølges af nye rekorder i aktiemarkedet. Så overraskende nok er risikoen for tab lavere, hvis man køber, når aktierne er på rekordniveauer, sammenlignet med tilfældige tidspunkter.

Investorerne høster gevinsterne i disse dage. Er det tid til at tage gevinst, eller at se frem mod nye toppe?
Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Ved køb i rekordhøje niveauer vil investoren i 32% af tilfældene aldrig se sin investering gå i minus (mod 28% ved køb på tilfældigt tidspunkt), og kun i 15% af tilfældene vil de opleve et tab på over 20% (mod 19% ved køb på tilfældigt tidspunkt).

Det vil altså sige, at rekordhøje niveauer ofte efterfølges af yderligere gevinster, selv om det intuitivt kan virke virke forkert. Men man bør dog huske, at rekordhøje niveauer ikke er det samme som markedstoppe. I 2000 eller 2007 ville køb på rekordhøje niveauer have været dårlig idé, har der været mange flere gange, som i 1982, 1992, 1995, 2013, 2016, midten af 2020 og begyndelsen af 2024, hvor investorer blev belønnet for enten at købe op eller forblive investeret.

UBS beskriver, at mange investorer overvurderer den potentielle værdi af at time markederne og undervurderer omkostningen ved ikke at være investeret, mens de venter på en mulighed for at købe aktier på en nedtur. Den schweiziske bank mener, at analysen fører til den logiske konklusion, at det normalt er bedst at sætte kontanter i arbejde med det samme, fordi oddsene historisk set er imod vores håb om at kunne købe aktierne til en lavere pris senere.

“Da afkastet på kontanter sandsynligvis vil falde i den kommende tid, efterhånden som renterne falder globalt, så anbefaler vi, at investorer udvikler en disciplineret plan for at sætte kontanter i arbejde. Dette kan inkludere strategier som dollar-cost-averaging eller gradvise opkøb Vi mener, at det nuværende miljø med faldende inflation, faldende renter og moderat økonomisk vækst er positivt for både aktier og obligationer,” skriver UBS i sin analyse.

UBS tager i sin analyse udgangspunkt i de gennemsnitlige, historiske tal, og det betyder, at mange forskellige udfald er mulige, selv om nogle er mere sandsynlige end andre. Der er altså ikke tale om en sikker prognose af, hvad markedet vil gøre herfra, men blot en analyse af, hvad der i gennemsnit sker, når markedet rammer nye rekordniveauer.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app
Del denne artikel