Stærke aktier: Her er Østens oversete juvel

Udgivet: 8. juni 2018

Danske investorer risikerer at snyde sig selv, hvis de nøjes med at kigge på lokale aktier eller en snæver gruppe af amerikanske tech-aktier. Løfter man blikket og søger lidt ud af boksen, kan man finde nogle ekstremt interessante markeder, der samtidig er knyttet til virksomheder og teknologier som vi her i vesten kender og stoler på.

Taiwan Semiconductor Manufacturing har oplevet stor vækst i de senere år. Kilde: seekingalpha.com

Dette gælder ikke mindst det Taiwan-baserede tech-firma Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), der er steget med vanvittige 50% alene i 2017. (aktien kan f.eks. handles her)

(Denne artikel er skrevet i juni 2018 som en del af Kickstart din daytrading. Der tages forbehold for kursændringer siden artiklens udgivelse)

Handelsplatforme til KickstartAnmeldelseMin. indskud, KickstartTilmeld
MarketsLæs anmeldelse2500 krTilmeld Markets
Fortæl os, når du har indsat penge: Klik her. Det åbner op for alle lektioner.

Det særlige ved Taiwan Semiconductor Manufacturing er, at de leverer chips til giganter såsom amerikanske Apple og NVIDIA, samtidig med, at de sidder ekstremt solidt på hele markedet for produktion af de såkaldte semi-conductorer, der er bydende nødvendige, hvis man vil bygge computere, mobiltelefoner, avancerede TV-apparater etc. etc.

Helt præcis kontrollerer TSMC 50% af verdens produktion af semi-conductor, og dermed er TSMC verdens absolut største producent af chips på kontrakt.

Rent fundamentalt har TSMC oplevet en fantastisk vækst i de senere år, hvor driftsoverskudet bare er steget og steget. TSMCs indtægter blev næsten tredoblet i de senste 10 år, hvor overskudet er gået fra 334 milliarder NTD (New Taiwan Dollar) i 2008 til 977 milliarder NTD i 2017. Se nedenstående graf.

Sådan kan du investere i TSMC:handelsplatformen Markets kan du investere i Taiwan Semiconductor Manufacturing med en gearing på 1:10. Havde du investeret 10000 kroner i selskabet i januar 2017, ville du ved årsskiftet således have tjent omkring 50000 kroner. Hos Markets kan du også investere i hele det Taiwanske marked. Det kan ske via kontrakten kaldet MSCI Taiwan, der er gearet 1:50. MSCI Taiwan har været støt stigende, og i år har indekset foreløbig steget knap 4%. Når man handler med gearing, skal man være opmærksom på, at evt. tab naturligvis også blive større, hvis kursen falder. Man skal som altid kun handle med penge, man kan tåle at tabe.

I januar 2018 fik megabankerne Goldman Sachs og HSBC endelig øjnene op for den kolosale vækst og anbefalede begge ”køb” af Taiwan Semiconductor Manufacturing. I de seneste måneder er kursen på TSMC korrigeret ned sammen med resten af det globale marked for tech, men der ser mange eksperter blot som en gylden købsmulighed i et firma, der fortsat har mange esser i ærmet. Den svenske analytiker Anders Bylund, der blandt andet skriver for aktiestitet fool.com skriver således i februar 2018.

”TSMC er et kvalitetsfirma, og jeg kan kun nikke ja til de optimistiske rapporter som analytikerne udsender om selskabet. TSMC knuste markedet i 2017, og de er kommet godt fra start i 2018”.

En af udfordringerne for TSMC er, at salget af nye smartphones går lidt langsommere. Det skal dog ses i sammenhæng med, at telefonerne bliver stadig mere avancerede, samtidig med, at væksten inden for eksempel kunstig intelligens og virtual reality kun lige for alvor er begyndt. Alle tre områder kræver masser af semiconductorer, og her kan producenterne dårligt komme uden om TSMC.

Samtidig er TSMC begunstiget af firmaets placering i Taiwan, hvor der er godt gang i væksten. Aktiemarkedet i Tawian har slået de fleste europæiske landes stigninger i de seneste tre år, og også i år er Taiwan spurtet forbi de fleste andre lande med en stigning i MSCI-indekset på 3.6%. Til sammenligning har Danmark modsat oplevet et fald på over 6%!

I de kommende år kan udfordringen for Taiwan blive forholdet til nabolandet Kina, men på den anden side har Donald Trump signaleret støtte til det lille land. Senest med den såkaldte Taiwan Travel Act fra marts 2018. Støttet er godt nyt i forhold til landets eksport til USA’s store importører af chips, nemlig f.eks. NVIDIA, Apple, der er blandt Taiwan Semiconductor Manufacturings største kunder.

Sådan kan du investere i TSMC
handelsplatformen Markets kan du investere i Taiwan Semiconductor Manufacturing med en gearing på 1:10. Havde du investeret 10000 kroner i selskabet i januar 2017, ville du ved årsskiftet således have tjent omkring 50000 kroner. Hos Markets kan du også investere i hele det Taiwanske marked. Det kan ske via kontrakten kaldet MSCI Taiwan, der er gearet 1:50. MSCI Taiwan har været støt stigende, og i år har indekset foreløbig steget knap 4%. Når man handler med gearing, skal man være opmærksom på, at evt. tab naturligvis også blive større, hvis kursen falder. Man skal som altid kun handle med penge, man kan tåle at tabe.

Du sætter dit stop hos Markets på følgende måde: Find Taiwan Semiconductor Manufacturing. Tryk på “køb”. Hermed kommer et købsvindue op. Her sætter du din indsats. Nederst finder du en boks med et flueben med navnet “stop loss”. Her kan du sætte det beløb, du højest ønsker at miste, hvis handlen går imod dig.

En af Taiwan Semiconductor Manufacturing bygninger i Taiwan.

 

image_pdfimage_print
Del denne artikel