Vigtigt: ESMA – og mæglere uden for EU

Udgivet: 2. august 2018

Den 1. august 2018 ændrede reglerne sig for alle mæglere, der er godkendt i Europa og dermed underlagt ESMA (European Securities and Markets Authority). Reglerne betyder blandt andet, at du som aktiv trader IKKE længere kan geare dine handler så kraftigt som tidligere. De nye marginkrav er dramatisk forøget.

Eksempel:

GAMLE REGLER: Margin for 100 kroner per point i Dax handel = 6.500 kroner

NYE REGLER: Margin for 100 kroner per point i Dax handel = 65.000 kroner

Daytrader.dk har i den forbindelse talt med den professionelle danske daytrader Tom Hougaard i London, der har været meget kritisk omkring ESMA og deres nye regler.

Daytrader Tom Hougaard

På sin hjemmeside TraderTom.com skriver Tom Hougaard, at “ESMA har scoret et gigantisk selvmål” med de nye regler. Tom Hougaard har lavet en undersøgelse blandt sine egne trading-elever i sit livetrading-room, og han rapporterer, at omkring 85% af alle de studerende nu vil finde en mægler uden for EU.

“ESMA har eksporteret problemet ud af deres egen juridiske forhave, men ESMA opnår kun, at folk nu vil åbne konti med mæglere fra steder, hvor der er NUL beskyttelse af den private trader. Hvor er logikken i det?” spørger han.

Tom Hougaard har undersøgt det globale CFD-marked i de sidste par måneder, og han mener, at det eneste alternative sted med både sikkerhed og Ombudsmand, er Australien. Han har åbnet en konto og handler nu selv med TD365, en CFD mægler, der ifølge Tom Hougaard, opfylder alle hans krav til en god mægler: Fixed spreads – lave priser, en god bonusordning og mulighed for høj gearing.

Selvom ESMA er blevet stærkt kritiseret for deres tiltag, så er alt dog ikke dårligt ved de nye regler.Tom Hougaard er blandt andet lykkelig for, at betting med “binære optioner” er blevet 100% forbudt. “Det var en god beslutning af ESMA”, siger han.

De fire vigtigste punkter i ESMAs regler er som følger:

  • Margin på STORE aktieindeks (f.eks. DAX) reduceres til 20: 1.
  • Margin på STORE valutapar (F.eks. EURUSD) reduceres til 30: 1.
  • Nye margin lukkeregler vil træde i kraft.
  • Alle konti vil blive beskyttet mod negativ saldo.

Disse nye gearingsregler vil alle aktive handlende bemærke på den ene eller den anden måde. Lad os tage et eksempel med et trade i det tyske DAX-indeks på for eksempel 100 kroner per point.

En ændring fra 6.500 kroner til 65.000 kroner vil blive mærket af alle. Også selvom du ikke handler med samme høje gearing, vil du ofte blive nødt til at ændre din handelsstørrelse relativt dramatisk. En typisk kontoindbetaling for en klient er ca. 10.000 kroner. Det ville give dig ret til at handle med en gearing omkring 15 kroner per point i DAX.

Men hvad kan man gøre, hvis man fortsat ønsker højere gearing?

Der er tre alternativer, hvis man fortsat ønsker at handle med høj gearing.

  1. Ansøg om at ændre din status fra “privat” til “professionel” trader.
  2. Du kan vælge at indsætte flere penge på din handelskonto.
  3. Find en pålidelig mægler uden for EU, der ikke er underlagt ESMA-reglerne.

1. Ansøgning om professionel status:

Hos alle mæglere, der er underlagt ESMA-reglerne, kan du ansøge om at ændre din status fra ”privat trader” til ”professionel trader”. Med status som ”professionel” er du underlagt helt andre krav, og du ville kunne fortsætte med meget høj gearing.

Det er dog ikke så nemt at blive godkendt som “professionel” hos din mægler, for du skal opfylde mindst 2 ud af de følgende 3 kriterier:

A. Du skal have placeret 10 handler i hvert kvartal i de sidste 4 kvartaler af en ”signfikant størrelse”. Der er i øjeblikket usikkerhed omkring, hvordan ordet ”signifikant” skal tolkes, men noget tyder på, at du opfylder kravene, hvis handelsstørrelsen er ”signifikant” i forhold til DIG og DIN konto.

B. Du skal have mindst 500.000 EURO i likvide aktiver. Det vil lige nu sige omkring 3.7 millioner kroner.

C. Du skal have arbejdet i den finansielle sektor i mindst 12 måneder og være bekendt med handel med CFD’er.

De fleste kan nok opfylde punkt nummer 1, hvorimod punkt nummer 2 og 3 er svært at opfylde for de fleste. Et beløb på 3.7 millioner kroner i likvide midler er langt højere, end en gennemsnitligt opsparing for en almindelig dansker, og et arbejde i den finansielle sektor er heller ikke helt almindeligt.

Hvis du er registeret hos din broker med en firmakonto, kan du i dit firma forsøge at få mandat som ”professionel trader”. Det kan være en måde at gøre det på.

Alternativet er simpelthen at åbne en handelkonto uden for EU. Det er fuldt lovligt at gøre det, men du skal naturligvis overveje dit valg af mægler meget omhyggeligt.

3. Mæglere uden for EU
Hvis du vælger at søge efter en mægler uden for EU, skal du være opmærksom på nogle vigtige ting:

Du får sandsynligvis IKKE den samme slags beskyttelse, som den du har i EU. Det kan give problemer ved evt. konkurs eller tvist med din mægler. Ved en ESMA-godkendt broker er dit indskud samtidig beskyttet op til en vist niveau.

Når det så er sagt, så findes der også rigtig mange gode og solide brokere uden for EU, der til fulde opfylder kravene i det pågældende land.

Den professionelle trader Tom Hougaard har kigget nærmere på en række brokere, og på hans blog skriver han følgende om brokere uden for EU:

“Nogle af mine kollegaer har anbefalet visse off-shore-brokere. Jeg anser dette for et farligt valg. Mægleren er baseret på Cayman øerne og reguleres af Cayman Islands Monetary Authority (CIMA).

Cayman Island bankerne er ikke beskyttet og forsikret af CIMA, og giver således ingen garanti for deres bankindskud. Der er desuden ingen ombudsmand på Cayman Islands, så hvis du har en uenighed med din mægler, har du ikke meget juridisk støtte til at kæmpe din sag.

Fordelen vi nyder ved at have en konto hos en EU-mægler er, at vores indskud er beskyttet. Dette niveau for beskyttelse af den private investor findes ikke andre steder ud over Australian. Hvis du åbner en mæglerkonto på British Virgin Islands, eller måske Belize eller Rusland, eller som beskrevet ovenfor på Cayman Islands, har du ingen beskyttelse overhovedet. Hvis den mægler går bust, har du mistet dine penge. Hvis deres bank går bust, har du mistet dine penge,” skriver Tom Hougaard.

Der er ingen bank garanti i lande som Belize. Der er ingen ombudsmand eller nogen form for beskyttelse for kunder i disse off-shore-områder, så hvis du beslutter dig for at åbne en konto med brokere der er placeret sådanne steder, skal du i det mindste bare være opmærksom på disse ting.

Luftfoto af Australien.

AUSTRALIEN

Ifølge Tom Hougaard har Australien alt, hvad han har brug for i forhold til at føle sig godt tilpas med at sende sine penge til udlandet.

Banksystemet i Australien er solidt, og de 4 største banker i Australien er alle i de øverste 50 af de globale banker målt i aktiver. Som du kan se fra min Google-søgning, har den australske regering en garanti på $ 250.000 (australske dollars) på bankindskud. Det er omkring £ 147.000 eller omkring € 167.000, eller omkring 1.250.000 kroner.

Der er samtidig bankgaranti i Australien.

I lighed med Danmark har Australien også en ombudsmand, så hvis man oplever problemer med sin mægler, kan man som oftest få nogen til at se på sin sag. Sådan er det ikke hos de fleste off-shore mæglere.

I forbindelse med sin research ringede Tom Hougaard til flere australske mæglere, for at undersøge muligheder for at åbne en konto.

Han forklarede dem alle, at han ønskede at handle med mægleren under australske love, og at han gerne ville acceptere, at han ikke længere var beskyttet i henhold til EU-lovgivningen. Det viste sig, at man som EU-borger IKKE kan omgå gearingsreglerne, hvis den pågældende australske mægler har kontor i et ESMA-land. Dette gælder for eksempel plus500, Pepperstone, CMC osv.

I stedet skal man kigge efter en australsk mægler, der ikke har kontor under ESMA, men alene er reguleret af ASIC (Australian Securities and Investment Commission), og derfor også kan acceptere europæiske kunder under egne vilkår.

Dette gælder for eksempel:

TD365 (TradeDirect365) der er en “ren” australsk virksomhed reguleret af ASIC.

Mæglerens tilknyttede bank er Westpac, der er placeret 47 på den globale bankliste – målt ud fra aktiver – og ligger nummer 87 på Forbes rangliste over de største offentlige virksomheder i verden.  Der findes også andre mæglere i australien med ren ASIC-licens, men der er oftest tale om mæglere, der bruger MT4.

Tom Hougard har nu handlet TD365 i et par måneder. Han skriver følgende om dem:

”De har FIXED spreads. De har en bonusordning, og jeg bliver ikke genstand for slippage på mine stop-loss”.

Han er med andre ord godt tilfreds.

Samtidig konstaterer Tom Hougaard, at TD365 også tilbyder danske kroner som basevaluta. Fordelen ved dette er, at du ikke har penge i en anden valuta, end den valuta du betaler for varer i dit eget land. Det betyder, at du ikke har en direkte valutarisiko.

KONKLUSION

Hvis du søger høj gearing, kan der være fordele ved en australsk mægler med ren ASIC-licens.

  1. Du kommer til at holde den margin, du er vant til eller det bliver en bedre margin.
  2. Du opretter dig med en mægler i et land, hvor der er love og regler for at beskytte dig.
  3. Du sender penge til en top tier bank – i hvert fald med den, jeg bruger.
  4. Nogle tilbyder faste spreads.
  5. Nogle tilbyder Dow / DAX / FTSE i 1-punkts spredning.
  6. FX-spreads er som i Europa.
  7. Ansøgningsprocessen er nem, og du kan typiske åbne en konto på 2-3 minutter, og du skal ikke besvare kompetence-spørgsmål.

Der er dog naturligvis også ulemper ifølge Tom Hougaard:

  1. Du handler CFD’er, så du skal i det mindste være opmærksom på, at du ikke kan anvende samme trading-størrelse på alle produkter. Du skal være opmærksom på, hvilken valuta du handler i. Jeg blev vant til det relativt hurtigt.
  2. Du har ikke den nye funktion, som ESMA har introduceret kaldet Negativ Balance Beskyttelse. Reglen om negativ balancebeskyttelse betyder, at en kunde ikke kan ende med at skylde penge til mægleren.

Konklusionen er, at der ER muligheder for traders, der ønsker at handle med mere gearing end ESMA-direktivet tilbyder, men du skal vægte fordelene og ulemperne ved at have en mægler uden for EU.

Har du yderligere spørgsmål omkring dette, kan du evt. kontakte professionel trader Tom Hougaard på tom@tomhougaard.dk.

image_pdfimage_print
Del denne artikel