Der er brandudsalg på bankaktier. Tør du købe?

Udgivet: 14. marts 2023

Der er brandudsalg på bankaktier i hele verden efter, at den amerikanske Silicon Valley Bank krakkede i fredags. I kølvandet på krakket faldt amerikanske bankaktier voldsomt, og også i Europa og resten af verden går der rystelser igennem finansverdenen.

For den risikovillige trader kan der være mange penge at tjene, for måske er nervøsiteten overdrevet? På den anden side kan der også være mange penge at tabe!

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Her er mulighederne i hvert fald – hvid du tør:

iShares S&P US Banks ETF. (Medium risk) Denne ETF er faldet ca. 20% siden 8. marts. Det er en ETF i de store amerikanske banker og består blandt andet af Citigroup, JPmorgan Chae, Wells Fargo og bank of America som de største positioner.

First Republic Bank (High risk). En mellemstor amerikansk bank med hovedkvarter i San Francisco. Den er faldet over 60% siden 8. marts, men er rettet en anelse op igen. Den kan købes med gearing hos handelsplatformen Markets under navnet FriRepBank

Zions Bank Corp (High risk). En mellemstor amerikansk bank med hovedkvarter i Utah. Den er faldet over 40% siden 8. marts, men er rettet lidt op igen. Den kan købes med gearing hos handelsplatformen Markets under navnet ZionsBankCorp

Comerica (high Risk) En mellemstor amerikansk bank med hovedkvarter i Dallas. Den er faldet knap 40% siden 8. marts, men er rettet lidt op igen. Den kan købes med gearing hos handelsplatformen Markets under navnet Comerica

Danske Bank (Medium risk) Den store danske bank har en helt anden profil og risikovurdering i forhold til Silicon Valley Bank. Alligevel er aktiekursen for Danske Bank faldet med omkring 10% siden 8. marts. Danske Bank kan købes med gearing hos handelsplatformen Markets under navnet Danske Bank.

Husk også, at der kommer inflationstal ud fra USA i dag kl. 13:30 dansk tid. Det kan ændre kurserne dramatisk.

KØB ALTID KUN MED PENGE DU HAR RÅD TIL AT TABE

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Hvordan fungerede Silicon Valley Bank?

Banken var kraftigt eksponeret mod den amerikanske tech-sektor, der har klaret sig godt i de seneste 10-15 år. Efterhånden som banken voksede, opkøbte den som sikkerhed for sit indestående amerikanske statsobligationer til en meget lav rente.

Den metode har været en god idé i de seneste årtier, fordi inflationen har været lav. Når inflationen er lav, er det også billigt at låne penge og værdien på obligationerne holder sig i ro. Men i det seneste år er obligationer faldet drastisk, fordi centralbankerne har forsøgt at bekæmpe inflationen oven på corona-krise, krig og geopolitisk uro.

Den lave værdi på obligationer har presset SVB samtidig med, at mange penge fra den hårdt ramte IT-sektor er blevet trukket ud af banken.

Kan krisen sprede sig?

Det er svært at sige. Men hvis inflationen bliver ved med at være høj, bliver centralbankerne nødt til fortsat at hæve renterne for bremse pengemængden og forbruget i samfundet. Der er stor sandsynlighed for, at de høje renter i de kommende måneder vil skabe flere problemer rundt om i de finansielle systemer. Det er umuligt at sige, hvor store problemerne bliver, men SVB var særlig sårbar og kan ikke umiddelbart sammenlignes med f.eks. danske banker. Det betyder dog ikke, at presset ikke også kommer til at kunne føles i Danmark.

Hvis inflationen derimod begynder at falde, behøver centralbankerne ikke længere at presse renten i vejret. Det vil lette presset på de finansielle systemer.

Del denne artikel