Mandag var en særdeles brutal dag på markederne. Det store amerikanske Dow Jones-indeks faldt 1175 point og endte med et dyk på 4,6% – det største fald i det store indeks siden august 2011.
Chokket spredte sig hurtigt til resten af verden. I Europa faldt de største markeder med omkring 2%, og i Asien gik det endnu være med faldt i Japans Nikkei-indeks på 4,7% og Hong Kongs Han Seng-indeks på hele 5,1%
|
Det såkaldt VIX-indeks, der også kaldes ”frygtens indeks” steg på få timer med 116%, og markerede dermed en brutal afslutning på mere end 2 år stilhed.
De store faldt skyldtes først og fremmest frygten for inflation i USA. Investorerne er blevet bekymrede for, at tiden med ekstrem lave renter er ved at være forbi. De lave renter har ifølge mange eksperter holdt aktierne-priserne kunstigt i vejret, og hvis de lave renter nu snart er fortid, kan det betyde sure tider for aktierne.
Trods det voldsomme fald, skal man dog lede længe efter eksperter, der mener, at dette er starten på et stort krak. Faktum er ifølge økonomerne, at de overordnede økonomiske data er gode i øjeblikket. Virksomhederne tjener godt – både i USA og Europa, og den samme gode stemning genfindes i jobmarkedet.
Saxo Bank aktiestrateg, Peter Garnry, kalder de nuværende fald for at såkaldt ”teknisk sell off”, og han mener, at markedet i øjeblikket er inde i en såkaldt ” Late economic cycle”, der normalt er præget af stigende aktiekurserne. Når den nuværende panik er drevet over, forventer Garnry derfor, at aktierne igen begynder at stige, så priserne vil ende med at slå januar-rekorden senere i 2018.
Teorien bliver bakket op af den amerikanske aktieanalytiker Mark Hulbert, der i MarketWatch skriver, at det nuværende sell-off intet har med en boble at gøre.
Tidligere bobler er defineret ved en kraftig stigning i indekserne over en to-årig periode efterfulgt at et 40% fald over de næste to år. Hvis prisen er oppe 100% i løbet af de første to år, så er der ifølge forskning 50% risiko for et fald. Hvis prisen er oppe med 150%, så er risikoen for fald oppe omkring 80%. Hvis prisen stiger endnu mere, så er der næsten garanti for en boble. Det er præcis, hvad der for eksempel er sket med kursen på bitcoin, der er steget mere end 2000% over de seneste to år, og netop nu er inde i et krak.
|
Sammenligner man krypto-udviklingen med udviklingen i de store aktieindekser, så ser det hele meget fredeligt ud i aktiemarkederne. S&P500-indekset er steget 48% i de seneste to år, og derfor er der ingen evidens for, at vi står foran en boble, mener Mark Hulbert. Han bider samtidigt mærke i, at andre risikofaktorer heller ikke er opfyldt – blandt andet antallet af IPOs, der normalt er svimlende høj i tider lige før et stort krak.
”Selv hvis vi antager, at bull-markedet nu slutter, og at vi bevæger os over i et bear-market, så kan man ikke retfærdiggøre, at markedet forinden befandt sig i en boble,” konkluderer Mark Hulbert.
Ovenstående betyder dog ikke, at man som hverken kort- eller langsigtet investor lige nu bør kaste sig ind i markedet og forsøge at ”købe bunden”. I stedet bør man have tålmodighed. Markedet kan sagtens stige lidt i de kommende dage, hvorefter det kan falde yderligere. Det mener i hvert fald Michael Wilson, der er chefstrateg hos Morgan Stanley og som mandag udsendte en besked til investorerne. Ifølge Michael Wilson kan det nemt tage nogle uger, før markedet et kølet ned efter faldene, og igen er på ret kurs.
Præcis, hvornår det dernæst er en god idé at købe, er der mange meninger om. Den private amerikanske daytrader, Larry Pesavento, benytter sig af teknisk analyse og såkaldt Gartley-mønstre til at forudsige markedet. Lige nu forventer Pesavento en mindre stigning i de kommende, hvorefter Dow Jones i værste fald kan falde helt ned til 22400, før markedet skal stige igen.
Her følger videoanalyser foretaget af Larry Pesavento: