Krypto#7 Læs kursudviklingen på krypto med indikatorer

Udgivet: 9. maj 2018

Velkommen til denne lektion i forløbet “Kryptovaluta for begyndere”, hvor vi vil lære dig de grundlæggende principper inden for aktiv trading i kryptovaluta. I denne lektion skal vi se på noget, der hedder indikatorer, der også bruges til at analysere markedet på mange andre produkter. Hvis du allerede er bekendt med tekniske indikatorer, kan du springe denne lektion over.

En aktiv trader har flere forskellige hjælpemidler til sin rådighed, når han prøver at læse markedet. De mest brugte hjælpemidler kaldes “indikatorer”, hvilket er linjer eller punkter, der beregnes på baggrund af den traditionelle kursgraf eller kursvolumen. Disse linjer eller punkter prøver grundlæggende set bare at gøre kursgrafen mere overskuelig for traderen. For eksempel kan en indikator fokusere på bestemte områder af den eksisterende kursgraf, som traderen synes er særligt interessant. Meningen er i sidste ende at give traderen nogle mere overskuelige signaler til køb eller salg af markedet.

Lad os tage et meget enkelt eksempel:

Når en kryptovaluta såsom Ripple købes og sælges sker der hele tiden en masse små bevægelser i kursen. Hvis hr. Hansen sælger sin portion af en krypto i markedet, kan man måske se et meget lille fald i kursgrafen. Kommer virksomheden bag Ripple dernæst og køber en kæmpe portion Ripple (XRP) i markedet, vil aktiekursen derimod stige meget synligt. Alle disse køb og salg betyder, at kursen hele tiden bevæger sig op og ned. Disse bevægelser kan være forvirrende at se på, og slører måske det overordnede billede af, hvor aktiekursen på den lange bane er på vej hen.

SÅDAN KOMMER DU VIDERE

Når du er klar til at handle, anbefaler vi handelsplatformen eToro eller handelsplatformen Markets. Begge platforme har crypto som CFD og er godkendt af de europæiske tilsynsmyndigheder. Læs mere om begge her.


Du kan tilmelde dig vores webinarer her på siden. Du kan tilgå arkivet og se gamle webinarer her. Du kan også altid hente vores e-bog om kryptovaluta her.

For at “udglatte” alle disse små bevægelser og dermed få et bedre overblik over kurstrenden, kan den aktive trader lægge en indikator med navnet “glidende gennemsnit” (Moving Average) hen over sin kursgraf. Hermed dannes en ny graf. Som navnet antyder betyder et “glidende gennemsnit” egentlig bare, at man tager alle lukkekurs-værdier i en periode og dividerer det med periodens antal. Dermed udglatter man grafen. Det kan ske på alle tidshorisonter. Nedenstående graf viser bevægelserne i et typisk instrument. Den tynde linje repræsenterer et glidende gennemsnit, der “glatter” den bagvedliggende kursgraf ud.

I de fleste instrumenter har værdien “200 dages glidende gennemsnit” en særlig betydning. Det skyldes, at rigtig mange tradere traditionelt bruger 200-dages glidende gennemsnit til at orientere sig på markedet. Læg mærke til, hvordan kursen på bitcoin rammer de 200 dages glidende gennemsnit hele 3 gange i nedenstående graf. Hver eneste gang afvises prisen, og kursen synker igen. Det betyder, at mange tradere lukker deres handler og tager profit, når kursen nærmer sig 200 dages glidende gennemsnit.  Du kan læse mere om, hvilket glidende gennemsnit de professionelle bruger, ved at læse her.

Afvisning af 200-dages glidende gennemsnit i bitcoin

Et glidende gennemsnit er en af de mest simple former for indikatorer, men bruges ikke desto mindre rigtig meget – også blandt professionelle investorer.

Som regel bruges glidende gennemsnit i kombination med andre indikatorer. Blandt de mest populære er følgende:

Trendfølgende indikatorer : MACD

Momentum indikatorer: RSI

Momentum indiktor: Stochastic

Somme tider kan noget af matematikken i disse indikatorer være vanskelig at forstå, hvis man ikke er vant til den slags, men det kan dog sagtens lade sig gøre at bruge indikatorerne som retningspile, uden at man nødvendigvis kan udrede alle de matematiske finurligheder bag dem. I praksis bliver de jo regnet ud af den handelsplatform, man bruger.

I videoen herunder kan du se en kort introduktion til, hvordan to af Danmarks professionelle tradere prøver at forudsige markedet ved brug af indikatorer.

Befinder man sig i begyndelsen af sin trading-karriere, kan indikatorer fungere som nogle ganske gode hjælpemidler, da de er med til at give yderligere information om udviklingen i prisen, og dette kan bruges til bedre at forstå, hvordan prisen har udviklet sig – og måske øge sandsynligheden for at kunne give et bud på, hvor den skal hen.

Indikatorer er altså beregninger, som er baseret på udviklingen i prisen og i handelsvolumen. De kan bruges til at måle elementer som momentum, volatilitet og trends. De er et supplement til prisudviklingen og kan bekræfte udviklingen og til at forme købs- og salgssignaler. Som regel bruger man ikke en indikator alene, men derimod sammen med prisudviklingen, mønstrene på grafen og andre indikatorer.

SÅDAN KOMMER DU VIDERE

Når du er klar til at handle, anbefaler vi handelsplatformen eToro eller handelsplatformen Markets. Begge platforme har crypto som CFD og er godkendt af de europæiske tilsynsmyndigheder. Læs mere om begge her.


Du kan tilmelde dig vores webinarer her på siden. Du kan tilgå arkivet og se gamle webinarer her. Du kan også altid hente vores e-bog om kryptovaluta her.

I løbet af de næste uger vil vi anbefale dig at eksperimentere lidt med alle disse indikatorer. Særligt glidende gennemsnit. Om nogle få lektioner vil vi desuden vise dig nogle relativt enkle strategier med brug af tekniske indikatorer. Disse strategier er rent faktisk blevet testet, og ser ud til at virke over en årrække.

En basal strategi, som bruges af mange investorer, der ønsker at have en grundlæggende idé om, hvor markedet skal hen, kaldes golden cross eller death cross. Strategien går ud på at være særlig opmærksom, når to glidende gennemsnit krydser hinanden. Det kaldes “golden crosses” eller omvendt “death crosses”. Hvordan man handler det, f.eks. i det tyske DAX-indeks, er beskrevet mere i detaljer her:

https://www.daytrader.dk/de-mest-profitable-moving-averages/

Ud af undersøgelsen kan man læse, at man ikke skal handle disse kryds på en for kort tidshorisont. Så handlerne skal foregå på lidt længere tidshorisont og skal handles over nogle dage. Som det fremgår af undersøgelsen, kan man f.eks. handle krydsene på en 1-times-graf.

Eksempel på et "death cross" i DAX-indekset.
Eksempel på et “death cross” i DAX-indekset.

 

I dette eksempel har vi brugt IG-platformen til at vise det “death cross”, der opstod d. 4. januar 2016, hvor det korte, glidende gennemsnit krydsede det lange. Nøjagtigt det samme sker på eToro-platformen eller avatrade-platformen. Havde man haft mulighed for at gå short i markedet på det tidspunkt, ville man ca. 10 dage senere have tjent 900 point. Man skal naturligvis være klar over, at langt fra alle handler er lige så gode som denne, og derfor skal man være god til at styre sin risiko og opnå et godt forhold mellem tab og gevinster. Vi vil beskrive dette nærmere i en kommende lektion.

Mange handelsplatforme tilbyder en “alert”, når en bestemte begivenhed indtræffer – f.eks. baseret på indikatorernes opførsel. Så hvis man ikke lige er ved computeren, kan man alligevel overvåge, hvornår de glidende gennemsnit krydser hinanden, og der opstår en mulighed for en handel. Som det kan ses på ovenstående screendump, så klikker man bare på “Create alert”, når man har sat de glidende gennemsnit op, og så kan man indstille sin alert.

Man har også mulighed for at kombinere de glidende gennemsnit med andre betingelser, og på andre markeder end DAX-indekset. Prøv det af, og se om du kan bruge det til noget.

Som begynder er det en god hovedregel ikke at handle mod trenden på den graf, hvor man tager sine handler. På den måde kan man undgå den fejl, som mange tradere gør, når de er nye på markederne: At forsøge at købe et marked, fordi det er billigt, og fordi det er gået nedad i lang tid. Jo længere tid man bruger på at handle – både som daytrader, og som investor – jo mere bliver man klar over, at det sværeste man kan forsøge at gøre er at forudsige vendingerne, både på kort sigt, og på lang sigt. Så er man ny på markederne, vil man kunne undgå en del fejl ved at handle med trendens retning.


Daytrader.dk modtager kommission og/eller betaling for annoncering fra Avatrade, eToro og andre af de handelsplatforme, der er omtalt her på siden. Daytrader.dk tilstræber dog 100% objektivitet i lighed med, hvad man genfinder hos andre typer professionelle medier og deres annoncører. Indtægterne fra annoncering er med til at sikre, at vi også fremover kan levere de bedste guides, kurser og indhold om daytrading.

Preview af Avartrade og eToro:

Del denne artikel