De mest profitable moving averages

Udgivet: 28. oktober 2015

En test af glidende gennemsnit i prisen på DAX viser, at det bedst kan betale sig at bruge glidende gennemsnit på grafer over en time med perioder, der lægger et stykke fra de mest gængse. Læs her vores analyse, der også gør op med det helt traditionelle golden cross-signal i de store indekser.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

En af de mest kendte begreber inden for teknisk analyse af kursgrafer er det såkaldte ”golden cross”. Situationen opstår når et hurtigt glidende gennemsnit (Moving Average) på en kursgraf skærer op igennem et langsommere glidende gennemsnit på samme kursgraf. Når det sker ser traderen det som et tegn på, at en optrend er i gang, og at det derfor kan betale sig at ”gå lang markedet”. Der er nu meningen, at handlen holdes indtil den omvendte situationen opstår, hvor det hurtige glidende gennemsnit skærer ned igennem det langsomme glidende gennemsnit, et såkaldt ”death cross”. Her vil traderen typisk sælge sin beholdning af værdipapirer eller ”gå kort markedet”.

Klassisk eksempel på dead cross (det modsatte af golden cross) i DAX i august 2015, hvor Moving average på 50 og 200 krydser hinanden på en dagsgraf. Siden faldt kursen voldsomt.
Klassisk eksempel på death cross (det modsatte af golden cross) i DAX i august 2015, hvor Moving average på 50 og 200 krydser hinanden på en dagsgraf. Siden faldt kursen voldsomt.

Test af det klassiske Golden Cross
For, at der er tale om et helt ”ægte” Golden Cross/Death cross, skal det ske på en dagsgraf med hurtigt glidende gennemsnit med værdien 50, og et langsomt med værdien 200.  Situationen opstår ikke så tit i de store indekser, og når det sker kan nyheden af og til ligefrem finde vej til avisernes børssektioner. ”Nu er opsvinget for alvor igang” vil være en typisk overskrift.

Men er ”Golden Cross” overhovedet et validt teknisk signal, der rent faktisk kan handles? Og kan man også bruge ”Golden Cross” på andet end dagsgrafer med værdien 50/200?

Det klassiske Golden Cross har været genstand for mange analyser, for hvad er smartest? At købe og sælge markedet med jævne mellemrum, når der opstår ”golden cross” og ”death cross” – eller simpelthen bare købe aktierne en gang for alle, og så holde dem i årevis?

En af de mest positive syn på golden cross finder man for eksempel hos  den engelske investeringsportal Investors Chronicle (der begyndte som pamflet for 150 år siden).  Analytikeren Dominic Picarda har testet ”Golden Cross”-strategien i S&P-indekset fra 1928 og frem til 2012. Han fandt, at det faktisk ville have givet god mening at købe efter golden cross og sælge igen, når der opstår death cross – eller, når man havde oplevet 10% tab af værdigstigningen. Analysen bliver dog modsat af mange andre. Blandt andre Jingzhi Huang og Zhijian Huang fra henholdsvis Pennsylvania State University og University of Wisconsin-Milwaukee.

Gratis forløb: Professionel trader Tom Hougaard afslører sine strategier. Tilmeld dig her

I 2014 skrev de to en minutiøs rapport om golden cross-strategien, og konklusionen er, at strategien generelt IKKE klarer sig bedre på lang sigt i forhold til en strategi, hvor man blot køber et indeks og bliver ved med at holde sin handel. Grunden til, at mange andre analytikere tager fejl af strategien, er, ifølge Jingzhi og Zhijian, at Golden Cross-strategien faktisk giver fint overskud i nogle indekser. Men desværre kun i teorien. I praksis er det svært for en trader at få den rigtige entry i markedet, fordi golden cross ofte sker under et markedsgab, hvor prisen springer. Jingzhi Huang og Zhijian Huang konkluder samtidig, at et hurtigt glidende gennemsnit på 10 på en dagsgraf er det værst tænkelige. Her er tabet størst.

Lars Persson fra Millionærklubben på Radio24/7 er en af de tekniske tradere, der skæver til Golden Cross, når han vurderer, hvor markedet skal hen. Lars Persson understreger dog ofte, at Golden Cross ikke kan stå alene.
Lars Persson fra Millionærklubben på Radio24/7 er en af de tekniske tradere, der skæver til Golden Cross, når han vurderer, hvor markedet skal hen. Lars Persson understreger dog ofte, at Golden Cross ikke kan stå alene.

Test af golden cross som daytrader
Som daytrader skal man passe meget på med kun at benytte sig af en enkelt indikator for indgang i markedet. Der er meget ”støj” i markedet på korte timeframes, og man kan hurtigt få et ”falsk signal” på mindre nyheder, der får kurserne til at bevæge sig kaotiskt. Mange daytradere benytter sig dog af en eller anden form for glidende gennemsnit til at ”orientere sig” omkring retningen. Det giver derfor mening at teste, hvilke glidende gennemsnit, der fungerer bedst inden for de seneste par år.

I følgende har vi testet forskellige værdier af golden cross på forskellige timeframes. Indgangen i markedet sker, når det korte glidende gennemsnit skærer igennem det lange. Både op og ned. I testen lukker vi dog ikke vores handel, når de glidende gennemsnit krydser igen. I stedet har vi testet med et fixed target og stop, der udvides svarende til, hvad der er realistisk på de enkelte timeframes. Det har givet et lidt mere realistisk billede af, hvordan en daytrader vil handle. Testen er foretaget intraday – det vil sige, at handlen lukker, når markedet lukker. Uanset kurs. Det sker for at undgå marketgaps, der ender med at give nogle meget dårlige resultater.

Testen er udført på på det tyske DAX-indeks fra 1. januar 2011 og frem til den 25. oktober 2015 i Ninja Trader med IQfeed. Her ses de settings, der performer bedst i de enkelte timeframes:

Timeframe Hurtig MA
(periode)
Langsom MA
(periode)
Target/stop*
(point)
% profitable Antal handler
2 minutter 20 190 50/50 51,5% 3139
5 minutter 30 140 50/50 50,5% 1672
30 minutter 5 170 100/100 53,5% 536
60 minutter 25 190 150/150 59,7% 119
120 minutter 10 130 150/150 61% 103

* Der er ikke splittestet på target/stop. Disse er sat som fixed mål i de enkelte timeframes, men da stop og target er lige store, kan de alligevel være med til at belyse succesraten.

Ovenstående analyse er ikke videnskabelig, men den kan alligevel give et fingerpeg om effekten af golden cross på de forskellige timeframes i DAX. Som det kan ses giver signalet i sig selv ingen mening på korte timeframes. Først på timeframes omkring og over 60 minutter, når golden cross/death cross-signalet op på en acceptabel succesrate på omkring 60%. Her skal man dog være opmærksom på, at tilfældigheden af udfaldet stiger, fordi der er tale om langt færre handler, samt at gaps kan besværliggøre entry.

Gratis kurser i aktiv trading. Se vores automatiske forløb. Online kurser i trading

Succesraten ændrer sig i øvrigt ikke, hvis man udvider target/stops på de korte timefrase. Resultatet er stadig et coinflip. Resultatet ændrer sig heller ikke nævneværdigt, hvis ser bort fra den korte MA og lader entry i markedet ske, når prisen alene krydser den lange timeframe.

Vi kan i øvrigt tilføje, at vi har lavet samme test i prisen på guld, men her var vi ude af stand til at finde en timeframe, hvor en MA gav en fornuftig succesrate.

Konklusion og handelsstrategi:
crossDen klassiske golden cross-strategi på en dagsgraf med en MA på 50/200 giver ikke overskud i sig selv sammenlignet med en strategi, hvor man blot køber og holder papiret i samme periode.

En golden cross/death cross-strategi i DAX med fast target/stops på grafer med timeframes under 1 time viser ingen signifikant succesrate.

En golden cross/death cross-strategi i DAX med fast target/stops på timeframes over 60 minutter viser et mulig gevinstpotentiale i perioden fra 2011 og til oktober 2015.

Man bør dog ikke bruge golden cross/death cross som et isoleret signal. Men som daytrader kan det give god mening at skæve til et 120 minutters chart med 2xMA på henholdsvis 10 minutter og 130 minutter. Hvis den hurtige MA har krydset den langsomme MA opad, kan man supplere med sine øvrige signaler og kigge efter at gå lang i markedet. Hvis den hurtige MA har krydset ned under den langsomme MA, kan man supplere med sine øvrige signaler og lede efter at gå kort i markedet.

For mere avanceret brug af MA sammen med øvrige signaler kan vi henvise til debatter på Danske Daytradere – den hårde kerne.

Nogle strategierne går for eksempel ud på at bruge MA som støtte eller kun at handle Golden Cross, hvis handlen er bakkes op af volumen osv.

Brug for hjælp til den rette handelsplatform for dig? Chat med os
image_pdfimage_print
Del denne artikel