For at modtage Sarid Harpers indikator og blive klar til webinarerne, hvor Sarid gennemgår sine metoder foran et live-publikum, skal du:
I sidste lektion så vi lidt på nøglebegreberne inden for valutahandel, og nu skal vi gennemgå, hvordan man foretager en konkret handel.
Lad os se på et eksempel, hvor vi ønsker at købe EURUSD valutakrydset, det vil sige, at vi køber euro over for dollars, idet vi forventer, at euro vil stige i forhold til dollar. Via nedenstående graf har vi analyseret os frem til, at vi ønsker at købe i kurs 1,21400, da der her ser ud til at være et interessant støtteniveau.
Vi skal nu angive, hvor meget vi ønsker at handle for (vores eksponering), og som nævnt tidligere, så bruger man betegnelsen “lot” til at beskrive, hvor meget man ønsker at handle for (volumen). Størrelsen på volumen afgør, hvor meget man så at sige sætter på spil per pip (bevægelse i kursgrafen). I den seneste lektion beskrev vi, hvad et “pip” er – som regel det fjerde decimal i kursen (og i sjældnere tilfælde det femte decimal) på en valutakurs. I forbindelse med dette eksempel er det sådan, at hvis vi køber til kurs 1,21400 og sælger i 1,21390, så har vi tabt ét pip, da det svarer til, at det fjerde decimal har rykket sig en enkelt gang. Man kan i dette tilfælde evt. vælge at se bort fra femte decimal, da det er et 0, og da der kun er tale om en fraktion af en pip.
Når man skal foretage en konkret handel, så højreklikker man på grafen i MT4, og her kan man vælge “handel” og “Ny ordre”. Eller trykker på genvejstasten “F9”. Så kommer følgende vindue op:
Når man har valgt Ny ordre, kommer man frem til en ordreticket (ordrevindue), som vises her:
I ordrevinduet kan man angive specifikationerne for sin handel. Man kan i øvrigt lægge mærke til tallene 1.2161 efterfulgt at et lidt mindre 8-tal, og 1.2162 efterfulgt af et lidt mindre 4-tal. Tallene er skrevet på denne måde for at signalere, at det er den fjerde decimal, som angiver et pip, og det lille tal er en fraktion af et pip – en tiendedel af et pip.
Øverst i feltet “Volumen”, skal man angive, hvor meget man ønsker at handle for. Man kan her vælge helt ned til 0,01 lot (dvs. 1.000 basisenheder) og op til 1 (dvs. 100.000 basisenheder) og evt. højere end dette. Hvis man gerne vil handle for et såkaldt mikro-lot (1.000) basisenheder, så skriver man “0.01”, mens “0.1” angiver, at man vil handle et såkaldt mini-lot på 10.000 basisenheder, og en værdi på 1 angiver et standard-lot. Hvordan disse betegnelser skal forstås, har vi forklaret nærmere i lektion 5, men vi vil repetere det i det følgende.
Handler man f.eks. et mini-lot i EURUSD krydset, så svarer det til, at man at man er eksponeret for 10.000 EUR eller 12.162 USD, hvis man køber til kurs 1,20162. Det kan for nogle lyde af meget, men man skal dog være opmærksom på, at der er mange dage, hvor et valutakryds ikke svinger mere end 0,5-1%, og i så fald vil man altså “kun” kunne tabe – eller vinde – ca. 60-120 USD. På de dage, hvor markedet svinger mere, vil man naturligvis kunne både tabe og vinde mere. Man skal ydermere huske, at man handler på margin, og da den indbyggede gearing i EURUSD udgør en gearing på 1:30, er ens kapitalbehov (marginbehov) kun 1/30 * 12.162 = ca. 405 USD. Handler man et minilot (dvs. at man sætter volumen til 0.1), så risikerer man pr. pip i et valutakryds med USD som kvoteringsvaluta, som f.eks. EURUSD, 10.000 * 0,0001 = 1 USD.
Hvis man synes, at dette er en for høj risiko, kan man vælge at handle mikrolots, hvor man er eksponeret for 1000 USD, og 0,1 USD per pip. Dette gør man ved at sætte volumen til 0.01, og i dette setup vil man kunne tabe ca. 12 USD, hvis markedet går 1% den forkerte vej. Værdien af et pip udgør i dette tilfælde 1.000 * 0,0001 = 0,1 USD. Marginbehovet for at åbne en handel i en mikrolot er ca. 40 USD.
Vil man omvendt gerne have højere risiko – og dette vil vi stærkt fraråde, hvis man er ny inden for valutahandel – så kan man sætte volumen til 1. Så er man eksponeret for ca. 120.000 USD, og man satser 10 USD pr pip. Her kan det altså gå meget hurtigt med både at tjene – eller tabe – penge. Marginbehovet udgør i dette tilfælde 1/30 af den handlede værdi, dvs. ca. 4.000 USD.
Holder man musen hen over stop-losset på grafen, kan man se, hvor meget man har sat på spil, og hvor meget man taber, hvis stop-loss bliver aktiveret. Handler man mikrolots, vil risikoen være 1 USD, hvis vi har sat stop-losset 10 pips væk fra den kurs, hvor vi er gået ind i handlen. Det er altså muligt at sætte forholdsvist små beløb på spil i den enkelte position.
For en god ordens skyld skal det nævnes, at et stop-loss ikke altid aktiveres. I tilfælde af at der er en ekstrem situation på valuta-markedet, kan man godt komme ud for, at det ikke bliver aktiveret, fordi markedet hopper fra ét niveau til et andet uden at man får mulighed for at lukke sin position. Til gengæld satser man i dette tilfælde så små beløb, at man selv i en ekstrem situation aldrig kan ende med et voldsomt beløb.
På grafen herunder kan man se, hvordan det ser ud, når man har lagt en handel ind. “Buy limit” angiver det sted, hvor man ønsker at købe, og “0.1” viser volumen, et minilot. “sl” angiver stop-losset, og hvis man holder musen henover stop-losset, kan man se, hvor meget man kan tabe, hvis stop-loss bliver aktiveret. “tp” står for “Take profit”, og holder man musen henover denne stiplede linje, kan man se, hvor meget man kan tjene, hvis man køber og derefter tager profitten på det angivne sted.
Hvis man føler sig lidt usikker på, hvordan dette fungerer, kan man starte med at prøve det af ved at handle for den mindst mulige handelsværdi for at se, hvordan det går. Har man lige fået sat penge ind på sin konto, kan det være en god idé at starte i det små med en mikrolot og at sætte volumen til 0.01. Det gør man ved, som i ovenstående screendump, at skrive 0.01 i feltet “Volumen”.
Man lærer det lettest ved at lægge nogle fiktive ordrer ind, samt stop-losses, og så tage musen hen over for at se, hvor meget man kan tabe, hvis stop-losset bliver udløst. Så prøv at teste det af med nogle forskellige fiktive ordrer, som ligger langt væk fra det nuværende prisniveau, og gå først videre, når du er helt sikker på, at du har forstået, hvor meget du sætter på spil. Det er muligt at handle med meget små beløb i starten, og det anbefaler vi at gøre, indtil man føler sig sikker på, hvad risikoen er.
Alt dette vil også blive gennemgået på vores webinar om MT4, så det kan vi anbefale at følge også.
Du er også velkommen til at skrive til os på support@daytrader.dk, hvis noget af ovenstående er svært at forstå, og det er vanskeligt for dig at komme i gang