Sådan virker bull/bear-certifikater

Udgivet: 6. maj 2024

Vil du gerne kunne geare en position uden at have for store omkostninger? Og ønsker du samtidig at have fuld kontrol over din risiko?

Så kan bull- og bear-certifikater måske være et interessant produkt for dig. Du kan typisk finde dem og handel dem på Nordnet, hvor de kan købe og sælges med et enkelt klik.

Hvis du ser navne såsom BULL SPX X2 eller BEAR NVDIA X5 bliver du måske forvirret. Men det er heldigvis ikke så indviklet, som det kan se ud. Her er nemlig tale om navne på certifikater, der afspejler et investeringsprodukt.

Ordet “Bull” betyder, at man spekulerer i, at prisen skal stige. “Bear” betyder, at man spekulerer i, at prisen skal falde.

Det efterfølgende ord. I dette tilfælde SPX eller NVIDIA er navnet på det produkt, du spekulerer i. Her spekuleres i det amerikanske indeks kaldet SP500, og Nvidia, der som – navnet antyder – er den amerikanske virksomhed Nvidia.

Kombinationerne X2 og X5 omtaler gearingsniveaet, altså den faktor som din investering er gearet. I dette tilfælde er SP500 gearet med faktor 2 og Nvidia gearet med faktor 5.

Udviklingen i værdien på certifikatet afhænger af naturligvis, hvordan det aktiv, som certifikatet følger, udvikler sig. Man kan handle certikater, som er baseret på aktier, indekser, råvarer eller valuta.

Eksempler:

BULL NOVOB X2 : Her spekulerer du i sigende pris på den danske virksomhed Novo med faktor 2

BULL NAS X2 : Her spekulerer du i sigende pris på det amerikanske indeks Nasdaq med faktor 2

BEAR AAPL X2 : Her spekuler du i faldende pris på den amerikanske virksomhed Apple med faktor 2

Fordele ved certifikater

Certifikatet fungerer helt enkelt på den måde, at hvis prisen på Novo Nordisk stiger 1% på en dag, så stiger certifikatet 5% samme dag. Tilsvarende er der naturligvis risiko for at tabe 5%, hvis aktien taber 1% i værdi på dagen.

Vær opmærksom, hvis markedet går sidelæns

Man bør som investor være opmærksom på, at gearingen nulstilles hver dag. Derfor bør Bull/Bear-certifikater helst lukkes inden dagen er omme. Eller maksimalt efter et par dage.

Den daglige justering gør det muligt at holde gearingen konstant, hvorfor investeringen kan ses som en reinvestering på daglig basis, men hvis markedet bevæger sig meget op og ned over nogle dage, risikerer værdien samtidig at blive udvandet.

Bull & Bear-certifikater kan give mulighed for høj profit, men naturligvis også et stort tab, fordi der er gearing i begge retninger. Certifikatet kan miste værdi, når der er faser, hvor markedet går sidelæns, selv om prisen på det underliggende reference-aktiv ikke har ændret sig over en længere tidsperiode.

image_pdfimage_print
Del denne artikel