Steffen er deltidstrader – og har et afkast på 111%

Udgivet: 28. februar 2023

Måske har Steffen Andersen et naturligt talent for at trade. Eller måske gør han noget, som andre også vil kunne gøre ham efter.

Sikkert er det i hvert fald, at den 39-årige IT-specialist fra Fredericia er kommet flyvende fra start som trader, faktisk så godt at han i dag kan kalde sig deltidstrader. Og på den måde adskiller han sig fra flertallet, som typisk kommer lidt galt afsted, inden de eventuelt får rettet op igen – hvis de da nogensinde kommer tilbage efter de indledende øretæver, som de får af finansmarkederne.

Steffen har kun været i gang med at handle i under ét år, men har alligevel opnået et imponerende afkast på 110,51%, Inden han overhovedet begyndte at handle, pløjede han igennem stakkevis af bøger for at forbedre sig så godt som muligt på, hvad han skulle i gang med. Steffens historie er unik, dels fordi han har lært sig selv at blive en dygtig trader så hurtigt, og dels fordi han udelukkende daytrader danske C25-aktier. Han er startet på en helt almindelig aktiesparekonto, og i år supplerer han med et lidt større aktiedepot.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan Steffen handler, så er han med i forløbet “Danske daytradere med succes“, hvor han vil holde et webinar om sine strategier. Vi har interviewet Steffen om hans strategier, og om hvordan han indretter sin hverdag, så han kan handle, samtidig med at han har et fuldtidsarbejde.

Steffen Andersen har et fuldtidsjob, og trader ved siden af.

Hvordan kom du i gang med at handle?

Jeg læste i November 2021 at Mærsk ville give udbytte på 2.500 kr. per aktie i foråret 2022, så jeg købte nogle Mærsk-aktier i begyndelsen af sidste år. Og så faldt jeg tilfældigt over bogen “Daytrader” (skrevet af grundlæggerne af daytrader.dk, red.), og det gav mig virkelig blod på tanden. Jeg har det sådan, at når jeg går op i noget, så sætter jeg mig meget grundigt ind i det, og jeg begyndte at læse en hel masse bøger.

Jeg læste omkring 15 bøger sidste år, og i år har jeg allerede læst 2-3. Omkring d. 1. juli sidste år begyndte jeg at handle mere aktivt, og jeg startede bare på en helt almindelig aktiesparekonto. Jeg fik en flyvende start med at afkast på 71,8% i 2022, samtidig med at markedet som helhed faldt relativt meget. En del af nøglen til de gode resultater, at jeg ofte er inde og ude af handlen den samme dag og går efter de små gevinster, og dermed har jeg kunnet undgå den nedtur, som ramte hele markedet.

Steffens afkast på aktiesparekontoen er markeret med blåt, mens afkastet på det danske C25-afkast kan ses med gult (klik for at forstørre billede).

I 2023 har jeg valgt at opgradere lidt, og jeg handler nu også med et almindeligt aktiedepot med en større kapital. På denne konto har jeg i de første to måneder af året haft et afkast på 22,53%. Jeg er nu oppe på, at trading kan give mig et afkast mellem 60-180% af den indtægt, som jeg har på mit almindelige arbejde som IT-specialist.

Steffens afkast på det andet aktiedepot er markeret med blåt, mens afkastet på det danske C25-afkast kan ses med gult. (klik for at forstørre billede).

Hvilken strategi benytter du dig af, når du trader?

I modsætning til mange andre handler jeg kun danske aktier fra C25-indekset. Jeg går kun lang i aktier – jeg shorter ikke. Jeg bruger heller ikke gearing, men til gengæld kan jeg godt gå ind med 50% af min kontos værdi i en enkelt aktie. Jeg er ofte hurtigt inde og ude af aktierne. De fleste handler er afsluttet samme dag og måske endda i løbet af få timer eller minutter. Når jeg tør at gå stort ind i en enkelt aktie, så er det blandt andet, fordi jeg ved, at de største danske selskaber er solide aktier, der sjældent tager de helt store drop. Der er dog undtagelser, for eksempel da Novozymes og Chr. Hansen for nylig fusionerede, hvilket gav en del bølgegang. Jeg var utrolig heldig her for jeg havde lige været inde i en handel om fredagen med Novozymes som gik godt, men om mandagen lukkede Novozymes i -15%.

Min strategi har udviklet sig undervejs. Da jeg begyndte, havde jeg en ret mekanisk strategi, hvor jeg kiggede på tidligere støtte- og modstandsniveauer, som jeg kunne handle på, samtidig med at jeg brugte RSI-indikatoren til at finde potentielle niveauer, hvor markedet var overkøbt eller oversolgt. Det er stadig en del af min strategi, men nu har jeg udviklet den noget. Jeg ser på de punkter, hvor markedet har vendt tidligere, og jeg vil gerne købe nede omkring sådan et niveau. Jeg vil gerne have, at der er en kombination af mindst to elementer, som gør det muligt, at markedet kan vende, og at en aktie skal opad. Jeg kigger også på price action for bekræfte retningen og så kigger jeg på volume for at bekræfte et “bullish pressure”, som viser, at aktien sandsynligvis går op ad.

I dag handler jeg lidt mere subjektivt og tager nu flere elementer ind i mine overvejelser. Blandt andet ser jeg på, hvordan hele markedet har udviklet sig. For eksempel hvordan verdensindekserne har bevæget sig i løbet af natten. Jeg ser også på ordredybde, altså på om der ligger nogle store ordrer omkring det niveau, hvor jeg gerne vil købe, og så sikrer jeg mig, at den aktie, som jeg gerne vil købe er i en uptrend.

Når dagen er ovre, foretager jeg også en gennemgang af, hvilke sving der har været i aktien, og hvor meget den gik i plus og minus i forbindelse med de forskellige sving. Det giver mig en fornemmelse af, hvor meget aktien kan svinge andre dage, og hvor meget den kan stige i gennemsnit, og det kan jeg blandt bruge til at fastsætte det punkt, hvor jeg vil tage profit i en handel.

Hvis du gerne vil lære om Steffens strategi, så vær opmærksom på, at han holder et webinar i forbindelse med forløbet “Danske daytradere med succes

Du har et fuldtidsarbejde som IT-specialist, og du har to børn. Hvordan får du det hele til at hænge sammen tidsmæssigt?

Jeg planlægger handlerne meget. Det foregår om aftenen. Jeg sætter alarmer op på de kritiske nivaeuer, sådan at jeg kan være klar til at lægge handlerne ind. Den grundige forberedelse betyder, at jeg kan bruge mindre tid på det den næste dag, og så kan jeg for eksempel godt bruge fem minutter i en pause på arbejdet på at lægge en ordre ind, fordi jeg har foretaget analysen dagen før. Jeg kan også arbejde hjemme nogle dage, og så har jeg en fleksibilitet, fordi jeg kan arbejde on and off og arbejde videre om aftenen. Det giver mig mulighed for af og til at tage et kig på markedet.

Hvilke egenskaber har du, som hjælper dig til at blive en god trader?

Jeg er meget målrettet, når jeg sætter mig ind i et nyt emne. Jeg lærte mig selv at spille guitar som 25-årige og startede efterfølgende et metalband, hvor vi skrev vores eget materiale og var ude at spille en håndfuld gange om året – desværre er vi ikke aktive mere. Jeg synes, at man skal sætte sig ordentligt ind i tingene, så jeg startede også med at læse bøger i flere måneder, før jeg begyndte at handle. Jeg tror, man skal have en lidt nørdet personlighed for at få succes med det. Man skal have et grind – at ville sætte sig ordentligt ind i tingene. Når jeg interesserer mig for noget, så dykker jeg helt ned i det. Man skal have lyst til at lære mere hele tiden. Der er jo ingen uddannelse til det her.

Steffen Andersen lærte sig selv at spille guitar som 25-årig og startede efterfølgende et metalband.

Ud over det tror jeg også man skal have en god portion ydmyghed og vide, at det ikke nødvendigvis er så let, som mange gerne vil gøre det til. Jeg har tit hørt, at “The market will humble you”, og det synes jeg er rigtigt. Man kan hos de forskellige brokere se, hvor mange der taber penge, og det er ganske mange. Så det skal man have respekt for.

Hvad er din plan for fremtiden?

Min plan er at blive fultidstrader og hvis jeg fortsætter med at være profitabel og kan tjene min løn hjem selv, så vil jeg nok på sigt være klar til at tage springet og leve af det på fuld tid.

Husk at du kan høre mere om Steffens historie og strategi i forløbet “Danske daytradere med succes“, hvor han afholder et webinar. Hvis du ikke allerede er tilmeldt, kan du tilmelde dig her,

image_pdfimage_print
Del denne artikel