Boom! Historiens længste optur i aktiemarkedet er en realitet

Udgivet: 22. august 2018

Hvis du står i nærheden af en flaske champagne, kan du godt trykke proppen af. I dag, den 22. august 2018, er verden nemlig vidne til historiens længste optrend (rally) i børsmarkedet. Rekorden aftegnes i det store amerikanske indeks, S&P500, og over hele verden har spekulanterne nu svært ved at få armene ned. Især, fordi S&P500 nu præcis samtidig snuser til sin gamle all-time-high fra januar 2018.

“Fra tariffer over handelskrig til inflation og stigende renter – overskrifterne bliver ved med at så tvivl om verdensøkonomiens bæredygtighed. Men selvom vi ser mange sten på vejen, så tror vi fortsat på, at økonomien og aktiemarkedet har masser af brændstof tilbage i tanken,” siger en begejstret John Lynch fra det amerikanske finanshus LPL Financial til MarketWatch.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Et bullmarked er defineret som en markedstrend, der ikke har været afbrudt af et fald på mere end omkring 20%, og det er netop, hvad vi nu har været vidne til i præcis 3453 dage i S&P 500. Ifølge definitionen startede festlighederne nemlig i marts 2009, hvor markedet kom sig efter et fald på intet mindre end 28%, og siden er det bare gået op og op og op… Og op.

Havde man således investeret 50.000 kroner i S&P500-indekset i marts 2009, havde man i dag nydt godt af en stigning på over 325%, og dermed kunne man nu have hævet 213.000 kroner.

Med både all-time-high og historiens længste optur, er den gamle rekord eftertrykkeligt slået i gulvet. Den stammer fra 24. marts 2000, hvor S&P500 var steget 417% siden den 11. oktober 1990 – altså 3452 dage.

Det næstlængste over for det nu længste bullmarket er her markeret. Kilde: Bloomberg

Det store spørgsmål blandt investorer er nu, hvornår kurven knækker, og verden igen bliver vidne til et fald på 20% i S&P500. Både private og professionelle er efterhånden blevet vant til, at børsmarkedet bare stiger og stiger, og derfor advarer mange om panik-kø ved udgangen, når markedet før eller siden begynder at tabe pusten.

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app

Betyder det så, at man skal holde sig fra at handle værdipapirer lige nu, fordi man er bange for et pludselig fald?

Nej, ikke nødvendigvis! S&P500 har haft så meget fart på i de senere år, at det på visse tidspunkter kun har taget omkring 12 måneder for markedet at indhente det tabte, hvis der kom en evt. korrektion på 20%. Den slags udregninger er naturligvis rent teoretiske, for ingen ved, hvor dyb en ny korrektion kan blive, og ingen ved, hvordan markedet ville reagerer i månederne efter.

Hvis du har været investeret i aktier i de seneste 9 år, har der været meget at fejre.

Men udregningen siger alligevel noget om, hvor vigtigt, det er at komme med på vognen i et marked, der, hvad angår S&P500, i gennemsnit er steget 10% om året siden 1928. Sidder man konstant på hænderne og frygter et fald, så risikerer man aldrig at få sit afkast.

Lad os lave et tænkt eksempel: Du investerer 50.000 kroner i S&P 500 i dag til kurs 2871 USD. Lad os nu sige, at S&P 500 fortsætter med samme fart i endnu seks måneder. Det betyder, at indekset er steget med yderligere 12%, når vi når frem til februar 2019, hvor indekset så vil ligge i kurs 3215 USD.

Din investering er dermed blevet til 56.000 kroner.

Lad os nu antage, at den store korrektion på 20% kommer på netop det tidspunkt. I det øjeblik har du allerede en 12% stigning hjemme, så selv i en situation, hvor indekset falder med 20% og ryger ned i kurs 2572 USD, er din investering på 50.000 kroner kun skrumpet med 10% til ca. 44800 kroner, simpelthen fordi du kom med på markedet i god tid, inden korrektionen satte ind.

Ingen kender markedskræfterne og dybden af en ny korrektion, men du skal hele tiden vurdere, om det i sidste ende kan betale sig bare at vente. Oftest kan det nemlig ikke betale sig.

Hvis du ønsker at investere i S&P500-indekset, skal du i de fleste handelsplatforme kigge efter kontrakten kaldet US500 eller SPX500. For eksempel på handelsplatformen eToro eller Markets.

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app
image_pdfimage_print
Del denne artikel