Det tyder på, at nedturen fortsætter. Bjørnen bider fra sig

Udgivet: 27. april 2022

De store, globale indekser er faldet kraftigt i 2022. Og selvom foråret er over os, er der ingen sommertemperaturer i det makroøkonomiske klima. Storbanker advarer nu om, at markedet vil falde yderligere – og markant – i de kommende uger.

Det første kvartal af 2022 har været svært for mange (lange) investorer. Det danske indeks har ganske vist klaret sig med skindet på næsen efter årets første turbulente måneder, men for de globale indekser ser årets udvikling indtil videre helt anderledes ud:

S&P 500: ca. -13 %
NASDAQ: ca. – 22 %
DAX: ca – 16 %

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app

Samtidig betyder de kraftige fald på indeksniveau, at det er enkeltaktier, der har fået langt større markedsværdier barberet af. Har du siddet på de forkerte aktier i starten af ​​2022, kan det være en ubehagelig oplevelse at kigge på handels- eller investeringskontoen.

Ikke desto mindre er der nogle få sektorer, der har klaret sig særdeles godt, herunder energi- og råvareaktier. Nogen hævder, at uden disse ville flere indeks allerede have “brækket nakken”. Men i sidste uge blev de sektorer, der har klaret sig stærkt i 2022, også ramt af kraftig modvind.

Bear Market

“Den seneste udvikling er ildevarslende. At defensive sektorer også falder kan betyde, at vi går ind på et bearmarket, også på indeksniveau”, siger investeringschef i den amerikanske storbank Morgan Stanley, Mike Wilson.

For at et indeks kan falde ind i såkaldt bearmarket-territorium, skal korrektionen fra det seneste toppunkt være 20 % eller mere. Den 3. januar toppede S&P 500 omkring 4800 niveauer, knap 600 point over lukkekursen i skrivende stund. Det betyder, at der stadig er omkring 400 point ned til grænsen, der indikerer, hvornår S&P 500 kommer ind på et bearmarket.

“Meget tyder på, at vi ikke er i bunden endnu, desværre. Markedet har længe fortalt os, at væksten nok stopper, og jeg frygter, at S&P 500 vil falde 10 % mere i de kommende uger, før vi ser en bund”, siger Wilson til CNBC.

Den nuværende verdenssituation og makroøkonomiske forhold har fået investeringsklimaet til at køle af. Tunge problemer såsom galopperende inflation, stigende renter, krigen i Ukraine, høje råvarepriser og store nedlukninger i Kina fylder investorernes rygsække til randen.

Hvor meget mere er der plads til i sækken? Mange tror, ​​at bæreremmene allerede er ved at gå i stykker. Og så er det ikke sikkert, at et yderligere fald på 10% i S&P 500 er nok. Det betyder ikke, at vi ikke kan opleve kraftige og hurtige opsving i perioden. Stor volalitetet er netop kendetegnende ved et bearmarket, men den generelle trend vil være nedadgående.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Handle på kursfald?

I tider med lavkonjunktur kan det være ekstra udfordrende at træffe de rigtige beslutninger som trader. Er du mest vant til at købe aktier på traditionel vis, er det når aktiekurserne stiger, at du tjener penge. Derfor kan det at sælge ud af markedet, eventuelt reducere eksponeringen, under korrektion være et fornuftigt råd for mange.

Men det er også muligt at tjene penge på prisfald. Du har sikkert hørt om shorting af aktier på børsen. Så låner du aktier, som du sælger videre, og køber så disse tilbage til en (forhåbentlig) lavere pris. Dette kan dog være forvirrende og udfordrende for mange.

Hos online mæglere, herunder Markets.com, kan du bruge et par tastetryk til at shorte alle typer markeder gennem såkaldte CFD-kontrakter. Det betyder, at du ikke ejer det underliggende aktiv, men kun spekulerer i kursudviklingen på aktien, råvaren eller indekset.

Videoen nedenfor viser, hvordan det er at foretage en handel på Markets.com.

Hvornår bør du shorte?

Timing er afgørende ved shorting. De nedadgående markedsbevægelser er ofte meget hurtigere end stigningerne. Hvis du sætter en shortposition for sent, kan du gå glip af hele eller store dele af kursfaldet og dermed afkastet. Er du for tidligt ude, kan omkostninger og kortsigtede prisstigninger (i afventning af faldet) gøre det dyrt eller umuligt at holde stillingen åben.

Shorting kan derfor være vellykket, når omstændighederne er rigtige:

Bearmarket

Under et bearmarket kan det være gyldne tider for shorte. Sådanne nedture kan vare i en lang periode med ryk op efterfulgte at meget hurtige ryk ned, og et generelt råd til alle, der investerer, er, at du aldrig bør investere mod trenden i markedet. Under et bearmarket er tendensen nedadgående, og det er nemmere at finde de rigtige short-aktier på et generelt rødt marked.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Grundlæggende udfordringer

Grundlæggende begivenheder kan opstå på både generel og virksomhedsspecifik basis. Pandemier, recession og (handels)krig er eksempler på fundamentale begivenheder, der kan påvirke både aktier og generelle markeder negativt. Dårligere salg, reguleringer og omkostningsstigninger kan ramme specifikke virksomheder i større eller mindre grad.

Teknisk analyse

Shortere bruger teknisk analyse i høj grad. Mange mennesker venter med at lægge korte positioner, indtil bearmarkedet er bekræftet gennem tekniske indikatorer. Eksempler på sådanne indikatorer kan være et brud på en teknisk vejledning eller det såkaldte “dødskryds/deadcross“.

Bobleformationer

Når markedsværdien af ​​en aktie eller en hel sektor bliver så høj, at den ikke kan forsvare indtjeningen, opstår det, som mange kalder en boble. På et tidspunkt kan markedet kun blive skuffet, og når boblen brister, kan shorts tjene store penge på deres positioner.

Du kan læse meget mere om shorting i denne artikel

image_pdfimage_print
Del denne artikel