Investér i lån til danske virksomheder – nemt og automatisk

Udgivet: 28. april 2022

Crowdlending er en investeringsform, hvor du hurtigt ser et afkast og kan opleve effekten af, at dine penge arbejder for dig.

Crowdlending er et alternativ til banklån, og hos Flex Funding, der er Danmarks største markedsplads for crowdlending, kan du investere i erhvervslån til små og mellemstore danske virksomheder. Du låner altså dine penge ud, og tjener penge på de renter og afdrag, der ellers ville være tilfaldet banken.

Det smarte er, at du hos Flex Funding samtidig kan sætte hele processen på “AutoInvest”, så du ikke behøver at bøvle med detaljerne. Du modtager løbende renter og afdrag, som kan blive investeret i nye låneandele, og du kan derved lade din investering yngle videre.  

Opret en gratis konto hos Flex Funding her 

Hos Flex Funding investerer du sammen med mange andre investorer i danske vækstvirksomheder.

Det skal du vide om crowdlending

Når du investerer i låneandele til små og mellemstore danske virksomheder, skal du investere i forhold til din risikoprofil. Du skal først gøre op med dig selv, hvilken risikoprofil du har, og hvor lang din tidshorisont er, ligesom du ville gøre med andre typer af investering. Risiko og afkast hænger sammen, jo større en risiko du påtager dig som investor, jo større afkast vil du også kunne forvente at få på din investering. Derudover har du også mulighed for at benytte dig af investeringsværktøjet “Autoinvest”, hvor dine investeringer sker automatisk efter din ønskede risikoprofil.

Opret en gratis konto hos Flex Funding her 

Det skal du vide om investering i låneandele

På Flex Fundings markedsplads præsenteres du for følgende information, når du skal vurdere om et lån passer til din risikoprofil: risikoklasse (A+, A, B, C og C-), sikkerhedsstillelse (personlig kaution fra virksomhedens ejer, tredjemandskaution, pant i fast ejendom, virksomhedspant, løsørepant eller andet), investeringshorisont og løbetid (6-60 mdr.) samt låntype (annuitetslån eller stående lån/bulletlån).

Flex Funding fastsætter risikoklassen for et lån ud fra en analyse af låntagers aktuelle finansielle situation og indtjeningsevne. I analysen gennemgås både de officielle regnskaber, men også saldobalance, kontooversigter, skatteoplysninger, budgetter, ordrebøger mv. Udover Flex Fundings egen analyse, benyttes også eksterne kreditbureauer til at validere risikoklassifikationen.

De fleste lån, der bliver udbudt på Flex Fundings markedsplads, er sikret på den ene eller den anden måde. Stort set alle lånene er sikret med en personlig kaution fra virksomhedens ejer(e). Derudover er nogle lån yderligere sikret med tredjemandskaution, pant i fast ejendom, virksomhedspant, løsørepant eller andet. Der findes også enkelte lån på markedspladsen uden sikkerhed.

Jo bedre sikkerhed, der stilles for lånet, jo bedre er du som långiver sikret i tilfælde af konkurs. Bemærk at når risikoklassen beregnes for lånet, afspejler den kun renten, og siger ikke noget om den sikkerhed, der er stillet for lånet. Et C-lån kan altså være fuldt sikret, mens et A-lån kan være helt uden sikkerhed og omvendt.

Det er også en god idé at kortlægge din investeringshorisont. Når du investerer i lån med korte løbetider, bliver lånet tilbagebetalt hurtigt, og det betyder, at du får et afkast over en kort periode. Du skal dermed også forholdsvis hyppigt reinvestere pengene for at få det bedst mulige afkast. Lån med længere løbetider tilbagetales over længere tid, og derfor vil behovet for løbende reinvestering også være mindre. 

Der findes to typer af lån hos Flex Funding: annuitetslån hvor du som långiver løbende modtager renter og afdrag (løbetiden er normalt fra 6-60 måneder), og stående lån/bulletlån, hvor du løbende modtager rentebetaling, mens lånet først afdrages ved lånets udløb (løbetiden er normalt mellem 6 og 24 måneder).

Som långiver modtager du kun rente af restgælden. Det vil sige, at du som långiver i et annuitetslån løbende skal reinvestere både afdrag og renter for at opnå et afkast af din investering, mens du som långiver i et stående lån kun skal reinvestere de løbende rentebetalinger.

Det sekundære marked

Hvis du ønsker at sælge dine låneandele før lånet er fuldt tilbagebetalt, kan du anvende den sekundære markedsplads, hvor du også kan se et stort udvalg af låneandele du kan investere i. Det betyder, at du kan komme med på lån, hvor budrunden allerede er lukket, og andre investorer ønsker at sælge deres låneandele. På det sekundære marked kan du også være heldig at finde lån med høj rente og lav risiko. Det gælder ofte lån, der blev optaget, mens virksomheden var helt ung, usikkerheden var stor og renten derfor blev sat højt. Siden har virksomheden fået etableret sig på markedet, og risikoen er derfor lavere i dag, end da lånet i sin tid blev finansieret under budrunden.

AutoInvest

Det skal være nemt og tilgængeligt at investere i lån, og derfor har du også mulighed for at oprette en AutoInvest på Flex Fundings markedsplads, der gør det lettere og hurtigere for dig som långiver at investere i erhvervslån og samtidig sikre en bred låneportefølje og ikke mindst spredning af risiko. 

AutoInvest, som det ser ud på din telefon. Bemærk desuden EU-logoerne: nogle af Flex Fundings lån er garanteret af den Europæiske Investeringsfond (EIF), hvilket betyder, at du har en tabsgaranti på 77,78% af det investerede beløb. Aftalen er den første nogensinde, som er indgået med en crowdlending-platform. Pt. er Flex Funding også den eneste i Europa, som har indgået denne form for aftale med EIF.

Det sker ofte, at lån på Flex Fundings markedsplads bliver finansieret så hurtigt, at du ikke når at købe låneandele, selv når du går ind på markedspladsen lige efter du har modtaget et nyhedsbrev om nye lån. Særligt de mindre lån med en attraktiv rente og sikkerhedsstillelse er nogle gange kun få minutter om at blive lukket. Det er ærgerligt at gå glip af en god investering, uanset om det er på grund af lynhurtige auktioner, eller fordi indbakken er fyldt med andet indhold, så Flex Fundings nyhedsbrev ikke er øverst på listen. 

Når du opsætter din AutoInvest, behøver du ikke at holde øje med nyhedsbreve og skynde dig med at logge ind og foretage dine investeringer. Algoritmen sørger nemlig for at placere dine penge for dig helt automatisk, så du blot skal holde øje med dit renteafkast. Du slipper for at skulle sætte dig ind i lånebeskrivelser og risikospekulationer på hvert enkelt lån. Eller du kan vælge at placere nogle penge i AutoInvest og investere resten selv. Du bestemmer selv, hvor meget du vil investere, og hvilke risikoklasser og løbetider du gerne vil investere i. Når du har aktiveret AutoInvest, sørger den for, at dine penge bliver placeret på tværs af lån, der matcher dine kriterier.

Opret en gratis, gebyrfri investorkonto med mulighed for Autoinvest her

På vores søstersite Invested.dk afholder vi et gratis webinar d. 3. maj 2022 kl. 20-21 med Flex Funding, du kan se med her

image_pdfimage_print
Del denne artikel