Enormt krak på vej! Eller Hvad?

Udgivet: 7. juli 2016
Crash eller ej?
Crash eller ej?

”Aktiemarkedet falder snart 20%”, ”Kæmpe kollaps på vej”, ”Brexit vil skabe kaos”, ”Pengepolitikken er en tikkende bombe”. Som trader skal man dagligt lægge ører til spådomme fra diverse eksperter, der kommer med vilde gæt omkring økonomiens fremtiden. De fleste profetier handler om enkeltaktier, hvor både professionelle og amatører strør om sig med bud på, hvor kursen på diverse virksomheder skal hen. Men ofte males der også med den helt brede pensel, når forskellige eksperter udtaler sig om verdensøkonomien.

Som uerfaren trader er det meget let at lade sig påvirke af den slags forudsigelser. Men er det en god idé? Vi har kigget nærmere på forudsigelser om verdensøkonomien fra de seneste 6 år sammenlignet med, hvad der rent faktisk skete.

Det ser ikke godt ud for dommedagsprofeterne.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

16. August 2010: Stigende risiko for aktiekrak

pengeVi begynder tidslinien med en citat fra 16. august 2010. Under overskriften ”Stigende risiko for aktiekrak” skriver redaktøren for AktieUgebrevet følgende på Penge og Privatøkonomis hjemmeside: ”Vores bundlinje er, at vi ser markant stigende risiko for et egentligt aktiekrak, som viser sig fra den ene dag til den anden. I et marked, hvor der måske er potentiale til at hente en gevinst på 5 % over de næste seks måneder, mens der er risiko for at tabe 40-50 % burde det ikke være vanskeligt at træffe et valg”.

Hvad skete der: Set i bakspejlet var valget rent faktisk nemt, men desværre helt modsat forudsigelsen. Da Penge og Privatøkonomi udgav den pessimistiske kommentar lå kursen i OMXC20 omkring 400, og på nær et enkelt lille dyk året efter, kom kursen ikke længere ned. Tværtimod er kursen steget med mere end 100% i årene efter.

12. september 2011:  Dow kan falde til 3000

cnbc12sept2011”Det er kun begyndelsen. Krakket begynder for alvor i april 2012”. Sådan lød forudsigelsen fra den amerikanske forfatter og økonom Harry Dent, da han den 12. september 2011 udtalte sig til CNBC. Dent advarede også om, at man ikke skulle købe guld som modsvar på krisen ”Både sølv og guld er i en boble,” udtalte han.

Hvad skete der: Markedet steg kraftig i kølvandet på Dents udtalelser. 1. september lån Dow Jones omkring 11000, og i perioden, hvor krakket ifølge Dent skulle indtræffe, lå Dow Jones i omkring 13.000. Siden er det næsten kun gået op helt frem til 2015. Med hensyn til prisen på guld ramte Dent dog helt præcist. Prisen toppede omkring det tidspunkt, hvor Dent kom med sin udtalelse, og frem med 2015 blev der taget næsten 1/3 af værdien.

 

14. maj 2012: Vi er tæt på krisens tredje og sidste fase

I en længere kommentar i Berlingske Business fra den 14. maj 2012 tegner cheføkonom fra Saxobank, Steen Jacobsen, det store billede af verdensøkonomien i kølvandet på finanskrisen. Steen Jacobsen mener, at vi på det tidspunkt er inde i krisens tredje fase, der vil blive præget af lavvande. ”I fase 3 begynder markedet at falde. Der sker en korrektion af markedet, manglende kredit, manglende offentlig forbrug og generelle problemer med indtjening under lav vækst presser marginer og antallet af arbejdspladser”. Jacobsens pointe er, at det kan være en god idé at købe langsigtet op i aktier i netop denne fase, fordi priserne dykker.

Hvad skete der: Steen Jacobsen havde for så vidt ret i, at det var en god idé at købe op, men som investorer skulle man IKKE vente på lavere priser. Da Berlingske udgav cheføkonomens forudsigelser lå kursen i OMXC20 omkring 430, og i de næste 5 år kom kursen aldrig under det niveau. Derimod steg kursen med over 100%

fnansDK1

10. marts 2013: Det kommer til at gå helt, helt galt

Den globale strateg i storbanken Societe Generale, Albert Edwards, var ikke i tvivl i vinteren 2013. ”Det kommer til at gå helt, helt galt” udtalte han til CNBC og blev også citeret af JP Finans. Verdensøkonomien er en ”pyramide af gele” udtalte han og fortsatte “Vi holder fast i vores spådom om en istid”.

Hvad skete der: Foreløbig må man konkludere, at det har været en mild vinter. Da Albert Edwards beskrev markedet som en istid lå Dow Jones i kurs 14580. I skrivende stund ligger kursen nær 18000. Altså næsten 4000 point højere.

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app

28. marts 2013: Vi bør være meget bange

Præsident Ronald Reagans gamle budgetansvarlig, økonomen David Stockman, talte med store ord i New York Times i marts 2013. På det tidspunkt lå Dow Jones lige over niveauet fra før finanskrisen, men der var ingen grund til at juble, mente Stockman. I stedet burde investorerne sælge alt og gå i kontanter, for et kæmpe krak lurede.

Hvad skete der: Dow Jones lå i 14800, da Stockman kom med sin udtalelse, og hvis investorerne havde solgt ud og gået cash, havde de tabt muligheden for yderligere 3000 point i Dow.

marketwatch20143. august 2014: 20% kollaps er tæt på

”Tænk på markedet som en dæmning med små sprækker. De er usynlige for øjet, men pludselig vil hele dæmningen falde samme. Det vil være frygteligt”, udtalte super-traderen Mark Cook til Market Watch i sommeren 2014. Market Watch skrev samtidig, at Cook havde vundet det amerikanske investment championship i 1992 og siden havde forudsagt kriserne i 1987, 2000 og 2007. Nu mente Cook, at markedet igen ville crashe inden for 12 måneder.

Hvad skete der: Dow Jones lå omkring 17000 i øjeblikket for Cooks udtalelse. 12 måneder senere lå niveauet en anelse lavere, men ikke nær et 20% kollaps. Siden er markedet stort set gået sidelæns.

2. januar 2015: 10 tegn der tyder på crash i 2015

I begyndelsen af 2015 offentliggjore The Telegraph en kommentar, hvor en af bladets finansielle skribenter talte for et kollaps i 2015. En af tegnene var, at de største globale investorer nu tilsyneladende var begyndt at trække deres penge ud af markedet. ”Investorer gør klogt i at gøre deres portefølje klar, før der bliver trangt ved udgangen,” skrev bladet.

Hvad skete der: Markedet har vandret sidelæns med større korrektioner siden forudsigelsen i 2015. Hvor markedet skal hen, er stadig uklart i skrivende stund, men det blev i hvert fald ikke til et krak i 2015.

Følgende illustration viser, hvor dårlige de økonomiske dommedagsprofeter har været til at forudsige verdensøkonomien. Til venstre står ekspertens navn, midterst står hans forudsigelse og til højre, hvad der rent faktisk skete.

Så elendige har profeterne været. Kilde: FundReference.com
Så elendige har profeterne været. Kilde: FundReference.com

FREMTIDEN

På trods af den dårlige score i de seneste 6 år holder dommedagsprofeterne ikke fri i 2016, og der er fortsat alvorlige miner blandt flere af verdens økonomer. Den 30. juni 2016 udtalte den schweiziske rigmand og storspekulant Marc Faber, at verdensøkonomien har kurs mod afgrunden, og at man som investor absolut skal opkøbe guld som sikkerhed. Udtalelsen kom i CNBC, men blev også gengivet i danske bt.dk

guldihaven-faberI 2016 kom også en gammel kending på banen igen. Det drejer sig om den globale strateg i storbanken Societe Generale, Albert Edwards, der forudsagde et krak allerede i 2013 (se højere oppe i denne artikel). I en artikel i Fortune fra januar 2016 forudser han et amerikansk aktiemarked, der er klar til at falde med 75%. Dermed venter Albert Edwards, at krakket overgår faldene under finanskrisen i 2007-2010.

Tilbage er kun at slå fast, at det tilsyneladende er svært at spå om fremtiden, men at alle forudsigelser på et eller andet tidspunkt vil få ret. Det hele er blot et spørgsmål om timing. Undervejs bør man være opmærksom på, at mange analytikere selv kan have en økonomisk interesse i at fortælle, at markedet snart falder. Måske ønsker de at skabe panik, fordi de selv er “kort markedet” – eller også ønsker de simpelthen blot op at slå deres navn fast i medierne – og hvad er nemmere end at forudsige dommedag? krak eller ej, så har det været en vanvittig god forretning blot at købe og holde aktier i de seneste 100 år, på tværs af alle udsving.

Alle forudsigelserne fra denne artikel er her sat ind på de korrekte datoer i forhold til kursen på Dow Jones.
Alle forudsigelserne fra denne artikel er her sat ind på de korrekte datoer i forhold til kursen på Dow Jones. Klik på grafen for at se den i stor.

Når det så er slået fast, er der naturligvis altid grund til at tage bekymringer alvorligt, i hvert fald til en vis grad. Måske er den nuværende globale pengepolitik med hensyn til “quantitative easing” og ekstremt lave renter virkelig opskriften på et snarligt kollaps? Det hele er et spørgsmål om timing.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Nedenstående graf viser nogle af de mest berømte forudsigelser lige før, og lige efter det store krak i 1929. Roger Babson havde ret, Irving Fisher havde mildest talt uret. Kun eftertiden kunne foretage den konklusion.

Berømte forudsigelser omkring krakket i 1929.
Berømte forudsigelser omkring krakket i 1929.

 

Del denne artikel